Építési engedély hiánya 10 éve


aprilismajus # 2019.08.20. 14:22

Tisztelt Marion99, ha a garázs megfelel a hatályos építésügyi előírásoknak, akkor a kérdésnek azzal a részével nem kell foglalkozni, nem fogják lebontatni.

Viszont a földhivatali bejelentés elmulasztása miatt az adózás rendjéről alkotott törvény szerinti mulasztási bírságot kell befizetni. A mulasztási bírság alól csak kivételes méltányosságból tekinthetnek el. A mulasztási bírság kiszabható legmagasabb összege kétszázezer forint.

Marion99 # 2019.08.20. 13:12

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kacifántos történetre tudja-e valaki a választ? 2016-ban vásárolt telekre garázst szerettem volna építeni. Az akkori szabályok alapján 50 légköbméter alatt ez nem volt engedélyköteles. Elmentem az önkormányzat építési osztályára tájékozódni, mi a teendőm. Ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy jól tudom, építsem csak nyugodtan, és ha kész, jelentsem Icukánál, aki a helyi adóügyekért felelős munkatárs. Kis faluról beszélünk, mindenki ismer mindenkit. Decemberben felhívott az építésügyis munkatárs, készen van-e már a garázs, mert a HÉSZ tervezet előkertet ír elő, tavaszi testületin lesz megszavazva, és ha addig nem készül el, akkor már nem építhetem majd meg. Mivel már ki volt alapozva, jelentős költségeket felemésztve, és a tél miatt állt meg az építkezés, pánikszerűen februárban az eredeti tervekkel ellentétesen felhúzattam egy előre gyártott fém garázst a kész alapra, mivel fagyban csak ezt lehetett, majd ezt követően a megbeszéltek szerint befáradtam Icukához, kitöltöttem a papírt, hogy elkészültem, és szeretnék utána ingatlanadót fizetni (itt van ilyen, négyzetméter alapon, emlékeim szerint még használatbavétel éve rubrika is volt rajta). Ekkor is minden rendben volt, senki egy szót nem szólt, azóta is fizetem rá az ingatlanadót. Kb fél éve világosított fel egy ismerős, hogy ennek azért nem egészen ez a módja, és a földhivatalnál is be kellett volna jelentenem, nem csak az önkormányzatnál, így a garázsom most kvázi illegálisnak nevezhető, noha én "teljesen szabályosan és jóhiszeműen" jártam el, annak alapján, amiről tájékoztattak a hivatalban. Mi ilyen esetben a teendő? Létezik valamiféle méltányossági eljárás, vagy megúszhatatlan a bírság/bontás? A jelenleg hatályos szabályok sem a telekhatárra való építést, sem a fémlemez falú építményt nem engedélyezik. Most bővíteni szeretném a házat teljesen hivatalosan, viszont értelemszerűen sem sokmilliós bírságot fizetni nem szeretnék a garázs után, sem pedig elbontani azt.

Attila_ # 2019.07.20. 09:34

Köszönöm

Dénes 26 # 2019.07.20. 06:17

Köszönöm a választ.

MajorDomus # 2019.07.19. 19:50

Úgy hogy befejezed,és kérsz rá használatbavételi engedélyt.

Attila_ # 2019.07.18. 05:23

elnézést, elírtam a dátumokat, helyesen:
Tisztelt Fórumozok!
Van egy félkész családi ház, az építési engedély 2006-os, ami 2008-ban módosítva lett. Az építkezést 2009-ben anyagiak hiánya miatt abbahagyták. Az építés alatt többször volt építéshatósági ellenőrzés, amikor mindent rendbe találtak...
Az építési engedélyt nem hosszabbították meg. A ház szerkezetkész, a tető rajt van.
Hogyan folytathatom a kivitelezést?
Bírságra számíthatok?

Attila_ # 2019.07.18. 00:20

Tisztelt Fórumozok!
Van egy félkész családi ház, az építési engedély 2016-os, ami 2018-ban módosítva lett. Az építkezést 2009-ben anyagiak hiánya miatt abbahagyták. Az építés alatt többször volt építéshatósági ellenőrzés, amikor mindent rendbe találtak...
Az építési engedélyt nem hosszabbították meg. A ház szerkezetkész, a tető rajt van.
Hogyan folytathatom a kivitelezést?
Bírságra számíthatok?

MajorDomus # 2019.07.09. 20:18

Először nézd meg mi van a térképen.

KCCK # 2019.07.08. 20:25

Kinéztünk egy félkész családi hàzat, a falak állnak, àram van benn, víz, csatorna nincs. A tulaj kb 20 éves tervrajzokat mutogatott, a földhivatal nyilvàn nem is tud a házról.
Mi a menete annak, ha ezt a hàzat be szeretnénk fejezni és használatbavételi engedély kapni rà?
Köszönöm!

MajorDomus # 2019.03.14. 21:07

Vagy csak úgy veszi meg az ingatlanbefektető!

nanemaaa # 2019.03.13. 08:10

ucandoit
Problémád csak akkor lesz, ha egyszer hozzá akarsz nyúlni az épülethez, amihez hatósági engedélyre lesz szükséged. Ott fog kiderülni, hogy a jelenlegi állapot szabályos, vagy sem. Igaz, nem fogják veled elbontatni a garázst, esetleg önként fogod vállalni, ha az lesz a feltétele annak, hogy pl egyéb módon bővítsd az épületet.

ucandoit # 2019.03.12. 21:39

Üdv!
Adott egy családiház amit szeretnék megvásárolni. A földhivatali térképen nem szerepel a házhoz hozzáépített garázs, azonban a műholdfelvételeken 2004-es fotókon már látható.

Ha megvásárolom az ingatlant újraindul a 10 év - és engedélyeztetésre/lebontásra kötelezhetnek - vagy nem lesz ebből jelentősebb problémám?

(Nem omladozó viskóról van szól, minőségi anyagokból épített - fűtött garázsról)

MajorDomus # 2019.02.18. 20:52

Mi a gondod?
Készült egy geodéziai felmérés,ami ki lett fizetve,ezért a földmérő természetesen berajzolta a térképre!

Nem inkább az a gond,hogy 55 m2-t szeretnél eladni,de csak 35 m2 van a tul.lapon?
.
A többlet m2 -re ha mgvan a betöltött 10 év,kérj fennmaradási engedélyt,ha megvan vezettesd át a földhivatalon s add el.

gabelto # 2019.02.18. 12:36

Üdvözlöm Önöket!

A következő témában kérnék egy kis segítséget:

A mostani lakásomat szeretném eladni de 3 éve mikor vettem akkor az akkori tulajdonos felhívta a figyelmemet, hogy a házhoz történt egy hozzáépítés és nem lett hozzá semmilyen papír intézve (engedélyek stb... ). A földhivatalban így az ingatlan területre 35 m2 szerepel a valóságban viszont ez a hozzáépítéssel 55 m2. A hozzáépítés 2008-ban történt meg amiről hivatalos geodéta felmérés is készült, ami a tulajdononban van. Szeretném még az eladás előtt rendbe tenni az ügyet, ezért kikértem aföldhivatalból a hivatalos hrzs. szerinti geodéziát és meglepődve láttam rajta, hogy a hozzáépítés utáni ház körvonal látható rajta.
Ilyenkor mit kell tennem és kihez forduljak ?

Köszönöm a segítséget!

csubuka # 2019.01.03. 16:10

Kedves Fórumozók!

Ha egy házra 30 éve kiadott építési engedély van, de ennél tovább nem vitte senki az építés jogi oldalát (se nem hosszabbították vagy módosították, de használatbavételit sem kértek az akkori építtetők), akkor az manapság már olyan, mintha semmi sem lett volna rajta nagyjából?

  • Nincs feltüntetve térképen és ahogy olvasom egyedül a hatósági bizonyítvány lesz rá a megoldás... ezáltal talán a továbbépítésére és végül társasházzá nyilvánítására egy másik a telken álló ingatlannal együtt. (A másik ház legalább rendesen lakóház jogilag és tisztán legális)

Köszönöm előre is válaszaikat!

matthiasi # 2019.01.02. 12:51

Majd egy kiadós árvíz megoldja az értékesítést !!

nonolet # 2019.01.01. 12:15

NEM lehet.

vborbala # 2018.12.30. 10:08

Üdvözletem,
Abban szeretnek segitseget kerni, hogy a haz, ahol lakunk kb 16eve epult arterben (mi 3 eve vettuk meg) , csonakhazra kapott engedelyt 2002ben, de hasznalatbavetelit nem kapott (valoszinuleg azert, mert nem a terv szerint lett megepitve). Igy, hogy arter elivileg a kornyeken nem adnak ki epitesi engedelyt. Valamilyen modon fennmaradasi engedelyt lehet ra kapni, hogy konnyebb legyen az eladasa, ha arra kerula sor?
Koszonom

TCsabi # 2018.10.29. 12:43

Atjarasi jogom van a telken kozvetlen a feszer mellett par eve vettem a telken levo felepitmenyt melyhez jar az atjaras. A feszer kb 3-4 meter magas fodemjet, tetejet ki tudja miert kamionalvazbol takolta ossze keszitette a telektulakdonos ami tobb tonna sulyu... Feleslegesen is. Mivel ehhez a takolashoz semmilyen tervezo nem adta a nevet, es kiismerve mar a tulajt nem erzem biztonsagba magam mellette ki tudja h a tobb tonna tetozet mikor szakadhat ram... Az epiteshatosag velhetoen nem ellenorozte a tervrajzait ennek a feszernek. Kerhetek ujboli vizsgalatot ez ugyben? Hogyha nincs akkor csinaltasson a telektulajdonos potlolagosan legalabb egy statikai szakvelemenyt az epitmenyrol h az a jelenlegi formajaban biztondagos?

nonolet # 2018.10.28. 21:06

Fennállhat... ha 10 évig senkit nem zavart, szerzett joga lesz tovább létezni.

Kivéve: ha élet/vagyon biztonságra veszélyes.

- -

Vedd meg a telket, ah ennyire zavar és akkor elbonthatod.

TCsabi # 2018.10.28. 19:14

sziasztok,
egy telken van egy fészer, amit szabálytalannak állapított meg az építéshatóság, mert vele már meghaladja a telek beépíthetőségi százalékát.Azonban az építéshatóság nem bontathatta le mert 10 éven túl áll már. Milyen más mód van a fészer elbontatásának a kikényszerítésére? ha egyáltalán van valamilyen mód rá? vagy örökön örökké fennállhat ezután szabálytalanul?

nonolet # 2018.05.27. 14:59

F.Laca

SZÉPEN kéred a szerinted jó megoldást.
Ha megteszik OKÉ!

HA nem teszik, írásban is felszólítod a társasházat.
Ha megteszik OKÉ!

Ha erre sem jön össze amit szeretnél,
akkor
birtokháborítási pert indíthatsz,
mert zavaró a számodra.

Aztán kiderül mi lesz az ítélet...

- -

A jegyzőt már lekésted, mert 1 évnél régebbi a fennálló állapot (gondolom).

Ha netán 1 éven belüli még az ügy, akkor per helyett a jegyzőnél kezdheted.

Szomorú örökös # 2018.05.27. 06:32

F.Laca

Társasházi előírások:
Társasházak esetében fontos betartani a Társasházi törvény (2003. évi CXXXIII.) vonatkozó előírásait, továbbá az adott társasház működési szabályzatát is, mely rendelkezhet szigorúbban is a társasházi törvényhez képest. Ezek értelmében, legalább a közvetlenül érintett lakástulajdonosok 2/3-os beleegyezése szükséges a kültéri egység kihelyezéséhez. Létezhet szigorúbb társasházi szabályzat is, melyben az egész lakóközösség többségi beleegyezése szükségeltetik a munkálatok kivitelezéséhez, vagy akár meg is tilthatja a klímaberendezés külső homlokzatra történő felszerelését. Klímavásárlás előtt tájékozódjon a társasházi képviselőtől az érvényben lévő előírásokról.

Szerintem ha az a klíma már ott volt akkor, amikor te odaköltöztél, akkor nem kell újból engedélyt kérni rá, mivel azt már az előző tulajdonosok megadták rá. De ha engedélyt sem kért rá a lakóktól a tulaj, akkor abban az esetben igazad lehet. Viszont a „leverni mint vak a poharat” megoldást nem javaslom, nem biztos, hogy az a béke irányába vezet, max. „jószomszédi iszony” lesz belőle.

nonolet # 2018.05.26. 22:20

Szerintem...

Új tervcsomag és "Egyszerű bejelentés" kell a befejezéshez.
Azaz új e-naplót kell nyitni, mintha most indulna a buli.

A tervben a már meglévő részek is felhasználhatók, ha egyébként megfelelőek.

A tervnek azonban a MOSTANI előírások szerint kell elkészülnie.

Athen1 # 2018.05.26. 17:26

Mi a helyzet akkor ha az építkezés pl. 2009 folyamán engedéllyel, és akkori szabályoknak megfelelően indult, az építkezés kezdetben gyors ütemben folyt és előrehaladását építési napló rögzíti. Családi és anyagi okok miatt azonban az építkezés hirtelen leállt 2009 folyamán. Az építési engedély meghosszabításre nem került, és az épület nem is lett befejezve, azóta akkori állapotában változatlanl áll. Állapota Szerkezetkész befejezett tetőszerkezettel. Ezt követően az épületet eladták.
Kérdések:

  • kiadják - e vajon a vevő számára az építési és/vagy fennmaradási engedélyt továbbépítési lehetőséggel?
  • Vagy esetleg nem is kell ez esetben fennmaradási engedély a vevőnek...? hanem a korábbi tulajdonos 2009-as (lejárt, és meg nem hosszabbított) építési engedélye és az építési napló alapján megkaphatja e a vavő az építési engedélyt a befejezéshez?
  • A vevő ha az építési hatósághoz fordul számíthat építési bírságra a miatt hogy az eredeti építési engedély időtartama alatt nem került befejezésre?

Ha igen kb mekkorát?

  • Vagy érdemes inkább kivárni a 10 év lejártát?.. 2019-et?
  • Ilyenkor, az új tulajdonos miatt mindenképpen fennmaradási procedúrát fognak indítani? Mi a várható kimenetele? Lehet vajon továbbépíteni?

Előre is köszönöm a hatályos 2018-as építési jogban jártas és/vagy az alkalmazott elbírálási gyakorlatból merítkező válaszokat.