építési engedély kérelem, bontási engedély előtt?


femir # 2008.03.16. 19:44

OkÉ! Köszönöm a segítségedet, Jó éjszakát.

femir # 2008.03.16. 19:24

Na most, amennyiben nem szabályosak a tervek, mert nem azok, mit lehet elérni? Pl. illeszkedési szabályokat figyelmen kívül hagyta és a bíróság helyt ad, átdolgoztathatják vele a terveket?

gitron # 2008.03.16. 19:18

A kérelmet a benyújtásakor hatályos szabályok alapján kell elbírálni. Tényleg csak az időt tudod húzni.

femir # 2008.03.16. 19:14

Mivel építtető jó kapcsolatot ápol az Önkormányzattal, a változtatási tilalom hatályba léptetése előtt kb. 1 hónappal beadta az engedély kérelmeket, majd változtatási tilalmat rendeltek el ami hatálya alatt kiadták az engedélyeket. A bontásra azért kapta meg később az engedélyt mert az már az említett okok miatt egyszer megjárta a bíróságot és hatályon kívül helyezték.Most megint hatályon kívül helyezték, csak közben elbontotta az épületet.

gitron # 2008.03.16. 19:06

Hogyan lehetett egyszerre változtatási tilalom is, meg beépítést megengedő szabály is?

femir # 2008.03.16. 18:59

Talán a második hozzászólás világosabbá tette a dolgokat, a hátsókertben lévő épület nem tetszik. Természetesen jobb, ha rendezett a környezetünk,de az legyen csak utcafronton, ami nem érinti a hátsókertünket.Igen van új szabályozás, de a folyamatban levő ügyekben az eljárás megindításakor érvényben levő szabályozás szerint járnak el.Ami viszont még megengedett ekkora épületet.Tipp?

femir # 2008.03.16. 18:54

Még annyi, hogy ez az építkezés a mi hátsókertünket érintené telekhatártól- telekhatárig pinceszint, földszint, 2 emelet + magastető magasságig oldalfallal. A területre zártsorú beépítést irtak elő amihez egy későbbi építkezés esetén még csak csatlakozni sem tudnánk. És a telektömbben nincs is olyan felépítmény amit ide terveztek, hogy utcafronton 1 épület + hátsókertben hátra léptetve egy különálló magasabb épület.

gitron # 2008.03.16. 18:48

Ne haragudj, de tényleg nem értem, hogy mit szeretnél elérni?
Egyáltalán ne épüljön semmi a szomszéd telken?
Ha jól értem a változtatási tilalom megszűnt. Tehát van szabályozás (említed is). Amit az építésügyi szabályok lehetővé tesznek, arra építési engedélyt kell adni. Az tényleg egy másik kérdés - bár egyáltalán nem lényegtelen -, hogy a terveknek is és az engedélynek is szabályosnak kell lenniük.

femir # 2008.03.16. 18:40

Köszönöm a reagálásodat. Fellebbeztünk. 2005.-ben indult az ügy. Kellett rá bontási engedélyt kérni és kellett volna állapot felmérést is végezni a szomszédos épületen, mert zártsorú beépítés volt. Építtető nem tett eleget, változtatási tilalom alatt+ szakszerűtlenül elbontotta az alap nélküli szomszéd mellől az irodaépületet ennek következtében (amit a hatóság is elismert) leomlott a szomszédos épület tüzfala. Az építési engedélyt is változtatási tilalom alatt adták ki, a bíróság ezért hatályon kívül helyezte és új eljárásra kötelezték a másod és első fokú hatóságot.Itt tartunk most. A bibi az, hogy mikor az eljárás indult még akár lehetett is volna ekkora társasházat felépíteni a családiházas környéken, most viszont már az új szabályozási rend erre a nem egészen 1200 m2 nagyságú telekre max. 6 lakást engedélyezne.Van rengeteg hiba a beadott tervekben,( nem kért ki hivatalos helyszínrajzot és a tervezett épület kisebb mint a valós telekméretek telekhatártól telekhatárig)stb.de ezzel azt mondják csak max. az időt lehet húzni, ezért kellene eljárásjogi hiba is, még ha az a "hajánál előrángatott" is, csak állná meg a helyét.

gitron # 2008.03.16. 18:04

Amit itt a "hajánál fogva" előrángatsz, az nem alkalmas a kívánt célra.
Ha sérelmezed az építési engedélyt, akkor fellebbezz!

Továbbra sem világos, hogy mi a problémád. A helyzetet már - nagyjából - érthetően vázoltad, azonban miért sérelmes neked az építés?

Megjegyzem, hogy az említett 46/1997. KTM rendeletet felváltotta a 37/2007. ÖTM rendelet, 2008. január 1-e után indult ügyekben már ez utóbbit kell alkalmazni.
E szerint az 1000 m3-nél nagyobb térfogatú és 9 m-nél nagyobb magasságú épületre kell bontási engedélyt kérni. Továbbra is azt gondolom, hogy esetleg már - az új szabályok figyelembevételével - engedély nélkül elvégezhető az irodaépület bontása.
Az ingatlan-nyilvántartási átvezetés nincs szoros összefüggésben az építésügyi hatósági eljárással/engedélyezéssel.

femir # 2008.03.16. 12:26

Segítsetek, Légyszi.... Ezek szerint még mindig nem vagyok érthető, vagy mindenki passzol és Ti sem tudjátok rá a választ?

femir # 2008.03.16. 09:34

Próbálom érthetőbben. Esetünkben a szomszédban egy szép irodaépület helyére 24 lakásos társasházat szeretnének építeni. Megkérték rá a bontási vmint. építési engedélyt. A bontási engedélyt a bíróság hatályon kívül helyezte jogszabály sértés miatt mert állapot felmérést a szomszédos ingatlanon nem végezték el. Az építési engedélyt viszont jogerős bontási engedély nélkül kiadták, mintha foghíj telek lenne, pedig még nem volt az. Alkalmazható- e 46/1997.. (XII. 29.§ (7). bek. erre az esetre, vagyis a bontási munkák befejezése esetén az építtetőnek-ingatlan nyílvántartási átvezetés céljából- változási vázrajzot kell az illetékes földhivatalnak benyújtania...., vagyis hitelesnek és szabályszerűnek tekinthető e a fentiek alapján az átvezetés előtt engedélyezett építési engedély? Köszi

gitron # 2008.03.16. 07:35

Nem is biztos, hogy kell bontási engedély.
Egyébként maga a kérdés sem világos; mi a gondod?

femir # 2008.03.15. 21:49

Segítséget szeretnék kérni, hogy amennyiben adott telken irodaépület áll, ami helyére társasházat kívánnak építeni, jogszerű- e az az eljárás, hogy beadja az építési engedély kérelmet, majd csak ezután a még meglévő irodaépületre a bontásit? Lehet-e az ingatlan nyilvántartási átvezetés nélkül hiteles és pontos az építési tervdokumentáció?
Előre is köszönöm