Válóper - ingatlan kérdése


obsitos # 2005.11.21. 11:28

Én csak egy laikus fórumozó vagyok, ha valami rosszat írok üss agyon!

1. Ingatlanjog.lap.hu
(Jó olvasgatást)

2. A Google keresőprogramba beírtam a "különvagyon" szót és a SOK info közül a következőt okoskodtam ki:

1952. évi IV. Törvény
a házasságról, a családról és a gyámságról.

IV. fejezet
A Házastársak jogai és kötelességei.

2. Házassági vagyonjog.

28. §. (1) A házastársi különvagyonhoz tartozik d./ a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.

Tehát az én olvasatomban: az első lakásod árából vásárolt újabb lakás 100%-ban a különvagyonod. (És ezen nem változtat, hogy mint család abban laktatok.)

Szerintem éppen azért léphetett le olyan könnyen a feleséged, mert tulajdonrésze = vagyonrésze nem volt a lakásból, ergo nincs mit perelnie.

Egyébként minden bíróságon van heti egy alkalommal un. panasznap, ott jogászok adnak ingyen tájékoztatást.

Ha ez így kevés, fordulj ingatlanjoggal foglalkozó ügyvédhez részletesebb felvilágosításért.

A 3 gyerek az örökösödési várományosod, amennyiben a lakást időközben esetleg el nem adod ill. végrendeletileg másként nem rendelkezel róla. Ha egy új kapcsolatból újabb gyermeked születne, az örökség a gyerekek közt osztódik.

cyrano de bergerac # 2005.11.20. 11:25

Azt szeretném kérdezni a hozzáértőktől, hogy abban az esetben, ha házasságkötésem előtt volt a nevemen egy lakás, amit már házasként eladtam és az eladási árból vásároltam szintén saját nevemre egy lakást, amelyben 2000 júliusától a családommal laktunk (feleség, 3 gyermek), most, hogy a feleségem elhagyott, a gyermekeimmel együtt egy másik férfihoz költözött (véglegesen szeptember elején) elperelheti-e a lakás felét közös vagyonra hivatkozva?
Az első lakásom 1989 óta volt a nevemen. A házasságunk 1995-ben köttetett. A második lakást az első lakás eladásával egyidejűleg, 2000 májusában vettem.

Nagyon fontos tudnom a választ, mert abszolúte nem ismerem a jogi helyzetet, lehetőségeket és nincs kedvem az utcán végezni.