Fórum ingatlanügyek újabb elöl     új hozzászólás


Önkormányzati lakás "eladása"

Irma # e-mail 2007.11.21. 02:37

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek/Urak!

Segítségüket kérném abban, hogyan tudnám V.kerületi 112 nm-es önkormányzati lakásomat értékesíteni. Mi a folyamata? A lakás valószínűleg 2 éven belül megvehető kb. 10-14 Millió ft-ért, de mi ezt nem szeretnénk kivárni. Így most eladnánk. NAgyon jó helyen van, luxuskörnyéken. Ingatlanosoktól azt az információt kaptam, hogy így önkormányzati tulajdonúként a piaci érték 50-60 %-át lehet érte kapni. Ezáltal 35Millió Ft-ért eladnánk. 3 éve megvették Írek a felettünk lévő lakást 62 Millió Ft-ért, pedig az kisebb 8 nm-el. Nekünk pedig adtak egy vételi szándéknyilatkozatot, hogy ahogy tulajdonunk lesz, adnak érte 55 Millió ft-ot. Vidéken kinéztünk egy kertes házat és ezért szeretnénk elcserélni/eladni. A kertes ház ára 35 Millió Ft. + a fél szocpolt felvennénk rá. ezt sem tudom hol lehet igényelni.

kérem ha valaki tud segíteni írjon nekem.

Köszönettel: Takács Irma

irma2007@vipmail.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.11.21. 09:41

Nemo plus iuris...

www.kbs-ugyved.hu

lewho # e-mail 2007.11.21. 09:49

húúúú, de ki van segítve:)

lewho # e-mail 2007.11.21. 10:11

Egyébként azt mondja ezzel (és így is vala), hogy ami nem a te tulajdonod, azt főszabály szerint nem adhatod el.
Vagyis ha bérled a lakást, nem a tied, ergo a tulajdonjogot nem ruházhatod át az írekre, vagy bárki másra. A bérleti jog azonban lehet átruházható is...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.11.21. 11:43

Igazad van. :) De őszintén szólva nem is akartam segíteni. Hogy úgy mondjam, erkölcsi fenntartásaim vannak. Más kérdés, hogy fog olyan ügyvédet találni, aki nincs megverve hasonló skurupulusokkal. :)

www.kbs-ugyved.hu

SolnesM # e-mail 2007.11.21. 12:19

az ötvenes évek kövülete az irmuska !

Ezért nincsenek bérlakások nálunk.
Anno a rabolt lakásokat adták hűbéri adományként a bérlőnek , a lakbér jelentéktelen volt. Aztán ezek a bérlők megvehették ezeket a lakásokat jóval a piaci ár alatt, volt aki jól járt volt aki ráfaragott.

Egy eset a rendszerváltás korai idejéből - olyan 92 -93 -ból. Egyik kollégám méltatlankodik, hogy milyen 'igazságtalan' dolog történt vele. A házban lakó többi bérlőtársai az akkori lakásérték kb. 10 % -áért hozzájutottak bérlerményeikhez ő viszont "csak" a feléért. Ez egy olyan vegyes tulajdonú bérház volt, a többség un. tanácsi tulajdonú bérlemény azaz államosított lakás és nehány , így a kollégájé is magántulajdonban lévő un. kényszer bérlet . A tulajtól elefeletették elvenni, a kolléga még gyerekkorában a szüleivel költözött oda és fizették az fránya lakástulajnak a 'hatalmas' lakbért , olyan 4 -5 kg hús árát egy belbudai 80 m2 -es lakásért. Az nem tünt neki igazságtalannak, hogy magyarul szarért húgyért bérelhettek évtizedekig jó helyen lakást.
Azt tartotta rettentően méltánytalannak, hogy neki nem volt "olyan" szerencséje, hogy 10 % ért megvegye.
Végül lenyelte a "békát" és kifizette az 50 %ot.Később bevallotta : "így ismegérte"

monalisa1 #   2007.11.21. 20:02

Irma

Ha a lakásod önkormányzati, akkor a feletted lévő is bizonyára az volt a kezdetektől. Próbáld megkereseni a volt lakótársadat és rajta keresztül azt az ügyvédet és azt az önkormányzati ügyintézőt, akik az állami lakást a bérlő "tulajdonaként" átpasszolták az ír állampolgárnak. Tippet tőlük kapsz...

Irma # e-mail 2007.11.21. 21:59

Tisztelt Hozzászólók!

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat,bár nagy része tényleg csak hozzászólás. Azzal én is tisztában vagyok, hogy amíg önkormányzati tulajdonú, addig nem értékesíthetem tulajdonjogként/tulajdonomként. De viszont a rendeletek szerint cserélni, kiadni, vagy üzleti tevékenységet folytató helyiség szerint lehet a lakást "használni". A folyamat az lenne, hogy én keresek egy vevőt, így Önkormányzati tulajdonú lakásként, aki megad érte egy bizonyos árat. Majd ha ez megvan, megveszi az én általam kinézett kertesházat és én erre elcserélem. Ez így teljesen legális és érthető nem igaz? Erre keresnék én ügyvédet, aki ebben segítségemre lenne.

Irma # e-mail 2007.11.21. 22:04

KBS-nek pedig azt mondanám, hogy sajnos azért tart itt ez az ország, mert sok az irigy ember. Ezért nincs összetartás. Nekem is van diplomám, de nem vagyok irigy arra az emberre, akinek 2 vagy esetleg három diplomája van. Sőt arra sem vagyok irigy akinek több pénze van, mint nekem. Hanem azt mondom, hogy le a kalappal előtte, ügyes volt. Mindenkinél van ügyesebb, okosabb, gazdagabb ember és én ezt így tartom jónak...

monalisa1 #   2007.11.21. 22:14

Irma

Nemrég olvastam az egyik vezető újság gazdasági rovatában, hogy az írek már nemigen akarnak Mo.-on ingatlant vásárolni (...), mivelhogy már nem akkora biznisz részükre - sőt eladási tendencia kezd kialakulni.

monalisa1 #   2007.11.21. 22:16

Természetesen lehet lakást/házat csereberélni - az általad felvázoltak szerint -, amennyiben az önkormányzat hozzájárul a csereügylethez...

botoxdoctor # e-mail 2007.11.21. 23:54

Kedves Irma!

Meg kell nézni az önkormányzattal kötött szerződésedet. Ezt már csak azért is ajánlom, nehogy véletlenül az önkormányzat felmondhassa a szerződést, például azzal, hogy kiköltöztél a bérleményből, rendeltetésellenesen használtad, továbbadtad a használatot stb. Nem valószínű, hogy a bérleti jogviszony módosításához (külföldiek) az önkormányzat hozzá fog járulni. Ha nem vagy elég óvatos akkor kiadják majd másnak, neked meg valami rosszabb bérleményt felajánlanak. Azt sem hiszem, hogy a külföldieknek is kedvezményes áron fogják értékesíteni (ezen buknak több 10M-ót). Próbáld meg mindenképp megszerezni a tulajdonjogot, akár úgy, hogy köttök egy előszerződést a vevővel, hogy a tulajdonjog megszerzése esetén azonnal szerződést fogtok kötni. Ezt persze úgy is meg lehet oldani, hogy a háttérből kifizetik neked az érdeklődők, de ebbe nem valószínű hogy belemennek, mert neked nincs olyan jogosultságot az ingatlanon ami őket védené abban az esetben ha mégsem jönne össze a tulajdonjog bejegyzése. Sajnos ha nincs tulajdonjog sok a rizikó, én mindenképp a két lépcsős megoldás (tulajdonjog megszerzése és eladása, másik ingatlan megvétele) híve vagyok. Arra vigyázz, hogy a másik ingatlan is lakóingatlan legyen, ellenkező esetben egy rahedli adót és illetéket kell fizetned.

Irma # e-mail 2007.11.22. 00:06

Tisztelt Botoxdoktor!

Nagyon köszönöm, végre egy hozzáértő jószándékú ember, akárcsak monalisa1. Ha vetne egy pillantást erre a rendeletre, azt megköszönném:
Lakás bérleti joga csak más lakás, illetve lakások bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető el. A lakáscseréhez való hozzájárulást a Fővárosi Önkormányzat 36/1993.(XI.15.) sz. rendeletének keretei között lehet megadni, illetve megtagadni.

A kérelem elbírálásához szükséges okiratok:

 • lakáscsere szerződés (ügyvéd által ellenjegyzett),
 • 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap (magántulajdon esetén),
 • bérleti szerződés, kiutaló határozat,
 • hivatalos igazolások, hogy a lakásokra nincs lakbér, illetve közüzemi tartozás.

Jogszabályok:

 • A lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló módosított 1993. évi LXXVIII. törvény
 • Belváros-Lipótváros Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről rendelkező módosított 1/1994.(II.1.) B-L.Ö. rendelet 43.§
 • A fővárosi kerületi önkormányzatok tulajdonában lévő lakások cseréje esetén a hozzájárulás, illetve a megtagadás feltételeiről rendelkező 36/1993.(XI.15.) Főv. Kgy. rendelete

Én úgy értelmezem, hogy nem kell megkérdezni senkit ha cserélni akarok, hanem ha az alábbi dokumentumok rendelkezésemre állnak, egyszerűen beadom az önkormányzathoz.Ott pedig elbírálják. De ügyvéd úr azt mondja mindezek ellenére, hogy elvehetik tőlem a lakást, ha én beadok egy ilyen kérelmet?

 • lakáscsere szerződés (ügyvéd által ellenjegyzett),
 • 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap (magántulajdon esetén),
 • bérleti szerződés, kiutaló határozat,
 • hivatalos igazolások, hogy a lakásokra nincs lakbér, illetve közüzemi tartozás.
botoxdoctor # e-mail 2007.11.22. 17:20

Kedves Irma!

Először is részletesen ismerni kellene a helyzetet (jogszabályok, bérleti szerződés) de, valami nekem nem stimmel. Itt az a probléma, hogy ha az önkormányzat hozzájárult az ügylethez, akkor is az önkormányzat lesz a jogosult (tulajdonos vagy bérbeadó). Hangsúlyozom, ha hozzájárul!!! Ön nem ezt akarja.

A következő a helyzet. Önnek, mint jogosultnak ha a lakást eladja az önkormányzat akkor sokkal kedvezőbb áron adja el, mert Ön a bent lakó bérlő. Ha Ön kiköltözik vagy át akarja a bérletet adni akkor ennek az értéke sokkal alacsonyabb (30-40% körül). Addig tehát ameddig nincs tulajdonjog a bérleti jog keveset ér. A vevőjelöltnek is végig kell járnia a procedúrát az önkormányzatnál (mert nem biztos hogy eladja, ha eladja magasabb árat fog kérni). Ezzel a vevő is bukik és Ön is bukik.

Én azt mondom, hogy még ne adja be a kérelmet, menjen be az önkormányzathoz, és kérdezze meg, hogy mikor és milyen körülményekkel lennének hajlandóak eladni a lakást. Ha nem hajlandóak akkor kérvényezze!!!

A lakásból semmi esetre sem költözzön ki vagy sértse meg a bérleti szerződést.

Irma # e-mail 2007.11.22. 21:54

Tisztelt Botoxdoktor!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Ezt a mondatát sajnos nem sikerült 100%-osan értelmeznem.

hogy ha az önkormányzat hozzájárult az ügylethez, akkor is az önkormányzat lesz a jogosult (tulajdonos vagy bérbeadó)

Melyik ingatlannak lesz a bérbeadója, tulajdonosa? A kertesháznak, amire én cserélném, vagy pedig az önkormányzati lakásomnak?

monalisa1 #   2007.11.22. 22:36

Az önkormányzati lakás felett az önkormányzat diszponál: eladja és/vagy nem adja el, ha el is adja, nem biztos hogy neked...

Volt már rá példa, hogy a főbérlő szívesen megvásárolta volna a lakást, de végül is valaki protekciós üdvözült (...), aztán per lett a dologból, mert az új tulaj a bérlőnek csak egy "kutyaólat" ajánlott fel csereként...

Újságcikk volt, ott olvastam az esetről.

Irma # e-mail 2007.11.23. 03:07

Phuuu...Monalisa1, hát nem nyugtattál meg. Köszönöm a tanácsokat. Úgy döntöttem, főleg Botoxdoktor és kedves Monalisa1 tanácsára, hogy inkább kiböjtöljük azt az egy évet és megvesszük. Így jobban fogok profitálni is. A 4 gyermekemnek, pedig sztem annyira nem fog számítani az az egy év ide, vagy oda. Mégegyszer köszönöm mindkettőtöknek.

botoxdoctor # e-mail 2007.11.23. 15:46

Tisztelt Irma!

Szerintem jól döntöttél. A bérleti jog a jelen állapotban nem sokat ér, és rászedhet az önkormányzat a cserénél (amihez nem is biztos hogy hozzájárul). Én sajnos csináltam már olyan ügyet, ahol rosszul járt a bérlő, évekig pereskedés, még mindig nincs vége, és elég durván kitették a lakásból. Mondhatnám, hogy a "cápák" ezekre a lehetőségekre vadásznak, aztán, hogy mi lesz a bérlővel az már nem fogja őket érdekelni. A módszer egyébként az, hogy valahogy felmondják a szerződést, és vagy másik bérlőt szereznek, vagy a lakást elcserélik (ilyenkor nincs a bérlőnek beleszólása illetve elővásárlási joga). Ha kiteszik a régi bérlőt, akkor szépen az új bérlő áron alul megvásárolja a lakást. Ha csak simán eladják (bérlőnek elővásárlási joga van, de nem tud élni vele!), akkor az új tulaj meg mindent megtesz, hogy minél előbb véget érjen a bérleti jogviszony. Vannak módszerek.. Sajnos sok ilyen ügy van. A tulajdonjog a legerősebb jogosítvány, azt mindenképp próbáld megszerezni. Ne menjél bele másba (tartás, életjáradék, csere stb.), mert az már nem tiszta. Csak az adásvétel a tiszta.

Örülök, hogy segíthettem és talán károsodástól óvtalak meg.

Irma # e-mail 2007.11.25. 22:41

Kedves Botoxdoktor!

Mégegyszer nagyon köszönöm a jó tanácsokat! Az Isten fizesse meg Önnek a jóindulatát, amiből ebben az országban már nem sok van. Itt is beigazolódik akkor az a tény, hogy "a türelem rózsát terem".

Köszönöm.

Peet1980 # e-mail 2008.05.06. 12:10

Kedves Botoxdoktor!

A segítségét szertném kérni abban, hogy a szüleim egy önkormányzati tulajdonban lévő lakásban laknak és szeretnénk eladni és venni egy saját öröklakást nekik.
Mi ennek az eljárásnak a menete?
Hallottam azt is, hogy nem feltétlenül kell nekünk megvenni előre, hanem az eladás közben is lehet ezt eszközölni.
Esetleg tud-e ügyvédet ajánlani, aki erre szakosodott?

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Péter

SolnesM # e-mail 2008.05.06. 15:54
Peet198
 • nak !
Hát nem tudom , másét eladni ? Még gondolatnak is rossz !! De a magyar gondolkodásba úgylátszik ez is belefér !
Pjotr # e-mail 2008.05.06. 16:19

Én azt is megtiltanám, hogy az önkormányzati bérlakásokat piaci ár alatt értékesítsék.
Tudom, hogy nonszensz, de visszamenőleg is felelőségre vonnám az embereket érte.
Vagyonokat szedtek össze emberek önkormányzati lakásokon...

woodslave (törölt felhasználó) #   2008.05.06. 17:23

önkormányzati lakás bérleti jogát elcserélni lehet öröklakásra. Abban az esetben működik a dolog, ha határozatlan időtartamra kötötték a bérleti szerződést.

SolnesM # e-mail 2008.05.07. 14:30

És ezért lesz egyre kevesebb bérlakás !

Lesz még leromlott, düledező egy szük rétegnek, lesz még valamennyire elfogadható egy másik még szűkebb kiváltságos rétegnek (lásd a volt kormányszóvivőt).
A többség : vagy épít magának és ezzel modern röghözkötött jobbágyá válik, vagy ... ábrándozik.
Ilyen a magyar valóság !

monalisa1 #   2008.05.07. 16:00

Aki a saját öröklakását elcseréli önkormányzati bérlakásra, az a pénzt nagy valószínűséggel előbb-utóbb elissza...

Vélem mielőtt egy ilyen cserére az önkormányzat rábólint, előbb csak lekáderezi a jelenleg még vagyonosabb partnert: nehogy má' pár év múlva ott legyen neki egy kezelhetetlen bérlő...

Ha egy bérlakást a benne lakó bérlő vásárolja meg - kedvezménnyel -, akkor x évig eladási tilalom áll be a lakásra, illetőleg a vásárláskor kapott kedvezmény-különbözetet meg kell fizetnie ha netán idejekorán el akarja adni a lakást.