Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Még mindig e-mail... - Személyes titkok - kiszolgáltatva a rendszergazda?

WakanTanka # e-mail 2009.12.02. 23:42

Tiszteletem,mindenkinek!

Hogy ne húzzam az időt bele is vágnék:
Regisztráltam egy fórumon 2008 végén.Ezt a fórumot a tulaja eladta 2009 februárjában.Felesleges részletezni a dolgot,a lényeg az,hogy a fentebb említett ex tulaj közzé tette a neten az eladott oldalának a mentéseit sql adatbázisát,ami tartalmazza 160 000 ember regisztrációs adatait(felhasználónév,jelszó és e-mail cím).A probléma ott van,hogy azóta jönnek egy másik fórumról az e-mailek számtalanul.Megnéztem ezt a fórumot és be is tudtam lépni a másik oldalhoz tartozó felhasználói nevemmel és jelszavammal.Nagyon csodálkoztam,mert nem regisztráltam oda soha és ami érdekes egy 2009 szeptemberében induló fórumra miként tud az ember 2008 decemberében regisztrálni?Kérdésem:Mit lehet tenni az oldal ellen?(Többszöri felszólításomra sem töröltek onnan!)
Állandóan küldik az e-maileket,hogy küldjek emelt díjas SMS-t,hogy be tudja lépni abba a fórumba,ahova nem is regisztráltam,amit persze várhatnak!Nincs feltüntetve az oldalon mennyi az SMS díja,de néhány szerencsétlen küldött nekik,ők írták,hogy 2000 forint.Meddig folytathatják ezt a lehúzást?!?
Üdv.:W.T.

Marcsusz # e-mail 2009.04.27. 20:12

Tisztelt Jogászok!

Nagyon fontos kérdésem lenne.
Egy 255 lakásos lakásszövetkezetnél dolgozom mint
gondok-takarító.
Egy tulajdonos követeli,hogy másolatot készítsen vagy
megnézze a munkaszerződésemet,munkaköri leírásomat.
Köteles vagyok neki oda adni?
Én a lakásszövetkezet elnökével kötöttem a munkaszerződésemet nem pedig a 255 tulajdonos egyikével.
Várom mielőbbi válaszukat.
Tisztelettel:Tóthné

Pista_ #   2007.09.04. 15:24
  1. Nincs ideje egyiknek sem, de bizonyos ügyek kapcsán előfordulhat, hogy vissza kell nézni dolgokat. Az üzleti titkokról meg nem is beszélve, mikor egy tárgyaláson már előre mosolyog a konkurencia... Persze számtalan formája van az információ kikerülésére, de az e-mail ill. Internet az egyik legkézenfekvőbb és legkényelmesebbek egyike. Most a technikao oldalát mint PGP ne részletezzük.
  2. Akkor a dolgozók mire jelentkeztek az adott céghez? Mit gondoltak, "bármit megtehetnek" a cég kontójára?
  3. Elfogadott? Ez ennyire egyértelmű? Ezt inkább kedvezménynek mondanám. A cég erőforrásait magán célra szerintem a cég beleegyezése után és az általa meghatározott mértékben lehet használni. Amerikai nagybácsival 3 órát csevegni normál telefonon a cég kontójára szerintem azért zicceres.
  4. Ezzel megint vitatkoznék. Szerintem ez is sokmindentől függ. Amennyiben olyan dolgot tartasz a fiókodban (pl. kulcs), amire a cégnek szüksége van, akkor meglátásom szerint azt kiveheti. A cég nehogy azért álljon, mert a dolgozó egy fiókba betett valamit. A személyes dolgokra persze ott az öltözőszekrény, tartsa ott a dolgozó a személyes dolgait - imho.

Összefoglalva: nem azért szeretne a cég kutakodni a dolgozók leveleiben, mert más dolga sincs az adott személyeknek, hanem mert bizonyos helyzetekben erre szükség lehet. Viszont ekkor nem szeretne jogi vitákba bonyolódni.

Egy másik példa: eladott a cég valamit, amit később - néhány hónap mulva - használ(na) fel a vevő, de akkor vesz észre valamilyen minőségi problémát. Ezt megreklamálja és ekkor kell(ene) visszanézni, hogy az adott céggel milyen levelezés bonyolódott függetlenül az ügyintézőtől (lehet, hogy passzolgatták egymás között ill. a cégtől távozott az illető).
Nem ragozom tovább, nem védeni akarom egyik céget se...

Köszönöm a válaszokat!

the big cat # e-mail 2007.09.04. 14:51
  1. Nem, nyilván nem működik jól egy oylan cég, de akkro a tulajdonos joga eldönteni, hogy a tulajdonával mit enged meg.
  2. Ha egy munkavállaló azért megy ela cégtől, mert nem tetszenek neki az ottani szabályok, akkro menjen, méghozzá gyorsan, sőt érdekelne, hogy minek lépett be egyáltalán?
  3. Nem, ez nem elfogadott, legalábbis ott, ahol amagántulajdonnank tisztelete van, ez csak nálunk elfogadott, ahol a 40 év belenevelte az emberekbe, hogy tiéd agyár, és azt a dolgozó úgy értette, hogy haza is viheti egy darabját akár. A céges eszközöket magáncélra használni lopás vagy sikkasztás, kiváve, ha erre kifejezett engedélyt kap valaki, és rendszerint elheteséges középutatt találni, a munkáltatónak is érdeke így kvázi adómenets jövedelemhez jutattni a munakvállaót, de azért nehogy már az legyen az alapállás, hogy ez jár. Az jár, amiben megegyeztetek.
  4. A meglátásod telejsen rossz, ahogy az analógiád is. Az email a munkáltató tulajdona, és kfejezett ebnegdéyl hiányában magáncélra nem ahsználhatja. Pont. És ha ilyen enegdély nincs, akkro bármikor belenézhet a munkáltató akár azért mert kíváncsi az ügymenetre, akár mert ellenőrizni akarja, hogy nem használják-e pl. magáncélra. Sem az asztalfiók/notesz, sem a ruha nem megfelelő analógia.

észre kéne már venni, hogy munakidőben dolgozni kell, végig, és nem magánügyeket intézni, hacsak erre nincs kifejezett engedély. és ezt az engedélyt kikényszeríteni nem lehet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.09.04. 13:30

A mottód ezúttal úgy kellett volna módosítani: "biztos, hogy nem helytálló".

www.kbs-ugyved.hu

szota #   2007.09.04. 13:21
  1. vajon tényleg van az ügyvezetőnek és a rendszergazdának arra ideje, hogy a napi esetleg többszáz mailt átolvassa, értékelje? Biztos, hogy az a cég jól működik ha ezzel foglalkoznak és nem a saját dolgukkal?
  2. Nem jó az, ha ekkora a szigor!! Ez inkább csak ellenállást szül és elmennek a dolgozók. Nekem van ilyen partnerem, aki ennyire szigorúan kezelte a kérdést és szinte egyszerre állt fel az összes alkalmazottja.

3.Minden más infrastukturánál azért elfogadott, hogy az alkalmazott magáncélra is használja (nyomtatunk, fénymásolunk, telefonálunk..stb) miért pont az e-mail és az internet lenne kivétel?
4. Meglátásom szerint az e-mail fiók olyan, mint az íróasztal fiók vagy az öltöző szekrény. Jogilag az is a cég tulajdona, de az engedélyem nélkül másnak nem áll jogában belenyúlni!!
Ha egy levélre/faxra rá van írva, hogy kinek a részére szól akkor azt csak az illető bonthatja ki/olvashatja el, azzal a kitétellel, hogy referál a főnökének róla, ha fontos!
Vagy attól, hogy a cég tulajdonában lévő íróasztalfiókban van a noteszem, attól a főnök elolvashatja azt??
Vagyha a ruhapénzből vettem egy öltönyt (céges számlára persze, hogy leírható legyen) átkutatható a zsebe? Hisz az öltöny jogilag a cégé!!!

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.09.04. 11:30

Igen. És?

www.kbs-ugyved.hu

monalisa1 #   2007.09.04. 10:38

Na, láttam én kórházi osztályon hogy a rendelőben az egyik monitoron a nővérke a másikon a főorvos bőszen e-maillozott - vélem priváti - miközben a folyosón egy ideje szólt a nővérhívó csengő...

tomas64 # e-mail 2007.09.04. 09:13

Erre a megoldásra nem gondoltam. Jogos.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.09.04. 09:08

Pedig de. Elég egy utasítást kiadni, miszerint a cég által biztosított e-mail cím és internethozzáférés kizárólag a munkavégzéshez használható.

www.kbs-ugyved.hu

tomas64 # e-mail 2007.09.04. 09:03

Szerintem a cég akármit készít is, nem nézhet bele dolgozói emailjába.

Pista_ #   2007.09.03. 22:36

Hi!

Átolvasva a topicot ma nekem úgy tűnik, hogy amennyiben a cég készít egy adatvédelmi nyilatkozatot és azt a dolgozó(k) aláírásukkal elfogadják, úgy a levelezésükhöz a cég vezetése ill. akit kijelölnek erre hozzáférhet. Jól értelmezem?
Ha igen, esetleg kérhetnék egy ilyen jogi nyilatkozat "vázat", tervezetet, mintát?
Ugyanis a cég elérte a "kritikus" méretet és saját levélező kiszolgálót (MTA) fog üzembe állítani, ahol is minden kimenő-bejövő levélről másolat képződik. Egyrészt arhiválás végett, másrészről a visszakereshetőség végett. Ugyanis egy dolgozó kilépését követően szükség lehet a leveleibe történő betekintésre, hogy pl. egy üzleti partnerrel mibe állapodott meg fél éve, mit vállalt a cég nevében stb.

hipermala # e-mail 2007.03.01. 16:08

Biztonságos iratmegsemmisítés:
http://www.remondis-data.hu/

tothy99 # e-mail 2005.04.11. 17:57

Sziasztok, remélem még él a topic...

Ez mind érdekes, amit itt irtatok, de mi a helyezet a bejövő emilekkel? Egy ismerősöm szerint valamennyi e-mail-em, amit neki egy xy@ceg.hu felépítésű emilcímre továbbítok, az ő cégvezetésüknél landol. Ez szerintem meglehetősen érdekes, hiszen én nem vagyok az alkalmazottjuk, ennélfogva (ha jól értelmezem amit mondtatok) a világon semmi közük nincs a levelezésemhez, legyen az magán, vagy üzleti jellegű. Márpedig mivel az emilcímben személy megjelölés is van, szerintem teljesen egyértelmű, hogy én azt kinek szántam... és semmiképpen sem a vezérigazgatónak.

the big cat # e-mail 2005.01.20. 19:25

A topic két éves, azóta sokat kristályosodtak a jogszabályok.

Ami biztos, hogy a munkáltató által a munkaválló részére a munka elvégzésre biztosított erőforrások (így az e-mail, internet, stb.) a munkálattó kifejezett engedélye nélkül magáncélra nem használható, ezt a munkáltató jogosult ellenőrizni, mégpedig úgy is, hogy pl. betekint a levelezésbe, amiben jogszerűen magánlevelezés, személyes adat nem lehet. ha mégis ilyet talál, azt az adatot nem kezelheti, de véleméynem szerint a jogsértés bizonyítékaként megőrizheti.

A céges e-mail a cég tulajdona, akármi is a véleménye az adatvédelmi biztosnak. a tulajdonod tulajdonhoz való joga nem lehet elsődleges a jogsértő saját felróható magaratása miatt sérülő személyes adatokhoz való jogánál.

pixel # e-mail 2005.01.20. 13:49

Ez egy kínos ügy, mellesleg a cég ügyviteli szabálya is súrolja a jogszabályt.
Személyes jellegű dolgokban csak a hatóság ugyészség, rendorok, biroság turkálhat.

1., Milyen alapon nézet bele az ögyvezető a levelezésbe?

2., Internet javarészt a munkahelyeken elérhető, ezért valami formában meg kellene fogalmazni, hogy ki mikor és miért használhatja.

3., Ha probléma a mail által foglalt sávszél, akkor az le lehet tiltani. vagy szűrő alapján korlátozni.

4., Ha renszergazda vagy olvastasd át a levelet egy rztinnal, kiszúrendő tartalom.

5., Még csak az igazgatónak sem lehetne bele nézni a levelezésembe.

6., Kedves kolléga!
Halottál már a csoportmail fogalmáról?
Látom ezért munkanélküli sokszáz informatikus, aki érti is a szakmát!

Balázs # e-mail 2002.12.16. 08:54

[quote]Hrabovszki Erik írta - 2002.12.13 9:26
Kedves Balázs!

Én nem vagyok jogász, de úgy tudom az alkotmányos jogairól senki nem mondhat le. Minden olyan szerzödés ami sérti az alkotmányt semmis. (Ez olyan, mintha aláírnál egy olyan szerzödést, amiben lemondassz a személyes szabadságodról, és eladod magad rabszolgának). Ez valahol a Ptk. - ban van. Tévedek?

Vannak jogok mint például az élethez való jog amelyről nem lehet lemondani. Vannak azonaban jogok amelyekről a jogosult lemondhat. Ajánlom figyelmedbe a PTK 75§-tól kezdődő részt, és az Adatvédelmi törvényt (1992. évi LXIII törvényt.) Ha végképp nem hiszel nekem hivd fel az adatvédelmi ombudsmant.
Egyébként a kollektív szerződésben szabályozás jó ötlet. Bár ha a munkaszerződésben a dolgozók hozzájárulnak ehhez, az tartalmában JOGLEMONDÓ nyilatkozat.

Balázs

Balázs

Nagy Péter # e-mail 2002.12.13. 13:57

A megoldast tudom megadni ebben az esetben, ami sem a dolgozok sem a ceg erdekeit nem sertik e-mail ugyben.

1. A munkaszerzodesek vagy a kollektiv szerzodesben kell rendezni a dolgot,
a, minden level ami x@.domain.hu ala erkezik vagy kerul kuldesre a ceg tulajdonat kepezi az uzleti titok korebe tartozik.
b, a, + biztosit a ceg szemelyes postafiokot x@magan.domain.hu amibe erkezo level szemelyessek es maganjeleguek.
c, b kiegeszitve a szemelyes forgalom altal generalt koltsegeket a dolgozo berebol levonjak, vagy utolag koteles kifizetni
d, csak osztalyokra adok ki postafiokot szemelyre nem es az a, pontot veszem alapul

A levelek kezelese:
a, eseteben az uzeleti titokszabalyzat kiter annak tarolasara hozzaferesenek modjara. Azaz meghatarozza ki, mikor, miert, hogyan tekinthet bele a cimzetten kivul.
c, esetben kulon szabalyozza a magan postafiokot, annak tartalmaert a dolgozo tartozik feleloseggel a kiadott szabalyzat szerint kozpontilag nem mentik le, es betekintesi jog ! csak peres eljaras alapjan birosagi vegzes elleneben lehet! lasd uzleti titoksertes (szabadalom kiadas engedely nelkul, stb.)

Be vett gyakorlat az a, illetve c, alkalmazasa.

Nagy P.

Hrabovszki Erik # e-mail 2002.12.13. 09:26

Kedves Balázs!

Én nem vagyok jogász, de úgy tudom az alkotmányos jogairól senki nem mondhat le. Minden olyan szerzödés ami sérti az alkotmányt semmis. (Ez olyan, mintha aláírnál egy olyan szerzödést, amiben lemondassz a személyes szabadságodról, és eladod magad rabszolgának). Ez valahol a Ptk. - ban van. Tévedek?

Balázs # e-mail 2002.12.13. 09:09

Kedves Erik

Ha a dolgozók elogadták a vállalat belső adatkezelési szabályzatát akkor alkotmányos jogaikról lemondtak. Erre azonban elfogadás előtt figyelmeztetni kell őket.
Az elfogadásnak kifejezettnek kell lennie, lehetőleg írásban.
Ha elfogadták a vállalat belső szabályzatát, és azt megszegik, az ok lehet a felmondásra.

Balázs

Balázs

mezgaaladar # e-mail 2002.12.12. 20:34

Csak nehany gondolat:

1, A ceg attol fuggetlenul, hogy liberalis vagy sem biztosan fog talalkozni spammel, ami eleg jelentos forgalomnovekedest okozhat. A spam szurese meglehetosen eroforrasigenyes tevekenyseg.
(es ez a spam tendencia novekvo)

2, Sok ba'ba kozott elvesz a gyermek.
Avagy: ki fogja a sok 1000 mail kozul kimazsolazni azt a 2 potencialis uzleti
ajanlatot  ... ?!
(vagy egyeb mas fontos teendot ?!)

3, Virusvedelem, es spamszures mindenkeppen kell, a tartalomszures eleg
kockazatos, tobbnyire nem szoktak kulonosen dijazni azt, ha veletlen 'eltunnek' az uzleti ajanlatok, vagy barmi mas fontos vagy annak tuno dolog... :D

4, Tegyuk azt az esetet, uzemszeru hasznalat soran, a felhasznalo gepe virusfertozott 'lett', egy ismert szoftverhiba miatt, amit meg nem javitottak ki, es a telepitett viruskeresok sem ismernek. A virus galad modon az eddigi leveletket felhasznalva barati levelnek alcazott virusos leveleket kuld tovabb,
vagy nekiall spamelni.
Ilyenkor ki a felelos ?!

En ugy tudom, amit felvetettel az a szokasos eljaras, megfuszerezve azzal, hogy a naplo
kezelese az eloirasoknak megfelel.
(titkositott naplo, naplozott/ellenorzott hozzaferesekkel, stb)

A ceges titkok 'kiszolgaltatasa' mintha btk kategoria lenne...

5. erdekes megoldas lenne :)

A legutolso kerdes is erdekes.

A ceges dolgoknal pedig valahogy mintha
nem ugyanarrol lenne szo.
Szerintem az osszehasonlitas akkor egyenrangu az emailes temakorrek ha a
ceges autoba mikrofont vagy kamerat epitenenek, amit esetleg csak szuroprobaszeruen kapcsolnanak be.
A takaritono esete is kicsit mas, a takaritono (rendes) munkaja soran fedezte fel azt a melltartot, es ez a munka nem arrol szol celzatosan, hogy figyelje es rogzitse az alkalmazottak tevekenyseget, szokasait.
Szerintem eppen ezert minositenek celzatosnak minden 'kifurkeszest'.

A ceg eroforrasai feletti rendelkezes
logikus, es nem is nagyon kifogasolhato.
Attol hogy egy targy (vagy barmi) valakinek
a tulajdonat kepezi, szerintem nem jelenti
azt, hogy ezt a targyat barmire hasznalhatja.

Mi tortenik akkor, ha ugyan a dolgozo nem intezi maganugyeit a munkahelyen, de valahogy megis magan leveleket kap akar postai, akar email utjan ?!
Felbontjak ?! Visszakuldik ?! Kifurkeszik ?!

Munkaltatokent tul sok tehetseges es kreativ embert nem tartanal meg, sot olyan embereket sem, akik sokretu kapcsolatukkal (igen, ezek tobbnyire maganjellegu kapcsolatok) elorelendithetik a nagy bizniszt...
En inkabb az munkaerkolcson tornaztatnak kicsit.

Tovabbi gondolatok:

Mi van ha az az alkalmazott, valamilyen
jogvedelemalatt allo modszert hasznal a kommunikaciohoz ?! pl: ebook

Ahhoz, hogy megismerd a kommunikacio
tartalmat, fel kell tornod a vedelmet.
Amit az usaban buntetnek, a hazai
helyzetrol nem tudok nyilatkozni....
(de mintha itt is lenne ilyesmi)

Hrabovszki Erik # e-mail 2002.12.12. 19:39

Igen, szép amit mondassz. Azonban attól tartok az Alkotmány sajnos igenis az a büvös vár, ahova a mi alkalmazottunk elbújhat (és mi alkalmazottak is, ha kell). Egy törvény mind fölött :o)))
Az Alkotmány a legfelsöbb szint, ha jól tudom. Visz mindent. Ha érdekel a téma, olvasd el a mezgaaladar nevü hozzászóló által közölt linkeken a publikációkat. Nem kifejezetten erre a példára utalnak, de levezethetö belöle a következtetés.
A vállalat a saját belsö szabályzatát meghozhatja, de az ellenörzés az már bajos, mivel beleütközöl az alkotmányba. A vállalat belsö szabályzata lehet egy dáma a pakliban, de az alkotmány az ász.
(Legfeljebb nem csukják le a rendszergazdát, csak kicsit büntetik meg. :o)))

Nekényi Edvárd # e-mail 2002.12.12. 15:55

Érdekes a téma, hozzáteszem saját véleményemet is.
Ha a munkatársak a cég számítógépes rendszerét használják magáncélra az olyan mintha ugyanezt a cég autójával, vagy a fénymásólóval tennék.
Ha a céges kocsival megyek valahová, akkor arról menetlevelet vezetek: feltüntetem, hogy hogy hová megyek és miért. Takarítják a kocsit és a takarító talál az ülés alatt egy melltartót. Nyilvánvaló, hogy én használtam nemtelen vagy inkább NEMes dolgokra a jármüvet. Akkor a takarító most kifürkészte a magántitkaimat, megismerte különleges adataimat?
A fénymásolóban felejtem a Main Kampf-ot és az utánam következö másoló talája meg. Akkor ö most kifürkészte a magántitoimat, megismerte különleges adatomat?
A cég a számítógépes rendszer felett gyakorolhatja a rendelkezési jogát. Az az övé. Ö mondhatja meg ki, hogyan, milyen célra használhatja azt. Ha azt mondja, hogy nincs magánlevelezés, akkor nincs.
A dolgozó ilyen magatartása ugyanúgy kárt okoz, mint régen, mikor loptak a gyárból. A cég eszközeit használják magáncélra.
Munkáltatóként felmerülne bennem, hogy a levelezgetö kolléga ennyire ráér a munkaidejében, nem köti le a munkája, akkor ne dolgozzon itt.
Szerintem nem követsz el büncselekményt. A dolgozó nem bújhat a személyiségi jogok védelmébe nem menekülhet e büvös várba, amikor maga is jogot sért, más tulajdonát használja olyan célra, ami számára nem engedélyezett.
Pongó mondta valamikor a BB-ben, de már mástól is hallottam: ha qrvák vagyunk, ne csodálkozzunk, ha baszni kell.
Ez erre az esete is áll.

Hrabovszki Erik # e-mail 2002.12.12. 10:43

Köszönöm szépen a hozzászólásokat és a linkeket. A publikációkat elolvasva úgy látom, hogy a témaindító példáman jelzett szituációban a rendszergazda büncselekményt követ el, hiszen ha még gondatlanságból is szerzett tudomást a személyes titkairól az alkalmazottnak, azt továbbította az igazgatónak, és ez alapján jártak el az alkalmazott ellen. A bizonyítékot törvénytelen úton szerezték, ezek alapján még a fegyelmi eljárás sem törvényes, vélhetöen kártérítést kell hogy fizessenek az alkalmazottnak az elbocsátás miatt.

Lehetséges megoldásoknak látom:

1. A vállalat liberális szemlélettel tekint az e-mail forgalomra, olyan szervert biztosít ami elbírja a privát mailek miatti komolyabb, akár húszoros, harmincszoros forgalmat is.
(És elgondolkodik a vállalat, hogy a munkatársaknak hogyan lehet erre idejük)

2. Nem oszt ki nagy mennyiségü mail címet, inkább a megbízható alkalmazottait tünteti ki velük, esetleg az osztálynak ad egyet, pl.: penzugy@cegnev.hu

3. Más védelmi eszközöket keres a lehetséges károk megakadályozására: vírusvédelmi rendszer, spam-szürö, tartalomszürö (a rendszergazda nem látja a tartalmat, csak a szoftver ellenörzi) mely visszatartja a levelet, esetleg nem engedi be, stb.

4. A naplófájlt, melyet a levelezö rendszer készít, vagy a felhasználói postafiókot kizárólag az adott felhasználó hozzájárulásával vizsgálhatja meg, vagy amennyiben feltételezhetöen büncselekmény valósult meg, pl. céges titkok kiszolgáltatása, hatósági eljárást kér.

5. Nem használ a vállalat elektronikus levelezést :)))))

Már csak azt nem értem, hogy ha mindez nem történik, akkor a rendszergazda a vétkes, vagy a vállalat mint jogi személy?

mezgaaladar # e-mail 2002.12.11. 19:17

Es meg egy kis olvasnivalo:
[url=http://informatika.bke.hu/root/Project/telepiac.nsf/bdedfca988b2db3c85256207004f45a9/92209c515276e8bcc1256a9c0049753f?OpenDocument]itt[/url]