Társasház és közös tulajdon


Ti mi # 2019.09.18. 04:07

Az önkormányzat nem tudja megoldani, nálam van.
Azért köszönöm!

oligaliga # 2019.09.17. 19:14

Akkor marad az, hogy az energiaellátást az önoormányzatnak kell megoldania.

Ti mi # 2019.09.17. 18:21

Oligalika

Már átvette a csatornázási művek. Csak az áram megy tőlem, ami hozzá kell.

oligaliga # 2019.09.17. 17:42

Ettől függetlenül át kell adnod az üzemeltetést. Neked ez csak jó, mert a karbantartás, javítás a szolgáltató költsége lesz, sőt, az első főelem cseréje után a szivattyú is. A javítás egy rendes átemelőbe való szivattyúnál (nem a tescós vízsszivattyúra kell gondolni) több százezer forint is lehet.

Ti mi # 2019.09.17. 17:19

Szeretném, ha ez szépen megfogalmazva kerülne az okiratba, ezért érdeklődtem, hátha valaki más is van hasonló helyzetben.

Ti mi # 2019.09.17. 17:18

Oligalika
Szomorú örökös
Alfateam

Köszönöm a válaszotokat :)

Újépítésű családi házak vannak egy telken. Úgy lett kiépítve, hogy arra a házra kötötték rá a rendszert, akihez a legközelebb van az átemelő. Ezért lettem én :)
Nem lehetett máshogyan megcsinálni.
Teljesen egyetértek, hogy a havi elszámolás lenne a fer, de ennek ellenére én éves fizetést szeretnék.

oligaliga # 2019.09.17. 16:12

Annyiban pontosítok, hogy a jogszabály szerint az önkormányzatnak kell kiépítenie a felhasználótól független energiaellátást a szivattyúhoz, illetve ha ez aránytalan terhet róna rá, akkor meg kell állapodnia a költségviselésben a tulajdonossal.

oligaliga # 2019.09.17. 16:06

Ti mi

Ez a házi szennyvíz átemelő a Társasházak szennyvizét emeli át a szennyvíz vezetékbe? Mert ha igen, akkor felajánlhatod, sőt, fel kell ajánlanod üzemeltetés átvételre a víziközmű-szolgáltatónak.

Miután átveszik, az üzemeltetés teljes költsége, ideértve a villamos energiát is, a víziközmű-szolgáltatót terheli.

Szomorú örökös # 2019.09.17. 15:55

alfateam

Nincs a háznak saját mérője?

Nem alapfeltétel egy társasháznál. Több olyan társasház van, ahol nincs közös mérő.

Ti mi

Abban megegyeztünk, hogy egyenlő arányban fizetünk.
Nem szeretnék minden hónapban menni a pénzemért, így arra gondoltam, hogy előre egy évre fizesse ki mindenki a pénzt.

Előre szerintem nem lenne tisztességes, én inkább havonta olvasnám le a külön mérőt és az alapján fizettetném ki velük, bármennyire is macerás.

alfateam # 2019.09.17. 15:48

" A szennyvíz megoldása átemelős szívattyúval történik, melyhez az áramot én biztosítom, mert az én rendszeremre lett rákötve egy külön mérő órával "

Nincs a háznak saját mérője?

Ti mi # 2019.09.17. 15:38

Üdvözlök Mindenkit!
3 lakásos társasházban lakom. A szennyvíz megoldása átemelős szívattyúval történik, melyhez az áramot én biztosítom, mert az én rendszeremre lett rákötve egy külön mérő órával . A kérdésem az lenne, hogy mi szerepeljen az alapító okirat mellékletében, hogy ne legyen a jövőben gond a másik két házzal.
Abban megegyeztünk, hogy egyenlő arányban fizetünk.
Nem szeretnék minden hónapban menni a pénzemért, így arra gondoltam, hogy előre egy évre fizesse ki mindenki a pénzt. Természetesen a befizetett csekkről másolatot kapnak minden hónapban. Túlfizetésnél visszaadom a pénzt.

Hogyan szerepeljen mindez az alapító okiratban, hogy jogilag elismerhető legyen?
Köszönöm!

Alexa612 # 2019.08.23. 16:16

A többesszám azért mert egy párról beszélünk, a ház képviseleti szerződésében mindkettőjük megvan jelölve erre a pozícióra. A fejfájást az okozza hogy már 18.500ft a közösköltség, de azon kívül hogy a küllem elmegy, nem sokra mentünk, mert a munkálatoknak súlyos hiányosságai vannak.
Ezen felül a hitel mindig egy előzetes árkalkulációval lett felvéve. A szerződések szerint belefért volna minden a keretbe, és mégis csak félig lettek azok megcsinálva így jött az újabb hitel ötlete.
Arról nem beszélve hogy olyan munkálatra is lett fizetve "elm." ami még véletlenül se lett megcsinálva

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.23. 15:46
  1. Nem a közös képviselő kötelez, hanem a többség. Kölcsön felvételére az sem - de olyan közös költség fizetésére, amellyel adott idő alatt befizetsz annyit, mint a lakástakarék teljes megtakarítása lenne, igen.
  2. Ha arra gondolsz, akkor sok közös képviselő - különösen a cégek - egyúttal társasházkezelők is. Ha esetleg egyedi vállalkozási szerződésekről beszélsz, az már összeférhetetlen, kivéve, ha a konkrét szerződést a közgyűlés szövegszerűen hagyja jóvá. (De az ellenőrzéssel még akkor is aggályos.)
  3. Ezt nem értem.
  4. Ezt se.

(Mi ez a többesszám? Hát hány közös képviselőtök van erre a kis házra?)

Alexa612 # 2019.08.23. 15:00

Üdv!
Szeretnék pár kérdést feltenni, remélem kapok rá választ.
8 lakásos társasházban élünk(saját tulajdon)
A közös képviselők már a 3.fundamentás hitelre kényszerítettek rá minket, mondván hogy sose elég a munkálatokra a pénz. A számlákért könyörögni kell, sőt volt hogy közgyűlést hivatott össze és a lakók előtt vont kérdőre minket hogy mégis mire kellenek a számlák. A szerződések elméletileg lefedték az egész munkálatot, és elég nagy előleget is fizettek ki ennek ellenére szinte minden munkálat félbe maradt a pénz hiányára hivatkozva. Eddig más vállalkozók keze alatt voltak a ház körüli tevékenységek, most azonban a közös kipviselőnk létrehozott egy vállalkozást és ő csinál mindent, mondván hogy ez a legolcsóbb. (hozzáteszem valószínűleg egy szakember harmad annyiért megcsinálta volna azt amit ő...)
A kérdéseim azok lennének
1; Tényleg bármennyi hitelre kötelezhet minket ha a többséget megnyeri?
2; a közösképviselő lehet e a megbízott vállalkozó? (nem egyezett bele mindenki)
3;ha a felvett hitelből nincs megvalósítva a tervezett munkálatok fele se, nem lehet felelőséggre vonni érte őket?
4;a közös képviselők eladták a lakásukat. Pár napja elkértük a bejelentett lakcímüket, és ők a társasházi címet adták meg, hogy továbbra is oda vannak bejelentve. A hivatalos szerződésen miszerint a képviselő lesz az új vállalkozó az új "tulajdonos" (aki megvette a lakást) a tanú. Ha nincs átiratva a lakás a felvásárló nevére akkor szabályos e hogy ő írta alá a dokumentumot?
Várom válaszotokat ????

MajorDomus # 2019.07.11. 19:00

Sajnos Kbs-nek igaza van.
Azért mert a tulaj 7 éves,az nem jelenti azt,hogy a lakással szemben nem lehet érvényesiteni a társasház követelését!
Például jelzálogjoggal.
.
A képviselőtök lusta dolgozni! Cseréljétek le!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 16:29

Én téged - szervusz, itt mindenki tegeződik - semminek nem tituláltalak. De ha már szóba hoztad: aki így köszöni meg a segítséget (mert talán fel sem ismeri), az tényleg nem nagyon okos.

tea466 # 2019.07.11. 15:19

Köszönöm, hogy butának titulált, már megérte ide beírni. Lényeg, hogy Ön viszont okos.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 10:17

Butaság, amit írsz. A társasházatoknak vagy ügyvédet vagy közös képviselőt kellene váltania. Vagy mindkettőt.

tea466 # 2019.07.11. 06:41

Egyébként nagyon köszönöm, hogy válaszoltak a felvetésemre, de sajnos, ha annyira egyszerű lenne ez az eset, mint ahogy a válaszokból kitűnik, nem írtam volna ide a Jogi fórumra.
Azért köszönöm, hogy elovasták.

tea466 # 2019.07.11. 06:26

Köszönöm a válaszolat. Sajnos nem árvereznek el semmit, sok-sok éve megy ennek a milliós tartozással rendelkező tulajdonostársnak a tartozásos ügye, mára másfél milliósra duzzadt. A lakást a hétéves gyerekére íratta át, így a gyámhatóság miatt semmi retorzió nem alkalmazható velük szemben, legalábbis a közös képviselő évek óta ezeket az infókat adja nekünk.
Ja és hogy ne szavazzuk meg? Ez így lenne a legjobb, de sajnos sokan nem látják át, hogy mibe lépnek bele és, ha még egy kicsit motiválják is, könnyen aláír mindent. A többség sajnos ilyen. Motiváció meg van, pl. a kivitelező jelölt részéről, aki maga kereste meg a házunkat ezzel a projekttel és nem mi kerestük őt. Érdekes nem?
Ez van.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 06:07

Aki nem fizeti a közös költséget, annak majd elárverezik a lakását. Abból megtérül a tartozása.

MajorDomus # 2019.07.10. 20:04

A ház nem jut csődbe,legfeljebb fizetésképtelenné válik.
Alkor ne szavazzátok meg a felújitást.ennyi.

tea466 # 2019.07.10. 07:10

Köszönöm a gyors választ. Erről jut eszembe, hogy egy lakó ill. család máris van, aki biztosan nem fogja fizetni, mivel másfél millióval tartozik a háznak. Sajnos évek óta nem fizetett semmit, viszont gyermekmegőrzőt működtet a lakásában, ahol a család is lakik és nem kötótt be külön vízórát. Ezért igen magas vízátalányt is kellett volna fizetnie a közös költségben de ő ezt inkább kihagyta. Ezen kívül sokan idősebbek, a tizenöt éves futamot kétséges, hogy végig tudják vinni. Ezt ráadásul ők is hangoztatják, de sajnos nem veszik figyelembe sokan. Mi lesz, ha csődbe jut a ház a hitel miatt? Erről nem tud senki semmit.
Köszi.

MajorDomus # 2019.07.09. 20:11

Ez igaz is!
A kamatmentes hitelről van szó,ez úniós pénz.
Közgyűlésen egyszerű többséggel dönthettek róla,de ez öngyilkosság.
Csak akkor érdemes felvenni,ha legalább 75 % támogatja,ezért célszerű az írásbeli szavazás!
Ha 2-3 család nem tud fizetni,azt áthidalja a társasház,de 6 lakás esetén már csődbe juttok,mert nem tudjátok fizetni a törlesztőrészletet.
.
A képviselőnek meg köszönjétek meg,hogy bevállal egy csomó munkát azért,hogy értékesebb legyen a házatok.

tea466 # 2019.07.09. 19:47

Tisztelt Fórum, Fórumozók!
Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget vagy véleményt kérni.
Adott egy 31 lakásos társasház, három emeletes. Nemrég a közös képviselő ( aki egy vállalkozó, tehát nem a ház lakója, persze ez nem gond, csak a tények miatt említem ) egy MFB hitelt hozott fel, hogy ötvenmilliót fel kellene vennünk, mert ez a soha vissza nem térő alkalom, és még a Főtáv házban lévő hőközpontját is felújíthatnánk belőle, meg szigetelés stb., stb. ahogy ez manapság megy. Lényeg, hogy néhányunknak nem tetszik az ötlet, a 15 éves elköteleződés és más sem. Sajnos a lakók eléggé apatikusak és tájékozatlanok is, könnyen bele lehet vinni őket bármibe.
Kérdésem tehát, hogy milyen szavazati arány kell ahhoz, hogy ez a projekt elinduljon, úgy tudom, hogy egyhangú többség, de az hány százalék, 100%? Vagy egy megismételt közgyűlés is elég lehet ehhez, vagy ha mégsem, netán a lakók összességének 50+1%-a? Ja, és pl.az Otthon melege meg hasonló vissza nem térítendős projektekből kimaradtunk, soha nem próbált valami kedvezőbbet intézni, most meg azt mondja, hogy jelenleg nincs más lehetőség.
Várom tisztelettel és előre is köszönöm, ha megosztjátok véleményeteket ezzel kapcsolatosan.