Albérlet bejelentése Apeh - hez


SolnesM # 2007.03.31. 18:56

Sohasem késő :- hátra van a bevallás.
Elvileg előre kell bejelentkezni az APEH -hez.
A hatóság ad egy adószámot, ad egy eligazitást - gyakorlatilag a bevételek jegyzése egy füzetbe, vásárolsz egy számlanyomtatványt, számlát adsz a bérlőnek, negyedévente adóelőleget fizetsz, adóévvégén (májusban) bevallasz és kiegészíted, ha kell az adóelőleget - Ez nálam az SZJA kiegészítője - az adó 25 %, ha jól tudom.
Másnak mi a véleménye ?

SolnesM # 2007.03.31. 18:44

Hogy miért nem adóznak a bérbeadók ? Mert kevesebb marad !
Más ! Az a 25 % nem kevés !
De ettől függetlenül :
kell

1. Jó szerződés,
2. megfelelő kaució.
3. jó ember ismeret,
4. nyugta az átvett pénzről,
(vigyázat ez nem az apeh által megkövetelt számla), ha az is kell - mármint a bérlőnek - azt az elején illik tisztázni,
5. kell még megfelelő empátia is.
És a végén : mikoer szokja meg a magyar mi a bérlet és mi az albérlet.
Itt jobbára a magánszemélyektől való bérlést érték 'albérleten'.
De Ez régen volt . Akkor volt a bérlet korlátlan jogokkal, nevetséges bérleti díjjal - mármint a bérlőnek - és volt az albérlet kevés jogokkal - annál húzossabb 'albérleti' díjjal. Ez a világ elmúlt.
Ki kell venni a lakást a kialkudott díjjért, jó szerződést kell kötni, fizetni a bérleti díjat és nem az apeh felé keresgélni.
Az a bérbeadó és az apeh ügye.

Pénelopé # 2007.03.23. 16:27

Akarom mondani bérbeadó.( Ezt kell érteni mindvégige topic alatt).

Pénelopé # 2007.03.23. 15:03

Most mondhatni, igen. Vadalma már az elejitől egy kicsit gyanús volt, mert nem igazán beszélt a nyelvemen, de te, lewho, nagyon bejöttél nálam. Ez az egyik olyan kedvenc témám, amelyik az "üssed, vágjad, nem apád!" cím alá tartozik. Bár, ki tudja, lehet egyszer én is tulaj leszek! ;-)

lewho # 2007.03.23. 14:42

miért nem adóznak a tulajok?

hát kérlek szépen szerény véleményem szerint a bérbeadók azért nem adóznak mert így több marad nekik, tehát legyen a "pénzsóvárság, kapzsiság". (fő ok) de szerepet jáccik az is, hogy - való igaz - van vele egy kis kényelmetlenség, a papírmunka.

s nem utolsósorban az adómorál a'lá Magyarország!(szinte virtus becsapni az államot,nem félnek eléggé:)

remélem kielégítettünk!

Vadalma # 2007.03.23. 13:37

most már nem igazán értem, hogy még mit szeretnél tudni.

amúgy nekem indokolatlan rizikót jelentene egy olyan bérlő, akivel nem vagyok minden irányból feddhetetlenül lepapírozva. de én a tulaji minőség mellett jogász is vagyok, és tiszta szakmai ártalom.

Pénelopé # 2007.03.23. 13:32

Ti valóban érdemben válaszoltatok, amit köszönök, viszont egyikőtök sem tulaj, ahogy kiveszem a soraitokból. Most olyan állapotban vagyok, hogy végre szeretnék valami olyasféle választ is kapni, hogy óvatosságból, kényelemből, gyávaságból, bizalmatlanságból, zsugoriságból, pénzsóvárgásból nem adóznak a tulajok. Ha nem így van, elviselem azt is, ha megcáfolja valaki. Bár tenné! Vagy inkább, mondjam azt, hogy ne, és akkor esélyem lesz ilyesfajta választ is kapni lelkem kielégülésére? :-)

lewho # 2007.03.23. 12:31

És még valami!

esetleg megpróbálhatod "meggyőzni" a bérbeadót, hogy neked a papír azért kell csak, hogy költségelszámolj, ÉS ennek nem egyenes következménye az adófizetés...tehát nem 100% hogy egy írásba foglalt bérleti szerződés az Apeh-nál köt ki........
sok mindennel lehet ám érvelni! pl. adsz neki több kauciót, szépen mosolyogsz rá, megígéred, hogy nem "dobod" fel az apeh-nál, esetleg az írásbafoglalás elmaradásra esetén mégiscsak:)))

lewho # 2007.03.23. 12:24

Volt szerencsém több helyen is lakni, és azért teszem fel ezt a kérdést, mert most is olyan helyzetben vagyok, hogy jó lenne, ha volna albérleti szerződésem mégpedig valós adatokkal bérleti árakat illetően is.

hmmm azért elég veszélyes dolog úgy bérbeadni ingatlant, hogy az ember nem köt írásbeli szerződést... vagy naon komoly biztosíték kell hozzá.....mert pl. neadj' Isten a bérlő úgy gondolja, hogy ő nem kíván tovább bérlő lenni, fogja magát és szépen lelép, akkor az elmaradt díjat+egyéb költséget ki fizeti ki, hogyan hajta be a követelését a bérbeadó?

(tudom, h nem lehetetlen, de szvsz SOKKAL nehezebb mint a papíros esetében)

a kérdésre szvsz már választ kaptál(adófizetés elkerülése)

tényleg milyen érdeked fűződik ahhoz, hogy a bérbeaadó adózzon eme jövedelme után?ha megkérdezi a bérbeadó hogy asszongya "Mi köze hozzá?"
(ha a lakcímbejelentésre gondolsz ugyi az megin1más tészta)

Esetleg számlát szeretnél kapni?elszámolni költségként?

Vadalma # 2007.03.23. 12:16

az ellenőrzéssel kapcsolatban csak vicceltem.

mellesleg szerintem érdemben válaszoltunk, sajnálom, ha Te nem láttad így.

szerintem ha ez Neked nagyon fontos és felajánlod, hogy megfizeted a "különbözetet", biztosan nem lesz gond.

egyébként más okból sem szeretnek nagyon papírozni- ha van szerződés, a lakástörvény nagyon védi a bérlőt. amíg nincs papír, a bérlő nehezebb helyzetben van jogvita esetén.

Pénelopé # 2007.03.23. 12:07

Érdekel a nyomozás, de nem dolgozom az Apeh-nél, és az adóhatóság ellenőre sem vagyok. Albérlőként tengetem napjaimat. Volt szerencsém több helyen is lakni, és azért teszem fel ezt a kérdést, mert most is olyan helyzetben vagyok, hogy jó lenne, ha volna albérleti szerződésem mégpedig valós adatokkal bérleti árakat illetően is. Eddig egyetlen olyan tulajt sem találtam, aki megtette volna ezt nekem. Nem voltam és nem vagyok abban a helyzetben, hogy személyesen ilyesfajta kérdéseket tegyek fel nekik, ezért teszem meg ezen a fórumon, abban reménykedve, hogy érdemben választ is fogok kapni.

Vadalma # 2007.03.22. 10:20

ja, és én sem vagyok bérbeadó :))))

Vadalma # 2007.03.22. 10:20

azért nem szokták, mert alapeseteben magánszemélyként nem szeretnének 25%-os lineáris adót fizetni az ingatlan bérbeadásából származó jövedelmük után.

egyébként nem a bérlőket jelentik be, hanem a jövedelmüket.

bérbeadói oldalról nézve, ha mondjuk 50e forint bevételt szeretnél havonta az ingatlanodból, akkor valójában (gyors fejszámolással) legalább 68e forintot kell elkérj, hogy a pénzednél legyél. így meg persze nehezebb bérlőt találni.

lewho # 2007.03.22. 10:12

Helló!

(Szeretném, ha erre a kérdésre válaszolnának ilyen helyzetben levő tulajok is!)
De ugye nem az adóhatóság rejtett nyomozója vagy, aki az e-mail cím, meg az IP alapján jól kinyomozza az ide irkáló tulajok adócsalását?:))))

a válasz egyébként szvsz annyi, hogy így nem kell odaadni a 25%-át állambácsinak.

(nem vagyok tulaj, nincs kiadott lakásom sajna:)

Pénelopé # 2007.03.22. 09:57

Halihó Mindenki!

Engem az érdekelne, hogy a bérbeadók miért nem szokták bejelenteni az Apeh-hez az albérlőket. (Szeretném, ha erre a kérdésre válaszolnának ilyen helyzetben levő tulajok is!) Mennyit von le az Apeh, ha az albérlő 30 ezer, 50 ezer, 70 ezer ft- fizet a tulajnak? Esetleg mi a veszítenivalója annak, aki becsületesen adózik az albérlők után? Sokan vannak, akik bejelentik az albérlőt az Apeh-hez, vagy csak én hiszem azt, hogy minden tulaj ódzkodik ettől? Ha esetleg nem ide valóak ezek a kérdések, megengedem az illetékeseknek, hogy törüljék!

Köszi a válaszokat!