oldalkert alá pince


gitron # 2008.03.14. 18:46

253/1997. Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről
35. § (1) Az építési telken az építési helyet az építési övezet elő-, oldal- és hátsókertre vonatkozó előírásai szerint kell meghatározni az építési határvonalakkal. Az előírt legkisebb elő-, oldal- és hátsókert méretén belül épület, épületrész - a 0,6 m-nél nem nagyobb kiállású eresz, alaptest továbbá a (8) bekezdésben foglaltak kivételével - nem állhat.
A pince - ha önálló - nem épület, mivel az épület az építésügyi törvény meghatározása szerint jellemzően tartózkodásra szolgál. Tehát önálló pince létesíthető az oldalkertben. Viszont ha épülethez csatlakozik, akkor az épületrész, ami nem lehet az oldalkertben.
Az oldalkert méretét helyi építési szabályzat állapítja meg (ennek hiányában az imént említett OTÉK szerinti méretet kell betartani). Ha az építésügyi hatóság az előírtnál kisebb méretű oldalkerttel adott építési engedélyt, akkor hibázott.

csobánc # 2008.03.14. 16:40

Örülök, hogy idetaláltam, előre is köszönettel kérdezem:
A házunk melleti oldalkert alá szeretnék pincét építeni, 0,5 - 1,0 m-es földtakarással, az eredeti terepszintet nem megváltoztatva. A hatóság álláspontja, hogy ez épület, és az nem állhat az oldalkert méretén belül. Az oldalkert melleti telek önkormányzati tulajdonú zöldterület (kb 20 m széles, utána a településeket összekötő közút van), melyet 50 évre bérbe adtak részünkre. Az oldalkert szerepe a szomszédos épületek és az adott telken lévő épület közötti megfelelő távolság biztosítása tűzbiztonság, magánéleti, használhatósági, árnyékolási stb. szempontból. Ez teljesen érthető, logikus. A mi esetünkben nem látom ennek szerepét, de a hatóság szintén érthetően a jogszabályhoz ragaszkodik, nemis tehet mást. Mit tehetek én? Valamelyik fellebbezéssel kapcsolatos témában előkerült egy eset, hogy az oldalkert méretét a HESZ-ben előírtaknál kisebbre tervezték, ez hogy lehetséges?