Elővásárlási jog


Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 14:03

:) Lassú voltam.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 14:00

Nincs jelentősége. Az, hogy a tulajdonhányada be van jegyezve, a törvény erejénél fogva biztosítja számára az elővásárlási jogot. Harmadik személy nem tud eredményesen arra hivatkozni, hogy nem tudott az elővásárlási jogról, hiszen az magából a tulajdonostársi minőségből következik. (Jogkérdésben történt tévedésre nem hivatkozhat.)

A szerződésen alapuló elővásárlási jog bejegyzésének van értelme. Igazság szerint nem is értem egészen: ez a tulajdonos nem az egész ingatlanra jegyeztette be az elővásárlási jogát?

Dr. Lee # 2007.03.26. 13:58

Törvény keletkezteti jelen esetben az elővásárlási jogot,ezért a bejegyzés értelmetlen.
Ha az elővásárlásra jogosult jogának megkerülésével kötöttek adásvételi szerződést, az vele szemben hatálytalan lesz,ezért keresetet indíthat a bíróságon.(amíg ezt nem teszi,addig érvényes a szerződés).

pipos # 2007.03.26. 13:51

Üdvözlök mindenkit!

Hosszú idő után újabb kérdésem lenne:
Van e napjainkban jelentősége annak a ténynek, hogy egy osztatlan közös ingatlan 1/2 tulajdoni hányadának tulajdonosa elővásárlási jogát bejegyeztette e az ingatlannyilvántartásba, tehát fel van e tüntetve a tulajdoni lapon az elővásárlási jogosultsága?
Tudom hogy korábban vitás esetekben a vevő jóhiszeműségét feltételezték, tehát megkerülhető volt az elővásárlásra jogosult, ha nem volt bejegyezve, illetve feltüntetve a tulajdoni lapon az elővásárlási jogosultsága.
De ma mi a helyzet???
Tudomásom szerint:
1./ Minden tulajdonost 5 napon belül értesít a földhivatal, ha beadványban kezdeményezi valaki a tulajdonát képező ingatlanra valamilyen változás bejegyzését.
Tehát bármilyen tulajdonos változásról értesülhetünk.
2./ Ma már az elővásárlásra jogosult tulajdonos bíróságon megtámadhatja a létrejött adás-vételi szerződést, amennyiben bizonyítani tudja, hogy őt megkerülve kötötték azt meg, tehát nem élhetett a törvény által biztosított előváráslási jogával.

Mind két információm helytálló?

A 2. akkor is igaz, ha nincs bejegyezve a jogszabály által biztosított elővásárlási jog?

Szükséges lehet hogy a tulajdonostársak mindegyike bejegyeztesse elővásárlási jogát a földhivatalnál az ingatlannyilvántartásba, és az rá legyen vezetve az ingatlan tulajdoni lapjára, vagy ez ma már szükségtelen, hiszen mivel jogszabályon alapuló jogról beszélünk ez egyenlő arányú tulajdonosok esetén nem szerződés vagy megállapodás kérdése ???

A hozzáértő válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2007.02.26. 21:23

Nagyrészt rendezhető, csakhát sosincs mindenki jelen közgyűlésen.

Ha a tulajdonostárs a tulajdoni illetôségét el kívánja adni, a kívülálló személytôl eredô vételi ajánlatot köteles közölni minden egyes tulajdonostársával, kivéve ha a közlés az elôvásárlásra jogosult tartózkodási helye vagy más körülményei miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevô késedelemmel járna. Ilyen - a közlési kötelezettség alól mentesítô - kivételnek számíthat a tulajdonostársak viszonylag nagy száma is - mondja ki a Legfelsőbb Bíróság, és ez ilyen ügyekben hasznos lehet.

arnerius # 2007.02.25. 15:51

Bocs még annyit lehet, hogy közgyűlésen is rendezhető a dolog.

arnerius # 2007.02.25. 15:49

Sziasztok, igaz amit irtatok, egyébként alaphelyzetben nem kell lemondó nyilatkozat, hanem aki javára szól az elővásárlási jog törvényes határidő tűzésével (15 nap) fel kell szólitani a jog gyakorlására a vételi ajánlat közlésével, amennyiben ez eredménytelenül telik el úgy azt a tényt az adásvételi szerződésben célszerű rögziteni. Lehet egyébként, hogy a közös képviselő is lezongorázza ezt. Tehát nem kell megijedni, csak időigényesebb.

Bmisa # 2007.02.25. 13:54

A társasházi törvény 5. § (3) alapján az alapító okiratban lehet elővásárlási jogot létesíteni a tulajdonos társak számára. Tehát az alapítóban kell megnézni, ha bent van akkor az elővásárlás szabályait kell alkalmazni, ha ott nincs akkor nem.


BM

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.24. 09:52

Ezt mi nem tudhatjuk. Törvény nem ad kötelezően elővásárlási jogot a társasházban lévő önálló tulajdonban álló lakásokra, helyiségekre. De megengedi, hogy az alapító szerződés létesítsen ilyen jogot a tulajdonostársak javára. Tehát lásd az alapító szerződést. (Megjegyzem ezt a vásárláskor már meg kellett volna ejteni.)

Tamás73 # 2007.02.24. 09:42

Egy régi társasházban lakunk és elszeretnénk adni lakásunkat és az egyik vevő jelöltünknek a közös képviselő azt mondta,hogy a szomszédoknak elővásárlási joguk van.
Mikor mi vettük ez szóba sem került,kérdezném,hogy ez mennyire igaz.Állítólag még lemondó nyilatkozatot is kell csatolni az adás-vétel mellé.