Bepereltek 1989 - ban elcserélt lakás végett


Kakov # 2007.05.20. 08:52

Túl röviden is írtam le a lakás körüli jelen per előtti eseményeket.

2002-ben lett tulajdoni lapja a régi saját lakásnak, a tartozás erre az időre esik, s mi 1985-ben elváltunk.
A lakást az ügyvédnő papirjának eltűnése végett nem tudták átírni a jelenlegi lakosra. Az én példányomat a cseréről, ami az eredeti volt jogerőre emelkedés nélkül 1989-ben átíráskor ott hagyhattam a TIGÁZ-nál, mert utána otthon nem volt benne a táskámban. Elmentem a lakásosztályra, ott adták a javított példányt át, ott maradt egy jogi tanácsadónál, aki az ügyvédnőt felszólította.
A lakáscserét és a későbbi lakás eladást is ugyanaz az ügyvéd végezte, vele cseréltem, kaptam egy lerobbant MIK lakást a sajátomért.

ObudaFan # 2007.05.20. 08:25

Azt nem mondom, hogy nem lehetett volna ezt kicsit világosabban is leírni, de itt vannak a szabályok:

A vagyonközösség fennállása alatt, továbbá a házassági életközösség megszűnésétől a közös vagyon megosztásáig terjedő időben csak a házastársak közös egyetértésével lehet a vagyonközösséghez tartozó tárgyakat elidegeníteni vagy általában olyan vagyonjogi rendelkezést tenni, amely nem a házastársak különvagyonára vonatkozik.

Bármelyik házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt kötött, az előbbi rendelkezés alá tartozó visszterhes ügyletét a másik házastárs hozzájárulásával kötött ügyletnek kell tekinteni, kivéve, ha az ügyletkötő harmadik tudott, vagy a körülményekből tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs az ügylethez nem járult hozzá. Ha azonban a házastárs az ügyletet a mindennapi élet szükségleteinek fedezése körében kötötte, a másik házastárs csak akkor hivatkozhat hozzájárulásának hiányára, ha az ügylet megkötése ellen az ügyletkötő harmadik személynél előzőleg kifejezetten tiltakozott.

Az előbbi rendelkezések alapján a másik házastárs felelőssége a házastársa által kötött ügyletért harmadik személlyel szemben a közös vagyonból reá eső rész erejéig áll fenn.

A házastárs olyan tartozásáért, amely az előbbi rendelkezések szerint nem mindkét házastársat terheli, mind különvagyonával, mind a közös vagyonból reá eső résszel felel.

Az egyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt kötött ügylethez a másik házastárs részéről megkívánt hozzájárulás nincs alakszerűséghez kötve.

Kakov # 2007.05.19. 23:54

A bíróság által kifizetett megváltási összeget 1985-ben kifizettem a volt férjemnek. 24 e Ft-ot fizettünk be, szövetkezeti lakás volt, amit 30 évig kellett volna fizetnem.
Megbíztam egy ügyvédet, aki velem egy iskolába járt -, hogy szólítsa fel volt férjemet, írja le a nevét a Földhivatalban, engedje meg, hogy Gödöllőre költözzek a gyerekekkel.
A rezsibe nem fizetett, sem a bútor és egyéb törlesztésébe, sőt felvette a gyerekek nagy életbiztosítását is.

2002-ben az 1989-ben elcserélt lakásra terheltek több, mint egy millió adósságot, mely a volt férjem tartozásaiból áll.
Kiderült, hogy nincsen leírva a lakás a nevünkről, hiába kértem az OTP-t, hogy különállónak számítunk, csak az én nevem kerüljön a szerződésbe, hivatalos papirt kértek róla.
Az ingatlan jelenlegi lakosa alperesként beperelte az összes hitelezőjét volt férjemnek, ugyanis, mint kiderült, a szövetkezeti lakásnak régen nem volt tulajdoni lapja. Én vagyok az egyik alperes.
Az ügyvédnő, aki a lakáscserét 1989-ben intézte átírta radex-szel való kihúzás után a MIK lakás értékét, s majdnem elájultam, amikor ezt megláttam. Férje volt a válóperes ügyvéd.
Kikérték maguknak a rágalmazást, pedig látszik, hogy javítva van az összeg, s betűkkel az ár nincs feltűntetve. Ez a papir, amin az összeg át lett javítva eltűnt. Azt tanácsolták, ne is hangsúlyozzam, hogy okirat hamisítást követett el, ha nincs papirom róla, mert még engem perelhet be rágalmazásért.
Az ügyvédnő a mi nevünk alatt adta el jelenlegi tulajdonosnak a lakást - vele cseréltem -, a jelenlegi tulajdonos megpróbálta többször beperelni, de ügyvéd ellen a feljelentést nem fogadták el tőle sem, mint ahogyan tőlem 1989-ben.
A volt férjemnek átadta a csereszerződés különbözetét, holott a lakást nekem ítélték a két gyerekkel. Azt kiabálta, hogy majd vond le abból a tartozásomat, amit te fogsz még nekem fizetni.

Megfizettethetik-e velem volt férjem tartozását, jelen lakástulajdonos 1989. óta lakásra költött összegével együtt, mert ezt is követeli az ügyvédnő egykori vevője?