Sziasztok!A segítségeteket szeretném kérni. A Tesz-veszen meghirdettem egy kislány ruhacsomagot, képekkel, illetve beleírtam, hogy használt, ezért bolyhosodás lehet, illetve leírtam a ruhák minőségét és azt is, hogy mindezek tudatában licitáljanak. Garanciát nem adtam rá. Egyébként a ruhák szinte mind márkásak voltak és tényleg csodaszépek. Többen is licitáltak rá és egy nő meg is nyerte. A pénzt a postaköltséggel (5300+1050) át is utalta, azután én elküldtem a csomagot neki (melyről van postai feladóvevényem). A nő ezután teljesen jogtalanul elkezdett olyanokat írni, hogy kukába való ruhák mind, stb. és most jön a lényeg: MEGY A BÍRÓSÁGRA, hogy feljelentsen. Kérdésem az, hogy ennyi összeg miatt mehet -e vele, illetve, hogy van -e esélye nyerni, hiszen én mindent beleírtam az aukciómba. (Én még azt is felajánlottam, hogy ha a csomagot visszaküldi, visszautalom a pénzt neki, holott garanciát nem adtam rá.)
A csomag átvételét követően elkezdett a bírósággal fenyegetni, illetve írásban csalónak nevezett. Még azt szeretném megtudni, ha bármit is lép az ügyben, én indíthatok -e viszont sértés miatt bármit is?
Kérlek segítsetek, mert mind kisgyermekes anyukát elég mélyen érintene egy ilyen bírósági ügy, ha egyáltalán mehet ilyennel bíróságra, illetve több éves Tesz-veszes múltammal nem volt probléma soha.
Vatera - bajban vagyok?
Tisztelt Fórumozók!
Abban kérném valakinek a segítségét, válaszát, hogy akkor mi a helyzet ha a vaterán eladott árukról nincsen vételi számla.
Tehát, ha magánszemélyektől veszek meg értéktárgyakat számla nélkül, aztán pedig legalálisan adózva szeretném eladni. De nyilván csak a haszon után szeretnék fizetni, viszont a beszerzési árat nem tudom igazolni.
Ez magánszemélyek és cégek esetében egyaránt érdekelne, mivel a későbbiekben tervezem, hogy céget alapítok.
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
El_Majiko
üdv.Vaterán szoktam eladni.Kérdésem az lenne kell-e adózni az eladás után?Illetve az adózás hogy van?800ezer ft felett ha eladok egy évben,akkor a 800ezer ft feletti összeget kell adózni?A másik,ha pl 1millió ft felett adok el,de csak 700ezer ft származik az eladásból,akkor ugye ugyanúgy nem kell adózni?
"üzletszerűen"
Mi és mitől minősül üzletszerűnek?
Tisztelt Szakértő!
A Vaterán a minap meghirdettem egy négyértékű ruhacsomagot. Sajnálatos módon figyelmetlen voltam és a szándékom ellenére nem adtam meg a minimálárat. Időközben lejárt az aukció és érvényes ajánlat jött a csomagra.
Viszont ekkor vettem észre a hibát. Megkértem a vevőt, hogy álljon el a vételtől és kárpótlásként küldök neki valamit amiben megegyezünk. Ezt nem fogadta el.
Állítása szerint a pénzt elutalta, ami nem jelent meg a számlámon.
Mit tehetek, hogy ez az tranzakció semmis legyen?
Ha beperel, mire számíthatok?
Tisztelettel:
Ági
köszönöm.
Információkat gyüjtök:)
Azt viszont erősen kétlem, hogy az általad idézett személy pert nyert volna az apeh ellen...
Szja. tv. 58. § (8) Nem alkalmazhatók az (1)-(7) bekezdés rendelkezései akkor, ha az ingó vagyontárgy átruházása üzletszerűen történik. Ekkor - kivéve, ha a magánszemély a bevételt egyéni vállalkozói tevékenysége keretében szerzi meg - az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. E rendelkezés alkalmazásában üzletszerű az átruházás, ha ellenérték fejében történik, és az ügylettel kapcsolatban a magánszemélynek az általános forgalmi adó szabályszerűen bejelentkezett alanyaként adólevonási joga megnyílik.
Aki viszont üzletszerűen árul az nem lehet magánszemély!
Borul a 800.000Ft-os limit.
Hogy is van ez akkor?
Hát ezt is találtam Állítólag nyert pert az apeh ellen és saját tapasztalatát írta le:
Ha van itt adószakértő akkorszjvesen vennénk ha véleményezné.
"SZJA törvény 58.§ lényege MAGÁNSZEMÉLYEKRE VONATKOZÓLAG!!!
Aki egy év alatt kevesebb mint 800.000 forint értékben árusít annak nem kell adóznia,és nyilvántartást sem kell vezessen.
PEP tagok lényegében 960e Ft eladást alapban meg kell tegyenek DE:
ettől még nem kell adózniuk mert:
1. Az adózás alapja nem az árbevétel,hanem a haszon.Azaz az APEH számára adóztatni kívánt jövedelem.
Mindegy hogy milyen összegben adsz el ha van nyilvántartásod,vételi jegyeid,számláid,adásvételid,(ki és bemenő)akkor csak az a lényeg ha 5.000.000 Ft-ért adtál el de igazolod hogy 4.600.000 Ft-ért vetted és a Vaterának fizettél 300.000 Ft jutalékot akkor az adóztatható jövedelmed 100.000 Ft (bár itt még arányos net előfizetési kltsg.telefon,postai díjak az ingyen postára,üa.kltsg is levonható de dolgozzon a ti könyvelőtök is kicsit)
2. Ha nincs számlád,vételi,jegyed,adásvételit,örökösödési papírod,ajándékozási szerződésed akkor az APEH azt mondja 25% a hasznod (ami irreális a netes kereskedelemben,megér egy próbapert)
és a 800.000-ret véve alapul 200.000 Ft-ot adóztat meg.
3. A haszon adókulcsa 25% tehát 50.000 Ft-ot kell fizetni ha az igazolt jutalékok és költségek után 800.000 Ft a bevételed.
4. FONTOS!!!
EZEK A SZABÁLYOK CSAK MAGÁNSZEMÉLYEKRE VONATKOZNAK,MAGÁNVÁLLALKOZÓKRA ÉS CÉGEKRE NEM!!!"
Köszönjük mindenki nevében.
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szükségem lenne segítségre.Kérem,aki bármit is tud segítsen a szakvéleményével.Problémámat igyekszem röviden leírni,így a konkrét adatokat,mint évszám,vagy pontos összeg egyenlőre nem írnám le.
Parkolási bírság kapcsán férjemmel évekkel ezelőtt kaptunk egy levelet kb. 500ezer forintról,de már ekkor is túlment az ügy a bírósági tárgyaláson,így fellebbezni nem tudtunk az ügy ellen és lényeges, hogy a felsorolt helyszíneken az autó nem is állt.Mobiltelefonon férjemet felhívták és közölték,hogy amennyiben nem ismeri el a tartozást az autónkat elveszik,így nem tudtunk mit csinálni,havi 20.ezer Ft-tal befizettük./Bumm neki,a lagzink ára.../Alig hogy letelt az utolsó befizetés ideje anyósoméknál,akik nevén a lízinges autónk futott,megjelentek a végrehajtók.Miután kidereült,hogy 2006-ban kedves rokonaim átvettek egy levelet 400ezer ft tartozásról,szintúgy parkolással kapcsolatosan,és itt hozzáteszem szintén túlment már akkor is a bírósi tárgyalásokon az ügy.Persze a parkolási társaság itt más néven szerepelt,vagy inkább úgy írom máshogy hívták .
Hozzáteszem férjem precíz ember,ha parkolt is tévesen biztos hogy nem ennyiért.Érthetetlen számunkra,hogy miért nem kaptunk akkor értesítést,amikor még fellebbezhettünk volna.Ez egyenlőre törvényes zsarolásnak tűnik...A mai napon a központi irodában megjelentünk,ahol közölték hogy semmit nem tudnak mondani,ők csak behajtók.Kihez forduljunk,vagyonunk nincs egy jó ügyvédre.Hallatlan hogy ilyen egy jogállamban előfordulhat bárkivel,nemhogy családos,hozzáteszem szakmával és diplomával is rendelkező fiatalok vagyunk mindketten egy kisbabával... Kérem segítsenek.
Kértem.Lejártam a lábam emiatt.Kértem egyéni adószámot is,rosszat adtak.Ide oda küldözgettek mindenről van papírom sajnos ez nem hiszem hogy segít.
De kértem alanyi adómentességet. Tipikus példája vagyok annak aki tavaly apehtól apeh kirendeltségig lett küldözgetve.
Köszönöm a segítséged.
Évi 5MFt bevételig lehet alanyi adómentességet választani - ha szabályszerűen bejelentkeztél volna -, ha ezt meghaladja az éves forgalom (törtidőszak esetén arányosan...), akkor az 5 mFt feletti rész már ÁFA-köteles.
rendben.Idáig ok.
Azonban gondolom mivel üzletszerűnek minősítik áfát kell fizetni.
Ez az eladási ár -beszerzési vagy konkrétan csak az eladási.
Ha magánemberként az ember elköveti azt a hibát hogy ugye nem cégként adott el akkor az apeh megbünteti adószám hiánya miatt.Kérheti és kéri is gondolom az áfát.Kérheti?
Az áfa mindig 25%?
Köszönöm eddigi megtisztelő válaszaidat.
Ja, és nem biztos, hogy a 36%-os (idén 32%) legmagasabb adókulccsal kell számolni:)
Vattacukor1:
Az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapításánál kétféle módon lehet költséget elszámolni a bevétellel szemben:
- tételes elszámolással, számlák alapján
- 10%-os költséghányad vélelmezésével.
Ha 9 milliós beszerzési számlával rendelkezel, akkor valóban csak a 1 millió forint jövedelem után kell adót fizetni.
Nézd, a tények azt mutatják, hogy te szerezted be az árut, te adtad el a saját nevedben, és a vevők is a te számládra fizettek.
Így szerintem elég nehéz lesz azt bizonyítani, hogy nem egyedül a te bevételed, jövedelmed volt a beérkezett pénz.
nandy!
Tudsz nekem segíteni a korábbiakban (afgtretui # 2010.09.16. 16:11 )általad kérdésként feltett válaszaimra?
Köszönöm!
értem
Ez eddig tiszta.
Kérlek akkor azt mond meg nekem ha 10 milliónál van 9 milióról papírod amivel igazolni tudod hogy vetted akkor ott a 1 millió számít mint jövedelem és annak veszed a 35% mivel az üzletszerű?
És még is az apeh miként számol ha üzletszerűnek minősül?
Köszi
Vattacukor1:
„
Az adó mértéke 25 százalék, de 50 ezer forint kedvezmény jár. (2,5 millió 25 százaléka) – 50 000 = 625 000 –50 000 = 575 000 forint. Ennyi adóhiányt kellene megállapítani az adóhatóságnak. ”
Ez csak akkor érvényes, ha nem üzletszerű értékesítésről van szó! A cikk szerzőjéről pedig inkább nem mondok semmit...
Üdv.Az a kérdésem
:mi van ha minden árúnak meg van a számlája vagy az utalási bizonylata?
Mi van ha valaki teszem azt 5000000 ft ért ad el abből 4000000ft volt amiért vette aztán a vatera jutalék is lejön.Aki kintről vásárol pl annak van fizetési bizonylata ott a név amit vett és az összeg.
Mi van ha egy név alatt többen értkesítettek ezt bevallották mindenki a ráeső részt?
A vatera mit ad át pontosan?
A számlát amit kiállít amin a név szerepel?
Email címet?
Pontosan mit?
És mennyi az az idő ami alatt nem lehet látni már a vatera sem tárolja mit adtál el?
Ezt vizsgálja az apeh? Vagy ez lényegtelen.
Azért tartunk itt ahol tartunk mert nem megbüntetik hanem tönkre teszik azt aki hibázik.
Nekem az eph tartozott és kiszámlázott késedelmi kamatot arra amivel ő tartozott nekem.Befizettem csak szabaduljak.Amivel tartozott ezután megkaptam.:)
Hogyan számol az apeh a vatera után.Olvastam és bemásolom ide:
Mire számíthatunk?
Az ellenőrzés során nincs túl nehéz dolga az adóhatóságnak. Az aukciós portáloktól a vizsgált magánszemélyre bekéri a tételes eladási listát. A jutalék megfizetése bizonyítja az értékesítés megtörténtét. Megítélésem szerint a tényállás is egyszerű: különadózó ingó értékesítés folyik, mely egy értékhatár fölött adóköteles. Ha az értékesítés üzletszerűen folyik, akkor a magánszemélynek adószámot kell(ene) kiváltania. Mit jelent ez adóhiányra lefordítva? Ha valaki egy adóévben 10 milliós leütési áron értékesített ingó vagyontárgyakat és a megszerzésre fordított összeg nem állapítható meg, akkor a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Ez a 10 milliós bevételnél 2,5 milliót jelent.
Az adó mértéke 25 százalék, de 50 ezer forint kedvezmény jár. (2,5 millió 25 százaléka) – 50 000 = 625 000 -50 000 = 575 000 forint. Ennyi adóhiányt kellene megállapítani az adóhatóságnak. Ehhez jön az 50 százalék adóbírságként 287 500 forint és a késedelmi kamat. Ha üzletszerűen történt az értékesítés, akkor az adószám hiánya miatt az adóhatóság 200 000 forint mulasztási bírságot is megállapíthat. Tehát összességében 1 062 500 ezer forint adóhiányt, adóbírságot, mulasztási bírságot (plusz késedelmi kamat) kellene megfizetni az adóelkerülő magánszemélynek.
Mit állapított meg az adóhatóság elsőfokú határozataiban?
Több ügyben is az elsőfokú határozatok a fent kiszámoltak kilencszeresét állapítják meg. Számpéldánknál maradva a 10 millió bruttó leütési árra az adóhatóság felszámította a 20 százalék áfát, azaz 2 millió forintot. Adószám hiánya miatt kiszabta a 200 000 forint mulasztási bírságot. Az ingó értékesítést átminősítette a személyi jövedelemadó törvény 58.§ (8) bekezdésére hivatkozással önálló tevékenységből származó jövedelemre.
Költségtartalomra 10 százalék átalány költséget határozott meg, tehát 90 százalékos jövedelem tartalommal (nyereséggel) számolt. Ez 10 millió bevételénél 9 millió összevont adóalapba tartozó jövedelmet jelent. Itt már 36 százalékos adókulccsal kell számolnunk, tehát az adóhiány 9 millió 36 százaléka = 3 240 000 forint. De itt még nincs vége, a 9 milliós jövedelemre az APEH felszámol még 11 százalék egészségügyi hozzájárulást is, azaz 9 millió forint 11 százaléka = 990 000 forintot. Természetesen itt is „jár” az 50 százalék adóbírság az áfa, az szja és a százalékos eho adóhiányra. Összesen (2 000 000 + 3 240 000 + 990 000) 50 százaléka = 3 115 000 forint adóbírság.
Tehát összességében 9 545 ezer forint adóhiányt, adóbírságot, mulasztási bírságot állapított meg az adóhatóság, plusz még késedelmi kamatot.
Maga a kinti partnerem illetve piaci árusok akikkel napi kapcsolatban vagyok. Az árukat én vásároltam meg de a nagy részüket szállítólevéllel hoztam el és az értéksítés után leltár szerint osztoztunk az eladott áruk alapján
Saját számlámra történtek a befizetések
Ki bízott meg téged az értékesítéssel? Ki vásárolta az árukat? Kinek a bankszámlájára fizettek a vevők?
Tisztelt Fórum!
Kaptam egy levelet az APEH-tól
Kaptam egy levelet az APEH-től.
2009-es internetes kereskedelemmel kapcsolatosan mindent vigyek magammal, (közölték) telefonos kérdésemre.
Sajnos elég sok fórumot végigolvastam és már csak az a kérdés mennyire büntetnek meg
Tények:
Magánszemély vagyok, üzletszerűen azonos termékeket sokat adtam el (nagyon sokat). Beszerzési számlám nincs csak adásvételi szerződés
Megbízói szerződéssel is rendelkezem amely alapján a rámbízott termékeket Magyarországon értékesítem és a hasznon osztozunk, ezek papírjai természetesen megvannak.
Az eladott termékek árai Magyarországi számlára lettek utalva majd onnan levéve az eladott termékek hasznai mindkét fél (megbízó és megbízott) aláírásával haszonelosztással lettek lekönyvelve
Adóbevallást egyáltalán nem adtam le a 2009-es évre
és önrevízióra sincs már lehetőségem
Mire számíthatok kb 6 milliós vatera forgalom mellett?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02