Inkasszó gyes - re és csal.pótlékra. Jogos ez?


FnéMoncsi # 2008.11.05. 19:26

Tartozásunk - mely akkor kezdődött, amikor, a férjem munkanélkülivé vált - miatt inkasszó alá helyezték a bankszámlámat. A számlára csak a gyes és a családi pótlék (4 gyermek után) jön. Az 1994. évi LIII. sz. bírósági végrehajtásokról szóló törvény kimondja, hogy ebből a gyermekeket megillető ellátásból nem lehet behajtani, csak abban az esetben, ha azt jogosulatlanul veszem fel. Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban:
1./ Ha dolgoznék a családi pótlékhoz nem nyúlhatnának, csak a nettó fizetésem 33%-át vonhatnak. A családi pótlék - ha kézbe kapom a fizetésem, vagy ha postán - tabu. Úgy érzem, itt két törvény üti a másikat. A banknál egy általam hiába keresett "banki törvényre" hivatkoznak, ami kimondja, hogy nem köteles a bank megvizsgálni, hogy milyen pénzek érkeznek a számlára. De mi van olyankor, ha utólag bejelentettem, hogy ez a két illetmény - amiből ugye törvény szerint nem lehetne levonni ezt a fajta tartozást - érkezik? Sajnos ezt a bejelentésemet figyelembe se vették.
2./ Zárolt bankszámlám egy részét megterhelték a végrehajtó kérésére. Akkor a fentmaradó részhez miért nem férhetek hozzá? Egy fillért nem tudok levenni a számlámról, holott nekem albérletet, rezsit kell fizetnem.
3./ Hogy lehet az a mai Magyarországon, hogy egy családot - ahol albérletben 4 kiskorú gyermeket nevelnek; ahol a férj nem regisztrált munkanélküli (vagyis semmilyen jövedelme nincs, kivétel a néha akadó alkalmi munka) - egy forint nélkül hagynak 35 napig? Vagyis tovább, hiszen ha a 35 nap elteltével - az inkasszó erre az időszakra lett megállapítva - még nem rendeztem a tartozásomat, újabb 35 napra zárolják a számlám.
4./ Tévedés ne essék: nem akarok kibújni a tartozás kiegyenlítése elől! Megkerestem a végrehajtót, aki közölte velem, hogy fizessek be majd 50.000,- Ft-ot (első havi részlet + végrehajtói költség), akkor feloldja az inkasszót. CSAKHOGY: hogyan is tudnám ezt megtenni, amikor a számlám zárolva van és egy fillért nem tudok levenni belőle? Nekünk csak ennyi a jövedelmünk, más pénz "nem jön a házhoz" ezen kívül.
5./ Már azt is jogtalannak tartom, hogy a nem terhelhető ellátásból (gyes+csal.pótlék) olyan tartozást vonnak, amit a fent említett törvény tilt. Az meg már egyenesen felháborító, hogy a a levonás után megmaradt pénzt sem tudom levenni!


FnéMoncsi