Beragadt ingatlan adásvétel


tpetya # 2018.08.13. 21:43

Az ügy 2013 kezdődött amikor egy budai kertvárosi övezetben családunk egy cca.1200nm telekrészen vásárolt közvetlenül az építtetőtől egy önálló házrészt ami a tulajdoni lapon lakásként volt megjelölve.
A telken két épületegység áll, egy nagyobb épület amin 4 lakás helyezkedik el, és az enyém ami egy különálló épület egység kb 56 nm plusz 70 nm kertrész.
A telken a lakásokhoz tartozó kertrészek osztatlan közös tulajdonuak.

Az egész úgy kezdődött, hogy beadtunk egy kérvényt az önkormányzathoz önálló albetétek kialakításához, hogy társasházzá alakuljunk. Ekkor derült ki hogy ebben az építési övezetben ekkora méretű telken csak két lakásra adható építési engedély. Így felmerült melyik két lakás fogja kapni a fennmaradási engedélyt.

Ezt megelőzően azonban az én lakásomra adásvételi szerződést kötöttem, ahol a foglaló már kifizetésre került. Így ragadtunk be. Megpróbáltam fennmaradási engedélyt kérni az önkormányzattól, közben eltelt egy év. Az önkormányzat továbbított az építésügynek, aki az ügyet visszaküldte az önkormányzatnak.

Kb. egy év után mivel közeledett a szerződés lejártának időpontja, a vevő ügyvédje egy újabb kiegészítő szerződés írását eszközölte amiben, abban az esetben ha az ingatlanom mégsem kapná meg a lakás minősítést, csökkentett vételár lett beleírva.
Ezt a szerződést bizonyos nyomás hatására sajnálatos módon aláírtam, mert ezen a ponton jogosan gondoltam, hogy ahogyan a főépület, én is megkapom a fennmaradási engedélyt. Azonban ezt azóta sem kaptam meg annak ellenére hogy az önkormányzat már 2010-ben helyszíni szemlét követően már egyszer megadta a használatba vételi engedély (ugyancsak két lakásra) de mint az épületegység első lakásának vevője joggal hihettem hogy ez az én lakásomra vonatkozik, mert ismétlem mind a földhivatali bejegyzésben, mint az ügyvédi szerződésben a szóban forgó ingatlan lakásként van feltüntetve.

Közben jogvita alakult az Önkormányzat és az Építésügyi hatóság között, hogy kiadható-e a fennmaradási engedély. Az ügyben az önkormányzat kiadott egy végzést, hogy nem javasolja a megadást, azonban idezem: "jogköre hiányában intézkedést nem tehet", ezért visszadja az ügyet az Építésügyi hatóságnak. Ahhoz, hogy az onkormanyzatnal hivatalosan el tudjunk jarni, a vevővel kozosen megbíztunk egy jogi szakértőt aki eloszor azt javasolta hogy alakitsam at a lakast tarolova, hogy ne legyen lakas jellege, es hivjam ki a hatosagot helyszini szemlere, hogy igy aztan hamarabb le lehessen zarni az ugyet. Erre en nem voltam hajlando. Mireföl a vevo keresere, ahhoz, hogy le lehessen zarni az ugyet rovid idon belul, a fennmaradási engedély visszavonasara vonatkozó kérelmet irt az onkormanyzatnak. Ezek utan a vevő arra hivatkozik hogy jogerore emelkedett az önkormányzat általi javaslat, és a csökkentett vételár lépett életbe, holott tudomásom szerint ilyen döntést csak az épitésügyi hatóság hozhat amit nem hozott meg végül.
Ezt nem tartottam jogosnak ezért megkerestem a vevőt, hogy visszafizetném a foglaló kétszeresét. Ezt a vevő nem fogadta el.

A tisztelt jogi szakértőktöl a szives velemenyuket varom az alabbiakban:

Első kérdésem:
Melyik hivatalos szerv jogosult az ingatlan minősítését illetően kimondani a végső döntést?

Második kérdésem:
hogy mint tulajdonos vállalva a foglaló kétszeresének vissza fizetését mi az a pont, vagyis meddig van lehetőségem elállni az adásvételtől?

Várom válaszukat
Köszönöm!