Használatba vételi engedély


gitron # 2007.06.10. 13:03

Szívesen.

alex2007 # 2007.06.10. 07:11

Köszönöm, ez így nekem megnyugtató.
A felelős műszaki vezető adatai az előírásoknak megfelelően be lett jelentve az Önkormányzatnál és a vállalkozó adatai megvannak nekem is. Vidéken általában nem nagyon "tűnnek el" az emberek:). Köszönöm mégegszer a segítségedet! További szép napot!

gitron # 2007.06.10. 06:59

Tulajdonképpen nincsenek. Ha köteleznek, hogy kérj használatbavételi engedélyt és ennek eleget teszel, akkor nincs semmi következmény.
Legfeljebb majd évek múlva nehezen keríted elő a felelős műszaki vezetőt, akinek a nyilatkozata szükséges.

alex2007 # 2007.06.10. 06:53

Kedves gitron,
nagyon köszönöm a választ! Ha jól értettem semmiféle súlyosabb jogi következménye nincs ha elmulasztom a használatba vételi kérését. Gyakorlatilag 2 éve benne lakom már az épületben, amiről az Önkormányzat és a Körjegyzőség is tud. Kiegészítő információ még annyi, hogy a településnek jelenleg nincs rendezési terve, s valami olyasmit hallottam, hogy a rendezési terv elkészítésénél gondolm lehet az építésügyi hatósággal. Természetesen ha felszólítanának, hogy kérjem meg a használatba vételit, akkor kérném. Megtehetem tehát, hogy megvárom a felszólítást? Van ennek büntetőjogi, pénzbirsági következménye?

gitron # 2007.06.10. 06:31

Azért kell használatbavételi engedélyt kérni, mert jogszabály előírja. (Hogy miért írja elő, az egy másik kérdés.)
Ha valaki ezt elmulasztja, akkor - jelen esetben - nem történik semmi különösebb.
Amikor a hatóság észleli, hogy engedély nélkül vették használatba, akkor kötelezi a használabavételi engedély megkérésére.
Az építésügyi hatóságnak ellenőriznie kellene egyrészt az engedély érvényességének lejártakor; másrészt általában is a telkek építmények használatát.
Gyakorlatilag ez többnyire elmarad.

alex2007 # 2007.06.10. 05:40

Szeretném megkérdezni, hogy gazdasági épület korszerüsítésre kiadott építési engedély alapján felépült ingatlanra miért kell használatbavételi engedélyt kérni, és mi van ha ezt elmulasztja az ember? Az ingatlan egy régi présház volt, és külterületen fekszik. A felújítás, korszerüsítés az engedélyezett tervek szerint valósult meg határidőn belül.
A választ előre is köszönöm!