Mérőóra átíratás


Krisz1 # 2008.03.31. 09:25

Tisztelt Szakértők!

Mérőóra átíratással kapcsolatban van problémám. Ingatlant vettünk, melynek most szeretném átíratni a mérőóráit. Az előző tulajdonosnak tartozása van az áramszolgáltató, vízszolgáltató és gázszolgáltató felé is.
Annak idején,amikor kinéztük a házat, akkor megkérdeztem a gázosokat, hogy milyen gondunk lesz nekünk ebből. Ők azt mondták, hogy semmi, a nevünkre átírják az órát, a tartozást meg behajtják az előző tulajon.
Most felhívtam a vizeseket, és ők azt mondták, hogy addig nem írják át az órát, amíg valaki nem fizeti ki a tartozást (az áramszolgáltatót és a gázszolgáltatót már fel sem mertem hívni).
Ez a közüzemi tartozás így összeadva nem kevés. Nagyon nem szeretnénk kifizetni. (szerintem az előző tulaj sem fogja.)
Tényleg lehetséges, hogy csak akkor írathatjuk át az órákat, ha valaki (mi) kifizeti a tartozást?
A választ előre is köszönöm!

Krisz1 # 2008.03.31. 09:54

Az előzőből kimaradt, hogy a birtokbaadási jegyzőkönyv megvan, rögzítve vannak rajta az óraállások.

monalisa1 # 2008.03.31. 11:14

A vizeseknek könnyebb volt benneteket elküldeni (...) mintsem az előző tulajdonostól a tartozását valamiképp behajtani - az a nemfizetés amúgy is fenntállhatott már.

Személyesen felkeresni a vízmű ügyfélszolgálatát.

kismukk # 2008.03.31. 12:22

(saját tapasztalat:)
Nálunk a lakó tűnt el, szerencsére kideritettük új feltalálási helyét...
Az ő nevén futottak a mérők. Mérőként 50-100 e Ft-os tartozásokat hagyott hátra. Bementünk a szolgáltatók irodáiba, vittünk friss tulajdoni lapot. Ügyfélszolgálat átirta ismét nekünk az új óraállástól, a régi tartozás fizetésére felszólitották a korábbi fogyasztót.

SolnesM # 2008.03.31. 16:05

T. Krisz1 !
Hát az átíráshoz kell adásvételi szerződés.
Az jó ha vannak mérő állások, de nem elég. Ilyenkor általában un. nullás igazolást is kellet volna kérni és kapni, ami azt igazolja, hogy nincs tartozása az eladónak a szolgáltatók felé.
De mennyi a hátralék ? gondolom 50 -70 eft.
Le kell nyelni - vagy az ügyvédeden számonkérni -
ő mire vette fel a nem kis pént ?
Ez is beletartozik egy adásvételbe, ha már kötelező az ellenjegyzés - neki is van csak valami teendője a sablonos okírat szerkesztésen felül.
Tehát tisztázni - körüljárni !!

Azaz kiszámolni a hátralékokat, majd kérni először az eladon majd az ügyvéden.
SM.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.31. 16:22

Nem, semmi ilyen butaság!

Van birtokbaadási jkv., ez nagyszerű. Azt az eladó és a vevő is aláírta, így az eladó is elismerte az órák állását.

Az ELMÜ nagyon rugalmas. A birtokbaadás napjától állítja be az új óra állását és veszi fel a vevő adatait, az addigi tartozást pedig az eladóra hárítja.

A Gázművek velem is szórakozott. 5e Ft-os tartozás miatt nem volt hajlandó az átírást megcsinálni. Nem vitatkoztam az ügyintézővel, hanem írtam egy levelet, csatoltam adásvételit, bjkv-et, tul.lapot és kértem az átírás megindítását. Mikor 20 nap múlva betelefonáltam, azt mondták, hogy az átírást elindították.

A vízművekről tapasztalatom nincs, mert TH esetében más az eljárás.

A telefoni közlést nem kell készpénznek venni, még a helyszíni ügyintézésnél sem biztos, hogy érdemi ügyintézővel fut össze az ember, de az írásbeli kérelem az más, azt vezető szignálja, vagy írja alá.

Krisz1 # 2008.04.21. 18:19

Tisztelt Szakértők!

Tanácsotokat megfogadva elküldtem a Tigáznak, Émásznak és a Vízműnek a tulajdoni lap és a birtokbaadási jegyzőkönyv fénymásolatát, kérve az óraátírást. A Tigázzal nem volt semmi probléma, az átírás megtörtént, az Émász még nem válaszolt, a Vízműtől viszont az alábbi válaszlevelet kaptuk az ügyvezető által aláírva:

"2008. 04. 01-én kelt levelére, melynek melléklete a tulajdonlap és a birtokba adási jegyzőkönyv, az alábbiakat válaszoljuk.
Sajnálatos módon levelével kapcsolatban azt állapítottuk meg, hogy X.Y. eladó vízdíj hátraléka 40.755 Ft.
Amíg az előző tulajdonos ezt nem rendezzi, addig nem áll módunkban az átírást, ill. Önnel az új közüzemi szerződést megkötni."

Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet valamit tenni, valamire hivatkozni, hogy az átírás megtörténjen, ugyanis abban biztos vagyok, hogy az eladó nem fogja a hátralékot kifizetni.

Köszönettel: Kriszta

monalisa1 # 2008.04.21. 20:27

Rájuk kell borítani az asztalt (...) mívelhogy Te új fogyasztó vagy, az előző tulajdonos által "ottfelejtett" tartozáshoz semmi közöd. Azt hajtsák be úgy ahogy tudják. Csak éppenséggel nekik ilymódon lenne a legkényelmesebb: Téged kényszerhelyzetbe hozni. Nem Te vagy őértük hanem fordítva - lévén szolgáltatnak.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.22. 10:10

A közüzemi szerződésekről szóló jogszabályokat - hármat is megnéztem - hatályon kívül helyezték.

A Ptk. csak annyit írt
388. § (2) A szolgáltató a szerződés megkötését csak jogszabályban meghatározott esetekben tagadhatja meg, illetőleg a szerződés tartalmát csak jogszabályban meghatározott feltételektől teheti függővé.

A vízgazdálkodási tv.
13. §.(4) A közüzemi szolgáltatás minőségi követelményeit, a feleket szerződés alapján megillető alapvető jogokat és kötelezettségeket - ideértve a szerződéskötési kötelezettség korlátozásának feltételeit is - a Kormány rendeletben állapítja meg.

38/1995. IV. 5. korm. rend.
8. §. (4) A fogyasztó, illetőleg az elkülönített vízhasználó személyében beállott változást a régi és új fogyasztó, illetőleg elkülönített vízhasználó együttesen köteles a vízmérőállás megjelölésével a változástól számított 30 napon belül a szolgáltatónak bejelenteni. A bejelentés elmulasztása esetén az abból eredő károkért az elköltöző fogyasztó és az új fogyasztó, illetőleg az elkülönített vízhasználó egyetemlegesen felel.
9. § (1) Ha a fogyasztó a díjat a szerződésben rögzített feltételek szerint nem fizeti meg a mulasztásnak az e rendeletben meghatározott következményeire a szolgáltató - az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (a továbbiakban: ÁNTSZ) területileg illetékes intézetének egyidejű értesítése mellett - fogyasztó figyelmét felhívja.

Tehát írd meg nekik, hogy az ő kötelességük a korábbi tulajdonossal fennálló szerződésük alapján a birtokbaadási jkv.-ben rögzített óraállásig a tartozást behajtani.
Te a bejelentéseddel eleget tettél a jogszabályoknak, amennyiben továbbra is megtagadják a szerződéskötést, úgy a felettes szervéhez fordulsz. (ezek általában az önkormányzathoz tartoznak, vagy legalábbis szorosan együttműködnek, de panaszt tehetsz a fogyasztóvédelemnél is.

Egyjogász # 2008.04.22. 11:02

Az előd fogyasztó és a szolgáltató jogviszonyának semmi köze nincs a Te és a szolgáltató jogviszonyához.

Mint többen is kifejtették, a veled való szerződéskötést a szolgáltató nem teheti függővé attól, hogy az előd fogyasztót Te bírd rá a teljesítésre, attól meg végképp nem hogy kifizesd az előd fogyasztó tartozását.

Az viszont kétségtelen, hogy egyes szolgáltatók rendszeresen bepróbálkoznak ezzel, nálam a kábeltv szolgáltató játszotta el ugyanezt.

kata1208 # 2008.10.20. 22:11

Kedves fórumozók!

Én hasonló problémával fordulnék Önökhöz, nevezetesen egy albérlő által felhalmozott tartozás ügyében. Az albérlő a bérleti viszony megkezdésekor a nevére íratta a gáz- és villanyórát, majd mikor jelentős mennyiségű vízdíj-tartozása keletkezett (ez a tulajdonos nevén maradt), és bérleti díjat is ritkábban kezdett fizetni, felbontottuk vele a szerződést. A probléma, hogy természetesen a gáz- és villanyszolgáltató felé is keletkezett tartozása, amelyeket képtelenség behajtani rajta (maga a kiköltözés is egy szörnyű huzavona után, egy év alatt valósult meg).
A lényeg, hogy jelenleg szeretnénk használni az ingatlant, és a kérdés, hogy a gáz- és villanyóra visszaírásával a tartozás behajtását irányíthatják-e ránk, az ingatlan tulajdonosaira? Sajnos a víztartozást kénytelenek voltunk helyette kifizetni, ami elég jelentős volt, nem szeretnénk úgymond tanulópénzként további százezreket fizetni más fogyasztása után.

A válaszokat előre is köszönöm:

Kata

monalisa1 # 2008.10.21. 12:38

Jelen esetben az közömbös, hogy ki a tulajdonos., amíg az egyik-másik közműszámla nincs kiegyenlítve addig az órákat nem indítják újra. Tehát vagy az albérlő rendezi a felgyülemlett tartozását, vagy helyette ti fizetitek be azt is... És az "egalizált" órát már vissza lehet íratni a nevetekre, és indulhat a fogyasztás.

A többi az óhatatlan bírósági per ill. a majdani végrehajtási kisérlet eredményének függvénye. (Ha most tán nincs is az albérlőnek semmije, de előbb utóbb csak lesz legális munkája és esetlegesen saját ingatlana, tehát csak türelem kérdése..., hogy a jogos pénzetekhez valamikor majd hozzájussatok. A lényeg, hogy a végrehajtó ne hagyja elévülni a követelést.)

Monalisa
laikus hozzászóló

SolnesM # 2008.10.21. 15:16

Krisz1 !

Nem lennél ilyen bajban, ha kértél volna az eladótól un. nullás igazolást !

Ennek a lényege : az eladó igazolja, hogy mennyi a hátraléka, termáészetesen az a jó, ha semmi.
De etz nem neked kéne tudni, hanem annak az ügyvédnek aki ellenjegyezte az adásvételi szerződést. Ill. mondhatta csak te elfelejtetted !

De : a vizet a legritkább eseteben kötik ki. Használd nyugodtan , elvileg az előző tulaj kontőjára megy .
SM.

SolnesM # 2008.10.21. 15:24

T. kata1208 !

Az albérlő a bérleti viszony megkezdésekor a nevére íratta a gáz- és villanyórát, majd mikor jelentős mennyiségű vízdíj-tartozása keletkezett (ez a tulajdonos nevén maradt), és bérleti díjat is ritkábban kezdett fizetni, felbontottuk vele a szerződést”.

Öreg hiba !

Albérlő nevére nem íratunk semmilyen közmüvet !

Eleve a szerződésbe bele kell venni : a mérők a tulaj nevén maradnak, így mehet a szolgáltatókhoz azok szóba se állnak vele.
Tovább mindenkinek : bérlőre nem bizzuk a közüzemi óraállásokat, azokat magunk jelentjük a szolgáltatóknak.
SM.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.21. 16:06

Krisz1 áprilisban volt itt utoljára, de jobb később, mint soha.

kata1208 # 2008.10.21. 17:53

Köszönöm a válaszokat, sajnos ezek szerint nem sok mindent tudunk tenni, mert már az óra átíratása megtörtént, késő bánat. A kérdés persze az, ha az én nevemen lett volna a gáz- és villanyóra, én hogy tdutam volna havonta befizetettetni az albérlővel a számlákat, ha még a bérleti díjat sem tudtam rajta behajtani és még a szerződés felbontása után is csak hosszú hónapok után sikerült kitenni a szűrét, tehát igazából nem tudom, mi az ideális megoldás. A vízóráról nem is beszélve, amely a mi nevünkön volt, és ennél fogva természetesen a vízműnek a mi irányunkba jogosan lehetett követelése, és nekünk kellett a tartozást rendezni.

Kata

monalisa1 # 2008.10.21. 19:35

Ha a tulajdonos nevén vannak/maradnak a közüzemi órák, és tapasztalva, hogy az albérlet is "döcögősen" van csak fizetve, egyszerűen kikapcsoltatja (= szünetelteti) az egyik-másik közmű szolgáltatást - nem keletkezik tetemes számlatartozás. Mert az tuti, hogy víz és villany stb. nélkül a bérlő húzott volna onnan gyorsan elfelé...

Krisz1 # 2008.10.28. 11:55

Sziasztok!

Áprilisban volt a mérőóraátíratási problémám. Azóta a dolog megoldódott: az áram, és gáz szolgáltató simán a birtokbaadási jegyzőkönyv alapján szerződést kötött velünk, a vizesek húzták az időt, mondván, hogy fizessük ki az előző tulaj tartozását. Mi küldtük a birtokbaadásit, ők visszaírtak, hogy bocsi. (és ez így ment egy darabig). Majd a férjem megunta, bement hozzájuk, és teljesen normálisan elbeszélgetve megkérdezte, hogy miért jó az nekik, hogy mi használjuk a vizet, fizetni meg nem fizet érte senki, és tudatosította bennük, hogy akkor sem fogjuk az előző tulaj tartozását kifizetni. Ez után úgy váltak el, hogy majd megkérdezik az ő ügyvédjüket (több hónap után), hogy akkor most tényleg nekik hogy is kell eljárni. Persze az ügyvéd mondta, hogy kössenek velünk szerződést.

Úgyhogy megoldódott a probléma.

Köszönöm a segítséget!

Üdv. Kriszta

ISO33 # 2009.01.31. 01:52

Kedves Fórumozók,

Én is épp ilyen helyzetben vagyok. Én hibám is, hogy nem kértem a tulajtól nullás igazolást mielőtt a banknak zöld utat adtam, de semmiben nem kooperált, és mikor elutaztam, hogy közösen feljegyezzük az állásokat, nem is volt otthon.
Erre adtam egy meghatalmazást a helyi ÖK egy alkalmazottjának, aki el is ment az eladóhoz, és felírt mindent, csak épp nem úgy ahogy én kértem, nem írta alá a nő. A "megbízottam" ezután az eladó nevében e-mailt írt minden szolgáltatónak, és kérte hogy küldjenek számlát, mert elhagyja az országot (ugyanis román állampolgár). Mindez október 16-án történt, eladó 1-én kapta meg a vételárat és adásvételi szerint 3 hétig még ott lakhatott, tehát a 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendeletnek megfelelően a szolgáltatót a változástól számított 30 napon belül értesítettük.
Ki is küldték az elszámoló számlát, amíg még ott lakott az előző tulaj, arról szerintem igazán nem én tehetek, hogy ő ezt szándékosan nem fizette be, és lelépett úgy Romániába, hogy nekem nem szólt, nem is hagyott kulcsot sem, így november elsején úgy kellett betörnöm a saját házamba, hogy elkezdjük a takarítást.
A Nyugat-Nógrád Vízmű felé többször jeleztem, hogy a feljegyzett 256m3 állástól vagyok hajlandó fizetni (260m3-t jegyeztünk fel "átvételnél"), de ők azzal fenyegetőznek, hogy ha nem fizetem be a 155.000 forintot, akkor februártól szüneteltetik a szolgáltatást.
Igaz, hogy a nullás számlát nem tudjuk felmutatni, de nem ezt kéri a kormányrendelet, hanem hogy "A fogyasztó, illetőleg az elkülönített vízhasználó személyében beállott változást a régi és új fogyasztó, illetőleg elkülönített vízhasználó együttesen köteles a vízmérőállás megjelölésével a
változástól számított 30 napon belül a szolgáltatónak bejelenteni."
Nomármost, ha én egyszer elutazok, és ő nincs otthon, akkor addig járkáljak vissza, amíg valóban EGYÜTTESEN sikerül aláírnunk az óraállást? Az nem elég hivatalos, hogy egy megbízható személy, aki a helyi
önkormányzatnál dolgozik, időben lejelentette az állást, és azt is, hogy meddig lesz elérhető a
fogyasztó? Miért rám tartozik, ha egy román állampolgár 10 hónap alatt semmit nem fizet?! (A
telefon és a gázszámlája is 170.000 forint volt összesen)
Hol élünk?!
Kérem aki tud, szóljon hozzá. Úgy látom, valakinek már sikerült korábban meggyőzni a vízműveket,
én is ezen vagyok, csak addig is gondoltam, megosztom a sztorit, hátha hasznos tippet is kapok, mire hivatkozzak, kihez forduljak (ÁNTSZ, önkormányzat, Fogyasztóvédelem?)

Szép napot!
Isó


Isó

Egyjogász # 2009.01.31. 17:07

Az előző tulajdonos és közüzemi szolgáltatók között megkötött közüzemi szerződésből, közüzemi szerződéses jogviszonyokból fakadó tartozásokért az előző tulajdonos a felelős, az az ő tartozása, akkor is, ha már eladta az ingatlant.

Ennek semmi köze nincs az ingatlan elidegenítéséhez, ezek a tartozások nem az ingatlant terhelő tartozások.
(Ezért nincsenek rajta pl. a tulajdoni lapon)

Így az előző tulaj tartozása miatt nem tagadhatják meg azt, hogy veled szerződést kössenek, fordulj azonnal a fogyazstóvédelemhez, ill. a szolgáltató felügyeleti szervéhez.

Ezt nagyon sokan nem akarják megérteni. A szolgáltatóknál ez még logikus is valahol, nekik sokkal egyszerűbb veled izmozni, próbálkozni, mint perelgetni a volt tulajt.

De sajnos nagyon sok ügyvéd sem tudja ezt, ilyenkor kezdenek el szórakozni azzal, hogy az eladó vigyen tartozásigazolást, mert az kell az ingatlan adás-vételi szerződés megkötéséhez...

Én is tavaly adtam el egy ingatlant, és velem is elkezdett szórakozni ügyvédke. Mondtam, neki, hogy természetesen a közüzemi szerződéseimből eredő tartozásokért én felelek, de mi köze ennek az ingatlan adás-vételhez?

Belekezdett egy óhéber dumába, hogy így a törvények, meg úgy a törvények, mire közöltm vele, hogy én is jogász vagyok, megelégszem, ha röviden közli a vonatkozó jogszabályhelyeket.

Ügyvédke vörös lett mint a rák, és forgatta a szemeit mint a reklámmacska, és valami olyat nyökögött, hogy "tudjakollégahogyvanezhogyvanezkollégatudjahogyvan...".

No a végén megkötöttük azt az adás-vételit tartozásigazolás nélkül is....

mlaci # 2009.05.20. 01:49

Tisztelt szakértők!

Szintén mérőóra kérdésben kérném a segítségeteket.
Június 1-től albérletbe kötltözöm. Egy családi házat fogok bérelni. A főbérlővel -még csak szóban- úgy állapodtunk meg, h fizetem a az eddigi átalányt a víz villany gázra, mivel kb azonos lesz az energiaigény, mint amikor ő és a családja lakott ott.
Átgondolva a dolgot -józan paraszti ésszel- az lenne a kézenfekvő, h leolvasnánk az óraállásokat és onnantól éppen az aktuális áron az adott havi fogyasztást fizetnénk. Viszont a téli időszakban a fűtés miatt megugorhat a szla, ezért az átalány itt praktikusabb lenne. Még annyit beszéltünk meg, h a közüzemi szla az ő címére menjen én pedig neki fizetnék az után. Persze minden hónapban bemutatná.
Nincs még nagy tapasztalatom albérlet ügyben, ezért írok nektek.

Köszi előre is!

Üdv, Laci

monalisa1 # 2009.05.20. 13:31

Akár átalány szerint fogsz fizetni akár tényleges fogyasztás alapján, mindenképpen javasolt a beköltözéskor az órák állását rögziteni, azt vele aláíratni.

Azt, hogy neked végül is melyik fizetési mód lesz a kedvezőbb - tessék leülni és számolni. Azt írtad, közel azonos lesz a fogyasztásod a bérbeadóval, ennek alapján bizonyára meg fogja tudni mondani a fütési időszakban mennyi energiát fogyasztott el, és ezt venni alapnak, de nem árt legalább 10-15%-ot hozzászámítani - hátha te fázékonyabb vagy...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Yuice # 2009.07.19. 14:09

Tisztelt Fórumozók!
A véleményeteket szeretném kérni!
Édesapám tavaly halt meg, így örököltem egy telek+ingatlan tulajdonjogát.
A felesége viszont a haszonélvező, aki a temetés után bejelentette, hogy nekem semmi közöm a nyaralóhoz és ő míg él, addig én oda nem mehetek. /egyébként ott nőttem fel/
A Földhivatalon kívül más nem értesült róla, hogy tulajdonosváltás történt.
Tehát sem az Elektromos sem a Vízművek. A számlák szerintem a halott apám nevére érkeznek a feleségnek, aki valószínű, hogy fizeti, hiszen kikapcsolnák a szolgáltatást különben.
Kérdéseim:
1.A haszonélvező engedélye nélkül átírathatom-e a nevemre a villany ill. a vízórákat?
2.Ha igen, akkor a számlák nekem fognak-e érkezni?
3.Ha nekem érkeznek a számlák és nem fizetem ki, akkor kikapcsolják-e neki a szolgáltatásokat?
Lehet, hogy drasztikus a megoldás, de ha én nem élvezhetem a tulajdonomat, akkor egy idegen se tegye.
Fontos volna, hogy a véleményeteket, tapasztalaitokat megosszátok velem.
Csak egyet ne tanácsoljatok: vegyem fel vele a kapcsolatot és próbáljunk megegyezni.
Sajnos ez nem működik.
Már próbáltam telefonon, tértivevényes levélben, e-mail-ben.
Nem reagál egyikre sem. Csak élvezi azt, amit a nagyszüleim megteremtettek. Él, mint Marci…
Hát ezért próbálok egy kicsit keményebb dolgokhoz nyúlni.
Szóval, mi a tanács?

Egyjogász # 2009.07.19. 16:30

A közműszámlákat annak kell fizetni, aki az energiát, vizet, stb. elhasználta, így a mérőket a haszonélvező nevére kell átíratni.

Így ha nem te használod az ingatlant, miért íratnád át a nevedre a mérőket?

Így a közműszolgáltatók a díjakat attók kérhetik, aki az áramot, gázt, stb. elhasználta, ha ő nem fizet akkor kapcsolják ki.

Annak viszont a helyedben utánanéznék, hogy a haszonélvező fizet-e.

Yuice # 2009.07.19. 20:42

Hát éppen ez a lényeg.
Ő használja az én tulajdonomat.
Így viszont, ha én átíratnám a nevemre az órákat,
persze, hogy nem fizetnék.
Hiszen akkor kikapcsolnák a közműveket és nem tudna a pereputtyával lejárkálni a telekre.
Ha én nem mehetek, ne mehessen ő sem.
Miután aztán lemondana a haszonélvezetről, kifizetném a hátralékokat a közműveknek.
Lehet ezt zsarolásnak is hívni, de én csak az enyémért küzdök.
Tehát megcsinálhatom?