Bérleti szerződés felmondása bérlő által


tofu # 2009.10.18. 08:11

Tisztelt Fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy pár hete kötöttünk egy határozatlan időre szóló bérleti szerződést egy bérlővel, felmondási idő 1 hónap. Mivel abszolút nem tudunk a bérlővel együttműködni, egymás mellett élni( az érintett lakás a sajátunk mellett van) tegnap átvittem neki egy írásos szerződés felmondást, amit nem vett át, elkezdett fenyegetőzni hogy ő innen nem fog kiköltözni, azzal hogy ő beköltözött átszállt rá a tulajdonjog (????) és hogy mi csak azért akarjuk felbontani vele a szerződést, mert összevesztünk. A lényeg hogy milyen úton kell vele tudatnom, hogy a szerződésben foglalt 1 hónapon belül hagyja el a lakást, ha nem vette át tőlem az értesítést? illetve meg kell indokolnom írásban hogy miért akarom felbontani a szerződést?

köszönöm a segítséget előre is

monalisa1 # 2009.10.11. 20:01

Ha annyira vissza akarnának menni "lelakni" azt a két hetet ami okt. 31-ig még hátra van, nos semmi akadálya: kulcs vissza (...) a mérőórák fogyasztása meg gálánsan a te kontódra...

De jut eszedbe (...) egy egézségügyi festetés biztosan kell majd utánuk, melynek költségét követelni fogod tőlük...

Szóval próbálkoznak, de foglalkozz mással...

Pl. a lakást hírdetheted/mutathatod stb., de nov. 2. előtt az esetleges új bérlő ne költözzön még be.

stargirl # 2009.10.11. 19:40

Köszi Lisa és Zoltanuss!

Igen-igen, azt tudom, hogy nov. 1. előtt nem adhatom ki. (Nahh igen, nem mintha tolonganának a jelentkezők...)
Csak ők olyasmit mondanak nekem, hogy megmutatták egy (bevásárlólánc) jogászának, aki azt mondta nekik, hogy ez közös megegyezésű felmondás volt (mert hogy ez is szerepelt a szerződésben, mint lehetséges megszűnést), mert elvettem mindkét kulcscsomót tőlük. Mert ha legalább az egyik kulcscsomót otthagyom, akkor ok a dolog. Kérdem én, ha megtörtént az órák leolvasása, akkor miért hagytam volna ott a kulcsot!
Nahh jó, azért megnyugodtam, hogy nincs igazuk!

Köszi mégegyszer!
Stargirl

Zoltanuss # 2009.10.11. 19:04

Arra ügyelj, hogy ha ismét kiadod a lakást nov. 1. előtt azt nem teheted meg”.
Na ennek a figyelembe vételében javasoltam.
Egyébként a mai helyzetben elég nehéz kiadni gyorsan egy lakást !!!

Zoltanuss # 2009.10.11. 19:02

Üdv. stargirl !
Ilyen esetekben, amikor a bérlő nem kivánja kitölteni a felmondási időt praktikus megoldás a fenmaradó idő felezése. Tehát esetedben elment a bérlő 4 én a bérlt elvileg a 2. -ifelmondástól tart egy hónapig, azaz nov. 2 -ig , a fenmaradó majd 28 napot felezed, annyit kérsz - mindketten jól jártok. Viszont ha már megvolt a végelszámolás nem kell foglakozni vele. Az összeg annyira 'jelentéktelen ', hogy gyakorlatilag nem tudják behajtani rajtad, egyébként is jogtalan. Add oda nekik a követelés felét és elfelejtitek egymást !!

monalisa1 # 2009.10.11. 18:15

A lakásbérlet okt. 31-én szűnik meg - alá is írták, így ha előbb elköltöztek az az ők dolga... Vagyis módjuk lett volna lelakni az utolsó havi lakbért, az hogy ezzel nem éltek az neked nem róható fel.

Ne állj velük vitába, nincs igazuk.

Arra ügyelj, hogy ha ismét kiadod a lakást nov. 1. előtt azt nem teheted meg.

"Lisa"
laikus hozzászóló

stargirl # 2009.10.11. 13:54

Tisztelt Jogász Úr!

Pár mondatban az előzmények:
Lakástulajdonosként határozatlan idejű albérleti szerződést kötöttem 2 havi kaucióval. A szerződésben rögzítettük a bérleti jogviszony megszűnésének módozatatit, amelyben benne foglaltatott a "bármelyik Fél által harminc naptári napos felmondási idő (a felmondás a hónap utolsó najpjára szólhat) rendes felmondással.
A bérlők a kiköltözésük előtt 2 nappal (konkrétan tárgyhó 2. napján) hozták a tudomásomra - szóban - a felmondásukat, hogy ők 4-én kiköltöznek. Majd az én reagálásomra, hogy mivel a felmondási idő az ő részükről is 30 nap, így a tárgy havi bérleti díjat a kaucióból visszatartom. Nem ellenkeztek, hogy akkor maradnak, így a lakásátadás, (órák leolvasása) 2 nap múlva megtörtént, mikor is leírtuk, hogy a bérleti jogviszony okt. 31-el (30 napos felmondási idővel) szűnik meg, az okt. havi bérleti díjat a kaucóból levonom, a fennmaradt 1 havi kaucióból pedig az aznapig fogyasztott rezsiköltségeket az elszámoló számlák kiküldése után vonom le, majd a maradék öszeget utalom vissza nekik.
Nahh most ők ehhez képest - 1 hét eltelte után -követelik rajtam a felmondási időre járó bérleti díjat, mondván, hogy ők már nem laknak ott, és a kulcsot is odaadták...
Kérdésem az lenne, hogy jogos-e a követelésük.

Köszönettel!
Stargirl

monalisa1 # 2009.10.09. 17:54

Mondjuk háromszori igénybevételi díjat lelépés címén, de mível egy lepukkant lakásról van szó az összeg nem lesz valami fényes...

És még abból is levonásba helyezhetik a távozó lakó után az egészségügyi festetés költségét stb.

Javaslom próbálj újsághírdetéssel vidéki önkormányzati lakásra cserélni, mert mindig vannak akiknek "bármi áron is" de megéri Pestre költözni, és ezért átmeneti ugródeszkának még a te rossz állapotú lakásod is elfogadható lehet. (A lakáscseréhez az önkormányzatok mint tulajdonos hozzájárulása szükséges.)

Külön írom: egyik-másik vidéki önkormányzat pályázaton keresztül lakáslehetőséget ajánlj fel nagycsaládosoknak többek közt azzal a feltétellel, hogy x évet ott fognak lakni - ezáltal az általános iskolás korú gyermekek "megmenthetik" a helyi iskolát a tanulói létszámhiány miatt a bezárástól.

A felajánható lakás kevés, a jelentkező családok száma sokszoros...

Jó szerencsét!

"Lisa"
laikus hozzászóló

Zoltanuss # 2009.10.09. 15:56

Hogy mik vannak !!!

Felmondásért pénzt !!

burjan36 # 2009.10.09. 12:39

Tisztelt Ügyvéd ill. Jogász Úr!
Nekem van egy határozatlan idejű bérleti szerződésem egy IX. kerületi önkormányzati lakáshoz. Mivel 3 kiskorú gyermekem van és egy penészes, vizes és 1 szoba-konyhából álló komfort nélküli lakásról van szó, 2 hónapja beadtam az önkormányzat felé egy kérelmet, amelyben arra kértem a polgármester urat, hogy közös megegyezéssel mondjuk fel a bérleti szerződésemet. Kettő hónapot kellett várnom arra, hogy nem is írásban, hanem miután személyesen bementem, az ügyintéző közölte, hogy nem járulnak hozzá, és indok pedig nem volt rá. Sem pénzbeli térítést, sem cserelakást nem fognak felajánlani. Muszáj valami megoldást találnom, mert lehetetlen a gyermekeimmel itt élni.
Az lenne a kérdésem, hogy egy határozatlan időre szóló bérleti szerződés a bérlő által történő felmondása után a bérbeadó (IX. kerületi önkormányzat) fizet e valamilyen pénzbeli térítést, vagy jogdíjat a bérlőnek?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Burján István