Német lekötött betét felbontása (öröklés)


Dr.Attika # 2013.02.26. 08:07

A magyar jogban is jogutódok az örökösök a betéti szerződésben. Meg kellene nézni azt a betéti szerződést.Hátha van benne valamilyen bontó klauzula.

Bambola # 2013.02.26. 07:25

Köszönöm a hozzászólásokat.
Az örökösök a jogi azonosításán már túl vannak, a bank minden ehhez kapcsolódó iratot megkapott. A betét felbontására törekszenek az örökösök, melyet a bank a lekötött betéti szerződésre hivatkozva nem akar felbontani, mivel az örökösök egyben jogutódok is a német jogban. Vagyis a lejárati időig nem férhetnek hozzá. De valóban létezhet ilyen? (Kamat kifizetés előre nem történt, visszatérve). Az mégis csak az örökösök pénze, és kis hazánkban, no meg példaképp Ausztriában is kiadják az örökséget az iratok bemutatásakor.. Csak nem kötelezhetők az örökösök arra, hogy az örökségüket egy szerződésre hivatkozva ne kaphassák meg? Illetve az anyagi helyzetüket figyelembe kell, hogy vegyék? Vagy méltányosságot gyakorolhatnak? Hogyan lehetne ezt megtámadni? Valaki jártas-e ebben esetleg? Hiszen az örökség az örökösök vagyona.

Dr.Attika # 2013.02.25. 13:12

Miért kellene? A hagyaték átadó végzést német nyelven kell elkészíteni. Vannak magyar-német nyelvű közjegyzők.
Németeknél sincs már látra szóló betét. Ott is nevesíteni kellett.

monalisa1 # 2013.02.25. 12:07

Mindenek előtt be kell szerezni az elhunyt születési anyakönyvi kivonatát és az esetleges házassági anyakönyvi kivonatát, valamint a leszármazók (= örökösök) saját születési anyakönyvi kivonatát., mindezt lefordíttatni németre.

wers # 2013.02.25. 12:01

az sem mindegy, névreszóló-e a betét vagy látraszóló

Dr.Attika # 2013.02.25. 11:56

Látni kellene mit tartalmaz a német lekötött betétre vonatkozó szerződés. Lehet, hogy tényleg nem lehet felvenni lejárat előtt. Pl. a bank előre kifizette a kamatot határozott időre. Az öröklés ezen nem változtat, hiszen az örökösök léptek az örökhagyó helyére jogutódként.

monalisa1 # 2013.02.25. 11:49

A német jog is bizonyára előírja a hagyatéki eljárást, javaslom vegyék fel a kapcsolatot az elhunyt lakhelye szerinti önkormányzattal, valamint hogy az ügyben eljáró ügyvédre valószínüleg szükség lesz.

A bank bizonyára kiadja majd a betétben lévő pénzt, de "csak úgy" bemondásra nem.

Bambola # 2013.02.24. 12:43

Tisztelt Fórumozók,

kérem segítségeteket a következőben:
Adott egy német banknál egy lekötött betét, a tulajdonos elhunyt. A törvényes örökösök szeretnék megkapni az örökséget, vagyis a betétet lejárati idő előtt akarják felbontani. A bank elutasító.
Valaki tud ebben a kérdésben segítségemre lenni?
Köszönöm