Albérlet felmondása


Linci # 2024.04.09. 12:18

Másik kérdésem még az albérlőkkel kapcsolatban: mivel több dolgot kell javíttatni, - parkettázás, konyhapult csere, - ezt a kaució fedezi, abból csináltatom meg. Egyesületnek küldöm a számlát az elvégzett munkáról. Ebben az esetben az Egyesület nevére kell a számlákat kiállíttatni, vagy az enyémre? Józan paraszti ésszel, ha az Egyesület nevére, akkor olyan mintha ők csináltatták volna meg a munkálatokat, utána mire fel tartom vissza az összegeket a kaucióból? Ha az én nevemre van, akkor nem kérdéses hogy abban a lakásban készültek a munkálatok, ők Biztosítónak egy részét továbbítják, vissza akarják ugyanis a kérdéses összegeket kapni.

Linci # 2024.04.09. 12:13

Ezt írták érvként a vevőjelölt ingatlanosa: "emellett szeretné a vevő FELAJÁNLANI, hogy átveszi a lakás birtokát és minden fizetendőjét az foglaló+előleg átadása után, így a teljes összeg kifizetéséig plusz két hónapnyi költség is lekerül a válladról" - eszem megáll - "meg ugye ...ről sem kell idefutkosnod" - ahol lakom jelenleg - " Amíg a vevő a fennmaradót ki tudja fizetni, - legkésőbb júli 31ig - "addig birtokba veszi a lakást és elkezdi felújítani"
És persze tettek ajánlatot egy alacsonyabb árra, gyakorlatilag amit átalakítani, újítani akarnak, annak az összegével mentek lejjebb.

Alapos # 2024.04.09. 08:53

(Gyakorlatilag be is költözhet onnantól?)”(nem kell megengedni neki. )

Kérdezi Linci sok egyéb mellett ezt is.

Hát ha akadna egy ilyen ilyen érdeklődő az eladólakásomra,aki csak a 2/3 -át tudná kifizetni a kialkudott vételárnak én biztos nem engedném be a lakásomba..A meg ráadásul felújítani akar , meredek ötlet.

3 hónapot egy lelakott lakásban is kilehet bírni...nem kell azonnal mindent szétverni. Amúgy ha az ember egy eladandó lakására csak úgy talál vevőt, hogy az nem tud egyszerre mindent kifizetni, akkor adja csak részlegesen birtokba.Józsi 2/3 -ot fizettél , akkor hozhatod a bútoraidat,le rakod a nagyszobába, én maradok a kisszobában..Az is érdekes,hogy nincs meg teljes vételösszege, de felújításra meglenne.

drbjozsef # 2024.04.08. 18:17

Linci,

Hát kérjél még 3 hónapnyi plusz pénzt, foglalóban. És akkor abból fizeted 3 hónapig még ahol laksz, és ha meghiúsulna az adásvétel, akkor a foglalóját elveszíti, nem kell visszafizetned neki. Már persze ha az ő érdekkörében merül fel a meghiúsulási ok - ha miattad bukik a biznisz, akkor duplát fizetsz vissza neki. Minden üzlettel jár kockázat. Értékeld magadnak, neked mi mennyit ér.

Linci # 2024.04.07. 12:45

Szeretnék még egy kis segítséget kérni. Albérlőim kiköltöztek, lakást átadták, lakást rögtön mutattam is érdeklődőknek. Kaptam egy ajánlatot. A vevőjelölt a lakás árának 2/3-át le tudná most rakni, ebből egy rész foglaló, többi része előleg
lenne. Fennmaradó összeget leghamarabb június végén, legkésőbb július 15-ig adná, mivel el adta ő is a lakását, és akkor kapja a második részletet. Az innen még három hónap. Szeretné addig esetleg felújítani, elvileg erre lehet szerződést írni, amennyiben valami miatt meghiúsul a második rész átadása, akkor a vevőjelölt a foglalót az eladónál hagyja, az előleg visszajár, illetve köteles az eredeti állapotot visszaállítani. Vagy a tulajdonos visszakapja a felújított lakását, vevőjelöltnek követelése nincs. Továbbá arról is lehet szerződést írni hogy a lakás rezsijét onnantól ő fizeti - amint ő oda bemegy és elkezd felújítani, kvázi mintha bérelné addig. (Gyakorlatilag be is költözhet onnantól?)
DE. Azért nem annyira kedvező ez nekem, az az érzésem, azt leszámítva hogy biztos vevőnek tűnik.

  1. Hiszen amíg nem kapom meg a teljes árat, nagyon tovább nem tudok lépni. (Hacsak nem én is lepapírozok valami hasonló megoldást, de nem hiszem hogy én ezt szeretném)
  2. Mivel én is albérletben lakom, - ennek a lakásnak a díjából fizettem ezt az albérletet - nyilván az lenne az érdekem hogy mielőbb eladjam, és tovább tudjak lépni, lehetőség szerint ne kelljen hosszú hónapokig immáron fedezet nélkül ezt az albérletet fenntartanom.

Tudnak esetleg valamit javasolni ebben az esetben, vagy csak én látom ezt a megoldást számomra kevésbé kedvezőnek?

Szomorú örökös # 2024.04.03. 18:15

Zoltanuss

A gyakorlat az hogy a mesterek és a kontárok is 500 eft alatt nem adnak számlát.
Kérni lehet, de ha előtte kérsz, elkerül nem jön, ha utólag, akkor megemeli a díjat

A gyakorlat az, hogy ha tisztességes vállalkozót hívsz, azzal szerződést lehet kötni,
ami alapján aztán a munka elvégzése és kifizetése megtörténik.
Tudod ebben semmi bonyolult nincs, nagyon egyszerű és tiszta az egész! :-)

Zoltanuss # 2024.04.03. 17:58

Szomorú örökös !
A gyakorlat az hogy a mesterek és a kontárok is 500 eft alatt nem adnak számlát. Kérni lehet, de ha előtte kérsz, elkerül nem jön, ha utólag, akkor megemeli a díjat, hacsak nem peti módszerével felveszed a beszélgetést.

Zoltanuss # 2024.04.03. 17:52

Tanács a még gyakorlatlan bérbeadóknak !

Elsőre,első bérlésnél egy lakást kifestve, kitakarítva célszerű kiadni.

Ajánlatos némi alapvető bútorzat is.
Így az előszobában fogas , fogasok, némi fekhely - nagyjából annyi ahány személyesre szánjuk kiadni.

Ruha tárolási lehetőség azaz szekrény, szekrények, egy étkező asztal kb 4 székkel. Az ablakokra függönyök esetleg sőtétítők.

A folyamatos hideg -melegvíz szolgáltatás, főzésre tűzhely mosogatási lehetőség- Fürdőszobába toalett ( vagy külön), min..tusoló vagy mosdókagyló. Némi nem értékes dekoráció a falakra.
A többi akkor lesz, ha hozza a bérlő. Pl. hűtő, mosogató, konyhai kisgépek stb. Ahogy rengeteg egyéb dolog is lehet, amit hoz magának a bérlő.Ki kell kötni, hogy a falra -falakra vigyázni kell különben újra festés lesz.
De ha vigyáz valaki a falakra akár 10 évig is tarthat egy festés.Viszont a bérlők jönnek mennek, fél év,1,5 év, 4 vagy 8 év.
Legtöbbször a fal nem használódik el annyira , hogy újra kellene festeni....ezért is jó az un. részben berendezett lakás. Sok mindent takar. Aztán akadnak válogatós bérlők is. Ez tetszik amaz pedig nem, Kitenné. Nálam erre van egy beépített szekrény. Oda beteheti ami befér. De volt olyan akinek a vadi új hűtő nem kellett. Ok.akkor annak van egy tárolási költsége, na meg ha neki nem kell a hűtő,akkor nekem meg kell az étkezőasztal. Leesett a tantusz a bérlőnek....megegyeztünk.A bérlő csak akkor foglalhatta el a lakást, ha aláírta a szerződés mellékleteként a tartozékjegyzéket is , felírtuk a mérőállásokat ,meg beszéltük a fizetési technikákat stb.
És nyilatkozott a leendő bérlő,hogy neki így megfelel.

Akadt persze olyan érdeklődő,aki az ezermester tudását csillogtatva elmondta, hogy mi minden kell még és hogy ő mit csinálna.

Gondoltam ...majd a magadéban, de itt nem leszel bérlő!

Soha nem szabad azonnal kiadni...mindig úgy kell terelni a tárgyalást, hogy van előtte egy másik érdeklődő is, aki a sorban előtte áll, de úgy kell irányítani, hogy megnézheti többször is, visszalépésre mind a két félnek lehetősége legyen.

Kaució ?
Elvileg a kettő havi a bevett, de az sokszor semmire sem elég.
Részemről olyan 2,6 -os kerekített összeg. Igaz volt aki ennek a firtatásán bukott meg. Kiderült, hogy se anyja, se apja, se rokona, senki sem kölcsönöz neki semmit Nem kettő havi kauciónak megfelelőösszeget, de annak a tizedét sem. Ő viszont beköltözne a pár tíz millás ingatlanba.
Nálam bérleti díjból lehet alkudni, a kaucióból aligha.

Ha lejár a bérlet ezért, azért.
Kell, mint írták, egy átadási -átvételi jegyzőkönyv, sok mindent belevéve, kellenek a mérőállások és azok hátralékai...ki lehet számolni.
A festés ? Hát ha laknak egy ingatlanban egy lassú elhasználódás elkerülhetetlen El kell dönteni,hogy a festés megéri vagy sem.
Egy lakás kifestése néha 2 vagy akár 3 havi bérleti díjat is felemészthet.
Persze akadnak finnyásak, akik elhúzzák a szájukat...azok költözzenek szállodába, panzióba.
Nálam egy másik gyakorlat az, hogyha mindkettőnknek beválik a b. viszony a beköltözés után a bérlő kifesti, ő adja a munkaerejét( netán a tudását ) én pedig a szerszámokat és a festéket.
Más barkácsolást kerülni kell.

Szomorú örökös # 2024.04.03. 17:29

Linci

ha azt mondom hogy akkor kifestetem én, de nyilván lejön majd a kaucióból amiért megcsináltatom,
kell ezt számlával igazolnom a bérlő felé, vagy azt mondom hogy x ezerért lejavította a festő és ennyi?

Ha eleve törvényesen és tisztán foglalkoztatod a festőt, akkor nyilván lesz róla számla is.
Ha korrekt vagy, eleve így csinálod. Ez esetben meg minek is titokzatoskodni a volt bérlő felé?

drbjozsef # 2024.04.03. 12:32

Linci,

Hát "visszaadási jegyzőkönyvről" nem hallottam, de szerinten "átadási-átvételi jegyzőkönyvet" találsz a neten.
Igen, óraállások feltétlenül, meg minden más mehet bele, ami fontos, és amiben meg tudtok egyezni, hogy mindketten - és lehetőleg két tanú is - aláírja. Állapotleírás, fontosabb berendezési, gépeszeti tárgyak, bármi.

Ha a szerződésben neki kellene kifestenie, de nem teszi meg határidőre, akkor visszatartasz a kaucióból. Aztán ha van közös megegyezés, akkor se számla, se papír nem kell semmit írni. De mi van, ha vita van? Ha szerinte több járna vissza, és azért akár bíróságra is hajlandó menni? Nem ártana igazolni, hogy miért annyit nem adtál vissza neki végül a kaucióból. Szóval _jó esetben_ kelleni nem kell, de kellhet, ha nincs egyetértés. Nem árt.

A kaució arra van, hogy ha átvételnél minden rendben, akkor visszaadod. De ha nem, akkor visszatarthatod, néhány hétig simán, amíg vagy ő, vagy akinek a szerződés szerint kell el nem intézi amit kell, és akkor elszámoltok.

Linci # 2024.04.03. 12:24

Közeledik kissé leélt lakásom visszaadásának időpontja. Javasolták itt, hogy egy visszaadási jegyzőkönyv kitöltése nem lenne rossz. Nem találok ilyet, elég ha papíron rögzítjük hogy ilyen és ilyen állapotban, ezekkel a mérőállásokkal kerül vissza a tulajdonomba?
Másik: szerződésben benne van, hogy kifestve adtam, kifestve kérem vissza. Most úgy tűnik, hogy ennek a megszervezése is nehézségekbe ütközik, amit nem is szeretnék kommentálni. Kérdésem, ha azt mondom hogy akkor kifestetem én, de nyilván lejön majd a kaucióból amiért megcsináltatom, kell ezt számlával igazolnom a bérlő felé, vagy azt mondom hogy x ezerért lejavította a festő és ennyi?
köszönöm a választ!

egadrot # 2024.03.23. 12:23

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Majordomus # 2024.03.17. 21:05

Másodszori kézbesitési kisérlet után beáll a kézbesítési vélelem és indulhat a Fizetési meghagyás.
.
Egyébként tisztességtelen bérbeadói magatartás hogy lenyúlja a rendesen fizető bérlő pénzét.
.
Korrektűl el kell számolni.

drbjozsef # 2024.03.17. 16:54

( a levél őáltali kézhezvétele szerinti 5. munkanapig, ezt látni fogod a neked visszajutó tértivevényből. Ha nem veszi át, így járt.)

drbjozsef # 2024.03.17. 16:53

egadrot,

Írsz egy tértivevényes levelet a tulajdonosnak arra a címre, amelyik a bérleti szerződésetekben szerepel.
Eben kéred, hogy vegye fel veled a kapcsolatot XY telefonszámon, hogy megbeszélhessétek a túlfizetésedet, és lezárhassátok a bérletet.
Ha ez nem történik meg 5 munkanapon belül, akkor a teljes - szerinted - fennálló összegre fizetési meghagyást fogsz kibocsáttatni ellene, végső esetben pedig pert és végrehajtást indítasz. Köszönettel, keltmintfent,törökszultán.

egadrot # 2024.03.17. 12:13

18 hónap volt a bérleti idő.
A tulajdonos jelezte a második év kezdetekor, hogy egy rokona fog beköltözni ,ezért nem teljes év .
Az utalás minden esetben banki utalás volt , így minden összeg igazolható.
Írásban van, hogy a lakás állapota kifogástalan maradt .Írásban van a tulajdonostól a tartozás is
Az összeg 130.000 Ft körül van .

Zoltanuss # 2024.03.17. 09:11

Ritka eset,de előfordulhat.

Hogy tudok jogszerűen eljárni ilyen esetben ?
Felkutatni a tulajt. Ő lehet nem elérhető,de a korábban kiadott lakása igen. Ha meg van , udvariasan figyelmeztetni ...kérni

A konkrét ügyhöz tudni kellene a feltételezett tartozás nagyságrendjét 46 eft..... 450 eft,a bérlet időbeli hosszát és még egyebeket is.

Amúgy oda kell figyelni a pénz mozgásokra és természetesen a bérlemény fizikai állapotára is.

Sok sikert !

egadrot # 2024.03.17. 07:26

Szeretnék segítséget kérni.
Nem rég költöztem ki az albérletből , ahol jelentős tűlfizetèsem.volt.
A kulcs átadásakor abban egyeztünk meg, hogy a pontos összeg kiszámítása miatt belemegyek, hogy később fizetik ki az összeget .
Azóta elérhetetlen a lakás tulajdonosa.
Hogy tudok jogszerűen eljárni ilyen esetben ?

Köszönöm

Majordomus # 2024.03.15. 20:23

Még mindig a szocializmusból örökölt "bérlőt kitenni nem lehet " szemlélet uralkodik.
.
Nyugodtan add ki a lakást,csak figyelj oda arra amit tanácsoltunk. Bele fogsz jönni.

drbjozsef # 2024.03.15. 15:33

Igen, a magyar szabályok kicsit aszimmetrikusan. Nem védik eléggé a berbeadot a rosszindulatú berloktol. Szerintem.

Linci # 2024.03.15. 15:29

Olybá tűnik a válaszok alapján, mintha a lakástulajdonos lenne eleve rosszabb pozícióban, vagy még örülhet ha megússza a kalandot... Gondolom a dörzsöltebb bérlők ezt ki is használják. Szomorú, többet nem adom ki, ezt eldöntöttem végleg.

Majordomus # 2024.03.14. 20:37

Éppen ki tudnád kényszeríteni hogy elmenjenek,de tényleg jobb megegyezni.
.
Az idő itt nem neked dolgozik.

Zoltanuss # 2024.03.14. 12:52

Linci#2024.03.14. 08:44

A korai 50 -es évek filingje !

drbjozsef # 2024.03.14. 10:22

Linci,

Ha hajlandóak elmenni, és átadni az ingatlant, akkor érdemes alkudozni velük, mindent nem benyelni, valamit azért kifizettetni velük, de azért azt jó, ha megjegyezzük : az ingatlanban, ingóságban esett kisebb károk, akár párszázezer forintig is, inkább benyelendőek, mint hogy ne menjenek el. Ha ott maradnak, pereskedned kell, ha tudják hogyan kell ezt nyújtani, akkor akár 1-2 évig is ott laknak, nem fizetnek se lakbért, se közüzemi számlákat, amelyeket amíg a jogvita tart nem kapcsoltathatsz ki hivatalosan, és simán több milliós kárt tudnak neked okozni.
Nincs annál jobb, ha elmennek.

Linci # 2024.03.14. 08:44

Igen, tudom hogy belenyúltam. Életem első bérbeadása volt, el is vette a kedvem egy életre tőle. Az egyesület vezetője tudta hogy kezdő vagyok, nem is igazán értettem a részleteket, adószám kérése, havi leolvasás, diktálás, hogy lesz ez a gyakorlatban...ezért aztán szerintem nem is vett eleinte sem engem, sem a jelzéseimet komolyan. Amikor már tudtára hoztam hogy a károkat nem fogom benyelni, onnantól már farolt volna ki a szerződésből, persze mindkét alkalommal nem szabályosan. Pedig ő 20 éve bérel lakásokat az egyesület tagjainak, pontosan tudta, hogy meg akar vezetni.. ami zavar, az pont ez az unfair hozzáállás, mindennek a kimagyarázása, amúgy meg legjobb védekezés a támadás. Simán kinézem belőle, hogy be fognak támadni. Mivel a fiatalok külföldiek, most pl az a vád ért, hogy azért vannak cseszegetve a fiatalok, mert külföldiek, azaz valamiféle rasszizmus vádja van előkészületben... holott azért lettek cseszegetve, mert nem takarították a lépcsőházat, és ez konkrétan az egész házat zavarta. Mint írtam is jogásszal fenyegetőzik, akit szerintem a lakás átadásra el fog hozni magával, és gondolom ilyesmi vádakkal próbálnak majd "jobb útra" téríteni, azaz jobb ha nem ugrálok egy kis bútor,lakás amortizáció miatt. Sajnos az elmúlt hat hónap során tanúsított hozzáállás miatt erre készülök.