Mérőóra átíratás


monalisa1 # 2009.07.19. 22:08

Nézd, próbálj beletörődni a dolgokba - jópofát kell vágni és kész.

Mint tulajdonos mondjuk negyedévenként rövid időre mindenképp jogod van bemenni a nyaralóba - előzetes időpontegyeztetés alapján., ellenőrzés- valamint kell-e valamit javíttatni stb.

Ez és ennyi.

Külön írom: apukád még életében neked ajándékozhatta volna a nyaralalót és akkor most nem lenne semmi probléma, de bizonyára másként látta/akarta a dolgokat.

A közműórákkal se foglalkozz, valamint nagyon rövid idő alatt nagyon le lehet amortizálni egy épületet - akár, és jó ha ezzel is tisztában vagy.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Yuice # 2009.07.20. 17:21

Köszönöm a hozzászólásokat. De...
1.Jó pofát nem tudok hozzá vágni, mivel a szüleim válásakor 23 éve a bíróság jogigyengesége miatt /apámnak voltak összeköttetései, ha értitek mire gondolok.../ anyámat kipenderítették, pedig az ő örökségéből lett véve apám nővérétől, de ezt nem tudta papírokkal bizonyítani.
Apám újra nősült és most a feleség használja, ami az enyém.
2.Negyedévente sem mehetek le, mivel minden megkeresésemet elutasítja. Tárgyalni nem lehet vele. A zárakat is lecserélte.
A telket is csak úgy tudom látni, mint a "hétvégi apuka" a gyerekét, amikor az óvodába viszik.
Távolról egy bokor mögül, hogy észre ne vegyenek.
3.Apám annyira egy gyenge jellem/papucs/ volt,
hogy azt csinálta, amit a neje mondott.
4.Ezért gondoltam erre a megoldásra/közművek/,
mert valahogy csak ki lehet babrálni vele.
Nem hagyom magam.
Tehát mégegyszer köszi a tanácsokat, de ha használható ötletekkel tudnátok segíteni ebben az irányban azt díjaznám.
Bocs, ha hosszú voltam!!!

WSman # 2009.07.20. 20:24

Tisztelt Fórumozók!

A változatosság kedvéért hasonlóan sok korábbi fórumoshoz és is a vízművekkel keveredtem vitába. Sztory röviden:
Adás - vétel, birtokbaadásival, 0-ás igazolás nélkül.
Az csak hab a tortán, hogy az eladó "korrektségének" köszönhetően kb 7 hónapomba +3x szerződés hosszabbításba került az adás vétel lebonyolítása.
Amikor már azt hittem, hogy fellélegezhetünk kiderült, hogy az eladónak kb 1,2milliós víztartozása áll fenn.
A romos lakóépületet 3 éve örökölte, a vízórát a megboldogult nagymamája nevén hagyta, három éve havi 460Ft általányt fizet. Sajnos a birtokbaadási már több mint 30 napos (korábban a vízmű telefonon azt a tájékoztatást adta, hogy bármikor lejelenthetem), de az új tulajdoni lapot még a mai napig nem kaptam meg. A 38/1995(IV.5.) -ben található 30 napos határidő a birtokbaadásitól számít vagy az új tulajdoni lap kézhezvételétől? Az biztos, hogy az eladó egy árva vasat se fog fizetni, a telket is alig tudta tehermentesíteni (az önerőmet is egy hét alatt felélte). Mennyi esélyem van a vízmű ellen? Tudok valamivel érvelni?
Néhány korábbi esetet olvastam itt a fórumban, de számomra nem teljesen tiszta ez a 30 napos moratórium.

Várom megtisztelő segítségeteket!

Üdv.:
Zoli

bubuska11 # 2009.07.28. 06:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Örököltem egy ingatlan 3/8-ad részét. Testvérem szintén 3/8-ad részt örökölt. A házban nem lakik senki. A testvérem külföldön dolgozik, néhány havonta jön haza. Egyedül ő van állandóra bejelentve a házba. Testvérem még soha egyetlen közüzemi számlát sem fizetett be, száz százalék, hogy ezután sem fog. Ketyeg többek közt az internet és a telefon díja is az üres házban. Ezek a közüzemi és egyéb szerződések apám nevén vannak, aki az örökhagyó.
Érdeklődnék, hogyan lehetne elérni, hogy a majdani közüzemi díjtartozásokat ne az én tulajdonrészemre terheljék rá? Hagyatéki tárgyalás még nem volt. Irassak egy nyilatkozatot a testvéremmel, hogy ő viseli az összes költséget, hiszen ő az egyedüli használója a háznak? Vagy ez magától értetődő, hogy ő viseli a költségeket, ha csak ő van bejelentve a házba?
Mit tegyek? Ha jön a tél, nagyon magas lesz a fűtésszámla is, ha a testvérem úgy dönt, hogy hazajön egy időre, a fűtésszámla költsége is engem fog terhelni, mert az örökhagyó nevén van a számla, és én vagyok az egyik örököse?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:
Bubuska11

monalisa1 # 2009.07.28. 20:47

Az ingatlannal együtt az esetleges tartozásokat is megörököltétek...

Azt nem írtad, hogy ki a harmadik tulajdonostárs, valamint hogy ő milyen jogcímen résztulajdonosa az ingatlannak.

Aki a lakásba be van jelentkezve annak kell/lehet a saját nevére átíratni a közműórákat, vagyis a továbbaikban ő fizet a saját használata/fogyasztása után.

Ha senki sem lakik a házban - még alkalmilag se -, tessék az egyes közműveket lezáratni, bár tudni kell, hogy a visszakapcsolás sincs ingyen...

A telefon és az internet előfizetést tessék megszüntetni a haláleset okán, vagy ha igény van rá, akkor valamelyikőtök nevére átíratni - és a továbbiakban saját költségként fizetni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

RustySpoon # 2012.08.13. 20:24

Tisztelt Fórumozók!

A GDF SUEZ gázszolgáltatóval támadt vitám a következő ügyben:
Február végén felmondtam albérlőmnek (hivatalosan volt ott), azzal a szándékkal, hogy a lakásomba visszaköltözzek. Rendesen fizette a bérleti díjat, nem volt gond vele. Minden közművet visszairattam a nevemre, kivéve a gázt, mert ott tartozása volt a bérlőnek (ez engem az átiratás során az ügyfélszolgálaton meglepetésként ért).

A gdf a "Földgázszolgáltatára vonatkozó törvényre" hivatkozva nem volt hajlandó befogadni az óraátiratási kérelmemet. Én ebben a törvényben most átolvasva nem találtam ilyen szabályozást, de persze nem vagyok jogász..

A bérlő megígérte, hogy pár napon belül rendezi a tartozást, de inkább eltünt...
Én ezt a gázszolgáltató felé jeleztem, de ők ragaszkodnak ahhoz, hogy vagy a bérlő vagy én rendezzem a tartozást. Utóbbi nonszensz, hiszen pont azért volt a bérlő nevén az óra, hogy ő feleljen érte esetleges tartozás, rongálás, stb esetén. Mivel ő eltűnt, egyértelműen nem fog fizetni.

Múlt héten elzárták a gázt. Most már a visszakapcsolási díjat is követeli a gázszolgáltató a korábbi tartozással és nyilván az eltelt három hónap díjaival együtt. Utóbbiakat egyébként én szívesen megfizetném, ahogy ezt a szolgáltatónak jeleztem, de mivel a tartozás fennál, velem nem hajlandó szerződni és csak akkor kapcsol vissza ha a teljes tartozást rendezem.

Közben nincs gázunk, se főzés, se fürdés, még jó hogy nincs tél..
Mit tudok tenni? A gázszolgáltatónak van erre az eljárásra jogalapja? Én mint harmadik fél, az ingatlan tulajdonosa vagyok, de soha nem laktam itt a bérlő előtt, a korábbi tulaj után egyböl ő kötött szerződést a gázszolgáltatóval. Hogy követelhet rajtam egyáltalán bármit is a szolgáltató, ha én nem szerződtem vele?
Mivel az átiratás sem történt meg (van egy aláírt átiratási papírom amit nem fogadtak be..) hivatalosan a teljes tartozás is őt terheli, gyakorlatilag én ebben az ügyben nem is szereplek sehol,
Hogy várhatja el a gázszolgáltató, hogy nyomást gyakorolva rám, az ő behajtási érdekeit képviseljem? (nyilván ez a célja, illetve az h rajtam keresztül jusson pénzhez).

Már arra is gondoltam, hogy kivárok, mert a felhalmozott tartozását nem tudom kifizetni.. Ha leszerelik az ő óráját (azt mondta a szerelő kb 3 hét) akkor én igényelhetek új órát és szerződést?

Előre is köszönöm a választ!

C a s a b l a n c a # 2012.08.14. 06:14

Egyre jobban az trendi, hogy a tartozás nem a személyhez, hanem a helyhez kapcsolódik.
Szerintem bármit teszel, a Te lakásodban a bérlő által keletkezett közüzemi tartozásokért felelősséggel (mögöttes felelősséggel) tartozol. Nem lehet mentség, hogy a bérlő nevére írattad az órákat, az pedig lelépett, hiszen akkor mindenki igyekezne egy félhajléktalan személyre íratná a közműveket... (Jelen ügyben a jóhiszeműségedet senki nem vonja kétségbe.)

A bérlő ellenőrzése, illetve a közüzemi számlák bérlő általi befizetésének nyomon követése havonta (!) is a Te felelősséged lenne...

Tipp: a szemétszállítási szolgáltatást is ellenőrizd, ott is simán "meglepetés" érhet...

Dr.Attika # 2012.08.14. 06:54

Miért tartozna mögöttes felelősséggel? Nincs a Ptk-ban ilyen rendelkezés.

RustySpoon # 2012.08.14. 08:52

Köszönöm a válaszokat!

Casablanca:
Értem, hogy trendi egy szolgáltató részéről.. de engem ez - talán érthető módon - nem érdekel.. főleg ha nincs jogi alapja a követelésének.

A logikádat is értem, de erre vannak jogi eszközök amiket minden más (szolgáltató) cég is használ.. Az óra tulajdonosa (bérlő) és a szolgáltató között szerződés köttetett, miszerint ő felel az összeg kifizetéséért, ezzel később behajtható az összeg. Nyilván ezt akarják megspórolni maguknak, kényelmesebb és olcsóbb a tulajt sarokbaszorítani a kikapcsolással..

Godolj bele, hogy ha a logikád helyes, akkor ki az a hülye bérlő aki fizet? Fél évente kidobják ugyan, mikor a tulaj rájön, hogy tartozást halmozott fel, de a balek tulajdonos fizetni fog, mert addig nem lehet fűteni a lakást amíg a tartozás fennáll, magyarul nem tudja kiadni. Sőt, ha leszerelik az órát, köttetheti újra a gázt..

A GDF SUEZ a földgázellátásról szóló tv-re hivatkozik egyébként:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?… amiben én ilyet nem találtam.
Ezen kívül lehetnek speciális rendeletek, ezeket sajnos nem ismerem. Viszont ha nincs kimondott olyan rendelet ami a gázszolgáltatóknak ezt az eljárást megengedné, akkor a fogasztóvédelmi törvények és a ptk szabályozása szerint kellene eljárniuk, nem? Más közműszolgáltatóknál is kérdezősködtem, mindenütt az óra tulaja a felelős a tartozásért. Éppen ezért szarakodik mindenki az átiratással.. különben mi értelme lenne az egésznek, ha végül a tulaj viszi a balhét?

Egyébként a bérlőm az utolsó negyedévben halmozta fel a tartozást, amikor megpróbáltuk átiratni nem volt még figyelmeztetés sem a szolgáltató részéről, csak az ügyfélszolgálaton jelezték, hogy az utolsó 1-2 számlával tartozik.

Köszönöm a szemétszállításos tippet, ott nem volt gond, mert az közös költségből ment amit a tulajdonosok fizettek nálunk.

matthiasi # 2012.08.18. 06:09

Tanulság ? !

Bérlő nevén semmilyen mérőberendezést hagyni nem szabad.
Nem megbizhatóak, ezért is nevezik őket, sőt ők önnön magukat is albérlőnek !!

A technika : minden kösszolgáltatóval a szerződést a lakás tulajköti meg, a számlák az ő cimére jönnek , ő meg szépen ezeket elviszi a bérlőnek, akarom mondani az albérlőnek, oda adja, hogy fizesse be, közben leolvassa az óra állasokat és azt közli a szolgáltatóval.
Azért van itt is egy szépséghiba . Ha tulaj van a lakásban , bizonyos hátralék esetén kikapcsolják, ha bérlő, állítólag nem.
Védi őket a törvény. Node milyen törvény ez ? Hát magyarul : szar törvény.
Így mesélte egyik ösmerős. Ő is gondolta, nem fizet az albérlő, hát majd kikapcsolják nekiük.
De nem, mondta az Elmű - albérlőnek nem kapacsol ki, minek a tulaj előbb utóbb csak kifizeti.

matthiasi # 2012.08.18. 06:17

RustySpoon !
Csak egy apróság :

óra tulajdonosa (bérlő) és a szolgáltató között szerződés köttetett,
Az óra tualajdonosa mindig a szolgáltató, igaz aki szerződést köt vele, annak úgy kell rá vigyázni mint a szeme fényére. Ez rendben is lenne addig amig a mérő a lakásban van, de egyre több társaházban kint van a folyósón és ezt a szolgáltatók forszírozzák.
Az egyik lakásomnál, ahol nap mint nap járok van, egy mérőóra kint a folyósón. Mindig arrra gondolok, hogy mi lenne ha .. ha az ott lakó a haragosom lenne.

Tanulság : a szolgáltatók nagy urak, mindent a saját szájuk izük szerint szabályoztatnak.

C a s a b l a n c a # 2012.08.21. 08:44

Kedves RustySpoon!

Biztos vagyok benne, hogy a közszolgáltatóknak megvan a speciális szabálya, amivel érvényesíthetik követelésüket.

A szemétdíjnál biztosan tudom: a Hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 26. § (5) bekezdése.

A tulajdonjog nemcsak jogokkal jár (pl: bérleményként történő hasznosítás esetén a bérleti díj beszedése), hanem kötelezettségekkel is. A kaució intézménye is erre hivatott szolgálni.

Javaslom, hogy ha nagyon rezeg a léc, a szolgáltatók felé fizesd ki a tartozást és követelésedet a bérlővel szemben akár fizetési meghagyás útján is érvényesítsd.

Titiána # 2012.08.25. 19:14

http://mno.hu/…liak-1101133
Nézzétek meg ezt a riportot, bérlő, tulajdonos is, hogy a dolgok a helyére kerüljenek. Fontos dolgokat mondanak, amivel ki lehetne védeni a lehúzásokat, a fenyegetőzéseket, stb. Kb. 10 perc.

Pont beszélnek a riportban a mérőóra átírásról, hogy át kell íratni. Ezzel nem értek egyet, pontosan azért, ami RustySpoonnal történt.
Ettől függetlenül nézzétek meg.

holden.c # 2012.08.27. 16:22

Tisztelt Fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy vettem egy lakást, aminek a Földhivatali bejegyzés szerint 2011 novembertől vagyok a tulajdonosa. Ezután írathattam át a mérőórát a nevemre, hisz kellett hozzá a tulajdonlap, tehát ettől vagyok szerződésben a Távhővel. Mikor az óraátírás megtörtént, az előző tulajdonosnak több százezres tartozása volt. Én már előbb átvettem a lakást, és az addigi tartozásomat odaadtam az előző tulajdonosnak (erről papírt is írtunk).
Mindezek ellenére most, jó pár hónappal később kaptam egy levelet a DHB-től (minden előzmény nélkül), hogy 69 000 Ft-os tartozást fizessek be. Ez az adásvételi szerződéstől a Főtávos szerződéskötésig terjedő időszakra vonatkozó összeg.
Bementem ma hozzájuk, és azt mondták, az adásvételi szerződéstől engem terhelnek jogilag a költségek. Vajon igaz ez? Nekem a szerződéskötéskor a Főtávban is azt mondták, hogy a tulajdonlap dátuma a perdöntő, onnantól kell nekem fizetni. Én is azt gondolnám, hogy az adásvételi mit sem jelent, hisz az még nem jelent tulajdonjogot, tehát jogi felelősséget sem jelenthet...?
Mit tegyek?
A válaszokat köszönöm!

enzi972 # 2012.10.17. 20:19

Segitséget kérnék.
Bérbe adtam az ingatlant egy cégnek. A cég nevére iratta a gáz és villany orát majd kb 1,5 mill tartozást halmozott fel, közben a cég tönkrement és felszámolták. Az áramot kikapcsolták, a gázorát leszerelték. 1 éve igy áll az ingatlan. Most mit tudok tenni, ha eladnám az ingatlant az uj tulaj vissza tudja köttetni az orákat?(mivel a cég már nem létezik nem tudja kifizetni).

manocs.ka # 2012.11.07. 16:54

Tisztelt Fórumozók!
Barátomnak öccsével közösen van egy lakóingatlana, 50-50%-os tulajdoni hányaddal. Barátom nem lakik az ingatlanban, azt kizárólag öccse használja. Barátom tudomására jutott, hogy öccse a közműdíjakkal hátralékban van, a gázt már kikötötték, vízszámla tartozása közel 200 EFt, a vízmű felmondta a szerződést is, és a villannyal is hátralékban van. A közüzemi szolgáltatók most azzal fenyegetik a barátomat,hogy öccse rezsitartozását rajta fogják behajtani mögöttes felelősség címén. Kérdésem,

1. mennyiben tartozik felelősséggel öccse elmaradásai miatt, ha nem is lakik az ingatlanban, az elmaradt rezsitartozást nem ő halmozta fel, évekig nem is volt abban a lakásban, azt egyedül öccse használta.
Melyik jogszabályban olvashatok erről?
Tisztelettel: manocs.ka

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.07. 17:08

Csak a távfűtésre van a tulajdonosnak mögöttes felelőssége.

manocs.ka # 2012.11.07. 17:15

Köszönöm a gyors választ. Távfűtés nincs. Melyik jogszabály írja ezt a mögöttes felelősséget? Elolvasnám.
üdv: manocs.ka

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.07. 17:48

Meg fogsz lepődni: a távfűtésről szóló.

manocs.ka # 2012.11.07. 17:53

Nyertél! Meglepődtem! :D

Ötvenhatos # 2012.11.11. 07:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Öcsémmel közös ingatlanunkban öcsém lakik és jogcím nélküli lakáshasználók az én tulajdonrészemben, engedélyem nélkül. Szolgáltatók sorra mondják fel a szerződéseket díjtartozás miatt.
Nem lakom az ingatlanban, kulcsom sincs hozzá, bemenni sem tudok. Semmilyen szolgáltatóval nincs fogyasztói szerződésem arra az ingatlanra.
Fizetési felszólítással megkeresett a vízmű, mert szerinte a 38/1995 (IV.5.) Korm. rendelet 1.§ (1) bek értelmében fogyasztónak minősülök.
"1. § (1) A közműves ivóvízellátás és a közműves szennyvízelvezetés közüzemi szolgáltatás. A szolgáltatást végző (a továbbiakban: a szolgáltató) az ivóvízművek, illetőleg a szennyvízelvezető művek (a továbbiakban együtt: víziközművek) üzemeltetésével köteles a víziközmű hálózatba bekötött ingatlan tulajdonosának, illetőleg egyéb jogcímen használójának (a továbbiakban együtt: fogyasztó) ivóvizet szolgáltatni, illetőleg az ingatlanon keletkező szennyvizek - továbbá egyesített rendszerű szennyvízelvezetés esetén a csapadékvizek - összegyűjtését, károkozás nélküli elvezetését és tisztítását elvégezni (a továbbiakban: szolgáltatás)."
A vízmű üzletszabályzatában olvasom, hogy a fogyasztó és a szolgáltató között nem csak szerződéskötéssel jön létre a közüzemi szerződés, hanem a szolgáltatás igénybevételével is.
A vízet a jogcím nélküli lakáshasználók is használják, tehát a vízmű szerint is fogyasztók. Öcsém pedig mint szerződött fogyasztója a vízműnek első körben felel a hátralékaiért. Igaz, hogy a vízmű felmondta öcsém szerződését, de a vízet tovább használják, tehát fogyasztók.
Kérdésem: valóban fogyasztója vagyok-e ez esetben a vízműnek, ha nem lakom az ingatlanban, semmiféle közüzemi szerződésem ott nincs, nem fogyasztok semmiféle szolgáltatást, és nem írtam alá felelősség nyilatkozatokat sem.
A vízmű egyébként fizetési meghagyással fenyeget, nem fizetés esetére.
Üdvözlettel: Ötvenhatos.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.11. 08:25

Csak ha nincs szerződött fogyasztó.

MajorDomus # 2012.11.11. 12:14

márpedig most nincs! !!

Mufurc_nagyon # 2012.11.11. 12:51

Öcsém pedig mint szerződött fogyasztója a vízműnek első körben felel a hátralékaiért

hogy mik vannak;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Lyonee # 2012.11.11. 13:00

"Igaz, hogy a vízmű felmondta öcsém szerződését,"