áron alul


Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.07.03. 08:03

Mivel örökölték, valószínűleg az adó- és értékbizonyítvány szerinti értéken adták tovább. Az egy becsült érték, kiindulópont az illeték megállapítására. Piacgazdaságban az ember annyiért adja, veszi ingatlanát, amennyiért tudja.

Az, hogy a vevő később kötött egy jobb üzletet, azt számonkérni, hát......

Egyébként az ingatlanközvetítők pont ezért jöttek létre, hogy segítsenek az értékesítésnél. Valószínűleg jelezték volna, ha a kereslet fellendül és így magasabb vételárért lehet az ingatlant értékesíteni.

monalisa1 # 2008.07.02. 22:02

Mindig vannak szerencsés emberek meg szerencsétlenek is...

hathor # 2008.07.02. 21:41

Mondjuk, hogy 40%-os az értékkülönbség, ami soknak tűnik. De szerintem egy kis értékű lakásnál nem annyira érzékelhető ez a különbség.
Laikusnak mind a két ár elfogadható lenne.

monalisa1 # 2008.07.02. 20:31

Általában 30%-os egy feltünő értékaránytalanság - vagy még azt is meghaladó -, azonban ha valaki elpotyálja a tulajdonát vessen magára.

ptcruiser # 2008.07.02. 19:49

A harminc nap a földhivatali jegyzésre vonatkozik és az eljárás támadható (ha a jegyzés során vmi nem volt jogszerű csak akkor eredményes, de a szerződéses jogviszonyra ez nem hat ki akkor sem)
A szerződés megtámadása 1 év, valszeg' a feltűnő értékaránytalanság címen lehet keresgélni (hogy eredményesen azt nehéz a kevés információból megítélni)

hathor # 2008.07.02. 19:25

Köszönöm szépen válaszát.

Tehát, ha jól értem megtámadhatják, de nem mennek vele semmire.

Van ennek valami ideje, amíg megtámadhatják.
Azt hallottam, hogy valami 30napos fellebezési idő van, vagy megtámadási idő.
Létezik ilyen?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.02. 19:15

Megtámadhatják. Az más kérdés, hogy a bíróság elutasítja
a kereseti kérelmet.
A jog ilyen értelemben nem foglalkozik a gazdasági döntések következményeivel.

hathor # 2008.07.02. 19:10

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.
Adva van egy adás-vételi szerződés.
Eladók eladták örökölt lakásukat, magánszemély megvette. Mgánszemély eladta pár hónap múlva, mert többet kínáltak neki a lakásért.
Az eladók utólagosan megtámadhatják a szerződést, mert rájönnek, hogy értéken alul adták el az ingatlant? Bár erre senki nem kényszerítette őket, saját akaratukból adták ennyiért, illetve a vevő ajánlat tételére.

Sürgős válaszra lenne szükségem.

Köszi

monalisa1 # 2008.06.28. 14:45

Az hogy a néni nem ügyvéd előtt írt alá, még nem lenne probléma, mert végül is elég annyi, hogy az adásvételi szerződésen az aláírást sajátjának ismeri el, illetőleg, hogy a jelenlévő tanúk előtt írta azt alá - hogy "ne kelljen má'" fáradnia...

A szerződést ügyvédnek kell megmutatni - inkább későn mint soha.

Az hogy az eladáskor voltak még ott saját dolgai, továbbá előzőekben másnak már eladott építőanyag stb., nos az ezekre vonatkozó előzetes szóbeli megállapodást kellene tudni(a) nagyon pontosan- hitelt érdemlően visszaidézni - melynek ismerete alapján az ügyvéd úgyszintén tanácsot adhat az esetleges továbbiakat illetően. (Sok jóra azért ne számítson a néni, mert lehet, hogy azóta onnan mindent eltüntettek, elvittek.)

Sajnálatos, hogy sok idős ember anyagilag jelentősen megkárosul - és az elkövető jogilag megfoghatatlan...

szigeti # 2008.06.28. 12:44

Még azt tennék hozzá, hogy a néni az adásvételit nem ügyvéd előtt írta alá, a vevője a lakására ment...Úgy hozta-vitte a papírokat, hogy a néni "ne fáradjon"

szigeti # 2008.06.28. 12:41

Soká vettem észre, hogy ismét van hozzászólás. Nagyon köszönjük. Az ár kb 10 millió ft (rendes forgalmi érték most) és az eladási 5 M. Van értelme támadni a szerződést? A néninek se rokona, se ismerőse a vevő. Ráadásul elpakolni sem tudott a család, mert a vevő nem engedi be. Ilyenkor mit tudnak tenni? Ott anéni jó pár dolga még. Van ott építőanyag is, amit a néni még ez előtt az adásvételi előtt eldott másnak. Szóval az már másé volt a házvétel-ügy előtt. De a házvevő, aki kiforgatta a nénit, azt mondja az ott volt a portán megtekintéskor, az is az övé. Viszont arról is van szerződés (oda nem kellett ügyvéd csak 3 tanú van a papíron)A család úgy látja, azt hogy tudta volna kétszer eladni a néni? az adásvételikor már nem volt a övé az anyag. Ilyenkor mit tehetnek? Az anyag vevője nem tudja elhozni a sajátját.Nem engedik be.Hova fordulhatnak segítségért? Az embert azt tudja eladni,ami az övé.

ptcruiser # 2008.06.17. 18:16

Igyekszem... remélem tényleg hasznos lehet nemcsak szigetinek, hanem esetleg másnak is a későbbiekben. Sajna már gyakori az idős vagy korlátoltabb (Kismackó vendéglő, xyz. számú italbolt, khmm...) emberek becsapása. Ilyenkor a hozzátartozó meg csak néz, hogy mi van.

monalisa1 # 2008.06.16. 19:44

Köszönet a hasznos kiegészítésért.

ptcruiser # 2008.06.16. 19:16

Némi útmutató a bírósági eljáráshoz:
A szolgáltatás (ingatlan) és ellenszolgáltatás (vételár) értékbeli eltérése csak akkor ad alapot a megtámadásra, ha az eléri vagy meghaladja a feltűnő értékaránytalanság megállapításához szükséges mértéket. Az ilyen esetekben vizsgálandó és mérlegelendő körülmények meghatározásán túlmenően azonban a gyakorlat sem nevesít olyan pontos százalékos arányt, amely - követendő zsinórmértékként - minden ilyen címen történő megtámadásra irányadó lenne. Ennek az a magyarázata, hogy a szerződő felek egymás közötti viszonyában a teljes szerződéses folyamatot olyan egyedi sajátosságok jellemezhetik, amelyek - még azonos típusú szerződés esetén is - más szerződő felek esetében nem, vagy nem olyan hangsúllyal merülnek fel, mint a konkrét ügyletnél.
A PK 267. számú állásfoglalás I. pontjában megfogalmazottaknak megfelelően ilyen perekben a bíróságnak először a szerződés-kötéskori forgalmi és értékviszonyok alapján a szolgáltatás értékét (forgalmi értékét) kell meghatároznia. E körben a keresleti-kínálati viszonyok alakulásának, a hasonló szolgáltatások értékét meghatározó más szerződéses (forgalmi) adatoknak a figyelembe vétele mellett jelentősége van az azoktól való minden eltérésnek, a szolgáltatás minőségének, korszerűségének, újszerűségének, divatosságának stb. A minden lényeges körülményre kiterjedő, összehasonlító adatokkal alátámasztott szakértői vélemény beszerzése az ilyen perekben nélkülözhetetlen.
A feltárt forgalmi adatok alapján megállapítható értéktől (ár) való jelentősebb eltérés önmagában azonban a szerződés megtámadását nem teszi alapossá. Csak a szerződés teljes tartalmának és a szerződéses folyamat sajátosságainak tükrében ítélhető meg, hogy az eltérés e körülményekre figyelemmel minősíthető-e olyan feltűnőnek, amely a megtámadás folytán a szerződés érvénytelenségét vonja maga után.
A szerződéskötést követően bármely okból keletkezett feltűnő érték-aránytalanság akkor sem ad alapot e jogcímen a szerződés megtámadására, ha az jelentős mértékű. Feltűnő aránytalanság címén a szerződés csak akkor támadható meg, ha a sérelmet szenvedett felet nem vezette az ajándékozás szándéka. A szerződéskötés körülményeinek, a szerződő felek kapcsolatának (közeli rokoni, baráti viszony), nyilatkozatainak vizsgálatával kell eldönteni, hogy a szolgáltatás értékétől eltérő ellenérték meghatározása az ingyenes juttatás (ajándékozás) szándékával, tudatosan történt-e.

monalisa1 # 2008.06.15. 09:59

Ha a néninek van közvetlen hozzátartozója: gyermek, testvér és/vagy unoka stb., ő járjon el ügyvédnél a néni nevében, érdekében.

Az adásvétel bírósági érvénytelenítésére esetleg még bele lehet veni a feltűnő értékaránytalanságot, ez kb. 25-30% között értendő. (Bár mindenki annyiért adja el a házát stb. amennyiér talál rá vevőt...)

A kényszer, a fenyégetés, az eladó cselekvőképtelensége stb. az mind nagyon is jó - nyomós érv lehet.

szigeti # 2008.06.14. 15:04

82 éves :-(((( nem hagyott az rajta haszonélvezetet, semmit nem hagyott, szerencsétlen az se tudja, mi az:-(( Olvastuk a szerződést, rendes adás-vételi.

Ilyen esetekben általában mi lesz a per vége?

Nagyon köszönöm, hogy választ kaptam!!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.14. 14:59

A szerződést érvénytelenség címén lehet megtámadni. Arra hivatkozással, hogy az eladó a szerződés aláírásakor tévedésben volt, a tévedését a vevő idézte elő.
A szerződés semmiségére kényszer, fenyegetés, illetve az eladó nyilvánvaló cselekvőképtelensége esetén lehetne pert indítani.

Összegfoglalva: Jelen tényállás alapján a szerződés érvénytelenségére hivatkozással lehet peres eljárást indítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.14. 14:55

Ő pert indíthat a szerződés érvénytelenségének megállaptása iránt. De szerintem ez nem ilyen egyszerű. Ha esetleg úgy adta el az ingatlant, hogy holtig tartó haszonélvezete maradt; vagy ha nem is adásvételi szerződést kötött, hanem életjáradékit vagy örökösödésit, akkor másképp kell számítani az értéket is.

szigeti # 2008.06.14. 13:56

A néni mit tud tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.14. 13:34

Neked nem.

szigeti # 2008.06.14. 13:09

Sziasztok, sos segítséget ,tanácsot kérek. Nagyon idős rokonunkat rábeszélték egy adásvételi aláírására, aki már nem igazán tudta felmérni az árakat-aláírt egy szerződést, amiben a vételár irreálisan alacsony, a bizonyított (volt értékbecslő) piaci ár alatt van. A szerződésben szereplő vételár a piaci érték fele alatt van. (nem kap mellé pénzt!!! ) Mit lehet tenni???lehet valamit tenni???