csatorna befizetési kötelezettség papírfecnin


nanemaaa # 2008.07.17. 10:33

Elméletileg az érintett lakóknak be kellett volna lépniük egy ún "közműtársulásba". Bizonyos százalék felett (talán 2/3 ?) az is belépettnek számít, aki a valóságban nem lépett be. A közműtársulás ügyeit az önkormányzat, vagy az általa megbízott szervezet bonyolítja. Ezt a szervezetet kellene megkeresned. Ők biztosan tudnak felvilágosítást adni... a nevüknek és a címüknek rajta kellene lennie a levélen, amit kaptatok. Elméletileg ők küldték a levelet is. És mivel nem hatósági ügyről van szó, így nyilván elég egy levél, mert határozatot csak hatóság hozhatna.
Építésügyi hatóságot ez ügyben kár keresni, semmi köze az ügyhöz.

Bogyó81 # 2008.07.16. 15:27

Felhívtam... "nincs bent az illetékes kolléga, hívjam jövő héten őket"... a bibi, hogy úgy tudom vagy 18. a határidő vagy 31. és hivatalos értesítő (fizetési felszólítás) a mai napig nem érkezett... Mindegy. Köszönöm a hozzászólást!

kismukk # 2008.07.16. 09:51

Találgatás helyett nem lenne célravezetőbb egyenesen bemenni vagy felhivni az önkormányzatot (épitési osztály?) és megkérdezni, mi van?
Nálunk először jött egy általános értesités, név nélkül, hogy csatornázás lesz. Aztán jött névreszóló fizetési felszólitás.

Bogyó81 # 2008.07.16. 08:54

Nincs senkinek tanácsa, ismerete? :( Nagyon fontos lenne!

Bogyó81 # 2008.07.14. 12:59

Üdvözlök mindenkit!

Hozzá értők véleményét, tanácsát szeretném kérni.

Ahol a szüleim laknak, ott az a település idén elnyert egy pályázatot, melynek következménye, hogy az adott település a környező településekkel megépíttetheti a csatornahálózatot, melynek jó részét az Unió állja és a maradékot az Önkormányzat. Utóbbi ugye a lakókra kivetíti a díjat, házanként 150.000 Ft. Ennek befizetése lehet egy összegben vagy pedig lehet kérni részletfizetést 5 évre.

A lényeg az lenne, hogy a befizetési értesítő annyi volt, hogy bedobtak minden postaládába egy egyszerű levelet, hogy erre és erre a számlára a lakók fizessenek be 150.000 Ft-ot vagy kérjék a részletfizetést. Semmi személyre szóló megszólítás, semmi hivatalos értesítés (nem tértivevényes ahogy ugye a hivatalos leveleket kézbesíteni szokás). Mondtam anyuéknak, hogy egy sima levélre be ne merjék fizetni a 150.000 Ft-ot, majd csak akkor fizessék ki, ha az Önkormányzattól hivatalos és névre és címre (helyrajzi számra) szóló értesítést kapnak.

Kérdéseim azok lennének, hogy:

  • az Önkormányzat megteheti, hogy csak egy szimpla egyszerű, postaládába bedobott levélben kötelezi a lakókat a 150.000 Ft csatornaépítési önrész megfizetésére, azaz ennek bankszámlára történő utalására?
  • van erre valami jogszabály, hogy ilyen esetben mikor kell a lakóknak megfizetni a díjat, azaz hogy sima levélben nem kérhetik meg erre?
  • ennek van egy hivatalos formája, ugye? Ha igen, mi lenne az az elejétől a végéig?

Remélem tud valaki érdemi információt adni nekem, hogy miként tegyenek a szüleim és a lakosok, milyen formában kérjék a hivatalos értesítőt, stb...

Elnézést, ha kicsit ziláltan fogalmaztam, de kicsit dühös vagyok az Önkormányzatra, mert az én tudásom szerint ilyet nem tehetne meg.

Köszönöm!