haszonélvezet sorsa telekegyesítés esetén


Morges # 2007.09.03. 21:51

köszönöm, megoldottam. lehet terheli hányad hányadát.

Morges # 2007.09.03. 20:18

KBS. Szerzés ideje/jogcíme nem tér el, hiszen egy újonnan keletkező telekről beszélünk, ahol a jogcímm telekegyesítés (ezt jegyzik be) és egy dátum lesz. Miért lennének tulajdoni hányadok? Persze, ha két külön időpontban vettem meg egy házaspár 2 db 1/2 hányadát akkor én is 2x vagyok bejegyezve, 2 hányaddal. De itt nem erről van szó. És ez nem is olyan bonyolult kedves obudafan. Láttam már ilyet gyakorló jogászként.

Itt a tul lap II. részébe 1 bejegyzés lesz, hogy tulajdonos 1/1 arányban xy, utalás a telekegyesítésre.

A III. részbe fell kell jegyezni a haszonélvezetet. az 1/1 1/5-ére pl?

ObudaFan # 2007.09.03. 20:02

Elég tipikus, hogy valakinek több hányada van egy ingatlanon tullap szerint. Leggyakrabban azért, mert a szülők közös lakásából mindkét szülő után örökölt, más-más időpontban. Ez aztán rettentően bosszantó tud lenni a gyakorló jogász számára.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.03. 18:02

De lesznek tulajdoni hányadok, csak ugyanaz lesz a jogosultjuk. Ha a szerzés ideje vagy jogcíme eltér, akkor azt külön hányadként tartják nyilván. Szerintem sem ésszerű, de ez van. Láttam a napokban olyan tulajdoni lapot, amelyen 6 különböző nagyságú tulajdoni hányad szerepelt, és háromnak azonos volt a jogosultja.

Morges # 2007.09.03. 15:36

Kedves Rexor,

volt olyan ügyvéd, aki azt mondta, hogy a haszonélvezet csak teljes tulajdoni illetőséget terhelhet. Tehát ha nincsenek külön bejegyzett tulajdoni hányadok (mint ahogy nem lesz az egyesítés után) akkor az 1/1 tulajdoni hányadot fogja terhelni.

Az egyesítés után azért lesz a szétválasztás, hogy a szétválasztás eredményeképp született nagyobbik telket értékesítsük. A vevőjelült természetesen megfizeti a haszonélvezeti jog ellenértékét.

Csak az merült fel, ha nem lehet a tulajdoni hányad (1/1) "hányadára" (20%) bejegyeztetni, akkor amíg az egyesített telken van, akkor az jogszerzésnek minősül (szja). Illetve, ha extrém esetben eláll a vevő, és ott maradunk 2 telekkel, és mindkettőn van HÉ, akkor ingyenesen lemondana a nagyobbikról, az viszont ajándékozási illeték.

Röviden tehát a kérdés az az, hogy tulajdoni hányad hányadára be lehet-e jegyeztetni terhet vagy csak egész tulajdoni hányadot terhelhet? Mert végrehajthatóság szempontjából is pl. érdekes.

Rexor # 2007.09.03. 10:51

Morges. Szerény véleményem szerint a haszonélvezet továbbra is csak azt a tulajdoni hányadrészt fogja terhelni, amire eredetilge bejegyezték. tehát, ha egyesitesz két telket akkor csak az adott részre fogg fennálni a haszonélvezet (mondjuk 80%-ra nem, 20%-ra igen). A szétválasztásnál is meg kell hogy maradjanak ezek az arányok, hogy a hasznélvező ne szenvedjen hátrányt. Illeték és szja szempontból nem értem a kérdést, hiszen ha jól értem mindkét ingatlannak te vagy a tulajdonos, hol van itt forgalom?

Morges # 2007.09.03. 08:26

az lenne a kérdésem, hogyha valakinek kizárólagos (1/1) tulajdonában van 2 db telek, amelyekből a kisebbiket holtig tartó haszonélvezet terheli (a két telek közti arány kb 1:5) amelyeket egyesíteni szeretne (továbbra is ő marad az 1/1) akkor mi lesz a sorsa a haszonélvezetnek. Terhelhet-e úgy telekhányadot, hogy csak 1/1 tulajdonos van, tehát nincsenek tulajdoni hányadok? Majd ha ezt az egyesített telket újra megosztjuk, kicsit más arányokkal ugyan de lesz egy újabb "kicsi" és egy "nagyobb" telek, akkor egyszerű a haszonélvezet átjegyeztetése a kisebbikre?

két ellentétes véleményt hallottam tapasztalt kollegáktól és megakadtam.

fontos lenne tudni illeték illetve szja szempontból.

köszi