Adózási kérdés


Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.19. 08:42

:) mindkettő.

Tehát van egy y és lesz ez z is, hogy az x költsége teljes egészében ingatlanra fordítódjon.:))

Free Session # 2008.03.19. 08:29

valamiért nem került be a teljes szöveg :(

Tehát:

Tavaly nyáron értékesítettük a lakást X forintért, és X-Y forintért vettünk egy lakást (Y kisebb mint X). A fennmaradó pénzből (plusz egyéb forrásból) most vennénk egy lakást még SZJA bevallás előtt, hogy ne kelljen adót fizetni.

A kérdésem, hogy elég a szerződés aláírásával igazolnom ezt az újabb ügyletet, vagy egyéb igazolás is kell (pl földhivatalba történő bejegyzésre való kérelem, vagy?)

Free Session # 2008.03.19. 08:10

Köszönöm a válaszod!

Tavaly nyáron értékesítettük a lakást X forintért, és X-Y forintért vettünk egy lakást (Y

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.19. 07:12

Nincs, mert a szüleid nem szerezték, hanem vették a jogukat.

A kérdésed összetett, mert idén változott a tv.
Attól függ, hogy mikor adtátok el, és mennyi ideig volt a birtokotokban.

Ha az idén és 5 évnél régebben, akkor nem kell adózni, bármire fordítható, ha tavaly és be is lett adva a földhivatalba a szerzés, akkor van lakásszerzési kedvezmény és igen, akkor igazolni kell, lehet mindkettővel is.

Free Session # 2008.03.18. 22:58

Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólást, akkor ha jól értem, akkor az illetékfizetési kötelezettség fennáll a tulajdonos (én) és a haszonélvezők (szüleim) részére, viszont adó (SZJA) fizetési kötelezettségük nincs a haszonélvezeti jog - mint vagyoni értékű jog - megszerzése után.

Közben felmerült még egy kérdés: korábban eladott lakás árából lett vásárolva az előzőkben említett ingatlan, de az eladásból keletkezett bevételből még maradt, amit szintén lakáscélra szeretnénk felhasználni. Ezzel kapcsolatos a kérdésem, vagyis hogy az APEH felé elég-e ingatlan adásvételi szerződéssel igazolnom a lakáscélú felhasználás tényét, vagy csak a Földhivatali bejegyzéshez történő benyújtás igazolását fogadják el? (A közelgő SZJA bevallás határideje miatt fontos hogy mi az ami mérvadó.)

Előre is köszönöm!

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.18. 21:06

Free Session!
Gondolom nem érted, amit itt lejjebb írtak, a lényeg, hogy a haszonélvezeti jog értékével csökkenteni kell a vételárat és a maradék után kell csak ajándékozási illetéket fizetned, vagyis még azt sem, mert ahogy az adozona.hu oldalon olvastam, lakásvásárlás esetén csak egyszer kell illetéket fizetni, ebben az esetben pedig visszterheset mindkettőtöknek, neked a tulajdoni részed után, a szüleidnek pedig a haszonélvezeti jog értéke után.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.18. 19:49

Sőt, kevesebb illetéket kell fizetnie, mert az alapját csökkenteni kell a fiatalabb haszonélvező jogának értékével.

Csupa kérdés # 2008.03.18. 19:03

Egyidejű jogszerzés esetén nekem nincs olyan olvasatom, hogy ajándékozás lenne.

Kiskorú tulajdonszerzése esetén még el tudom képzelni, h felmerülhet, h a szülők ajándékozták neki - de szerintem nálad ilyen vész nem fenyeget.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.18. 18:05

Van.

Free Session # 2008.03.18. 17:25

De igen, egyidejűleg szereztem a tulajdonjogot a szüleim haszonélvezeti jogával. Van ennek jelentősége?

Csupa kérdés # 2008.03.18. 16:46

Egészen véletlenül nem egyidejűleg szereztél tulajdonjogot a szüleid haszonélvezeti jogával?

Free Session # 2008.03.18. 06:50

Kedves Fórumozók,

a kövekező kérdésem lenne:

Szüleim vettek egy lakást az én nevemre (én vagyok a vevő a vételi szerződésben), és magukat mint haszonélvezőt jeölték meg. Többször átböngésztem az adótörvényt, és ha szigorúan nézem a jogszabályt, akkor talán lehet egy olyan olvasata is (mivel én vagyok a vevő, igaz a szüleim pénzéről van szó), hogy a papír szerint én ajándékoztam (?) a haszonélvezeti jogot, ezáltal adóköteles(?)

Köszönöm a segítségetek előre is!