Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Önkormányzati lakás "eladása"

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.04.07. 09:10

A vevő megvan, csak a megfelelő jogi képviselet hinyzik.
Nem. A jogi lehetőség hiányzik.

www.kbs-ugyved.hu

Wildmann #   2015.04.05. 12:00

vilagi0001:
Az adásvételi szerződés és az szükséges, hogy melyik önkormányzat az eladó.

Alapvetően a kérdéseidre a válasz:
Nem nem mondhatja fel.

Igen kiadhatja.

Ha a szerződés vagy az önkormányzati rendelet másképp nem határoz.

Ajanlott honlapok témában: www.megoldasportal.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com

Tibi41 # e-mail 2015.03.22. 11:55

A VIII. kerületben lévő önkormányzati lakásom "eladásához" keresek olyan ügyvédi képviseletet, aki a VIII. kerületben is képes elvégezni egy ilyen cserét.
Több ügyvéd volt már, aki nem vállalta, ingatlanirodák sem foglalkoznak önkormányzati bérleményekkel.
A vevő megvan, csak a megfelelő jogi képviselet hinyzik.

vilagi0001 # e-mail 2015.03.18. 22:07

A kérdésem a következő lenne önkormányzati lakást részletfizetéssel meg vásárolja xy és nem tartózkodik az ingatlanba senki akkor az önkormányzat felmondhatja e a szerződé? a második kérdésem ha nem mondhatja fel a szerződést akkor ki adhatja az ingatlant bérbe xy

MajorDomus # e-mail 2015.02.24. 21:45

Egyszerű!
Apósoddal menj be az önkormányzathoz, és létesíts az ő beleegyezésével bérlőtársi jogviszonyt!
Ha másképpen nem megy, mondjon le apósod a javatokra a bérlői jogáról.

Az önkormányzat lakás gazdálkodási osztalyvezetojét keressétek meg.

Arven24 # e-mail 2015.02.24. 14:11

Tisztelt Fórumozók! A kérdésem a következő lenne: apósom és anyósom nevén van egy önkormányzati bérleti szerződés.Apósom kb.10 éve nem tartózkodik a lakásban, a fiúk igen és be is van jelentve.Anyósom 5 éve pert vesztett apósommal szemben a lakással kapcsolatosan és ki kellett volna költöznie, vagy ki kellett volna fizetnie x összeget apósomnak, hogy csak az övé legyen a bérleti jogviszony. Mivel nem tudta kifizetni felgyújtotta a lakást és 5 éve ismeretlen helyre költözött. A gyújtogatásért 3 év felfüggesztést kapott, mivel még nem volt büntetve. Mi felújítottuk a lakást és szeretnék valahogy a bérleti szerződésről levettetni a nevét. Természetesen apósom segít mindenben, mivel azt szeretné ő is, hogy a fiáé legyen a bérlemény. Sajnos mindenhol falakba ütközünk, mert mindig azt mondják, hogy anyósomnak kell lemondani a bérleti jogviszonyról. Ha meg is találnánk ezt soha nem tenné meg. Tudnak esetleg segíteni, hogy tudnánk a bérleti szerződésről levetetni? Szeretnénk megvásárolni a lakást az önkormányzattól, de tehetetlenek vagyunk. Köszönettel: egy elkeseredett olvasójuk!

Berényi Miki # e-mail 2013.10.04. 08:01

A lakás bérleti jogát lehet elcserélni egy másik lakás tulajdonjogára. A feltételekről a cserepartnerrel állapodtok meg, az önkormányzatnak (bérbeadód) ehhez hozzá kell járulnia.

Zöldövezeti11 # e-mail 2013.10.04. 04:02

MD sajnos még a közszolgálati rádió sincs tisztában a fogalmakkal. A minap volt egy műsor a lakásbérlés - lakás bérbeadás buktatóiról, ott következetesen albérlőről - főbérlőről beszélt a riporter, holott egyszerű bérlőről - bérbeadóról volt szó.
A műsoregyébként érdekes volt, sok hasznos tudnivalót tartalmazott. Pl. most tudtam meg, hogy az adó a bevétel 90 % -ának a 16 % -a.

Zöldövezeti11 # e-mail 2013.10.04. 03:56

Micsoda torz dolgok vannak !! A bérlakást csak úgy adják veszik egyesek !!
Emlékszem anno amikor tömeges volt a bérlakások elkótyavetélése az egyik kollégám azon rinyázott hónapokig, hogy őt milyen nagy méltatlanság érte
Ő csak kb. a piaci ár feléért tudta megvenni az általuk kb. 35 éve lakott lakást, míg a házban lakó többi bérlő már 20 % -ért tudta megvenni.
A házban a lakások zöme önkormányzati volt az ő általuk lakozz meg egy kényszer bérlet. Nyilván a tulaj nem adta alább. Egyébként minden lakás rabolt portéka volt.
Annó a 'derék' kommunisták úgy államosítottak, hogy egy fillért sem adtak az elvett tulajdonért.
Nyugaton is létezik ez a fogalom, hogy államosítás, de ott azért némi ellenértéket adnak érte.

MajorDomus # e-mail 2013.10.03. 18:36

hibás a kiindulási alap!

ami nem a tiéd azt nem adhatod el!

bérlő vagy,nem tulajdonos!!!!

van lehetőség a lakás visszaadására,a, ,lakáshasználatbavételi dij,, háromszorosára tarthatsz igényt,amelynek mértékét a helyi önkormányzat rendeletben szabályozza.

minden mozgás az ingatlanon csak a tulajdonos hozzájárulásával történhet

samuka1 # e-mail 2013.10.02. 20:17

Tisztelt Fórumozók,

A következőkben szeretnék segítséget kérni.
Az önkormányzati lakást amiben családommal élek és a használati jogát élvezem, szeretném eladni. Ez egy 80 m2-es kétszobás jó elhelyezkedéssel bíró lakás a 3. kerületben. Évtizedekkel ezelőtt lehetséges volt eladni. Ha jól emlékszem a lakás értékének a harmadát kellett venni és akkor volt egyenértékű egy öröklakás értékével. Például a lakás ér 21 M Ft-ot akkor én egy 7 M Ft-os lakást kaphatok érte.
Így én egy öröklakást kapnék, azaz a saját tulajdonom lenne, míg a másik fél a használati jogot kapná meg.
Erről szeretnék érdeklődni, hogy ez az idők folyamán miben változott ez a törvény, hogy tudnám eladni az önkormányzati lakásom, mi a menete ennek, egyáltalán létezik-e még ilyen?
Előre is köszönöm a segítséget!

Tamara92 # e-mail 2013.06.22. 00:10

Kedves Fórumozók!
Nem vagyok benne biztos, hogy jó helyen teszem-e fel a kérdést, de nagyon nagy szükségem lenne a segítségetekre.
Szüleimmel amióta eszemet tudom önkormányzati bérlakásban éltünk, jelenlegi lakásunkat '98-ban közvetíttték ki számunkra, édesanyám volt vgig a bérlője. Elsőként a megvételét 2010-ben ajánlották fel,bagatell áron, a pontos árat nem tudtam ellenőrizni itthon, de kevesebb, mint a teljes vételár feléért (kb 30%-on) ajánlották. Természetesen élni szerettünk volna ezzel a lehetőséggel. A kálvária itt kezdődött, kitalálták, hogy mivel nem vagyunk társasház, még nem lehetséges a megvásárlás, aztán hibás volt az alapító okirat, és a tervrajzba is hibákat találtak, az egész ingatlant újra fel kellett mérni. Az egész 2011 tavaszáig húzódott, mikor újra megvételre ajánlottál, azonban ekkor nem várt dolog történt. Az önkormányzat magyarázata szerint törvény és rendelet müdosítás történt, ami befolyásolta a vételárat, innentől nem 30%os áron vásárolhattunk, hanem 30% engedménnyel. A kettő közti különbség nagyságrendileg 4-5 milliü Forint volt. Őrült reklamálásba kezdtünk, mely eredményeképp 500 e Ft-ot tudtunk lefaragni, felújítás címszaván, és közölték, ez a végső ár, a határidő jogvesztő.
Megvásároltuk hát, hisz így is olcsóbban juthattunk ozzá, mint a piaci ár, azonban a mai napig nem tudjuk elfogadni ezt a mértékű módosítást. A házból nagyon kevés lakó tudta megvenni, a többi lakás a Holding (volt IKV) tulajdonába maradt, így mindenről ők döntenek,a lakás egy pénznyelővé változott, folymatosan túlszámláznak, havi szinten reklamálunk 30-40 ezer forintokat, számfejtési, összeadási hiba miatt.
A kérdés a következő: jogi úton van-e értelme szembe menni az önkormányzattal és a Holdinggal, tudnánk-e az eredeti árat érvényesíteni?
A válaszokat előre is köszönöm!

Dinah35 #   2013.05.10. 13:53

Önkormányzati bérlakás csere előtt állunk. Van egy kicsi (negyed rész) tulajdon részem a lakásból, de lakott és haszon élvezet van rajta. Az önkormányzat engedni fogja a lakáscserét, ha nekem tulajdon részem van egy lakásban? Öröklés útján szereztem.

Roli2010 # e-mail 2013.02.26. 18:39

Üdv.Azt szeretnénk megtudni hogy elvehetik e önkormányzati lakásunkat mert külföldön vállaltunk munkát párommal? De rendszeresen 2hetente hazajárunk és nincs semmilyen hátralékunk.Elöre is köszönjük.

henri # e-mail 2013.02.25. 12:25

Üdvözlet Mindenkinek. Szeretnénk a családdal külföldre költözni, de van Magyarországon egy végleges kiutalású önkormányzati lakásunk amit nem szeretnénk fillérekért visszaadni a városnak.(kb.3milliót költöttünk rá).
Hallottunk egy olyan lehetőséget ,hogy valamilyen úton módon el lehet "adni" a bérleti jogot. Mennyire bonyolult és szabályos ez így? Egy munkatársam bejelentette az albérlőjét mint élettársat és elméletileg így lehetne Ő is bérlőtárs. Vélemény, tanács? Köszönöm.

Mary70 # e-mail 2013.01.17. 11:45

Köszönöm MajorDomus,

erre voltam kíváncsi, hogy mi mivel járhat.

MajorDomus # e-mail 2013.01.16. 23:42

Mary
1./ nem lehetséges,a tulajdonos nem egyezik bele
2./ helyi önkorm. rendelet szerint átlagban 4-700.000 Ft. az. un. lakáshasználatbavételi dij amít ilyenkor fizetnek,ez minimális.

3./ csak időt nyersz, kilakoltatnak egy szükséglakásba egy szoba Udvari WC. és természetesen F.Meghagyást a tartozásra

4./ a problémád nem jogi hanem szociális jellegü

szerintem egy ( kis) keresetből,egy rokkantnyugdijból a családi pótlékból és a két gyerek utáni tartásdijból fenn lfhet tartani egy kétszobás lakást

Mary70 # e-mail 2013.01.16. 18:12

SolnesM!

Nem özvegyi nyugdíjam van, hanem rokkant.
A nagykorú gyermekem azért hagyta ott a főiskolát, hogy beszálljon a családi kasszába. Sajnos ez sem elegendő, ráadásul, még két hétig van munkahelye, - kereshet újra.

Nem kívánom tovább magyarázni a helyzetünket, mert felesleges, a jogi fórumra, jogi tanácsért jöttem.
Volt időm végig sakkozni a lehetőségeket...

SolnesM # e-mail 2013.01.16. 16:13

MajorDomus !

Ja hogy a 4. variáció tőled van !
Az más, akkor az enyém az 5.
De a nagykorú csemete munkát miért nem vállal ??

SolnesM # e-mail 2013.01.16. 16:08

Mary70 !!!
Van egy negyedik variáció is.
4. egy albérlőt fogadni az egyik szobába !!!

Írod :

ugrásszerűen megnőttek, - albérlet árakkal vetekszik.


De csak alulról közelíti meg !
Sok jó ember kis helyen is elfér - legyen a mottó !
Akkor a bevételeid :
özv. nyugdíj,
a gyereket után cs. pótlék esetleg árva ellátás és
az albérlőtől a kialkudott bérleti díj !!
Mondjuk a nagykorú gyerek megoszthatná a szobát a leendő albérlővel - persze így kevesebbet lehet kérni.

Mary70 # e-mail 2013.01.16. 08:11

Kedves MajorDomus,

nagyon szépen köszönöm a negyedik variációt, mint ötletet. Sajnos ez nem sorolható a spanyolviasz kategóriába. Vannak élethelyzetek, amikor a képlet egyszerűnek látszik, mégis bonyolítják azt különböző tényezők. Mint ebben az esetben is. Nem véletlenül nincs munkából bevételem, nem vagyok lusta, finnyás, vagy buta. Az ilyen ill. hasonló életutakat nevezik a pszichológiában úgy, hogy „foghúzásra ítélt élet”. Azt gondolom, hogy az ilyen élethelyzetekben is fontos, hogy az ember a sok fájó dolog közül a kevésbé fájót találja meg, és azt tegye emelt fővel.
Továbbá a lakbérek ebben a megyében ugrásszerűen megnőttek, - albérlet árakkal vetekszik. Azt gondolom, hogy ez azért nem elhanyagolható tényező…

A kérdésem továbbra is az a jogban jártas személyek irányába, hogy a három variáció közül, melyik mivel jár és milyen következményekkel lehet, és kell számolni.
Három variáció:

  1. Önkormányzati lakás eladása
  2. Önkormányzati lakás leadása
  3. Kivárás, szerződés bontásig, mely felmondással jár.
MajorDomus # e-mail 2013.01.14. 23:15

Mary
negyedik variáciot javasolom. próbálj munkát és pénzt szerezni, mert. igy az utcára kerülsz,s az nem olyan kényelmes mint a bérlakás.

a lakbér még mindig nagyon barátságos,mikor közös költségeket fizrtnek 10-12 ezer forintot azok,akik a sajátjukban laknak

a bérlakás nem a tiéd csak a tulajdonos engedélyével cserélheted el,eladni nem lehet,ha az önkori nem járul hozzá,már pedig nem fog.

MajorDomus # e-mail 2013.01.14. 23:09

Nautilus
felejtsd el!

a bérleti szerződést az önkori és apád kötötte,harmadik fél nem játszik.
nincs mód rá hogy a feje felett megveszed,bár ez lenne a logikus,manapság nem szabad egy ingatlant kiengedni a családmkezéből már ha benne lakik.

ha a papa meghal,az élettárs lesz a bérlő ha most be van oda jelentkezve és bérlőtárs.

Zoltanuss # e-mail 2013.01.14. 17:02

Nautilus !

Beszélni kell az önkormányzattal !!
Egy adásvétel az eladó (tulaj) és a vevő szabad akaratából történik !!
Gondolom bagóért szeretnéd megszerezni, de nézz körül a piacon, rengeteg eladó lakás van !
Miért pont a papát akarod kitúrni ?

Természetesen apám élete végéig maradhatna a lakásban.

Milyen jószivű vagy ,de ugylátszik a papa ennek ellenére nem kér belőled !!

Mary70 # e-mail 2013.01.14. 14:04

Kedves Mindenki,

kissé tanácstalan vagyok és segítséget szeretnék kérni.
Három csemetémmel (egy nagy korú, két kiskorú)lakunk, egy pécsi önkormányzati 2 szobás bérlakásban. Sajnos nagyon kevés összegből kell megélnünk, így egyre több tartozás van a lakáson. Rokkant nyugdíjból tartom el magunkat. Esélyem nem igen van munkába állásra.
Ott tartok, hogy a lakást nem tudom fizetni.
Három variációban gondolkodtam, az egyik az, hogy eladom a bérlői jogot, ami ügye nem legális… ha teszem azt másik albérlővel (nem önkormányzati) elcserélem az én önkormányzati bérlői jogomat.
A másik variáció, hogy leadom. A bérleti szerződésben az ingatlan forgalmi értékének 10% van megadva, ami ügye önkormányzatonként változó lehet. Úgy hallottam, hogy addig nézegetik a lakást, míg mindenféle felújítást a nyakába sóznak az illetőnek, és a végére valami igen csekély összeget fizetnek csak ki. Szóval ez kész veszteségnek tűnik így.
A harmadik történet az lenne, hogy kivárok. Kivárom, míg a szerződésem felbontják, kérdés akkor mi lesz?
Melyik variáció, milyen jogi következményekkel jár(hat)? Melyik ujjam harapjam, hogy kevésbé fájjon?