társasház - AO mód - közös tul - eladás - HELP, HILFE


bbarbi # 2008.03.09. 14:03

köszi mindenkinek.

ObudaFan # 2008.03.08. 09:09

Sőt, még ennél is egyszerűbben lehet: ha már az AO módosításhoz úgyis kell mindenkinek az aláírása, akkor a jelenleg közös tulajdonban lévő ingatlanról szóló adásvételi szerződést is ezzel egy időben meg lehet írni, és azt is írja alá mindenki.

Arra viszont vigyázz, hogy szintenkénti alaprajzot kell készíteni (én speciel csak a korábbit szoktam lefénymásolni és átszámozni, földhivatal elfogadja, ha nem épülnek új falak), plusz annak ellenére, hogy építési munka nem zajlik, el kell menni az építésügyi hatósághoz, és kérni kell egy igazolást arról, hogy ez az ingatlanrész önálló ingatlannak tekinthető, és ezt az igazolást is be kell nyújtani a földhivatalhoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.07. 12:13

Azt mondja a törvény, hogy a közgyűlés határozata ebben az esetben ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre alkalmas okirat. (Ügyvédi ellenjegyzéssel el kell látni.)
Abban igazad van, hogy ez némileg ellentmondásban van a 10. § (2)-(3) bekezdésekkel; ez az ellentmondás szerintem úgy oldható fel, hogy a 3. § (2) a speciális szabály.

De a ti esetetekben ez csak elméleti probléma, hiszen az alapító okiratot amúgy is módosítjátok, tehát úgyis kell mindenkinek az aláírása. (Illetve elég lehet a 4/5-é is.)

bbarbi # 2008.03.07. 11:50

nagyon köszi. már csak egy kérdésem van: ugye azt jól tudom, hogy a földhivatalnál így is-úgy is szükség lesz az összes tulajdonos aláírására az alapító okirat módosításához? tehát akkor ennek a 2/3-nak tulajdonképpen nincssok jelentősége. vagy nem ?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.07. 10:06

Az alapító okiratot módosítani kell. Egyrészt lehetővé kell tenni, hogy a közgyűlés a 3. § (2) szerint dönthessen közös tulajdonú, de önálló ingatlanként kialakítható ingatlanrész elidegenítéséről - másrészt célszerű megragadni az alkalmat, hogy az alapító okirat tartalmát egyébként hozzáigazítsátok az új törvényhez.
Ha a fenti módosítás hatályos, akkor a közgyűlés a tulajdonostársakat megillető összes szavazat kétharmadával határozhat az eladásról. Az alapító okiratot ez a határozat természetesen szintén módosítja, és újra meg kell állapítani az egyes külön tulajdonokhoz tartozó közös tulajdoni hányadokat is.
S ha már ott vagytok, fogadjátok el az szmsz-t is.

bbarbi # 2008.03.07. 08:53

köszi, megnyugtattál. a többi kérdésre esetleg lenne valami tipped ? ha nem, nem baj végülis. azért köszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.06. 19:03

Meg lehet azt csinálni egy lépésben is.

(Halkan jegyzem meg: azt a postot valószínűleg nem jogász írta. Attól nem telne ki olyasmi, mint például "az elidegenítési jogot alapítani".)

bbarbi # 2008.03.06. 17:58

Sziasztok kedves kollégák, kolleginák, kartársak, stb. segítséget szeretnék kérni.

kaptam egy megkeresést egy alapító okirat módosítás, ill. társasházi közös tulajdonban álló helyiség eladásának lebonyolítására. (Egy közös tulajdonban álló mosókonyhát venne meg az egyik tulajdonostárs, elméletileg mindenki benne van, mert kell a háznak a pénz. Az alapító okiratot még nem módosították a 2003-as tv szerint, szmsz nincs, a közgyűlésnek nincs felhatalmazása az elidegenításre a hatályos AO szerint)
Utánanéztem a törvényben, megnéztem pár fórumot is, hogyan zajlik ez, de még mindig nem teljesen világos az egésznek a menete.

egy társasházas index.hu fórumban találtam a következőket:

"A közös tulajdonba tartozó épületrész eladása:

1. lépés: őnálló, forgalomképes egységgé alakítás, azaz kiemelés önálló albetétbe.
A módosított alapító okiratot az ingatlannyilvántartásba be kell jegyeztetni
A költsége viszonylag elfogadható, mert csak a törzslapot érinti a módosítás, az ügyvédnek pedig az ellenjegyzés költségét kell megfizetni.
2. lépés: A társasház tulajdonosközössége korlátozott jogképességgel (3. §-ban foglaltak szerint) rendelkezik, ezért elidegenítési jogot kell alapítani, és ezt az ingatlannyilvántartásba bejegyeztetni.
EZ újabb inyt-i költség, és újabb ügyvédi költség.
3. léápés: a tulajdonszerzés bejegyeztetése.
Új alapító okirat elkészítése és földhivatali bejegyzése. Az inyt-i bejegyzés költsége tudtommal most 5.000,- Ft/ albetét, és hozzávetőlegesen ennyit kérnek az ügyvédek is az AO módosításáért, és a közgyűlési határozat elenjegyzéséért."

Kérdésem, hogy ez tényleg ennyire bonyolult ? Nem lehet az egészet egyszerre lezongorázni ? Ha igen, hogyan ? Illetve, ha első lépésben önálló albetétesítésre kerül sor, akkor be kell jegyeztetni a földhivatalban tulajdonosként mind a 35 tulajdonostársat ? Illetve, mivel pár lakáson van haszonélvezeti jog is, az ő aláírásuk is kell ?

előre is köszönöm, bocs, ha sok voltam.