Diákhitel


the big cat # 2004.07.26. 20:13

A jogszabályi hierachia csak abban az esetben lenne érvényes, ha a Diákhitelrendelet az Ftv. Vhr-je lenne. Egyébként nincs hierachikus kapcsolat. ennyi erővel akármelyik törvény szeméyli hatályát citálhanánk.

Vhr-té pedig azt tesz egy rendeletet, ha a törvényben fogléalt felhatalmazás alapján bocsátják ki.

De sajnos ebben az esezben is fennállhat a lex generalis-lex specialis viszony a két jogszabály személyi hatálya között, még akkor is ha egy rendelet elvileg nem szűkíthet a felhatalmazáshoz képest, de gyakorlatilag a részletszabályokat tartalmazó Vhr-k értelme a szűkítés.

szajbertattila # 2004.07.26. 19:32

tehát a jogi érv: jogszabályi hierarchia, a nem-jogi érv pedig a banki hitekezsi gyakorlat más, agyobb összegá, és jóval hosszabb futamidejű hiteleknél ...

szajbertattila # 2004.07.26. 19:29

Ha letepedési (bevándorlási) engedélye van, és a személyi igazolványt is megkapta már, akkor szerintem felveheti a hitelt. Ajogértelmeézés szintén ezt onnan vezetném le, hogy a felsőoktatási törvény adja meg az alaphangot, és a diákhitelről rendelkező kormányrendelet ezzel nem lehet ellentétes. Tehát ha a tv szerint a bevándorolt (letelepedett) olyan, mintha magyar állampolgár lenne, akkor a diákhitel neki is jár. Ezt azzal tudném alátámasztanai, hogy a hitelezési gyakorlazban a bevándoroltak (a személyi kiváltása után most már a letepedettek is) ugyanolyan feltáételekkel mehetnek fel hitelt, mint a magyar állampolgárok. Pl. lakáshitelt is felvehetnek - akkor ezt miért ne? De elvileg a személyi hatállyal kapcsolatos értelmezés is elfogadható, amit the big cat írt, de én ezt a másikat erőltetném, és legelőszöris oktatási minisztériumban , utána pedig a folyósító hiteintézeteknál járnák utánna a dolognak

the big cat # 2004.07.26. 13:16

Én így értem.

Zsolti # 2004.07.26. 12:28

Tehát akkor nem igazán van rá esély, hogy megkapja, ugye.

Köszönöm a segítséget.

the big cat # 2004.07.26. 12:10

A két jogszabály személyi hatályát nem lehet összemosni. A Diákhitelről szóló jogszabály szerintem nem az Ftv. végrehajtási rendelete, így annak személyi hatálya nem terjeszhető ki rá.

Zsolti # 2004.07.26. 11:46

Üdvözlök mindenkit.

A következő kérdésel fordulok Önökhöz/hozzátok.

A feleségem Magyarországon letelepült Jugoszláv álampolgár.

Főiskolára jár és szeretné igénybe venni a diákhitel lehetőséget.

Első körben azt mondták neki, hogy esélye sincs. Én nem nyugodtam bele, és keresgélni kezdtem a törvények között.

Amit találtam:

Idézet a Magyar Köztársaság Kormányának 119/2001 (VI. 30.) számú Korm. rendeletébõl:

1. \"§ A hallgatói hitelrendszer célja, hogy minden fiatal számára esélyt teremtsen a felsõoktatásban való részvételre, függetlenül az egyén, illetve családja anyagi teherviselõ képességétõl, valamint hogy a kormány hosszú távon biztosítsa az általánosan hozzáférhetõ, tömeges és minõségi felsõoktatás fenntarthatóságának feltételeit a magyar gazdaság fejlesztése érdekében. E célok hosszú távon is biztonságos és költséghatékony megvalósítása céljából, valamint a diákhitelrendszer méretei, társadalmi, gazdasági és költségvetési kihatásai miatt a kormány a hallgatói hitelrendszert a megfelelõ állami intézmények és állami tulajdonú szervezetek bevonásával, valamint a Diákhitel Központ Részvénytársaság és ezen szervezetek közötti szoros együttmûködés elõsegítésével kívánja létrehozni és mûködtetni, beleértve annak forrásteremtési, hiteligénylési, folyósítási és törlesztéssel kapcsolatos folyamatait.\"

2.1 KI JOGOSULT A DIÁKHITEL IGÉNYLÉSÉRE?
Mindazok a \"Felsõoktatási-törvény\" (Ftv.) által meghatározott képzési formákban, felsõfokú képzésben részt vevõ nappali, levelezõ, esti, illetve a távoktatás keretében tanuló - akár államilag finanszírozott, akár költségtérítéses - beíratkozott, aktív hallgatók és tanulók, akik

  • felsõfokú akkreditált iskolai rendszerû szakképzésben (AIFSZ),
  • fõiskolai és egyetemi szintû alapképzésben,
  • kiegészítõ alapképzésben,
  • illetve magyarországi felsõoktatási intézmény beíratkozott hallgatójaként külföldi ösztöndíjas képzésben vesznek részt.

További feltételek:

  • magyar állampolgárság (illetve menekült jogállás),
  • a hiteligénylés benyújtásakor 35 év alatti életkor
  • az igénylõnek nincs, sem korábban kötött - jelenleg is érvényes - Diákhitel-szerzõdése, sem korábban kötött, de azóta már megszûnt Diákhitel-szerzõdésével kapcsolatos tartozása.

Tehát itt a végén kihangsúlyozzák hogy MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR és MENEKÜLT JOGÁLLÁS.

Namost itt van egy másik kormányrendelet is:

192/1997. (XI.4.) Korm. rendelet
a külföldiek magyarországi és a magyarok külföldi felsőfokú tanulmányainak egyes kérdéseiről

19.§ Az Ftv. és végrehajtási jogszabályai tekintetében a magyar állampolgárságú hallgatókkal azonos jogállásúak

  1. a bevándorolt és menekült igazolvánnyal rendelkező külföldiek a magyar személyi igazolvány, illetőleg a menekült-igazolvány kiállításának napjától,
  2. azok a magyar állampolgárok, akik életvitelszerűen külföldön tartózkodnak és nem rendelkeznek magyar személyi igazolvánnyal, azonban magyar állampolgárságukat érvényes magyar útlevéllel vagy állampolgársági bizonyítvánnyal igazolják.

Ez alapján viszont minden letelepült külföldi állampolgár az oktatásban azonos jogállású mint a Magyar állampolgárok.

Kérdésem: Érdemes foglalkozni az üggyel, fenti rendeletek alapján?

A segítségeket előre is köszönöm.

Üdv Zsolti