Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Önkormányzati lakás "eladása"

eszmi # e-mail 2015.05.13. 22:20

Tisztelt Ügyvéd!

Szeretném megkérdezni,hogy meg-e lehet venni egy önkörmányzati lakást?? Mert sokszor látok hirdetéseket,hogy önkörmányzati lakás eladó jóval olcsobban,mint egy saját tulajdonostól,ez miért van így?? Mi a hátülütője egy önkörmányzati lakásnak?? Az önkörnyzattól nem kell "engedély",hogy a benne lakó eladhassa??
Gondolom úgy működik,mint egy albérlet,valamennyi pénz az önkörmányzatnak+ rezsi.
Az önkörmányzati lakás idővel megvehetem az önkörményzattól?
Ha már benne lakom nem tehet ki az önkörmányzat,valamilyen ürügyel??
Az önkörmányzati lakásba bejelenthetem az unokámat,hogy majd ő nekik is legyen a feje fölött lakás??És ha bejelentem őt,akkor maradhat a lakásban??
Sok mindenben nem vagyok tisztában az önkörmányzati lakásokkal kapcsolatban,..de nagyon érdekel,mert a kevéske pénzemből önkörményzati lakásban gondolkodom.

Válaszát előrre is köszönöm: ticus.

MajorDomus # e-mail 2015.05.08. 23:38

Ezt eddig kétszer írtam le!
Mi nem érthető?

MajorDomus # e-mail 2015.05.07. 22:14

Arról, ami a szegényebb körökben
Mindennapos gyakorlat.

A 80 éves nénike aki megözvegyült,
A gyerekei külföldön dolgoznak, s nem tudja fizetni a - ma már - piaci lakbért.

Ezért a tulajdonos önkormányzat engedélyével befogadja a 3 szobás lakásba az,, unokaöccsét,,!

Azzal indokolva, hogy a lakás fenntartási költségeit csak így tudja fizetni.

Az unokaöccs ezért persze,, hálás!

matthiasi # e-mail 2015.05.07. 16:03

Business Law
Valamikor volt ez a konstrukció. Úgy hívták, hogy társbérlet.
A bérlőtársak egyenjogúak voltak, így sok sok csatározás ment a lakásokban. Az albérlet lényege, hogy a főbérlő és az albérlő azért valamilyen alárendelt jogviszonyban van. Elviekben az önkormányzati lakásoknál is lehet (ne) most is ilyen megoldás, de a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy halott dolog.
Más a helyzet a mostani magánszemélyektől bérelt lakásoknál. Ha többen bérelnek egy lakást, akkor a bérbeadó és a bérlők közül egy kiemelt helyzetbe kerül. Úgy nevezik ezt, hogy felelős bérlő. Vagy bármi más megnevezés. Ő szedi a díjakat, továbbítja a tulaj felé, ügyel a rendre, stb.
Ez mind megegyezés kérdése.
Aztán a többi bérlőtárs vagy elfogadja ezt a helyzetet vagy nem. De ha nem, akkor mennie kell.
Az un. szocialista társbérleteknek a fő hibája az egyen joguság volt. Ez indukált sok sok vitát, háborúskodást.

matthiasi # e-mail 2015.05.07. 08:08

Béla Ja nem mondtam én hogy a szociálizmus alakította ki. Csak akkor nyerte el a hírhedt rossz ímidzsét.
Már a szociálizmus előtt is létezett ez a fogalom.
A városi bérlakás vakinek nagynak, drágának bízonyúlt akkor a lakás egy részét albérletbe adta. Vagy elköltözött. Természetesn a tulajt mindig értesítették és a jóváhagyását kérték.

Ha a túlajnak volt nagy az általa lakott lakás akkor nyilván nem albérletbe adta, hanem kiadta pl. hónapos szobának.
Sajnos ezt az albérlet kifejezést használják már a lakással foglakozó ingatlanosok is.
Van olyan aki kiskátét is szerkeszt leendő "albérlők" részére, majd bevallja, hogy ő tulajdonképen nem albérletekkel foglalatoskodik, hanem lakás eladásokkal.
Teljesen más hozzáállás kell egy bérbeadáshoz mint egy eladáshoz.
Mint leendő vevő ócsárolhatom a megveendő ingatlant, remélve egy ármérséklést. Egy bérletet keresve ez a magatartás nem nyerő.
(természetesen ekkor is alaposan meg kell nézni a bérbe veendő lakást, de a bérbeadóval lehetőleg udvariasnak kell lenni.)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.05.07. 06:43

Az albérletet mint olyat éppen nem a szocializmus alakította ki.

www.kbs-ugyved.hu

matthiasi # e-mail 2015.05.07. 04:03

Business Law !!
Az dicső megboldogult szociálizmusban ez egy bevett szokás volt. Akkortól nyerte az albérlet mint fogalom a sok negatívumot, a nagy ellenszenvet.

Volt egy tanácsi bérlet. egy család lakott benne nagyon előnyös lqakbérért. MAJD ACSALÁD ZSUGORODOTT.
haláleset válás stb. az ott maradó gondolt egyet a lakás egy részét kiadta albérletbe.
Volt a lakbér mondjuk 150 ft/hó ő elkért 50 -700 ft/hó albérleti díjat. de inkább úgy egy átlagfizetés harmadát - ja és különféle szigorú előírásokat vezetett be a bérlő akarom mondani az albérlő részére. Az első az un. látogatófogadási tilalom volt. Főleg az ellenkező nemű személyekre vonatkozott ez az előírás. Nemhiába erkölcsös világ volt az.

MajorDomus # e-mail 2015.05.07. 00:01

dehogynem!

A tulajdonos engedélyével!
Minden lakásbérleti szerződésben benne van!

matthiasi # e-mail 2015.05.06. 20:07

de alapvetően azt láttam, hogy a legtöbb önkormányzati lakásban konkrétan hozzá sem nyúltak semmihez a beköltözés óta - WC, tűzhely, linóleum, szőnyegpadló, tapéta és a több, vagy csak nagyon keveset.
Úgy általában jó a meglátás. Csakhogy ehhez a fizetett bérleti díjat is mellé kell tenni. Az meg annyi amennyi !
m mondjuk ki magyarul szarért húgyért adják ki az önkormányzati lakásokat és nehány naiv meg azon háborog hogy nem tartják karban.
Semmi akadálya hogy az ilyenek legyenek a bérbeadók. Sok pénz kell persze hozzá, meg megfelelő jogi környezet. De egyenlőre nem biznisz a bérlakás.
Vajon miért ???

matthiasi # e-mail 2015.05.06. 19:59

kont kont !

Jó téged olvasni !

Aztán jött az új hír, az önkormányzat semmit nem ad annak, aki lemond az ingatlan bérleti jogáról.
Monjad miért adna ?
Talán csak nem valami nemesi jogra gondolsz ??

MD írta :

Mielőtt bírálod az önkormányzatot vesd össze hogy mennyit fizettél a lakásért, s hogy mennyi lett volna az albérlet?
Tényleg mennyi az a lakbér ??
Egyáltalán miért laksz önkormányzati bérlakásban ?

Miért nem a sajátodban ? Az aztán reggeltől estig reparálhatod !!
Más problem ??

MajorDomus # e-mail 2015.05.06. 00:27

Az önkormányzat csak akkor fizet a lakásért(lakás leadására} , ha ez a helyi rendeletben szerepel.

Úgy tudnál belőle pénzt csinálni, hogy,, befogadsz,, albérlőket akik neked fizetnek. Elvileg ehhez is kell a tulajdonos engedélye, de nem okos dolog ha felhivod magadra a figyelmet.

kont # e-mail 2015.05.04. 21:48

Kedves Major Domus,

A karbantartás és a felújítás úgy látom két különböző dolog. Voltam sok önkormányzati és saját tulajdonú lakásban. Valószínűleg statisztikailag nem egészem reprezentatív a minta, de alapvetően azt láttam, hogy a legtöbb önkormányzati lakásban konkrétan hozzá sem nyúltak semmihez a beköltözés óta - WC, tűzhely, linóleum, szőnyegpadló, tapéta és a több, vagy csak nagyon keveset. Nincs egy minimál szint, amit a bérlőnek meg kell csinálnia? Saját tulajdonú lakásból is időnként majdnem háttal jöttem ki, sokszor hasonló okokból...Végül is egyéni szoc problémám, hogy többet akartam, pedig nem vagyok tulaj, "csak" ott lakom:-) Akik a mi otthonunkat látták, nem akarták elhinni, hogy önkormányzatit ilyen szépen felújítottunk, de ahogy te is mondtad, ebben élünk. Csak ez nem mindenkinek egyértelmű.
Tudom, hogy magasak az albérlet árak, főleg most. De ez nem igazán segít a jelenlegi helyzetemen. Amúgy az önkormányzatok is emeltek most a bérleti díjon (törvényileg a tulajdonláson kívül ezért köteles még valamit csinálnia?) és ez az egész bérlakáshoz jutás dolog nekem zavarosnak tűnik. Ahogy látom, sokkal kevesebb a bérlakás, mint amennyire szükség lenne. Én "kötve" vagyok a lakáshoz, hacsak nem állok fel és hagyom ott pénz nélkül. De ha így is történne, egy arra igazán rászoruló kerülne bele, vagy egy önkormányzatis rokona (kerületünkben azért utóbbira volt már példa)? Mellesleg amikor nagyobb bérleményre szerettük volna cserélni a lakást, az önkormányzat nagyon nem tudott mit kezdeni a helyzettel. És ilyet többektől hallottam már. Az önkormányzat lakásvásárlásával kapcsolatos kérdésemre esetleg nincs ötleted? Úgy látom elég tájékozott vagy ezen a területen, biztos többet tudsz nálam.
Amúgy köszönöm a választ:-)

MajorDomus # e-mail 2015.05.04. 21:11

A szerződésedben benne volt hogy
A lakást köteles vagy karbantartani.

Mielőtt bírálod az önkormányzatot vesd össze hogy mennyit fizettél a lakásért, s hogy mennyi lett volna az albérlet?

Ugye!

Az hogy felújítod a lakást és költesz rá szerintem természetes. Abban élsz nem?

A bérleti jogot a tulajdonos engedélyével adhatod át másik személynek.

kont # e-mail 2015.05.04. 16:03

Kedves Fórumozók,
Szeretném megosztani a topik témájával kapcsolatos problémámat és szeretnék véleményt, esetleg tanácsot kérni az üggyel kapcsolatban.
(Nem sértésnek szánom, de az erkölcsi kioktatást inkább elkerülném, a helyzet pontos ismerete nélkül kritizálni szerintem nem ildomos, köszönöm előre is.)
A szüleimmel nagyon régóta önkormányzati panellakásban élünk. Amikor sok évvel ezelőtt meg lehetett venni a lakást, sajnos nem tudtunk élni a lehetőséggel.
Hosszú időbe telt, amíg anyagilag rendbe jöttünk és sikerült vásárolnom egy saját lakást, és fizetem is szorgalmasan a hitelt. Azonban egyelőre nem tudok átköltözni, probléma volt a felújítással.
Szerettük volna visszaadni a lakást az önkormányzatnak, de meg kellett várni, amíg meg lesz az új lakás. Először az ingatlan forgalmi értékének 30%-át szabta meg a rendelet, aztán ezt lecsapták 10%-ra. Az ingatlankezelő illetve az önkormányzat is elég bizonytalan információkat adott, hogy a 10% fog -e változni, ezért még vártunk egy ideig. Aztán jött az új hír, az önkormányzat semmit nem ad annak, aki lemond az ingatlan bérleti jogáról.
Most szeretném elcserélni az önkormányzati lakást valami saját tulajdonú ingatlanra. Nem az a célom, hogy másik tulajdont szerezzek és nyerészkedni se szeretnék, egyszerűen csak sokba kerül fenntartani ezt az önkormányzati lakást és szeretnék tőle csúnya szóval "megszabadulni". Viszont azt se szeretném, hogy sikeres csere esetén egy eladhatatlan ingatlanon üljek, ami csak vinné a pénzem. Jelentkezett valaki, akinek tökéletes lenne az ingatlan, de a sajátját már korábban eladta és most "csak" pénzt tud adni. De ezzel nem nagyon tudok mit csinálni jelen helyzetben.
Annyit azért hozzátennék, hogy a lakást teljesen felújítottuk és rendbe hoztuk, elég sok pénzt öltünk bele. Viszont az önkormányzat, ahogy elnéztem, nem sok mindent tett se a házzal, se a lakással, csak várt...
Kíváncsiságból kérdezem, hátha valaki tudja, hogy amikor Budapesten megépültek a panel lakótelepek, akkor az önkormányzat mennyit fizetett ezekért a lakásokért az államnak?
Köszönöm, aki végigolvasta és örömmel veszem a véleményeket, megjegyzéseket, esetleg tanácsokat...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.04.07. 09:10

A vevő megvan, csak a megfelelő jogi képviselet hinyzik.
Nem. A jogi lehetőség hiányzik.

www.kbs-ugyved.hu

Wildmann # e-mail 2015.04.05. 12:00

vilagi0001:
Az adásvételi szerződés és az szükséges, hogy melyik önkormányzat az eladó.

Alapvetően a kérdéseidre a válasz:
Nem nem mondhatja fel.

Igen kiadhatja.

Ha a szerződés vagy az önkormányzati rendelet másképp nem határoz.

Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com

Tibi41 # e-mail 2015.03.22. 11:55

A VIII. kerületben lévő önkormányzati lakásom "eladásához" keresek olyan ügyvédi képviseletet, aki a VIII. kerületben is képes elvégezni egy ilyen cserét.
Több ügyvéd volt már, aki nem vállalta, ingatlanirodák sem foglalkoznak önkormányzati bérleményekkel.
A vevő megvan, csak a megfelelő jogi képviselet hinyzik.

vilagi0001 # e-mail 2015.03.18. 22:07

A kérdésem a következő lenne önkormányzati lakást részletfizetéssel meg vásárolja xy és nem tartózkodik az ingatlanba senki akkor az önkormányzat felmondhatja e a szerződé? a második kérdésem ha nem mondhatja fel a szerződést akkor ki adhatja az ingatlant bérbe xy

MajorDomus # e-mail 2015.02.24. 21:45

Egyszerű!
Apósoddal menj be az önkormányzathoz, és létesíts az ő beleegyezésével bérlőtársi jogviszonyt!
Ha másképpen nem megy, mondjon le apósod a javatokra a bérlői jogáról.

Az önkormányzat lakás gazdálkodási osztalyvezetojét keressétek meg.

Arven24 # e-mail 2015.02.24. 14:11

Tisztelt Fórumozók! A kérdésem a következő lenne: apósom és anyósom nevén van egy önkormányzati bérleti szerződés.Apósom kb.10 éve nem tartózkodik a lakásban, a fiúk igen és be is van jelentve.Anyósom 5 éve pert vesztett apósommal szemben a lakással kapcsolatosan és ki kellett volna költöznie, vagy ki kellett volna fizetnie x összeget apósomnak, hogy csak az övé legyen a bérleti jogviszony. Mivel nem tudta kifizetni felgyújtotta a lakást és 5 éve ismeretlen helyre költözött. A gyújtogatásért 3 év felfüggesztést kapott, mivel még nem volt büntetve. Mi felújítottuk a lakást és szeretnék valahogy a bérleti szerződésről levettetni a nevét. Természetesen apósom segít mindenben, mivel azt szeretné ő is, hogy a fiáé legyen a bérlemény. Sajnos mindenhol falakba ütközünk, mert mindig azt mondják, hogy anyósomnak kell lemondani a bérleti jogviszonyról. Ha meg is találnánk ezt soha nem tenné meg. Tudnak esetleg segíteni, hogy tudnánk a bérleti szerződésről levetetni? Szeretnénk megvásárolni a lakást az önkormányzattól, de tehetetlenek vagyunk. Köszönettel: egy elkeseredett olvasójuk!

Berényi Miki # e-mail 2013.10.04. 08:01

A lakás bérleti jogát lehet elcserélni egy másik lakás tulajdonjogára. A feltételekről a cserepartnerrel állapodtok meg, az önkormányzatnak (bérbeadód) ehhez hozzá kell járulnia.

Zöldövezeti11 # e-mail 2013.10.04. 04:02

MD sajnos még a közszolgálati rádió sincs tisztában a fogalmakkal. A minap volt egy műsor a lakásbérlés - lakás bérbeadás buktatóiról, ott következetesen albérlőről - főbérlőről beszélt a riporter, holott egyszerű bérlőről - bérbeadóról volt szó.
A műsoregyébként érdekes volt, sok hasznos tudnivalót tartalmazott. Pl. most tudtam meg, hogy az adó a bevétel 90 % -ának a 16 % -a.

Zöldövezeti11 # e-mail 2013.10.04. 03:56

Micsoda torz dolgok vannak !! A bérlakást csak úgy adják veszik egyesek !!
Emlékszem anno amikor tömeges volt a bérlakások elkótyavetélése az egyik kollégám azon rinyázott hónapokig, hogy őt milyen nagy méltatlanság érte
Ő csak kb. a piaci ár feléért tudta megvenni az általuk kb. 35 éve lakott lakást, míg a házban lakó többi bérlő már 20 % -ért tudta megvenni.
A házban a lakások zöme önkormányzati volt az ő általuk lakozz meg egy kényszer bérlet. Nyilván a tulaj nem adta alább. Egyébként minden lakás rabolt portéka volt.
Annó a 'derék' kommunisták úgy államosítottak, hogy egy fillért sem adtak az elvett tulajdonért.
Nyugaton is létezik ez a fogalom, hogy államosítás, de ott azért némi ellenértéket adnak érte.

MajorDomus # e-mail 2013.10.03. 18:36

hibás a kiindulási alap!

ami nem a tiéd azt nem adhatod el!

bérlő vagy,nem tulajdonos!!!!

van lehetőség a lakás visszaadására,a, ,lakáshasználatbavételi dij,, háromszorosára tarthatsz igényt,amelynek mértékét a helyi önkormányzat rendeletben szabályozza.

minden mozgás az ingatlanon csak a tulajdonos hozzájárulásával történhet

samuka1 # e-mail 2013.10.02. 20:17

Tisztelt Fórumozók,

A következőkben szeretnék segítséget kérni.
Az önkormányzati lakást amiben családommal élek és a használati jogát élvezem, szeretném eladni. Ez egy 80 m2-es kétszobás jó elhelyezkedéssel bíró lakás a 3. kerületben. Évtizedekkel ezelőtt lehetséges volt eladni. Ha jól emlékszem a lakás értékének a harmadát kellett venni és akkor volt egyenértékű egy öröklakás értékével. Például a lakás ér 21 M Ft-ot akkor én egy 7 M Ft-os lakást kaphatok érte.
Így én egy öröklakást kapnék, azaz a saját tulajdonom lenne, míg a másik fél a használati jogot kapná meg.
Erről szeretnék érdeklődni, hogy ez az idők folyamán miben változott ez a törvény, hogy tudnám eladni az önkormányzati lakásom, mi a menete ennek, egyáltalán létezik-e még ilyen?
Előre is köszönöm a segítséget!