letelepedési engedély


kvinna # 2015.01.23. 19:08

Jó estét!

A következő lenne a kérdésem:
Az első válóperen túl vagyunk. Szeretnék a 2 éves fiammal külföldre költözni végleg. Az apa ezt még nem tudja. Azt mondták, hogy addig nem kell mondani a bírónőnek, hogy letelepedésre készülök Németországban, amíg nincs fix időpont.
Az érdekelne, hogy ha sikerül megegyeznünk és pl március végén elválasztanak minket, akkor megtehetem-e, hogy a határozat kézhez vétele után a volt férjjel közlöm, ill megkérdezem, hogy bele egyezik-e a letelepedésbe. Amiről tudom, úgy sem fog. Ezután jöhet a gyámügy és ők megadják az engedélyt helyette. Megtehetem, hogy minél előbb kérvényezzem ezt? Vagy nem? Beperelhet esetleg az apa vagy lehet valami jogi következménye annak, hogy ilyen rövid időn belül a válás kimondása után külföldre mennék? Lenne munkám, lakásunk stb, tehát nem a semmibe mennénk.

Nagyon szépen köszönöm,
Kellemes hétvégét!
Eszter

Ciprián # 2014.12.04. 15:58

Tisztelt Jogi Fórum!

Olyan kérdésem lenne,hogy van egy családtagom akire most bukkantam rá. Arab állampolgár,ott is született pontosan,hogy Szíria vagy Jordáni azt nem tudom megmondani,de valamelyik a kettő közül. Nő és van 3 gyereke,a férje is Arab állampolgár,de Ő Magyarországon él és szeretné ide hozni őket az ottani viszonyok miatt. Az lenne a kérdésem,hogy lehetne ezt kivételezni és milyen lépések lennének. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel Jenei Márk

Ria41 # 2011.01.23. 08:29

T. Jogi Fórum!
Családegyesítésben szeretnék tanácsot kérni-kapni:
Lányom Ausztriába ment férjhez, szeretné ha nyugdíjasként kiköltöznék, ott élnék a közelükben. (Magyarországon már nincs rokonom, nem lenne segítőm, pl. egy betegség esetén). Mi a teendőm, mik a lépései ennek a nagy "tettnek". (itteni ingóság eladása, adózás ez után, egészségügyi ellátás, nyugdíjam oda utaltatása, stb.)
köszönöm.

betruska # 2010.10.18. 17:25

Jó estét Hölgyem/Uram!

Az élettársam aki Szíria állampolgár,de 25 éve Magyarországon tartozkodik természetessen állandó letelepedési engedélye van.
A kérdésem az lenne hogy nagyon szeretnénk összeházasodni milyen jogi uton tudnánk elindulni?

A másik kérdésem melyik EU tagállamú országban lehet dolgozni neki?-próbálkoztunk Ausztriában kevés sikerrel.
Köszönettel: Kiss Viktória

Bunny24 # 2010.07.29. 12:18

Tisztelt:Hölgy­em/Uram!

En magyar allampolgar vagyok, de jelenleg hollandiaban tartozkodom, ferjhez mentem egy egyiptomi ferfihoz, de most intezem a valasom.(nem kommentalnam az ugyet,annyi hogy rosszul sikerult,mellefogas volt a hazassagom)
Viszont van egy uj parom,a sors fintora,hogy szinten egyiptomi, de o teljesen mas mint az elozo.
Szoval, most azt intezzuk, hogy amig tart a vallasom, magyarorszagon folytatja az egyetemi tanulmanyait, iskolai vizummal,ami nagyon remelem osszejon.
De kesobb ha mar tiszta lappal kezdhetek mindent, szeretnenk osszehazasodni, csaladot alapitani, es letelepedni magyarorszagon.
Nekem persze magyar allampolgarkent semmi problemam.
Csak ot nem szeretnem elvesziteni.
Mar kerdeztem utanna a magyar eskuvovel kapcsolatos dolgoknak, de meg mindig nem kaptam esszeru es teljes tajekoztatast.
De leginkabb az erdekelne most, ha megkapjuk az engedelyt a hazassagra, akkor a hazassagtol szamitva mennyi ideig tarthat kb. amig megkapja a tartozkodasi engedelyt, es majd a letelepedeseit, es milyen felteteleknek kell megfelelni mindenhez.Es kb. hany evre szolna a tartozkodasi engedely.Azt tudom, hogy min.2 evet magyarorszagon kell tartozkodnia.Szeretnem ha kesobb megkapna az allampolgarsagot.Meg meg annyit szeretnek kerdezni, mivel o letelepedesi engedely nelkul elmeletileg nem dolgozhat,es meg nem vagyunk hazaspar, az en keresetemmel igazolhatna a megelheteset a vizumhoz,mert ez feltetel a Bevandorlasinal..a megelhetes bebizonyitasa
Koszonettel!Bunny24

monalisa1 # 2010.06.29. 15:22

Írd be a Google keresőbe a letelepedési engedély kifejezést és a megjelenő x számú találat közül a 4. találatot olvassad.

Letelepedési engedélyt azt kaphat aki megszakítás nélkül és életvitelszerűen legalább 3 éve Magyarországon tartózkodik. (Ez alól felmentést kaphat aki tartózkodási engedéllyel rendelkezik.)

Külön: mível a választott fősulin bizonyára nem te leszel az egyetlen külföldi állampolgár, javaslom kérdezd őket ők hogyan/miként csínálták.

ml.

M.Erika # 2010.06.29. 15:11

Köszönöm a válaszát!azért pont a letelepedési engedélyre kérdeztem rá , mert az iskolában is azt mondták h azt kell elintézni,hogy támogatásban részesülhessek.

monalisa1 # 2010.06.23. 18:56

M.Erika

Nem letelepedési- hanem tanulmányok céljából három hónapot meghaladó tartózkodási engedélyre lesz szükséged - külföldi állampolgárként. Vagyis szeptembertől ráérsz ezt intézni, amikor már a következő igazolásokkal rendelkezel:

  • a tanulmányok megkezdését/folytatását igazoló iskolalátogatási igazolás,
  • magyarországi lakhatást igazoló igazolás (magánlakásban un. "tartózkodási hely" lakcímkártya, vagy kollégiumi elhelyezés igazolása),
  • a megélhetést igazoló iratok (bankszámlakivonat vagy a szülők nyílatkozata hogy a magyarországi tartózkodás összes költségét vállalják, vagy tanulmányi össztöndíj),
  • az oktatási intézmény igazolása a tandíj befizetéséről/tandíjmenteségről,
  • egészségbiztosítás igazolása.

A tartózkodási engedély iránti kérelem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÉH) illetékes regionális igazgatóságon is beadható.

http://www.bm-bah.hu/…_szervek.php

Egyuttal, és külön is figyelmedbe ajánlom, hogy a jelenlegi kormány igéretet tett a külföldi magyarság részére a magyar állampolgárság rövid időn belüli megadására - vélhetően pár hónapon belül erről döntés születik. Kísérd figyelemmel a médiát!

Valamint, annak a város/kerület önkormányzatának jegyzőjéhez is írhatsz e-malit és érdeklődhetsz, ahol lakni/tanulni fogsz majd., biztos hogy a szükséges és hivatalos tájékoztatást megkapod.

"Mona"
laikus hozzászóló

M.Erika # 2010.06.23. 16:42

Jónapot! Szeretnék rákérdezni hogy ha én Magyarországra jelentkeztem továbbtanulásra,Szlovákiai állampolgár vagyok, szükségem volna letelepedési engedélyre az iskolai támogatásokhoz, mik a teendőim?Várom válaszukat.

csaba2 # 2010.04.13. 12:11

jo napot kivanok nevem CSABA REMESVARON lakom szeretnek venni egy lakast MAGAYARORSZAGON es edesanyamal szeretnek attelepulni ,edesanyam 75 eves kb 78000ft nak megfelelo nyugdija vann en miutan hazat veszek valami kicsi valakozasba kezdenek,mi a lehetosege ezt megvalositani ,seretnek emailbe valaszt kapni koszonom

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.03.24. 17:10

Tibi86 szerintem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal fog tudni neked konkrét felvilágosítást adni.

Érdemes tájékozódnod akár a honlapjukon is, ahol az ügyintézéshez még időpontot is tudsz foglalni:
http://www.bm-bah.hu/…alitasok.php

Az oldalnak szintén van fóruma, ahol biztos tudnak hasznos tippeket is.

Sok szerencsét! :)

monalisa1 # 2010.03.24. 17:01

9 év ittlakás alapján már bizonyára lehet állampolgársági vizsgát tenni, érdeklődj az önkormányzat jegyzőjénél.

DE most lesz a parlamenti választás és a FIDESZ elnöke - egyben miniszterelnök-jelöltje hangoztatja hogy kormányra kerülésük esetén megadják a kettős állampolgárságot a környező országok magyarságának.

Pár hónap múlva időszerű lesz a szavát betartani...

"Lisa"
laikus hozzászóló

tibi86 # 2010.03.24. 13:56

Tisztelt:Hölgyem/Uram!

Abban szeretnék segítséget kérni amennyiben az lehetséges,hogy én már 9-éve élek itt Magyarországon magyar a nemzetiségem,viszont szerb állampolgár vagyok,a felmenőim magyar állampolgárok voltak a tatám magyar katona kárpótlást is kapott!A kérdésem az lenne,hogy hogyan tudnám visszahonosítani magam vagy letelepedési engedélyt kapni,jelenleg esti tagozaton tanulok,de munkahelyet sehol nem kapok amíg nincs letelepedési engedélyem viszont letelepedési engedélyt nem kapok addig ameddig nincs munkám!Azt szeretném kérdezni,hogy méltányossági vagy hasonló okból nem lehet-e megkapni mert a felmenőim közül is mindenki magyar mégsem tudok semmit tenni,illetve ha van lehetőség a méltányosságira vagy nemzetiség alapján való élindításra akkor hol kell elindítanom !
A másik kérdésem az lenne,hogy ha házasságot kötnék a barátnőmmel,tudom,h ott is 2-évet kell igazolni ahhoz,h elindítsam a letelepedési engedély iránti kérelmet,viszont akkor családegyesítés címén esetleg kapnák valami igazolást vagy tartózkodási engedélyt és ha igen,akkor annak milyen jogai vannak úgy értem,hogy esetleg dolgozni vagy a magyar állampolgárságot el tudnám-e vele indítani?

Válaszukat előre is köszönöm!

ROKYROCK # 2009.08.19. 17:29

Tisztelt,
valóban a Tartózkodási engedély nem olyan jobb mint a letelepedési engedély amivel a letelepedett személynek van jog szavazni meg hitel felvetélnél meg több dolog a mire nem jogosul bármilyen tartózkodás cím az állandó is akkor melyik a jobb egy személynek aki Magyarországon él?!!!
és a letelepedési engedély az ami valóban állandó mert kapna minden mint egy magyar személy vagy mondhatom magyar állampolgár.
itt van a különbség devizabelföldi és Devizakülföldi között
devizabelföldi

  1. az a természetes személy, akinek az illetékes magyar hatóság által kiadott érvényes személyazonosító igazolványa (személyi igazolványa), a tizennégy éven aluliak esetében pedig a személyi azonosítóról kiadott hatósági igazolványa (a továbbiakban együtt: személyazonosító igazolvány) van, illetve azokkal rendelkezhet,
  2. a vállalkozás és a szervezet, ha a székhelye belföldön van, ideértve a külföldi állampolgár önálló magyarországi vállalkozását (egyéni vállalkozót - ideértve az egyéni céget is - és az önfoglalkoztatót) is,
  3. a b) pont szerinti vállalkozás vagy szervezet tulajdonosa, vezető tisztségviselője, felügyelő bizottsági tagja és alkalmazottja e minőségében a vállalkozás és a szervezet nevében tett jogügyletei és cselekményei tekintetében, ha azok alapján a vállalkozás vagy a szervezet szerez valamilyen jogot, illetve azt terheli kötelezettség, akkor is devizabelföldinek tekintendő, ha egyébként

devizakülföldi,

  1. a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, ide nem értve a vámszabadterületi társaságot és a társasági adóról és az osztalékadóról szóló többször módosított 1996. évi LXXXI. törvény 4. §-ának 28. pontja alá tartozó társaságot,
  2. a külföldön lévő külképviselet;

Devizakülföldiek: Az 1995. évi XCV. törvény alapján devizakülföldinek minősül: a) az a természetes személy, akinek nincs az illetékes magyar hatóság által kiadott érvényes személyi igazolványa, illetőleg azzal jogszabály értelmében nem köteles rendelkezni, b) olyan vállalkozás és olyan szervezet - jogi formájától függetlenül -, amelynek székhelye külföldön van, c) devizabelföldi vállalkozás és szervezet külföldön működő fióktelepe, telepe, ide nem értve a külkereskedelmi szerződés teljesítése érdekében külföldön létrehozott telephelyét, d) devizakülföldinek a belföldön levő képviselete, továbbá képviselője e minőségében tett jogügyletei, cselekményei tekintetében akkor is, ha egyébként devizabelföldi, e) a vámszabadterületi társaság - a 85/A §-ban említett társaságok kivételével -, a 85. § hatálya alá tartozó társaságok és a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, ha a fióktelepet vámszabadterületen létesítették, illetve ott működik.

pazs # 2009.08.19. 16:28

Rockyrock, te nem kaphatsz letelepedési engedélyt, mert "a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező" harmadik országbeli állampolgár vagy. Ezért kaptál állandó tartózkodási engedélyt, ami tényleg állandó, csak 10 évente új igazolványt kell kérni (ahogy az útlevelet is újra meg kell csináltatni, ha lejár).
A magyar állampolgárságot ezzel is meg tudod szerezni a magyar házastársadra tekintettel 2012 júniusában leghamarabb.
A devizabelföldi státusznak nem tudom, mi a jelentősége.
Hidd el, nagyon sok letelepedési engedéllyel rendelkező cserélne veled státuszt.

ROKYROCK # 2009.08.19. 16:22

Tisztelt,
Családegyesítés címe az állandó tartózkodás engedély.
de a letelepedés engedélyből most van több fajta.
tudom az állandó tartózkodás ad olyan szabad mozgás de a mivel nincs határok az nem jelent semmi.
de a letelepedés a hogy én tudom divize belföldi státusz add a mi sokkal értékesebb meg az állampolgárság kérelemhez is kell letelepedés.
Tisztelttel.

pazs # 2009.08.19. 16:14

Rockyrock, szerintem neked azért van 10 évre tartózkodási engedélyed, mert magyar feleséged van 2005 novembere óta (tudom, azóta egy másik, de ő is magyar állampolgár). Állandó tartózkodási engedélyt az új feleségedre tekintettel 2011 júniusában kaphatsz, de addigra már több, mint öt éve jogszerűen tartózkodsz majd Magyarországon, úgyhogy saját jogon is állandó tartózkodásra leszel jogosult. Ez sokkal jobb státusz, mint a letelepedési engedély, azt egyébként szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy (mint te), nem kaphat.

Hogy biztos legyen a válasz, megmondod, hogy az állandó tartózkodási engedélyedet milyen jogcímen adták ki? Családegyesítés vagy munkavégzés?

ROKYROCK # 2009.08.19. 15:55

Tisztelt,
én 2006 .04.13 óta tartózkodtam az országban tartózkodás vízummal
és 2007.02 kaptam tartózkodás engedély a mi két évre érvényes volt és
2008 Májusban kaptam állandó tartózkodás engedély 10 évre 2018-ig.
egyetem veszettséggel rendelkezem dolgozok bejelentett munkahely jövedelem adó rendesen meg van fizetve.
letelepedési engedély szeretnek kerni.
Tisztelttel.

pazs # 2009.08.19. 09:20

Rockyrock: azt írtad, kaptál tartózkodási engedélyt. Pontosan mikor kaptad és érvényes-e még? Folyamatosan érvényes volt?
Letelepedési engedélyt 8+3 év Magyarországon tartózkodás után tudsz kérni, de ellenőriznem kell, hogy ez magyar állampolgárok házastársai (te is az vagy), jogosultak-e valami kedvezményre.

Grád András # 2009.08.19. 09:12

Kedves Toma17!

Ez így első hallásra eléggé reménytelennek tűnik. Amíg a jövendőbelijének csak kubai állampolgársága van (és nem kap Kanadában menekült státuszt, de ez se tűnik túl esélyesnek), addig még az itteni letelepedésije se lesz sima sétagalopp, a kanadai vízum végképp kilátástalannak tűnik. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ROKYROCK # 2009.08.19. 08:57

Tisztelt,
mindenről van papírom a hazásság a válás az új hazásság.
Tisztelettel.

ROKYROCK # 2009.08.19. 08:44

Tisztelt,
köszönöm szépen a válaszért meg egy kérdésem van hogy letelepedési engedély tudhatnék kerni?
Tisztelttel.

toma17 # 2009.08.13. 13:55

Udvozlom Onoket!Egy problemera keresnem a valaszt!Majdnem egy evvel ez elott osszehazasodtam kubai felesegemmel!Kb egy hete kervenyeztuk az ideiglenes rezidens papirt Magyarorszagra!(ha minden jol megy egy honap mulva meg is lehet!)En kanadaban elek es most kaptam meg ujabb egy evre a munkavallalasimat!(csak magyar utlevellel rendelkezem)A kerdesem ha tudnak vagy letezik olyan opcio amivel a felesegem ide tudna jonni mint turista 1-2 honapra miutan megkapta az ideiglenes rezidens papirjat Magyarorszagra!Ha minden igaz marcius kornyeken kervenyezhetem szamunkra a letelepedesit kanadaba de addig is keresnek egy masik megoldast!koszonom segitseguket!

pazs # 2009.08.06. 14:35

Miről van papírod?
A jó hír számodra, hogy mint egy magyar állampolgár házastársa, amennyiben a megélhetésed biztosított (dolgozol vagy a házastársad eltart), különösebb macera nélkül jogosult vagy Magyarországon tartózkodni (mint EU állampolgár családtagja).

ROKYROCK # 2009.08.06. 12:40

Tisztelet ,
Bocsánatot kerek nem annyira jó a Magyar nyelv tudásom
azt szeretnek kerdezni hogy milyen idegenrendészeti szabályok vonatkoznak rám?
egyiptomi allampolgar vagyok
2005 novemberben kötöttem hazásság magyar allampolgarral
2006/04 óta Magyarországon tartózkodok
2008 Májusban kaptam állandó tartózkodás
2009/06 elvaltam a magyar felesegemtol
2009/06 ujra hazasodtam magyar allampolgarral
köszönöm előre,
tisztelettel