Nem jól tudod.
Telek vásárlása? ajándékozása?
- 1
- 2
Jó napot!
Szeretném a segítségüket kérni, 18 éves vagyok és idős szüleim sok éve elbirtoklással szereztek egy telket, ami már benne van a tulajdoni lapban lassan 6 éve.
Ezt a telket ajándékoznák el nekem, de ha jól tudom adót kell utána fizetnem. Olyan 3 millió forint a telek, de gondolom sokat kell utána fizetni és ez az albérlet mellett nem mindegy, kérném szíves segítségüket és válaszaikat, hogy mi alapján és kb mennyi adót kell fizessek.
Lehetőségem lesz részletekben is megfizetni az adókat?
Köszönettel:
Ádám
Bevallani sem kell, mivel 0 Ft lesz a megszerzett jövedelem 15 évnél régebben szerzett ingatlan esetében.
Köszi Bélus:)
Igen.
Sziasztok!
Ismerősöm eladott egy telket 4 millió forintért.
A telek 1981. óta volt a tulajdonában.
Gondolom adóznia nem kell, de a következő évi szja-bevallásban fel kell tüntetnie?!
Én úgy tudom, hogy közvetlen hozzátartozó esetén illetékmentes az ajándékozás ez esetben. A nagynéni nem az.
De lehet, hogy risszul tudom. Kérdezz utána
Utánaolvastam ennek a telek ajándékozása esetén történő 4 éven belüli építkezési szándék esetén élő illetékmentességről, és azt találtam még hozzá, hogy: "A megajándékozott lakóházépítési szándékáról legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az illetékhivatalnál". Namost, ez idáig oké, csakhogy a házat elvileg az ajándékozónak is építenie kell, hiszen előtte értékesített egy ingatlannak az 50%-át, így az épülőből is 50%-a kell, hogy legyen, hogy ne kelljen adóznia. Ilyenkor most akkor vajon mi a helyzet? Akkor is jár az ajándékozási illetkékedvezmény, ha a telek új tulaja (akinek ajándékozták), csak 50%-ban építtetője a háznak?
kösziszép
Gyermekem apjával most sem, és soha nem is voltunk házasok (ezt nem is írtam sehol). Gyermekemet egyedül nevelem amióta megszületett. A lakásnak azóta vagyunk közös tulajdonosai a nagynénémmel amióta az 'tanácsi' lakásból megvásárlásra került 1993-ban.
És a külföldön élő férjed (?), mintha erről hallgatnál...
Vagyis mióta vagy részeben tulajdonosa "a" nagynénéd lakásának (...), vagyis a házasságod előtti időkből (= különvagyonod) vagy azt követően szereztél tulajdoni hányagodt miután már megházasodtál (?), mert akkor a férfi is tulajdonostárs a lakásban: földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonlás.
És így már egyből bonyolódna a dolog.
(hopp, bocsánat, nem szándékosan lett kétszer)
T. fórumozók!
A következő helyzetre keresem a legjobb megoldást.
Nekem és a nagynénémnek van egy közös lakásunk, ami jelenleg áll értékesítés alatt. A nagynénémnek van egy telke (jelenleg egy faház, nem lakóház áll rajta), ahova az eladott lakás árából szeretnénk közösen építkezni.
Mindeközben a nagynéném azt is szeretné, hogy a telek és a ház is hosszútávon az én nevemre kerüljön (a későbbi örökösödési illeték elkerülése miatt, hiszen rám szeretné majd hagyni)
Hogyan oldjuk ezt meg jogilag? Ahogy néhány beírást most visszaolvastam, lehet, hogy az lenne a legjobb ha a telket most, amíg még nincs rajta lakóház, nekem ajándékozná (és mivel 4 éven belül felépül a ház, így nem lesz utána illeték?)? Mi történik akkor, ha a telket nem ajándékozza nekem, hanem marad az ő nevén?
Az eladott közös lakás miatt viszont az építendő háznak gondolom mindekettőnk nevén kellene lennie (két építtető), hiszen csak így kerülhető el az eladás miatti illetékfizetés?
És ha mindez megvan, és tegyük fel, majd áll a ház, (ideális esetben a kinek a nevén lévő telken?) akkor utána hogyan oldható meg a legolcsóbban az, hogy az egész az én nevemre kerüljön?
köszönettel
T. fórumozók!
A következő helyzetre keresem a legjobb megoldást.
Nekem és a nagynénémnek van egy közös lakásunk, ami jelenleg áll értékesítés alatt. A nagynénémnek van egy telke (jelenleg egy faház, nem lakóház áll rajta), ahova az eladott lakás árából szeretnénk közösen építkezni.
Mindeközben a nagynéném azt is szeretné, hogy a telek és a ház is hosszútávon az én nevemre kerüljön (a későbbi örökösödési illeték elkerülése miatt, hiszen rám szeretné majd hagyni)
Hogyan oldjuk ezt meg jogilag? Ahogy néhány beírást most visszaolvastam, lehet, hogy az lenne a legjobb ha a telket most, amíg még nincs rajta lakóház, nekem ajándékozná (és mivel 4 éven belül felépül a ház, így nem lesz utána illeték?)? Mi történik akkor, ha a telket nem ajándékozza nekem, hanem marad az ő nevén?
Az eladott közös lakás miatt viszont az építendő háznak gondolom mindekettőnk nevén kellene lennie (két építtető), hiszen csak így kerülhető el az eladás miatti illetékfizetés?
És ha mindez megvan, és tegyük fel, majd áll a ház, (ideális esetben a kinek a nevén lévő telken?) akkor utána hogyan oldható meg a legolcsóbban az, hogy az egész az én nevemre kerüljön?
köszönettel
ha 4 éven belül építkezel rá akkor nem kell kifizetni az illetéket. Így is kiszabják csak nem kell befizetni. Viszont ha 4 év után még nincs használatbavételi engedélyed akkor kamatokkal együtt kell az illetéket visszafizetned. Én így tudom. Adás-vételt csinálnék a helyedbe.
Én lenti kérdésemre tudja vki a választ vagy ennyire hülyeséget kérdeztem.
Sziasztok!
hasonló témában szeretnék tanácsot kérni.
édesapám nevén van egy telek, piaci értéke ma kb.4 millió forint.
szeretnénk ,ha az én nevemre kerülne. azt ,hogy fogok-e rajta építkezni most még nem tudom.
ha nem építkezek rajta mikor kell befizetnem az illetéket.
ajándékozási szerződéssel lenne célszerű megoldani.
(vagy adásvételi szerződéssel)-neki adót nem kellene fizetni, és akkor talán kevesebb az illeték ,mmint ajándéozásnál.
előre is köszi
És ez a közvetlen hozzátartozónak illetékmentes telek ajándékozása, hogy megy akkor ha házastársak vagyunk?
Én 1/2-es részemre van illeték anyós lányáéra pedig nem? Vagy egybevonatkozik ránk az illetékmentesség 1/2-1/2 arányban.
igen. köszönöm
be lehet adni egyszerre, de a beadás sorrendje a leírt legyen. Legfeljebb megzakkan a földmérő az egyesítéskor, hogy mi a besorolása a teleknek. Javaslom ügyvéd kolléga felkeresését.
Kihagytam a nulladikat: bontási engedélyt kell szerezni!!! (Önkormi)
kösz.
A 2-3-as pont mehet egyszerre a földhivatalnál nem? Vagy az akkor 2 x 30 nap?
- A kivett beépítetlen terület tökéletes.
- A kivett azt jelenti, hogy a mezőgazdasági művelés alól kivett (kivont)
- A sorrend (szerintem): 1. bontás, 2. átminősítés kivett beépítetlen területté, lakóház, udvarból), 3. egyesítés (már ha a másik telek is beépítetlen területként szerepel), 4. Ajándékozás, 5. építkezés...
Kivett beépítetlen terület?
van kivett nélküli is?
Vagy egyből változtathatjuk egyesítéskor mindjárt lakóház és udvarra attól függetlenül hogy még rajta van e a régi ház vagy már lebontották?
Annyi a lényeg, hogy az ajándékozott telek "lakóház építésére alkalmas" legyen. Szóval pl. szántóföld besorolás nem ér!
Annyi a lényeg, hogy az ajándékozott telek "lakóház építésére alkalmas" legyen. Szóval pl. szántóföld besorolás nem ér!
Ok.
Ennek az ajándékozásnál van jelentősége, hogy mi az ingatlan besorolása? Úgy értem bontsuk le és utána egyesítéssel mindjárt telekre rakjuk az új 1 db hrsz-t?
Létezik.
Szerintem előbb legyen meg a bontási engedély, utána kérd az egyesítést.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02