Megveszik a házunkat


monalisa1 # 2008.05.18. 19:18

Jut még eszembe: a szerződés "apróbetűsében" ki kellene tudni bogarászni, hogy az a 3% + áfa az SIKERES közvetítésre vonatkozik-e, vagy ha a megbízás ideje alatt esetlegesen nem jön létre adásvétel, akkor is ennyi a jussuk?

Sajnos sokan (= túl sokan) vannak ingatlanközvetitők az országban, jól meg lehet belőle élni...

monalisa1 # 2008.05.18. 19:11

Mint minden ingatlan adásvételi szerződés, amíg a vételát teljes egészében nincs az eladó bankszámláján, addig kockázat az van...

Persze ki lehet védni azzal, hogy kiköltözés idejekorán nincs, valamint a tulajdonjog is csak akkor kerülhet a vevő nevére átarásra a földhivatalban, ha a vételár rendben már.

Minden ellenére pro és kontra egy elfogadható szintű kockázat kölcsönösen elvárható, de az ingatlanos jelen "kavarása" az túl megy mindenen.

Bármikor, bárki is legyen vevő egy ingatlanra, ha csak hitelből a vételár - vagy annak egy bizonyos része -, az eladó saját érdekében külön is menjen be a bankba és érdeklődje a vevőt, valamint a kölcsön intézés aktuális állását. (Ha elmondja, hogy az ő ingatlanának megvétele a hitel tárgya, bizonyára informálnják majd.)

A többi alant olvasható...

monalisa1 # 2008.05.18. 19:01

Küllemre bármennyire is sajtpapír-szerű az a megbízási szerződés, biztos lehet benne, hogy esetleges nemfizetés esetén perre viszik a dolgot a jussukért.

Vagyis alaposan át kell bogarászni az apróbetűs pontokat/oldalakat - sajna, az aláírást követően most már csak így utólag -, mert az "ördög" azokban van: pénzt rendszerint akkor is kérnek ha nincs érdemleges közvetítésük, vagy egyáltalán se...

Ezt a "vevőt" mindenképpen el kell hajtani, még így kívülállóként olvasva a dolgokat, zűrös/kockázatos az ajánlat.

A közvetítővel most már tanácsos kivárni a szerződés lejártát - hátha, mégis... -, aztán a kényszerű fizetnivaló legyen "a" tanulópénz. (Ennyi pénzért az ember ujságban saját maga is hírdethetett volna...)

Mariss # 2008.05.18. 18:03

Én csak most léptem erre az oldalra segítséget szeretnék kapni, a családi házamat egy ingatlan közvetítő által szerettem volna eladni, már a szerződés sem volt túl bíztató ( egyszerű fénymásolt lapocska a mit még én is bírnék szerkezteni ) pecsét, cégszám, adószám nincs rajta. csak aláírta meg én is sajnos.
A napkban ideküldött ( nem jött vele ) egy vevőt , akinek megtetszett a ház, ( nekem a vevő kevésbé) szeretné megvenni de nincs csak 500 ezer forintja...
Az ingatlanos szerint semmi baj, szereznek 1,2 millió forintot ( ennyi szocpol van a házon, a hitelen kívül!!), írunk egy külön szerződést és írunk egy másikat a bank felé , hogy Ők majd a teljes vételárat fel vehessék a bankból ( 14 millió ft) és az én hitelemet is majd ( 3,8 millio) abból Ők rendezik...
Erre én eláltam az eladástól..írtam e-mailt, hogy tárgytalan mert egy kissé meredek volt az egész ..
Vajon most tőlem fogja e követetlni az ingatlanos a 3% + áfát , vagy meddig állhatok el a vételi szándékomtól fizetés nélkül..

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.03. 12:10

Egyetértek.

Pjotr # 2008.04.03. 11:25

Így törölni nincs sok értelme, vagy ne legyen törölve a kérdés vagy törlődjön minden, témástól...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.03. 08:34

Jaj már! Egy mezei vételi ajánlat - épp ezért nem is volt értelme a kérdésnek.

Pjotr # 2008.04.03. 07:50

Vételi ajánlat vagy vételi jog érvényesítése?

SolnesM # 2008.04.03. 07:19

Ha jó az ár és nem kell neki, adja el !

Egyjogász # 2008.04.03. 03:59

Itt nem erről volt szó, csak a kezdő beírást kimoderálták. A probléma lényege az volt, hogy egy befektető megvenné a kérdező lakását és akkor ő most mit csináljon. Azaz nem kisajátítás, árverés, stb., hanem egy egyszerű vételi ajánlat.

SolnesM # 2008.04.02. 20:42

Miért ne lenne !
Az árverés az az eset amikor a tulaj akarata ellenére eladják az ingatlanát /ingatlan részét.
Pl. tartozás, vitás tulajdonközösség megszüntetésére stb.
Mondjam mint más máshol " én sem vagyok jogász csak írogatok

Egyjogász # 2008.04.02. 01:35

Ez így nem teljesen érthető, szerintem nincs olyan jogszabály, amely bárkit arra kötelezne, hogy eladja a lakását valakinek, ha nem akarja maga is eladni.
(A tulajdonjogot a kisajátítással lehet korlátozni, de ebbe nem megyek bele, mert szerintem itt nem erről van szó.)
Az persze más dolog, ha az építtető cég olyan jó vételi ajánlatot tesz, amely a lakástulajdonosnak is megfelelő.