Osztatlan közös tulajdon


guba # 2007.10.31. 08:03

Béla ez nem így van! A távollévők között az ajánlati kötöttség akkor áll be, amikor az ajánlat a címzettel szemben hatályossá válik, vagyis ha maradandó eszközzel tették, akkor amikor hozzá megérkezik.
Az ajánlat akkor nem lesz hatályos, ha a visszavonása legkésőbb az ajánlattal egyidőben érkezik meg. (pl. ugyanazzal a postával)

ObudaFan # 2007.10.30. 19:30

A gyakorlatban nem kerül sor külön határidő kikötésére, hanem a Ptk. 212. § (2)-t lehet alkalmazni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.30. 19:29

Javaslom, alkalmazzuk analógiásan a távollévők közötti szerződéskötés szabályait. Vagyis az ajánlat - az elővásárlás gyakorlásának - feltételei akkor módosulhatnak, ha az erről szóló értesítés még azelőtt eljut a jogosulthoz, hogy nyilatkozatát postára adta volna.

guba # 2007.10.30. 18:03

A kívülálló személytől eredő vételi ajánlatot az eladó minden tulajdonostársával köteles közölni, méghozzá teljes terjedelmében. (PK 9. IX.) A mérlegelésre, meggondolásra a körülmények által indokolt határidőt kell adnia számukra, és mivel a kívülállóval ő már megegyezett a határidő lejártáig beáll az ajánlati kötöttség, tehát álláspontom szerint nem az elfogadástól, hanem a közlés időpontjától számítva nem emelkedhet az ár.
Ha az elővásárlás jogosultja a határidő lejártáig nem tesz ajánlatot, az rá nézve semmilyen kötelezettséget nem keletkeztet, csak annyit jelent, hogy az eladó a kívülálló személynek eladhatja a lakást.

Smicike # 2007.10.30. 07:25

Köszönöm szépen a segítséget!!
Smici

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.29. 21:27

Az ajánlat elfogadásával a szerződés létrejön az eladó és az elővásárlási jog jogosultja között.

Azt, hogy a tulajdonrészt használati megállapodás terheli, már az előzetes tárgyalások során köteles lett volna közölni az eladó.

Smicike # 2007.10.29. 20:33

Vagyis azt mondjátok, hogyha elfogadom az első ajánlatot, akkor utána az eladó nem változtathatja meg az árat? Pontosabban nem kérhet érte 1 millióval többet?

Smicike # 2007.10.29. 20:29

Köszönöm a válaszokat, az azonban számomra még mindig homályos, hogy ha nem élek az elővásárlási jogommal, akkor köteles-e az eladó az új tulajdonossal ismertetni a már meglévő tulajdonosok közötti udvarhasználatról szóló megállapodást.
Köszönöm: Smici

ObudaFan # 2007.10.29. 19:45

Igen, de itt világos, hogy nem nyilatkozott addig az elővásárlásra jogosult.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.29. 19:28

Viszont csak addig módosulhatnak az ajánlat feltételei, ameddig az elővásárlásra jogosult nem közli joghatályosan, hogy él a jogával.

Az meg valami félreértés lehet, hogy ha 8 napon belül nem nyilatkozik arról, hogy nem kíván élni az elővásárlási jogával, akkor meg kell vásárolni a lakást. Az elővásárlási joghoz nem tartozik ilyen szabály. Nem is nagyon hiszem, hogy ügyvéd ilyet leírna.

ObudaFan # 2007.10.29. 17:45

A szerződés megtekintésére alapod nincs, annak lényeges tartalmát viszont az elővásárlási joggal kapcsolatos tájékoztatás tartalmazza.

Amennyiben a vételi ajánlat módosul, abban az esetben az elővásárlási jog feltételei is módosulnak.

Smicike # 2007.10.29. 11:50

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni a következőkben: Nyolclakásos családi házban lakom. Mi tulajdonosok megegyeztünk az udvar kizárólagos használatáról, amit szerződésben rögzítettünk. A szerződésben kitérünk arra, hogy ha valaki eladja saját lakását, akkor arra kötelezővé teszi az általunk megírt udvarhasználati megállapodást.
Kérdésem a következő: az egyik tulajdonos értékesíti a lakását. Kérdésem, hogy kötelező-e az ő adásvételi szerződésébe belefoglalni a már közös használatról megírt megállapodást, és ezt mi az elővételi jogunk lemondásakor láthatjuk-e. vagyis beletekinthetünk-e a szerződéstervezetbe.
Következő kérdésem: Ügyvéd által kaptam egy levelet, hogy amennyiben 8 napon belül nem írom alá a lemondást az elővételi jogomról, akkor köteles vagok a lakást megvásárolni 4 millió forintért. Számomra ez még elfogadható is. De a tulajdonos, amikor megtekintettem a lakást, közölte velem szóban, hogy már ez az összeg 5 millióra emelkedett. Kérdésem az, hogy ez szabályos-e, mert úgy érzem hogy ellehetetleniti saját jogaimat, hiszen, a levélben kötelezz arra hogy ha nem mondok le, akkor 4 millióért megvásárolhatom az ingatlant. Köszönöm a segítséget.
Smicike