Gyermektartásdíj tiltása külföldi munkabérből


manna # 2005.11.17. 14:27

Kérem aki tud, segítsen, adjon tanácsot!
Elvált, 2 gyermekét egyedül nevelő nő vagyok és gyermektartásdíj fizetésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
3 éve váltam el, akkor a bírósági határozat a gyt.díjat a volt férjem mindenkori jövedelme 25%-ban de minimum 10 ezer ft.-ban állapította meg. Mivel munkahellyel akkor nem rendelkezett, így egy darabig a minimum összeget fizette. 2 éve viszont munkahellyel rendelkezik, külföldön dolgozik. Akkor kérni szerettem volna bírósági letiltást a munkabérére, de volt férjem azzal ijesztgetett, hogy jól gondoljam meg, mert akkor nagyon rosszul fogok járni. Így végül is maradtunk abban a szóbeli megegyezésben, hogy ő utal havonta 30 ezer forintot, amit küldött is egészen egy hónappal ezelőttig.
Időközben ugyanis nekem lett egy párkapcsolatom, egy hónapja összeköltöztünk. Ez a volt férjemnek nagyon nem tetszik, azt nyilatkozta, mostmár nem élek egyedül, nem küld 30 ezer forintot csak a 20 ezret. Valamint azt üzente, hogy a kisebbik gyereknek külön bankszámlát nyitott és erre utal havi 30 ezer forintot.

Volt férjem munkabére 300 ezer ft. körül van, ezt külföldi pénznemben illetve forintban bérszámfejtik neki. A forint az itthoni ugymond alapbére, ami minimálbér összegű. Volt férjem azzal érvel, ha én letiltást kérek a munkabérére, akkor azt csak a forintra fogják foganosítani. Amivel persze én tényleg sokkal rosszabbul járnék.

Nagyon megörültem, hogy rábukkantam erre a fórumra és találkoztam hasonló esettel, talán én is reménykedhetek valamilyen biztató válaszban.
Derill azt válaszolta a kérdezőnek, hogy ilyenkor a letiltás nem csak az itthoni alapbérre hanem a külföldi munkabérre is kiterjed.

A kérdésem az lenne, hogy esetemben mitévő lehetek? Merjem-e meglépni és bírósághoz fordulni, hogy a gyt.díjat a volt férjem munkabéréből fogják le? Nem szeretnék rosszabbul járni. Illetve a gyereknek külön nyitott bankszámlára utalt pénz gyt.díjnak tekinthető-e? Hozzáteszem, én kételkedem ennek a külön számlának a meglétében, hiszen ahhoz egyedül csak a volt férjem férhet hozzá.

Nagyobbik gyermekem már nagykorú, de nappali tagozaton még tanul. A kisebbik 7. osztályos, továbbtanulás előtt áll. Különórákra járatom, a hét 5 napjából 4 napon jár különőrárákra, mivel zenetagozatos középiskolába készül. S persze sorolhatnám még mennyi minden van, amik a gyerek igényinek növekedésével járnak ebben a korban, természetesen semmi de semmi luxusigény nélkül.

Reménykedve várom a válaszokat, amiket előre is köszönök!