osztatlan közös tulajdon


ObudaFan # 2007.11.06. 19:49

Úgy kell értelmezni, hogy ha az adott kérdéskörben két tulajdonostárs, akiknek közösen a tulajdoni hányaduk az 50%-ot meghaladja, egy állásponton van, akkor az egyszerű többséget igénylő kérdésekben ők dönteni tudnak. Már kérdés, hogy a kisebbségben maradó bármelyik tulajdonostárs bírósághoz fordulhat, ha a határozat méltányos érdekeit sérti, illetve amennyiben a döntés folytán a többségben lévő tulajdonostársak a tulajdoni hányadukat meghaladóan használják az ingatlant, többlethasználati díj fizetésére kötelesek.

szalkszfork # 2007.11.06. 09:02

Tisztelt szakértők!

Szeretném megkérdezni, hogy egy osztatlan közös tulajdonban (föld épülettel) hogyan kell értelmezni a többségi tulajdont?
Tulajdonosonként kell értelmezni, vagy lehetséges az is (ha nincs a tulajdonosok közül senki többségben, ketten rendelkeznek egyenlő hányaddal, de nem a testvérpár), hogy két tulajdonostárs, aki testvérpár, közösen használják a tulajdoni hányadukat, közös álláspontot képviselnek, s ketten együtt több a tulajdoni hányaduk - történetesen - a harmadik tulajdonostárssal szemben?
Vagy kettőjük közül célszerűbb lenne egyiküknek ajándékozással átadni a tulajdoni hányadukat?