Bérleti díj


vicik-vacak # 2007.04.09. 16:40

Ez már nem olyan jó hír:( Azért köszönöm!

ObudaFan # 2007.04.09. 16:00

Ugyanazok, amiket lent írtam.

vicik-vacak # 2007.04.09. 14:17

Jó napot! Ha valaki odaadta az ingatlanát szivességből valakinek, csak hogy ne álljon lakatlanul és most már ő akar odaköltözni, viszont aki eddig használta nem hajlandó elköltözni, akkor mit lehet tenni? A költözés sürgős, mert a barátnőmet kitette a fiúja, ezért azonnal vissza akar költözni a hétvégi házába. A mostani lakó két hónapja állítólag nem talál albérletet. Barátnőm is ki akarja pakoltatni a cuccait a ház elé, de mondtam neki, hogy várjon amíg megkérdezem mik lehetnek a következmények!

ObudaFan # 2007.04.09. 10:18

Azért én nem sietnék azzal a kirámolással. Ha bent él, akkor már azzal is magánlaksértést követsz el, hogy bemész hozzá, hiába jogcím nélküli lakáshasználó.

A felelős őrzés szabályai szerint a jogosult a dolgot megfelelô határidô alatt felszólításra nem szállítja el, és annak máshol való elhelyezése aránytalan nehézséggel vagy a költségek elôlegezésével járna, a felelôs ôrzô a dolgot értékesítheti vagy felhasználhatja. Az értékesítésbôl befolyt összeg, illetôleg a felhasznált dolog ellenértéke a jogosultat illeti meg.

Ugyanakkor hogy mi a megfelelő határidő, az elég szubjektív kategória, ugyanígy az aránytalan nehézség is. Én a kirámolás helyett azt javaslom, hogy indíts a helyi bíróságon keresetet az ingatlan kiürítése és használati díj megfizetése iránt, és ebben kérd ideiglenes intézkedésként azt, hogy már a per befejezése előtt költözzön ki az illető.

monalisa1 # 2007.04.08. 14:52

Hát ha valaki 4 év után se ért a szóból az vessen magára... Egyébként raklapra tenni a szerszámait stb. és fóliával letakarni, így remélve nem lesz történik károsodás. (Jó ha másodmagaddal csínálod, mert akkor tanúd is lesz a gondos kivitelezésről, meg hogy melyik szerszám/eszköz volt ép vagy csorba és/vagy hibás stb.) Közben meg tudassad vele: jöhet a fuvarral...

Ismétlem, én csak mint laikus hozzászóló.

barna timea # 2007.04.08. 11:20

Köszönöm
Igazából már 4 éve folyamatosan felszólítom.
Ez a használati díj csak akkor jön majd szóba,ha kipakolom a cuccait,és ő nekem fog támadni,hogy én ezt hogyan képzelem.Ez csak egy olyan biztosítéknak szánom.Nekem most már az a lényeg,hogy elvigye a saját dolgait.Szóval akkor kipakolhatom az udvarra?És ha közben kár éri a szerszámait,stb?Megázik?Felelőségre vonhat?

ObudaFan # 2007.04.08. 10:25

Akkortól kezdve követelhetsz tőle - nem bérleti, hanem azzal egyenlő mértékű - használati díjat, amikor először felszólítottad arra, hogy távozzon a lakásból.

monalisa1 # 2007.04.07. 17:35

Visszamenőleges bérleti díjat nemigen, mível szerződés hiányában fizetési kötelezettsége nem állt fenn. Ellenben szólitsd fel, hogy a melléképületből 15 napon belül rámoljon ki - megszünt a szívességi használat. (És még csak magyaráznod sem kell hogy a továbbaikban azt majd te akarod használni.) Ha nem cuccol ki akkor az önkormányzatnál bírtokvédelmet kérhetsz - bírságolják majd.

Én csak mint laikus hozzászóló.

barna timea # 2007.04.07. 13:35

Üdvözletem

Tanácsot szeretnék kérni.4 éve megvásároltam a testvéremtől az ingatlanunk 1/4 részét,és így 1/2-1/2 arányban lettünk társtulajdonosok az édesanyámmal.Az ingatlanhoz tartozik egy 60 nm melléképület,amit az adás-vétel előtt közösen használtunk a testvéremmel.Az adás-vételiben nem kötöttük ki a kiköltözés határidejét.Többszöri szóbeli felszólításomra sem hajlandó átadni részemre a melléképületet,mindig húzza az időt.Jogszerűen járok el ha az udvarra kipakolom a szerszámait,egyéb dolgait/asztalos iparban dolgozik/ és birtokba veszem a saját tulajdonomat.Mivel én is magas bérleti díjat fizetek egy idegen helyen/mivel a saját melléképületemet nem tudom használni/,követelhetek-e tőle az elmúlt 4 évre bérleti díjat?