Miért tartozna mögöttes felelősséggel? Nincs a Ptk-ban ilyen rendelkezés.
Mérőóra átíratás
Egyre jobban az trendi, hogy a tartozás nem a személyhez, hanem a helyhez kapcsolódik.
Szerintem bármit teszel, a Te lakásodban a bérlő által keletkezett közüzemi tartozásokért felelősséggel (mögöttes felelősséggel) tartozol. Nem lehet mentség, hogy a bérlő nevére írattad az órákat, az pedig lelépett, hiszen akkor mindenki igyekezne egy félhajléktalan személyre íratná a közműveket... (Jelen ügyben a jóhiszeműségedet senki nem vonja kétségbe.)
A bérlő ellenőrzése, illetve a közüzemi számlák bérlő általi befizetésének nyomon követése havonta (!) is a Te felelősséged lenne...
Tipp: a szemétszállítási szolgáltatást is ellenőrizd, ott is simán "meglepetés" érhet...
Tisztelt Fórumozók!
A GDF SUEZ gázszolgáltatóval támadt vitám a következő ügyben:
Február végén felmondtam albérlőmnek (hivatalosan volt ott), azzal a szándékkal, hogy a lakásomba visszaköltözzek. Rendesen fizette a bérleti díjat, nem volt gond vele. Minden közművet visszairattam a nevemre, kivéve a gázt, mert ott tartozása volt a bérlőnek (ez engem az átiratás során az ügyfélszolgálaton meglepetésként ért).
A gdf a "Földgázszolgáltatára vonatkozó törvényre" hivatkozva nem volt hajlandó befogadni az óraátiratási kérelmemet. Én ebben a törvényben most átolvasva nem találtam ilyen szabályozást, de persze nem vagyok jogász..
A bérlő megígérte, hogy pár napon belül rendezi a tartozást, de inkább eltünt...
Én ezt a gázszolgáltató felé jeleztem, de ők ragaszkodnak ahhoz, hogy vagy a bérlő vagy én rendezzem a tartozást. Utóbbi nonszensz, hiszen pont azért volt a bérlő nevén az óra, hogy ő feleljen érte esetleges tartozás, rongálás, stb esetén. Mivel ő eltűnt, egyértelműen nem fog fizetni.
Múlt héten elzárták a gázt. Most már a visszakapcsolási díjat is követeli a gázszolgáltató a korábbi tartozással és nyilván az eltelt három hónap díjaival együtt. Utóbbiakat egyébként én szívesen megfizetném, ahogy ezt a szolgáltatónak jeleztem, de mivel a tartozás fennál, velem nem hajlandó szerződni és csak akkor kapcsol vissza ha a teljes tartozást rendezem.
Közben nincs gázunk, se főzés, se fürdés, még jó hogy nincs tél..
Mit tudok tenni? A gázszolgáltatónak van erre az eljárásra jogalapja? Én mint harmadik fél, az ingatlan tulajdonosa vagyok, de soha nem laktam itt a bérlő előtt, a korábbi tulaj után egyböl ő kötött szerződést a gázszolgáltatóval. Hogy követelhet rajtam egyáltalán bármit is a szolgáltató, ha én nem szerződtem vele?
Mivel az átiratás sem történt meg (van egy aláírt átiratási papírom amit nem fogadtak be..) hivatalosan a teljes tartozás is őt terheli, gyakorlatilag én ebben az ügyben nem is szereplek sehol,
Hogy várhatja el a gázszolgáltató, hogy nyomást gyakorolva rám, az ő behajtási érdekeit képviseljem? (nyilván ez a célja, illetve az h rajtam keresztül jusson pénzhez).
Már arra is gondoltam, hogy kivárok, mert a felhalmozott tartozását nem tudom kifizetni.. Ha leszerelik az ő óráját (azt mondta a szerelő kb 3 hét) akkor én igényelhetek új órát és szerződést?
Előre is köszönöm a választ!
Az ingatlannal együtt az esetleges tartozásokat is megörököltétek...
Azt nem írtad, hogy ki a harmadik tulajdonostárs, valamint hogy ő milyen jogcímen résztulajdonosa az ingatlannak.
Aki a lakásba be van jelentkezve annak kell/lehet a saját nevére átíratni a közműórákat, vagyis a továbbaikban ő fizet a saját használata/fogyasztása után.
Ha senki sem lakik a házban - még alkalmilag se -, tessék az egyes közműveket lezáratni, bár tudni kell, hogy a visszakapcsolás sincs ingyen...
A telefon és az internet előfizetést tessék megszüntetni a haláleset okán, vagy ha igény van rá, akkor valamelyikőtök nevére átíratni - és a továbbiakban saját költségként fizetni.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Örököltem egy ingatlan 3/8-ad részét. Testvérem szintén 3/8-ad részt örökölt. A házban nem lakik senki. A testvérem külföldön dolgozik, néhány havonta jön haza. Egyedül ő van állandóra bejelentve a házba. Testvérem még soha egyetlen közüzemi számlát sem fizetett be, száz százalék, hogy ezután sem fog. Ketyeg többek közt az internet és a telefon díja is az üres házban. Ezek a közüzemi és egyéb szerződések apám nevén vannak, aki az örökhagyó.
Érdeklődnék, hogyan lehetne elérni, hogy a majdani közüzemi díjtartozásokat ne az én tulajdonrészemre terheljék rá? Hagyatéki tárgyalás még nem volt. Irassak egy nyilatkozatot a testvéremmel, hogy ő viseli az összes költséget, hiszen ő az egyedüli használója a háznak? Vagy ez magától értetődő, hogy ő viseli a költségeket, ha csak ő van bejelentve a házba?
Mit tegyek? Ha jön a tél, nagyon magas lesz a fűtésszámla is, ha a testvérem úgy dönt, hogy hazajön egy időre, a fűtésszámla költsége is engem fog terhelni, mert az örökhagyó nevén van a számla, és én vagyok az egyik örököse?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:
Bubuska11
Tisztelt Fórumozók!
A változatosság kedvéért hasonlóan sok korábbi fórumoshoz és is a vízművekkel keveredtem vitába. Sztory röviden:
Adás - vétel, birtokbaadásival, 0-ás igazolás nélkül.
Az csak hab a tortán, hogy az eladó "korrektségének" köszönhetően kb 7 hónapomba +3x szerződés hosszabbításba került az adás vétel lebonyolítása.
Amikor már azt hittem, hogy fellélegezhetünk kiderült, hogy az eladónak kb 1,2milliós víztartozása áll fenn.
A romos lakóépületet 3 éve örökölte, a vízórát a megboldogult nagymamája nevén hagyta, három éve havi 460Ft általányt fizet. Sajnos a birtokbaadási már több mint 30 napos (korábban a vízmű telefonon azt a tájékoztatást adta, hogy bármikor lejelenthetem), de az új tulajdoni lapot még a mai napig nem kaptam meg. A 38/1995(IV.5.) -ben található 30 napos határidő a birtokbaadásitól számít vagy az új tulajdoni lap kézhezvételétől? Az biztos, hogy az eladó egy árva vasat se fog fizetni, a telket is alig tudta tehermentesíteni (az önerőmet is egy hét alatt felélte). Mennyi esélyem van a vízmű ellen? Tudok valamivel érvelni?
Néhány korábbi esetet olvastam itt a fórumban, de számomra nem teljesen tiszta ez a 30 napos moratórium.
Várom megtisztelő segítségeteket!
Üdv.:
Zoli
Köszönöm a hozzászólásokat. De...
1.Jó pofát nem tudok hozzá vágni, mivel a szüleim válásakor 23 éve a bíróság jogigyengesége miatt /apámnak voltak összeköttetései, ha értitek mire gondolok.../ anyámat kipenderítették, pedig az ő örökségéből lett véve apám nővérétől, de ezt nem tudta papírokkal bizonyítani.
Apám újra nősült és most a feleség használja, ami az enyém.
2.Negyedévente sem mehetek le, mivel minden megkeresésemet elutasítja. Tárgyalni nem lehet vele. A zárakat is lecserélte.
A telket is csak úgy tudom látni, mint a "hétvégi apuka" a gyerekét, amikor az óvodába viszik.
Távolról egy bokor mögül, hogy észre ne vegyenek.
3.Apám annyira egy gyenge jellem/papucs/ volt,
hogy azt csinálta, amit a neje mondott.
4.Ezért gondoltam erre a megoldásra/közművek/,
mert valahogy csak ki lehet babrálni vele.
Nem hagyom magam.
Tehát mégegyszer köszi a tanácsokat, de ha használható ötletekkel tudnátok segíteni ebben az irányban azt díjaznám.
Bocs, ha hosszú voltam!!!
Nézd, próbálj beletörődni a dolgokba - jópofát kell vágni és kész.
Mint tulajdonos mondjuk negyedévenként rövid időre mindenképp jogod van bemenni a nyaralóba - előzetes időpontegyeztetés alapján., ellenőrzés- valamint kell-e valamit javíttatni stb.
Ez és ennyi.
Külön írom: apukád még életében neked ajándékozhatta volna a nyaralalót és akkor most nem lenne semmi probléma, de bizonyára másként látta/akarta a dolgokat.
A közműórákkal se foglalkozz, valamint nagyon rövid idő alatt nagyon le lehet amortizálni egy épületet - akár, és jó ha ezzel is tisztában vagy.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Hát éppen ez a lényeg.
Ő használja az én tulajdonomat.
Így viszont, ha én átíratnám a nevemre az órákat,
persze, hogy nem fizetnék.
Hiszen akkor kikapcsolnák a közműveket és nem tudna a pereputtyával lejárkálni a telekre.
Ha én nem mehetek, ne mehessen ő sem.
Miután aztán lemondana a haszonélvezetről, kifizetném a hátralékokat a közműveknek.
Lehet ezt zsarolásnak is hívni, de én csak az enyémért küzdök.
Tehát megcsinálhatom?
A közműszámlákat annak kell fizetni, aki az energiát, vizet, stb. elhasználta, így a mérőket a haszonélvező nevére kell átíratni.
Így ha nem te használod az ingatlant, miért íratnád át a nevedre a mérőket?
Így a közműszolgáltatók a díjakat attók kérhetik, aki az áramot, gázt, stb. elhasználta, ha ő nem fizet akkor kapcsolják ki.
Annak viszont a helyedben utánanéznék, hogy a haszonélvező fizet-e.
Tisztelt Fórumozók!
A véleményeteket szeretném kérni!
Édesapám tavaly halt meg, így örököltem egy telek+ingatlan tulajdonjogát.
A felesége viszont a haszonélvező, aki a temetés után bejelentette, hogy nekem semmi közöm a nyaralóhoz és ő míg él, addig én oda nem mehetek. /egyébként ott nőttem fel/
A Földhivatalon kívül más nem értesült róla, hogy tulajdonosváltás történt.
Tehát sem az Elektromos sem a Vízművek. A számlák szerintem a halott apám nevére érkeznek a feleségnek, aki valószínű, hogy fizeti, hiszen kikapcsolnák a szolgáltatást különben.
Kérdéseim:
1.A haszonélvező engedélye nélkül átírathatom-e a nevemre a villany ill. a vízórákat?
2.Ha igen, akkor a számlák nekem fognak-e érkezni?
3.Ha nekem érkeznek a számlák és nem fizetem ki, akkor kikapcsolják-e neki a szolgáltatásokat?
Lehet, hogy drasztikus a megoldás, de ha én nem élvezhetem a tulajdonomat, akkor egy idegen se tegye.
Fontos volna, hogy a véleményeteket, tapasztalaitokat megosszátok velem.
Csak egyet ne tanácsoljatok: vegyem fel vele a kapcsolatot és próbáljunk megegyezni.
Sajnos ez nem működik.
Már próbáltam telefonon, tértivevényes levélben, e-mail-ben.
Nem reagál egyikre sem. Csak élvezi azt, amit a nagyszüleim megteremtettek. Él, mint Marci…
Hát ezért próbálok egy kicsit keményebb dolgokhoz nyúlni.
Szóval, mi a tanács?
Akár átalány szerint fogsz fizetni akár tényleges fogyasztás alapján, mindenképpen javasolt a beköltözéskor az órák állását rögziteni, azt vele aláíratni.
Azt, hogy neked végül is melyik fizetési mód lesz a kedvezőbb - tessék leülni és számolni. Azt írtad, közel azonos lesz a fogyasztásod a bérbeadóval, ennek alapján bizonyára meg fogja tudni mondani a fütési időszakban mennyi energiát fogyasztott el, és ezt venni alapnak, de nem árt legalább 10-15%-ot hozzászámítani - hátha te fázékonyabb vagy...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Tisztelt szakértők!
Szintén mérőóra kérdésben kérném a segítségeteket.
Június 1-től albérletbe kötltözöm. Egy családi házat fogok bérelni. A főbérlővel -még csak szóban- úgy állapodtunk meg, h fizetem a az eddigi átalányt a víz villany gázra, mivel kb azonos lesz az energiaigény, mint amikor ő és a családja lakott ott.
Átgondolva a dolgot -józan paraszti ésszel- az lenne a kézenfekvő, h leolvasnánk az óraállásokat és onnantól éppen az aktuális áron az adott havi fogyasztást fizetnénk. Viszont a téli időszakban a fűtés miatt megugorhat a szla, ezért az átalány itt praktikusabb lenne. Még annyit beszéltünk meg, h a közüzemi szla az ő címére menjen én pedig neki fizetnék az után. Persze minden hónapban bemutatná.
Nincs még nagy tapasztalatom albérlet ügyben, ezért írok nektek.
Köszi előre is!
Üdv, Laci
Az előző tulajdonos és közüzemi szolgáltatók között megkötött közüzemi szerződésből, közüzemi szerződéses jogviszonyokból fakadó tartozásokért az előző tulajdonos a felelős, az az ő tartozása, akkor is, ha már eladta az ingatlant.
Ennek semmi köze nincs az ingatlan elidegenítéséhez, ezek a tartozások nem az ingatlant terhelő tartozások.
(Ezért nincsenek rajta pl. a tulajdoni lapon)
Így az előző tulaj tartozása miatt nem tagadhatják meg azt, hogy veled szerződést kössenek, fordulj azonnal a fogyazstóvédelemhez, ill. a szolgáltató felügyeleti szervéhez.
Ezt nagyon sokan nem akarják megérteni. A szolgáltatóknál ez még logikus is valahol, nekik sokkal egyszerűbb veled izmozni, próbálkozni, mint perelgetni a volt tulajt.
De sajnos nagyon sok ügyvéd sem tudja ezt, ilyenkor kezdenek el szórakozni azzal, hogy az eladó vigyen tartozásigazolást, mert az kell az ingatlan adás-vételi szerződés megkötéséhez...
Én is tavaly adtam el egy ingatlant, és velem is elkezdett szórakozni ügyvédke. Mondtam, neki, hogy természetesen a közüzemi szerződéseimből eredő tartozásokért én felelek, de mi köze ennek az ingatlan adás-vételhez?
Belekezdett egy óhéber dumába, hogy így a törvények, meg úgy a törvények, mire közöltm vele, hogy én is jogász vagyok, megelégszem, ha röviden közli a vonatkozó jogszabályhelyeket.
Ügyvédke vörös lett mint a rák, és forgatta a szemeit mint a reklámmacska, és valami olyat nyökögött, hogy "tudjakollégahogyvanezhogyvanezkollégatudjahogyvan...".
No a végén megkötöttük azt az adás-vételit tartozásigazolás nélkül is....
Kedves Fórumozók,
Én is épp ilyen helyzetben vagyok. Én hibám is, hogy nem kértem a tulajtól nullás igazolást mielőtt a banknak zöld utat adtam, de semmiben nem kooperált, és mikor elutaztam, hogy közösen feljegyezzük az állásokat, nem is volt otthon.
Erre adtam egy meghatalmazást a helyi ÖK egy alkalmazottjának, aki el is ment az eladóhoz, és felírt mindent, csak épp nem úgy ahogy én kértem, nem írta alá a nő. A "megbízottam" ezután az eladó nevében e-mailt írt minden szolgáltatónak, és kérte hogy küldjenek számlát, mert elhagyja az országot (ugyanis román állampolgár). Mindez október 16-án történt, eladó 1-én kapta meg a vételárat és adásvételi szerint 3 hétig még ott lakhatott, tehát a 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendeletnek megfelelően a szolgáltatót a változástól számított 30 napon belül értesítettük.
Ki is küldték az elszámoló számlát, amíg még ott lakott az előző tulaj, arról szerintem igazán nem én tehetek, hogy ő ezt szándékosan nem fizette be, és lelépett úgy Romániába, hogy nekem nem szólt, nem is hagyott kulcsot sem, így november elsején úgy kellett betörnöm a saját házamba, hogy elkezdjük a takarítást.
A Nyugat-Nógrád Vízmű felé többször jeleztem, hogy a feljegyzett 256m3 állástól vagyok hajlandó fizetni (260m3-t jegyeztünk fel "átvételnél"), de ők azzal fenyegetőznek, hogy ha nem fizetem be a 155.000 forintot, akkor februártól szüneteltetik a szolgáltatást.
Igaz, hogy a nullás számlát nem tudjuk felmutatni, de nem ezt kéri a kormányrendelet, hanem hogy "A fogyasztó, illetőleg az elkülönített vízhasználó személyében beállott változást a régi és új fogyasztó, illetőleg elkülönített vízhasználó együttesen köteles a vízmérőállás megjelölésével a
változástól számított 30 napon belül a szolgáltatónak bejelenteni."
Nomármost, ha én egyszer elutazok, és ő nincs otthon, akkor addig járkáljak vissza, amíg valóban EGYÜTTESEN sikerül aláírnunk az óraállást? Az nem elég hivatalos, hogy egy megbízható személy, aki a helyi
önkormányzatnál dolgozik, időben lejelentette az állást, és azt is, hogy meddig lesz elérhető a
fogyasztó? Miért rám tartozik, ha egy román állampolgár 10 hónap alatt semmit nem fizet?! (A
telefon és a gázszámlája is 170.000 forint volt összesen)
Hol élünk?!
Kérem aki tud, szóljon hozzá. Úgy látom, valakinek már sikerült korábban meggyőzni a vízműveket,
én is ezen vagyok, csak addig is gondoltam, megosztom a sztorit, hátha hasznos tippet is kapok, mire hivatkozzak, kihez forduljak (ÁNTSZ, önkormányzat, Fogyasztóvédelem?)
Szép napot!
Isó
Isó
Sziasztok!
Áprilisban volt a mérőóraátíratási problémám. Azóta a dolog megoldódott: az áram, és gáz szolgáltató simán a birtokbaadási jegyzőkönyv alapján szerződést kötött velünk, a vizesek húzták az időt, mondván, hogy fizessük ki az előző tulaj tartozását. Mi küldtük a birtokbaadásit, ők visszaírtak, hogy bocsi. (és ez így ment egy darabig). Majd a férjem megunta, bement hozzájuk, és teljesen normálisan elbeszélgetve megkérdezte, hogy miért jó az nekik, hogy mi használjuk a vizet, fizetni meg nem fizet érte senki, és tudatosította bennük, hogy akkor sem fogjuk az előző tulaj tartozását kifizetni. Ez után úgy váltak el, hogy majd megkérdezik az ő ügyvédjüket (több hónap után), hogy akkor most tényleg nekik hogy is kell eljárni. Persze az ügyvéd mondta, hogy kössenek velünk szerződést.
Úgyhogy megoldódott a probléma.
Köszönöm a segítséget!
Üdv. Kriszta
Ha a tulajdonos nevén vannak/maradnak a közüzemi órák, és tapasztalva, hogy az albérlet is "döcögősen" van csak fizetve, egyszerűen kikapcsoltatja (= szünetelteti) az egyik-másik közmű szolgáltatást - nem keletkezik tetemes számlatartozás. Mert az tuti, hogy víz és villany stb. nélkül a bérlő húzott volna onnan gyorsan elfelé...
Köszönöm a válaszokat, sajnos ezek szerint nem sok mindent tudunk tenni, mert már az óra átíratása megtörtént, késő bánat. A kérdés persze az, ha az én nevemen lett volna a gáz- és villanyóra, én hogy tdutam volna havonta befizetettetni az albérlővel a számlákat, ha még a bérleti díjat sem tudtam rajta behajtani és még a szerződés felbontása után is csak hosszú hónapok után sikerült kitenni a szűrét, tehát igazából nem tudom, mi az ideális megoldás. A vízóráról nem is beszélve, amely a mi nevünkön volt, és ennél fogva természetesen a vízműnek a mi irányunkba jogosan lehetett követelése, és nekünk kellett a tartozást rendezni.
Kata
Krisz1 áprilisban volt itt utoljára, de jobb később, mint soha.
T. kata1208 !
„Az albérlő a bérleti viszony megkezdésekor a nevére íratta a gáz- és villanyórát, majd mikor jelentős mennyiségű vízdíj-tartozása keletkezett (ez a tulajdonos nevén maradt), és bérleti díjat is ritkábban kezdett fizetni, felbontottuk vele a szerződést”.
Öreg hiba !
Albérlő nevére nem íratunk semmilyen közmüvet !
Eleve a szerződésbe bele kell venni : a mérők a tulaj nevén maradnak, így mehet a szolgáltatókhoz azok szóba se állnak vele.
Tovább mindenkinek : bérlőre nem bizzuk a közüzemi óraállásokat, azokat magunk jelentjük a szolgáltatóknak.
SM.
Krisz1 !
Nem lennél ilyen bajban, ha kértél volna az eladótól un. nullás igazolást !
Ennek a lényege : az eladó igazolja, hogy mennyi a hátraléka, termáészetesen az a jó, ha semmi.
De etz nem neked kéne tudni, hanem annak az ügyvédnek aki ellenjegyezte az adásvételi szerződést. Ill. mondhatta csak te elfelejtetted !
De : a vizet a legritkább eseteben kötik ki. Használd nyugodtan , elvileg az előző tulaj kontőjára megy .
SM.
Jelen esetben az közömbös, hogy ki a tulajdonos., amíg az egyik-másik közműszámla nincs kiegyenlítve addig az órákat nem indítják újra. Tehát vagy az albérlő rendezi a felgyülemlett tartozását, vagy helyette ti fizetitek be azt is... És az "egalizált" órát már vissza lehet íratni a nevetekre, és indulhat a fogyasztás.
A többi az óhatatlan bírósági per ill. a majdani végrehajtási kisérlet eredményének függvénye. (Ha most tán nincs is az albérlőnek semmije, de előbb utóbb csak lesz legális munkája és esetlegesen saját ingatlana, tehát csak türelem kérdése..., hogy a jogos pénzetekhez valamikor majd hozzájussatok. A lényeg, hogy a végrehajtó ne hagyja elévülni a követelést.)
Monalisa
laikus hozzászóló
Kedves fórumozók!
Én hasonló problémával fordulnék Önökhöz, nevezetesen egy albérlő által felhalmozott tartozás ügyében. Az albérlő a bérleti viszony megkezdésekor a nevére íratta a gáz- és villanyórát, majd mikor jelentős mennyiségű vízdíj-tartozása keletkezett (ez a tulajdonos nevén maradt), és bérleti díjat is ritkábban kezdett fizetni, felbontottuk vele a szerződést. A probléma, hogy természetesen a gáz- és villanyszolgáltató felé is keletkezett tartozása, amelyeket képtelenség behajtani rajta (maga a kiköltözés is egy szörnyű huzavona után, egy év alatt valósult meg).
A lényeg, hogy jelenleg szeretnénk használni az ingatlant, és a kérdés, hogy a gáz- és villanyóra visszaírásával a tartozás behajtását irányíthatják-e ránk, az ingatlan tulajdonosaira? Sajnos a víztartozást kénytelenek voltunk helyette kifizetni, ami elég jelentős volt, nem szeretnénk úgymond tanulópénzként további százezreket fizetni más fogyasztása után.
A válaszokat előre is köszönöm:
Kata
Az előd fogyasztó és a szolgáltató jogviszonyának semmi köze nincs a Te és a szolgáltató jogviszonyához.
Mint többen is kifejtették, a veled való szerződéskötést a szolgáltató nem teheti függővé attól, hogy az előd fogyasztót Te bírd rá a teljesítésre, attól meg végképp nem hogy kifizesd az előd fogyasztó tartozását.
Az viszont kétségtelen, hogy egyes szolgáltatók rendszeresen bepróbálkoznak ezzel, nálam a kábeltv szolgáltató játszotta el ugyanezt.
A közüzemi szerződésekről szóló jogszabályokat - hármat is megnéztem - hatályon kívül helyezték.
A Ptk. csak annyit írt
388. § (2) A szolgáltató a szerződés megkötését csak jogszabályban meghatározott esetekben tagadhatja meg, illetőleg a szerződés tartalmát csak jogszabályban meghatározott feltételektől teheti függővé.
A vízgazdálkodási tv.
13. §.(4) A közüzemi szolgáltatás minőségi követelményeit, a feleket szerződés alapján megillető alapvető jogokat és kötelezettségeket - ideértve a szerződéskötési kötelezettség korlátozásának feltételeit is - a Kormány rendeletben állapítja meg.
38/1995. IV. 5. korm. rend.
8. §. (4) A fogyasztó, illetőleg az elkülönített vízhasználó személyében beállott változást a régi és új fogyasztó, illetőleg elkülönített vízhasználó együttesen köteles a vízmérőállás megjelölésével a változástól számított 30 napon belül a szolgáltatónak bejelenteni. A bejelentés elmulasztása esetén az abból eredő károkért az elköltöző fogyasztó és az új fogyasztó, illetőleg az elkülönített vízhasználó egyetemlegesen felel.
9. § (1) Ha a fogyasztó a díjat a szerződésben rögzített feltételek szerint nem fizeti meg a mulasztásnak az e rendeletben meghatározott következményeire a szolgáltató - az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (a továbbiakban: ÁNTSZ) területileg illetékes intézetének egyidejű értesítése mellett - fogyasztó figyelmét felhívja.
Tehát írd meg nekik, hogy az ő kötelességük a korábbi tulajdonossal fennálló szerződésük alapján a birtokbaadási jkv.-ben rögzített óraállásig a tartozást behajtani.
Te a bejelentéseddel eleget tettél a jogszabályoknak, amennyiben továbbra is megtagadják a szerződéskötést, úgy a felettes szervéhez fordulsz. (ezek általában az önkormányzathoz tartoznak, vagy legalábbis szorosan együttműködnek, de panaszt tehetsz a fogyasztóvédelemnél is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02