fizetési meghagyás


ObudaFan # 2005.11.05. 10:38

világesze!
A leggyakoribb költség, ami már ebben a szakaszban is femerül az illeték mellett, az az ügyvédi munkadíj, ugyanis igen gyakori, hogy a fizetési meghagyást - tömegével - szolgálgáltató cégek, ügyvédi segítséggel kérik.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.11.05. 09:20

célszerű és jóhiszemű pervitellel kapcsolatos indokolt költségek
a gyakorlat is azt mutatja hogy nem tudsz minden költséget behajtani /lásd ügyvédi munkadíj mértékét amiről mindenki tudja hogy a töbszöröses mint a bíróság által megitélt összeg/ ráadásul szerintem a követeléskezelőnek fizetett díjat jutalékot meg sem ítélnék csak a konkrét költségeket /levelezés stb/

ciceroka # 2005.11.04. 22:59

Szerintetek költségként ráhárítható a kötelezettre minden, a követelés érvényesítése érdekében kiadott és igazolt költség?
pl: postázási költségek, telefonköltségek, üzemanyag, vagy egy követeléskezelő cégnek a követelés érvényesítése érdekében kiadott díj/jutalék a pert megelőzően?

világesze2 # 2005.11.04. 22:44

Elméleti kérdésem:

Ha az ügy még csak fizetési meghagyás kibocsátásánál tart, akkor perktg még (a 3%-ot kivéve) nem jelentkezik, nem? Ha a leendő alperes fmh kézhezvétele után fizet, akkor egyéb díj még nem hárítható rá, nem?

Vagy hogy van ez a gyakorlatban?

Ksözi

világesze2 # 2005.11.04. 22:43

Elméleti kérdésem:

Ha az ügy még csak fizetési meghagyás kibocsátásánál tart, akkor perktg még (a 3%-ot kivéve) nem jelentkezik, nem? Ha a leendő alperes fmh kézhezvétele után fizet, akkor egyéb díj még nem hárítható rá, nem?

Vagy hogy van ez a gyakorlatban?

Ksözi

ObudaFan # 2005.11.04. 16:14

Azt most így már csak akkor, ha jogerős lesz a határozat, és a végrehajtás sem sikerül. Ezért általában célszerűbb egyből felszámolási eljárást indítani, mert az nem csak akkor indítható, ha jogerős határozat van, hanem elég a kiállított, nem vitatott, 60 napon túl lejárt számla. Ha viszont fiz. megh-t indítasz, utána már csak akkor lehet felszámolást indítani, ha annak is vége, és még végrehajtani is próbáltál.

Ebben az esetben tehát azért húzódott el az ügy, mert a kolléga úr nem az illetékes bírósághoz nyújtotta be a kérelmet, át kellett tenni, az megint néhány hónap.

Az önkormányzatnak szerintem nem biztos, hogy köze van egy önkormányzati megbízásokat is kapó cégtől, legfeljebb az, hogy ha felszámolás indul, utána közbeszerzésben a cég nem vehet részt.

Ne tedd közzé sehol, hanem a pénzt próbáld behajtani.

Desperado # 2005.11.04. 16:02

Köszönöm. Amit populus írt, arról tájékoztatott az ügyvéd, ő nyújtotta be a kérelmet, csak állítólag a bíróság továbbította egy másik bíróságnak az iratokat és nem tudja(?) az ügyvéd miért nem kapunk választ. Nekem már kezd elegem lenni az egészből, nem tudom mit tegyek. Nem tudom kinek a hibájából áll az ügy. az ügyvéd szerint még várnunk kell, mást nem tehetünk. És ez már a második ügyvéd akit megbíztam.
Van-e olyan hely ahol majd közzétehetem a cég nevét(tudom hogy ez rajtam nem segít,de jó lenne egy ilyen lista, hogy legalább mások ne járjanak úgy mint én) mert felháborító hogy egy 15 éve önkormányzati megbízásokból élő Kft. ezt megteheti. Az önkormányzatnak még akkor írtam, de válasz nem jött. Vajon miért?... ObudaFan javaslatával kapcsolatban: az ügyvéd javasolta hogy előbb ezt próbáljuk meg, ne a felszámolást. Most el lehet azt is indítani esetleg? Köszi.

ObudaFan # 2005.11.04. 15:56

Populus!
Nincs igazad ebben a kérdésben. Legalábbis Budapesten 1-2 hét alatt nem kerül bírósághoz/titkárhoz a fiz. megh. kérelem. Ez után a kipostázással elmegy rengeteg idő, majd a postai kézbesítéssel is elmegy 1-1.5 hét. Ezek után 15 napja van az ellenfélneh, hogy válaszoljon. Megint néhány hét, mire az ellentmondás bíróhoz/titkárhoz kerül. Ezek után megint postázni kell, ami hetek kérdése, a kézbesítés 1-1.5 hét. És ekkor hall a kérelmező jogosult először valamit az általa beadott fiz. meghagyásról. Az 5 hónap nem tűnik kevésnek, de láttam már rá példát.

populus # 2005.11.04. 15:55

Nem igazán értem, mi akadályozza a fizetési meghagyás kibocsátását, nem tudok elképzelni olyan körülményt, ami egy FMH kibocsátsát késleltetni tudja. Az merülhet még fel, hogy felszámolási eljárás indult a cég ellen, amiről nem tudsz. Amennyiben ugyanis felszámolási eljárás indult, úgy a céggel szemben követelést csak a felszámolási eljárásban lehet érvényesíteni. Akkor a bíróság megtagadja a FMH kibocsátását, de azt nem teheti meg, hogy nem csinál semmit.

populus # 2005.11.04. 15:46

Egy fizetési meghagyás kibocsátása egy-két hetet vesz igénybe. Nincs mit töprengenie a bíróságnak egy fizetési meghagyáson. Ügyvédkényszer nincs. A fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet egy rendszeresített formanyomtatványon magad is benyújthatod. Ezt beszerezheted bármelyik bíróságon, és segítenek is kitölteni ügyfélfogadási napon. Három példányban kell benyújtani a kötelezett lakóhelye szerint illetékes bíróságon, 3%, de legalább 3000,- forint ílletéket kell leróni az első példányon.
Nem tudom, hogy az ügyvéded mire törekszik a várakozással. Lejárt követelést bármikor lehet bíróság előtt érvényesíteni. Ha késedelembe esett a kötelezett, jár kamat is, a késedelemmel érintett félévet megelőző naptári félév utolsó napján érvényben lévő jegybanki alapkamat.
A bíróság kibocsátja, a kötelezett vagy ellentmond, vagy nem. Ha ellentmod, a bíróság tárgyalást tűz ki és bizonyítási eljárást folytat le. A tárgyaláson neked kell bizonyítani a követelésed jogalapját és összegszerűségét. A fizetési meghagyás kibocsátásához nem nagyon kell bizonyítgatni. Ha a rendelkezésedre állnak okirati bizonyítékok, azokat esetleg csatolhatod.
Ha nem él ellentmondással a kötelezett, úgy jogerőre emelkedik és végrehajtható. Ha a kötelezettnek van pénzforgalmi bankszámlája, akkor mehet az inkasszó.
Röviden ennyi.

ObudaFan # 2005.11.04. 15:46

A kezdeményező cég vezető tisztségviselője - aláírási címpéldánnyal - , vagy a meghatalmazást aláíró cégvezető az iratokba betekintést nyerhet. Az 5 hónap sem tűnik sajnos irreálisnak, mert a fiz. megh-t előbb kézbesítik, arra a másik válaszol, azt kézbesítik neked.
Egyébként céggel szemben , ha egy mód van rá, ne fiz. megh-t indítsatok, hanem felszámolási eljárást, mert jóval hatékonyabb.

Desperado # 2005.11.04. 15:27

Tudja-e valaki, mennyi időbe telik a Bíróság által történő fizetési meghagyás kibocsátása? Lehetséges-e, hogy több mint 5 hónapot vegyen igénybe? Alvállalkozóként több mint 2 millió ft-tal tartozik nekem egy Kft. Az ügyvéd azt mondja várnunk kell még, de többet nem tud segíteni. utána lehet-e érdeklődni az illetékes Bíróságon, vagy csak az ügyvédnek adnak felvilágosítást? Hogy működik ez? Mit tanácsoltok?