ki a közös képviselő?


Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.29. 19:26

Világos...

osmi # 2007.03.29. 18:09

Köszönöm a válaszokat.A problémám, hogy a perben az alpresi közös képviselő más SZMSZ-t
lobogtat , ill. egy lapot és bőszen hivatkozik arra, hogy az általam a bíróságra kötelezően beadott nem aláírt pl. Hiszen írásbeli szavazásra tervezetet küldött at akkori k.k., majd aláírás és ellenjegyzés után - gondolom - beadta a földhivatalhoz. A jelenlegi k.k. még kgy.-i jegyzőkönyvet sem ad , nemhogy SZMSZ-t. Ily módon nem tudom bizonyítani, hogy mi volt a hatályos szabályozás. Ennek kapcsán merült fel bennem , hogy a jelenlegi k.k. nem szerepel a földhivatalnál , a régi viszont igen, tehát a jelenlegi k.k. mivolta esetleg kétségbe vonható.

gitron # 2007.03.29. 14:13

Igazad van Egyjogász!

1997. évi CXLI. törvény
az ingatlan-nyilvántartásról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelettel

Vhr. 73. § (1) Társasház bejegyzéséhez alapító okirat és alaprajz szükséges.
(2) Az alapító okiratnak tartalmaznia kell:

  1. a társasház-tulajdon alapítására vonatkozó megegyezést,
  2. a személyi azonosító kivételével a tulajdonostársaknak a tv. 15. § (1) bekezdésében meghatározott adatait és a földrészlet helyrajzi számát,
  3. a közös tulajdonba kerülő épületrészek és helyiségek felsorolását római számmal egytől kezdődő sorszámozással,
  4. az egyes tulajdonostársak kizárólagos tulajdonába kerülő lakások, illetőleg nem lakás céljára szolgáló más helyiségek meghatározását az alaprajz szerinti arab számozás és az alapterület feltüntetésével,
  5. a közös tulajdonban lévő részekből az egyes tulajdonostársakat megillető tulajdoni hányadot,

f)
(3) Ha a szervezeti-működési szabályzatot, illetőleg annak módosítását külön jogszabályban meghatározottak szerint a körzeti földhivatalhoz benyújtják, azokat az eljáró földhivatal csupán az ingatlan-nyilvántartási iratokhoz csatolja.

2003. évi CXXXIII. törvény
a társasházakról

15. § A közösség - a 14. §-ban meghatározottak szerint - a szervezeti-működési szabályzatot bármikor módosíthatja. A szervezeti-működési szabályzatot, illetőleg annak módosítását az ingatlan-nyilvántartási iratokhoz kell csatolni.

Egyjogász # 2007.03.29. 11:11

Én úgy tudom, hogy a ttv. szerint a szervezeti-működési szabályzatot, illetőleg annak módosítását az ingatlan-nyilvántartási iratokhoz kell csatolni.
Ha nem így van, elnézést.

gitron # 2007.03.29. 10:46

Az a közös képviselő, akit a társasházközösség megválaszt. Ez nem kötelező eleme az ingatlan-nyilvántartásnak, tehát ha a társasház kéri feltüntetik, ha nem kéri, akkor nem. Vagyis kizárólag kérelemre történik a feltüntetés, tehát ha változás történt és ennek bejegyzését nem kérték, a földhivatal hivatalból nem fog intézkedni az aktualizálásra.
A földhivatalhoz csak az alapító okiratot kell benyújtani, az SZMSZ-t nem, így kikérni sem lehet.

osmi # 2007.03.29. 10:27

Furcsa a kérdésem, de lényeges; ki a k.k., akit kgy.-i határozattal megválasztottak, vagy aki a Fölhivatalnál a tház tul. lapján szerepel?
Mi a jelentősége a földhivatali bejegyzésnek a k.k.
személyét illetően? Kikérhető-e Földhivataltól az
SZMSZ?

Sürgős választ szeretnék, köszönettel: omsi