Hivatalos személy kiadhatja az adataimat??


the big cat # 2004.08.08. 06:47

Valamit félreértettél, egyáltalán nem ez volt a szándékom.

derill # 2004.08.07. 15:17

Big: ez most azért kicsit rosszul esett. Nem konkrétan téged akartalak megvédeni - szerintem magad is képes vagy rá - inkább általánosságban irtam meg a véleményemet.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

the big cat # 2004.08.07. 14:26

De megegyeztünk, Nickname-nél ott a jó válasz.

bootmaker # 2004.08.06. 18:20

Hát még Ti, a joghoz értőek sem tudtok megegyezni, a dologban, akkor mit olvassak ki én aki ezen a területen (is) tök vagyok :))

B

the big cat # 2004.08.06. 15:53

Hát ha végigolvasod a fórumot, abban ott válasz.

bootmaker # 2004.08.06. 13:23

Sziasztok
Mint ha régebben lett volna valami olyan, hogy ha odamentem a rendörhöz, és megkértem igazoltasson valakit, akkor abban az esetben kölcsönösen kiadhatta egymásak az adatokat.
Igy volt/van ez most is?

B

the big cat # 2004.08.06. 13:02

"Aki viszont válaszol, az próbál segitőkész lenni, és nem káptalan a feje, és ő sem tudhat mindent, mégha még oly okos is, mint Big - akit nagyon tisztelek a tudása miatt."

Hagyjuk ezt, én csak bizonyos jogterületekhez értek igazán, aztán amikor belekontárkodok valamibe, mint ez is, akkor aztán magyarázkodhatok.

derill # 2004.08.06. 12:17

Ezen lehetne órákig vitázni. A lényeg viszont az, hogy ha valaki rosszul kérdez, valószinüleg rossz választ fog kapni.

A kérdés tényleg nem az volt, hogy az ellenőrnek kiadhatja-e, hanem, hogy általánosságban másnak kiadhatja-e.

Aki viszont válaszol, az próbál segitőkész lenni, és nem káptalan a feje, és ő sem tudhat mindent, mégha még oly okos is, mint Big - akit nagyon tisztelek a tudása miatt.

Amikor feljöttem a fórumra volt fent két lány, Kincs és Zsu, akik szintén adtak tanácsokat a kérdezőknek, és nagyon jókat irtak. Aztán volt néhány apróság, amiben tévedtek, és én kijavítottam, mert ebben jobban képben voltam mint ők. Azóta sajnos nem láttam őket, pedig én is tévedhetek, és jó lenne, ha ujra itt lennének. Nem őket akartam megbántani, mint ahogy gondolom Nick sem akarta Big-et. Csak ebben a témában jártasabb volt. Ettől, hogy Big félreértette a kérdést, cseppen sem csökkent a tudása, és az iránta való tiszteletem.

Én is szivesen tanulok másoktól, és örülök annak, hogy ha hülyeséget irok (akár azért, mert valamit nem jól tudtam, akár azért, mert elsiklottam a kérdés felett vagy rosszul értelmeztem), akkor valaki kijavit, mert abból én is tanulok, és én sem vagyok tévedhetetlen. Főleg akkor jó a javitás, amikor ténybeli kérdésekről van szó - van-e erről jogszabály vagy nincs. Attól, hogy én nem tudok róla, még lehet. Értelmezési kérdésnél pedig épp a véleménykülönbségek hivhatják fel a figyelmet egy másik szempontból való vizsgálatra is.

Nem hinném, hogy a fórumnak arról kellene szólnia, hogy egymást cseszegetjük.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

the big cat # 2004.08.06. 08:51

Igen, aki tud olvasni, az látja.

Nick Name # 2004.08.04. 18:58

Akár hányadszor is olvasom, a kérdés nem az volt, hogy a helyszínen adhatja-e ki a rendőr az adatokat vagy csak később, hanem az, hogy kiadhatja-e egyáltalán. Ez utóbbira válaszoltad te röviden, hogy nem. Ami ugye nem így van.

De ha ezt presztízskérdésnek tekinted, akkor legyen: neked volt igazad. Részemről a témát lezártam. Aki tud olvasni, úgyis látja.


Nick Name

the big cat # 2004.08.04. 18:43

Én csak életszerű szerettem volna lenni. A kérdező nyilván arra kíváncsi, hogy az ellenőr által kihívott és igazoltató rendőr ott a helyszinen odadahatja-e az adatait. Erre a válasz az, hogy nem. És a korrekt kiegészítés az, hogy a hatóság (és nem az igazoltató hivatalos személy) megfelelő eljárás keretében persze kiadhatja.

Nick Name # 2004.08.04. 18:38

Igen. Tehát - a törvényben idézett eljárás keretei között - kiadhatja. :)


Nick Name

the big cat # 2004.08.04. 16:46

A törvény szerint nem adhatja ki az adatait, viszonmt igazoltathatja, a BKV meg kérheti a megfelelő eljárás keretében, hogy ezeket az datokat adják ki neki. Ha jól értem.

Nick Name # 2004.08.04. 15:52

Hogy az adott rendőr mit fog tenni, azt nem tudom. De hogy mit kellene tennie a törvény szerint, azt igen (lásd K.V.B. és az én hozzászólásaimat).


Nick Name

Mr Ness # 2004.08.04. 15:04

Azt hiszem, hogy elvi kérdések megvitatásába mentetek át... Valószínűleg a történet hasonló: bliccelő a BKV-n utazik, ellnőr odalép, hogy elkérje jegyét, ezt bliccelő megtagadja, erre az ellenőr pótdíjat akar fizettetni, amit a bliccelő ugyancsak megtagad. Az ellenőr megkér egy közelben tartózkodó rendőrt, hogy igazoltassa-e a bliccelőt. És ilyenkor mit fog tenni a rendőr? Tényleg igazoltatja a bliccelőt?

K.V.B. # 2004.08.04. 10:10

Nick Name-nek igaza van. Én egy személyszállítással foglalkozó közlekedési cégnél dolgozom, ahol is a közúti ellenőreink a rendőrséggel együttműködve tudnak eljárni, mert az utasok egy része rájött: a közúti ellenőrnek nincs igazoltatási jogköre! A cég hogyan jusson hozzá a bevételéhez a bliccelőktől, ha nem ellenőriztetheti a polgári jogi szerződés megtartását? Ráadásul nem egyszer hamis adatokat diktálnak be az ellenőröknek, a személyi igazolvány felmutatása nélkül (mert azt valóban nem is kérhetik tőlük).
Erre tekintettel kötöttünk együttműködési megállapodást a rendőrséggel, amelynek értelmében sok esetben részt vesz a rendőrség az ellenőri akciókban, és a méltatlankodó utast igazoltathatja. Ezután természetesen nem adja át közvetlenül az adatokat a közúti ellenőrnek, hanem az ellenőrök vezetője beballag a rendőrségre az adatkikérő lappal, és így tudjuk a pótdíjazandó utasokat fülön csípni.
A Nick Name által hivatkozott szakaszra szoktunk mi is hivatkozni. A cég teljes joggal kéri a személyszállítás ellenében a menetjegy árát, a rendőrség pedig hozzásegíti, hogy megfelelő eljárás keretében érvényesíthesse ezen jogát.

Nick Name # 2004.08.04. 09:45

Nem ez volt a kérdés. Az sem szerepel benne, hogy "megfelelő eljárás nélkül".

1994. évi XXXIV. tv. 24.§ /4/-/6/ bekezdés.

(4) A rendőrt a jogainak érvényesítése végett bárki felkérheti más személy igazoltatására. Ha az igazoltatást kérő valószínűsíti, hogy az igazoltatáshoz jogos érdeke fűződik, és a személyazonosságát igazolja, a rendőr a kérést teljesíti. Az igazoltatott adatait a rendőrkapitányság adja ki az igazoltatást kérőnek, ha az adatokhoz fűződő jogosultságát hitelt érdemlően igazolja.
(5) Ha az igazoltatást kérő az igazoltatást követő 8 napon belül az adatok kiadását nem kéri, vagy a jogosultságát nem igazolja, az igazoltatottnak a (4) bekezdés alapján felvett adatait meg kell semmisíteni.
(6) Az adatok kiadásáról az igazoltatott személyt írásban értesíteni kell. Az értesítésben közölni kell az igazoltatást kérő igényének indokait. Ha az igazoltatott kéri, az igazoltatást kérő személyazonosító adatait vele közölni kell.

Vigyázzunk, mit válaszolunk a jogkereső közönségnek. :)


Nick Name

the big cat # 2004.08.04. 09:42

Egy rendőr megfelelő eljárás nélkül beavatkozhat egy polgári jogvitába?

Nick Name # 2004.08.04. 09:25

Igen.


Nick Name

the big cat # 2004.08.04. 08:53

Nem.

tommy_ # 2004.08.03. 19:35

Üdv!

Egy kérdésem lenne!

Hivatalos személynek, (pl rendőr) ugye köteles vagyok odaadni a személyimet. A kérdésem az, hogy ő kiadhatja-e az adataimat más személyeknek (pl BKV-ellenőr vagy bármi)??

Előre is köszönöm!