birtokvédelem / csendháborítás????


Pjotr # 2008.05.19. 05:43

De minél hamarabb, mert, ha ne adj isten tényleg tartófalat vettek ki, akkor minél előbb nézze meg egy statikus az épületet.
Nem ijesztegetni akarlak, de ez nem játék.

nandy # 2008.05.18. 21:42

Szvsz. Pjotr jó tanácsot adott, járj el aszerint :)

A tartófalakat meg inkább hagyjuk a statikusokra... Attól, hogy egy gerenda átmegy (átlóg) felette, még egyáltalán nem lesz az elválasztófalból tartófal.

A repedéseket sok minden okozhatja, de közel sem biztos, hogy rátok omlik a fal. Barátnőmék lakásában az egyik fal pl. rendszeresen "reped", mégsem statikai gond van, egyszerűen ezek a falak állandóan mozgásban vannak (pl. hőtágulás), van, amelyik bírja, van amelyik nem.

nandy # 2008.05.18. 21:36

:))) Kriszta, én azt hittem, te ügyvéd vagy. :)

Egyébként a folyosó (közlekedő) általában közös tulajdon, így a tulajdonosok hozzájárulása nélkül nem lehet átépíteni, lezárni.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.18. 14:13

Kész! Gratulálok!

Hát most jöttünk haza, a szomszédaink nem semmik, a két lakás közti folyosót építik szorgalmasan egybe. Még ilyet nem is láttam. Se szó, se beszéd, beszéltünk velük, mindenre azt mondják, nem is tudták, hogy így van, stb.

Szeniko # 2008.05.18. 08:16

Kriszta, az éjféli kopácsolásért szólhatsz - házirendnek megfelelően kell munkát végezni. Nálunk is ebbe kötöttek bele, csak mi akkor végezzük, amikor lehet és ennek ellenére kötekednek.... Szomszédúr szerint nem az az érvényes házirend, ami ki van akasztva 2008.01.01-i dátummal a lépcsőházban.... Igaz - az ő példányát nem volt hajlandó megmutatni, amiben más van állítólag....
Kész vagyok!!!!

Szeniko # 2008.05.18. 08:12

Nálunk az új lakásban (ahol a szomszéd fenyeget és zsarol) 6 (!) cm-esek a válaszfalak!!!! Régen egy nagy lakás volt, és kettészedték egy 56 és egy 40 nm-re, és nagyon okosan ilyen vékony falakat tettek be. Kvázi a fürdőben hangosan beszélgetünk a kedves alkesz/perverz szomszéd ott fog hallgatózni - vagy tényleg feljelenteni birtokháborításért.
Persze az előző lakók szerint semmi gond nem volt a pasival - igaz ők nem is csináltak semmit, csak kontármunkát - ennek isszuk most mi a levét, és ezért kellett szétverni a lakást fullosan, amiért most fenyeget :(

Pjotr # 2008.05.18. 08:06

Ne haragudj, de fogalmad sincs miről beszélsz.
Miért ne lehetne egy térelválasztó falat kivenni?
Statikailag semmi szerepük nincs, attól, hogy ott van még nem jelenti, hogy alá is támaszt akármit is.
Meg nem csak kisméretű téglával szokás elválasztó falat csinálni, sőt, már jó ideje egyáltalán nem használnak ilyet, vannak direkt erre a célra készült válaszfal téglák.
Elnevezheted A-n meg B-nek akár XY-nak is a falakat, attól még nem jelenti, azt, hogy alá is támaszt akármit is.
Ha ennyire értesz hozzá, akkor nyilván az egyetemen tanultál róla és százával számolgattad a tartókat, ebben az esetben tudod, hogy egy ilyen kéttámaszú tartónál, mindig van egy bizonyos belógás középen, ilyen esetben most, hogy kivették a közfalat -ha minden szabályos- csak az történt, hogy ez a "lógás" jelentkezett, ez egy természetes dolog, és ez okozta, hogy a plafon megsüllyedt és a felette lévő lakásban megrepedt a fal és a plafon találkozása.
Ez be fog állni, és utána lehet javítani.
Egyáltalán nem jelenti azt, hogy vissza kéne a állítani az eredeti állapotot, maximum kötelezni lehet az építkezőt, hogy a keletkezett kárt javítsa ki vagy térítse meg.
A ház tervrajzával sem megy semmire, mert egy laikus hiába nézegeti, semmit nem fogsz megállapítani belőle.
Azt kell csinálni amit írtam és nem elméleteket gyártani.
Lemenni, elkérni a terveket, engedélyeket, ha nincs, akkor bejelenteni a megfelelő helyen, majd kijön egy szakember és megállapítja, hogy pontosan mi is a helyzet.
Ha engedély nélküli építkezésnél életveszélyre hivatkozol, akkor gyorsan ki fognak jönni.
Lehet még saját statikus szakértőt felkérni, de az pénzbe kerül.
Egyvalamire nincs szükség elméleteket gyártani olyan dolgokról amit nem láttál és nem értesz hozzá.

monalisa1 # 2008.05.18. 07:41

Akkor meg a födémet alátámasztó fal lehetett - szerintem. (Sima közfalnak általában a 10 cm-es kisméretű tégla használatos.)

Az önkormányzat építészeti irodájában bizonyára elő tudják keresni a ház tervrajzát, de elvileg a közös képviselőnél is kell lenni egy komplett tervdokumentációnak.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.18. 05:29

20cm-es

monalisa1 # 2008.05.17. 22:08

Bizonyos esetben egy közfal teljes megszüntetése is lehetséges, ha ehhez a szakhatóságoktól az előzetes engedélyezés megvan. (Pl. a fürdőszobáját és WC-jét elválasztó köztes falat valaki kivette, és más elrendezésű új vizesblokk helységet hozott létre - neki ekként volt megfelelőbb.)

monalisa1 # 2008.05.17. 22:04

Pjotr, ha "A" fal és "C" fal közt van a "B" fal, az szerintem alátámasztja a "A"-re és "C"-re ráhelyezett gerendákat.

Egy közfalat elvileg odébb lehet tenni, ezáltal az egyik szoba nagyobb alapterületű lesz, a másik meg arányosan kisebb, de eleve megszüntetni...

Kriszta, az eredeti állapotot kell visszaállítatni a lakótárssal - a hatóság erre bizonyára kötelezni fogja -, és jöhetnek a befektetők.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 21:50

:) Hivatalosan minden kellene, építész, statikus, gépész, terveztetni, engedélyeztetni, itt belvárosban mindenhez engedély kell.

Kis ház ez, összesen 4 lakás, és hárman lakjuk. Hoztam két befektetőt is, akik az egészet felvásárolnák és építenének egy 6-7 emeleteset, de mivel kicsi a telek és a lakásonként, de minimum 50%-ban gépkocsibeállót kellene a föld alá építeni, ami már egyik befektetőnek sem érné meg.

Na most adtam fel, hogy valaha is el tudunk költözni. Van egy telkünk, ahová már meg is terveztettem az új házat... egyelőre csak a fűnyírás marad.

Pjotr # 2008.05.17. 21:48

Monalisa neked indulni kéne a az uri geller műsorban, innen messziről simán megmondod, hogy egy támaszfalat vettek ki...
10cm-es fallal nem támasztanak alá semmit, pláne nem gerendavégeket, egyszerűen rá sem fér.
Miért ne lehetne sima közfalat, elválasztófalat kivenni, hiszen azért nem támasztófal, mert statikailag semmi szerepe nincs, csak térelválasztó.
Nem kéne ijesztgetni senkit, hogy le fogna zuhanni a falaik.
Az átalakítás engedélyköteles, le kell menni és el kell kérni az engedélyeket, terveket, statikai számításokat, ha ez nincs, akkor lehet fordulni az önkormányzat építési hatóságához kiemelve, hogy esetleges életveszélyről lehet szó és intézkedni fognak.

nandy # 2008.05.17. 21:44

Ha a frissen felújított konyhám mennyezetén is folyik majd a víz, asszem felmegyek, és elfelejtem, hogy egyébként úrinő vagyok...

nandy # 2008.05.17. 21:41

OFF.

Minket a felső szomszéd áztat el állandóan. A fürdőszoba mennyezete egy merő víz, a konyháé szintén. Ahányszor mos, nálunk folyik a víz a menyezeten, falakon (!). Nem lehet vele mit kezdeni, pedig még beszélőviszonyban is vagyunk vele.

Az alattam lakó meg állandóan nálam kopogtat (oda is lemegy a víz)...

ON

nandy # 2008.05.17. 21:37

Izé... nem kellene valami engedély ehhez az átalakításhoz?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 21:32

A férjem lement, a pasi ül a földön és veri a maltert a tégláról, de úgy, hogy a földön hever a tégla és szinte remeg a ház.

:) Hát szakember az nem volt, csak rokony.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 21:29

Nem tudok aludni, mert még mindig kopácsolnak, tegnap is éjfélig tartott.

Ugyan az a beosztás alul, mint felül. Két oldalfalat vettek ki egyet a két szoba között, egyet pedig a konyha és az étkező között. Szerintem is lezuhanhatnak a falaink bármikor.

monalisa1 # 2008.05.17. 20:19

Elolvastam, szóval: a ti padlózatotok alatti áthidaló gerendákat megtámasztó (köztes) falat szüntette meg - még szerencse, hogy rájuk nem zuhantatok...

monalisa1 # 2008.05.17. 20:13

Kriszta

A két szobátok közti közbenső (10 cm-es) fal támasztotta alá a szobák szélső (fő)falait áthidaló gerendákat, de mivel a köztes falat az alattatok lakó lakótárs eleve megszüntette, értelemszerű, hogy támaszték hiányában feszültség keletkezett a mennyezetben - még szerencse, hogy le nem szakad rátok...

Közfalat elvileg lehet némileg odébb tenni, de hogy a gerendának semmiféle támasztéka ne legyen, az azért durva barkács dolod...

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 16:46

A kollégáim építészek, az egyik önkormányzattól jött, hétfőn megkérdezem.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 16:42

Köszi, hogy válaszoltál, jó hallani, hogy másnak is van ilyen problémája. Vagy nem ezt akartam mondani, dehogy jó, nem így gondoltam.
A férjem azt mondja, hagyjam a fenébe, nem átlagosak a szomszédaink.

Szeniko # 2008.05.17. 16:35

mi ezért nem bontottunk falat, mert úgy tudjuk (de ez nem biztos mert végül nem jártunk utána végül hivatalosan), hogy az engedélyköteles, illetve főfalat nem is lehet megpiszkálni.
Én is voltam egyébként a "másik oldalon", tavaly a szomszédom újított fel, és konkrétan áttörték villanyszerelés közben a szoba falát (ágy közepén törmelékhalom és egy helyes kb. fél négyzetméteres lyuk a falon) - kihívtuk a biztosítót és kifizették a kárt, ilyen esetben nem is szükséges, hogy Nektek legyen biztosítás a lakáson, én az enyémre akartam megcsináltatni, és nem lehetett, hanem a társasház biztosítására kellett, mert a szomszéd okozta a kárt. Én első körben a közös képviselőt keresném meg h mit lehet tenni, neki kell hogy legyen rutinja ilyen ügyekben.
nem tudom milyen idős házban laktok, de sajnos ezeknél a régi házaknál érhetik ilyen kellemetlen "meglepetések" az embert ha ő, vagy a szomszéd felújít.
Nálunk a régi lakásunkban még a szomszéd ház építése miatt is megrepedtek a falak (mélygarázst csináltak), igaz, közel 120 éves a házunk.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 16:20

De jó, hogy éppen most lett felvetve ez a téma.

Annyira frissen vagyok érintve, csakhogy a másik oldalon állok.

Az alattunk lévő szomszéd megváltoztatta a lakás elosztását. Egyszerűen kivette a belső falakat és máshová helyezi az újakat.
Nos, a két szobánk közti elválasztófalnak így nincs lefelé folytatása. Most, hogy bontják alattunk, egyszerűen végigrepedt a sarokban a falunk. Le van mindkét szobában tapétázva a fal és az egyik szobában a plafon is, így csak azt látom, hogy a gyerekek szobájában a tapéta fölött elindult a repedés és folytatódik a plafonon tovább. Csak azt hallom, hogy serceg a tapéta és válik el a faltól.
Ha belejentést teszek, le kell szednem a tapétát és meg kell nézni, mekkkora lett a repedés? Annyira kétségbe vagyok esve. Éppen árulom a lakást, de ha valaki mégis megveszi és utólag kiderül, hogy a tapéta alatt mekkora a baj, akkor azért mi felelünk.

Szeniko # 2008.05.17. 15:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon köszönöm válaszát!

Szabó Enikő