Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasház és közös tulajdon

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.29. 13:20

De azt nem a társasházi közgyűlés határozhatja meg, hanem jogszabály. Legfeljebb.

www.kbs-ugyved.hu

nonolet # e-mail 2018.08.29. 12:01

Vannak azért korlátozó szabályok is.
Amik így kezdődnek pl. hogy
Födémben nem vezethető ...
Egymás fölött nem lehet...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.28. 16:48

Röhögd ki őket - és csináld.

www.kbs-ugyved.hu

Jack Night # e-mail 2018.08.28. 16:47

Köszönöm a válaszokat.
Igen, a nem teherhordó válaszfalak lakáson belüli mozgatását is megtiltották úgy is, hogy az ember előtte természetesen statikus szakvéleményt készíttet. :(

drmosza # e-mail 2018.08.28. 15:42

"Például nem lehet felcserélni a konyhát a fürdőszobával".
Jézusom, miket ki nem találnak. :(

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.28. 14:39
Jack Night # e-mail 2018.08.28. 14:37

Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy egy társasházban a lakógyűlés hozhat-e jogszerűen olyan határozatot, hogy egy saját tulajdonú lakásban átalakítás során megtiltja a helyiségek átcsoportosítását. Például nem lehet felcserélni a konyhát a fürdőszobával. Akkor sem, ha az ember előtte gépészeti szakemberrel tervet készít.
Köszönöm a válaszokat.

korrekt54 # e-mail 2018.08.10. 17:05

Kedves Segítők, Tanácsadók !

9 emeletes társasházba költöztem, szerencsére a 9. emeletre. Se zaj, se por, nyugalom, béke !
A szemétledobó két nyílással rendelkezik, egy nagyobbal, és egy kisebbel. Mi a nagyobbikat szoktuk használni, mert nagyobb szemeteszsákunk van! Egyik alkalommal azt vettük észre, hogy a nagyobb ledobó le lett lakatolva!
Senki nem értette, hogy miért, hiszen évtizedek óta használatba volt. A gondnok csak azt a felvilágosítást tudta adni, hogy a közös képviselő elrendelte, hogy az összes házban legyen lezárva !
Tehet -e ilyet önhatalmúlag a közös képviselő ??
Semmi nem indokolta a lezárást !

marna # e-mail 2018.08.09. 09:32

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi helyzetbe kerültem: egy 80-as években épült, 2 emeletes, szintenként 3 lakásos (azaz össz. 9 lakásos) társasház 2. emeleti lakásának tulajdonosaként szeretnék napelemet telepíttetni, természetesen saját költségen. Az alapító okiratban, ami még az építéskor született, s az "új" 2003-as társasházi törvényre nincs aktualizálva - az szerepel a tulajdonosok egyhangú szavazata szükséges mindenhez. Szokás szerint van két lakó, akiknek ez nem tetszik, így első körben hiába lennék környezetbarátabb áram használó, hiába a saját költségemen... nem tehetem. Van-e mégis valamilyen lehetőségem, vagy bele kell nyugodnom, hogy ezen tulajdonosok miatt nem haladhatok a korral? A 2.emeleti, 2 másik tulajdonosból, az egyik támogatja, a másik tartózkodott. A fsz-i és első emeleti, összesen 6 tulajdonosból 4 támogatja, 2 ellenzi.
Nagyon köszönöm előre is válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.07.25. 19:31

Akkor lehet perelni. Ha legalább többségi határozat van.

www.kbs-ugyved.hu

ordroid # e-mail 2018.07.25. 19:14

Nem marad 80%, csak kb 77%, mivel több mint 20%-a van annak a tulajdonosnak.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.07.25. 18:04

Bocsánat, de a maradék 80% az pont a (2) bekezdés által megkívánt négyötödös többség.

www.kbs-ugyved.hu

ordroid # e-mail 2018.07.25. 17:39

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésre keresem a választ:

Adott egy tetőtéri lakás, ami körbeölel egy kb 20nm területű padlásteret, ahova csak a lakáson keresztül lehet bejutni. A lakás tulajdonosa meg szeretné vásárolni ezt a padlásrészt és ezzel növelni a már meglévő lakást. Viszont van egy tulajdonos, akinek 20%-nál nagyobb a tulajdoni aránya és megvétózza az elidegenítést és az alapító okirat módosítást.
Ebben az esetben alkalmazható-e a társasházi tövény 10. paragrafus 6. pontja, miszerint
"(6) * A közgyűlés határozata alapján - ha az (1)-(3) bekezdésekben meghatározott feltételek egyike sem áll fenn - bármely tulajdonostárs kérheti a bíróságtól, hogy a közös tulajdonban álló olyan épületrészre, amely önálló ingatlanként kialakítható, vagy amellyel a meglevő külön tulajdon tárgya bővíthető, megszüntesse a közös tulajdont, ha az a kisebbség méltányos érdekét nem sérti."
Kivitelezhető-e így a saját tulajdonba kerülés és az alapító okirat módosítás - vagy, mivel az alapító okirat módosításhoz 4/5-ös többség kell, okafogyottá válik ez a bekezdés?

Válaszukat előre is köszönöm!

oligaliga # e-mail 2018.07.04. 14:34

genti93

Az építőiparban - főleg társasházak építésénél - az az általános finanszírozási gyakorlat, hogy a kivitelező a költségeire a kivitelező maga vagy a beruházó kölcsönt vesz fel, melynek biztosítására a hitelező jelzálogot jegyeztet be a készülő ingatlanra. Az egészre úgy en bloc, 1/1-ben. Amikor megveszed a még nem kész ingatlant, a te tulajdoni hányadodoról (mert ekkor még nem létezik az albetét), lekerül a jelzálogjog, feltéve, hogy az adás-vételi szerződés alapján a hitelezőnek fizettél. Társasházzá alakulás után az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanod tehermentes lesz, mert a te lakásodra eső részt az eladó már kifizette (vagyis te kifizetted).

Ha eredetileg így írtad meg a szerződést, akkor jogod van ragaszkodni hozzá, vagy ahhoz, hogy az eladó igazolja, hogy 1. a kölcsönszerződés felbontásra került, és 2. emiatt lehetőséged van közvetlenül az eladónak fizetni.

És igen, így is lehet Társasházzá alakulni.

genti93 # e-mail 2018.05.23. 13:12

nonolet,

így egyébként lehet albetétesíteni, hogy rajta van a jelzálog?

gizi39 # e-mail 2018.05.23. 13:11

nonolet!

Köszönöm szépen!
Az osztatlan közös területet nem használhatja senki raktárként. A virágokat kivéve- azokat is csak olyan mennyiségben, ami a közlekedést és a tűzoltást nem akadályozza-, semmit sem tárolhat a lakásán kívül.
De sajnos, szegény beteg, és már harmadik pincét is el akar foglalni. Ráadásul több mint két milliós közös költség tartozása van.

nonolet # e-mail 2018.05.23. 12:57

genti93

Elveheti... amíg nincs albetétesítve.

Nem javasolt direktben a beruházónak fizetni.
Szerintem.

nonolet # e-mail 2018.05.23. 12:55

gizi39

Tisztiorvos, tűzoltóság.
Ők az illetékes hatóságok a panaszokra.

- -

A közös területet MINDENKI használhatja.
A mások zavarása nélkül...

genti93 # e-mail 2018.05.23. 12:28

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy ingatlan amelyen a beruházó elkezdett felhúzni egy 100 lakásos társasházat, hitelből. A jelzálogjog a teljes ingatlanra be van jegyezve, ám a hitelező "bank"-kal közben valamilyen oknál fogva megbomlott a hitelszerződése a kivitelezőnek (állítólag nem kapták meg a teljes hitel összeget, de nem árulnak el részleteket). Az adás-vételi szerződésen fel van tüntetve, hogy az eladó csak a hitelezőnek elutalt összeget fogadja el vételárként, ez az első 60% esetében így is történt, ám most, hogy a projekt a végéhez közelít az eladó - és egyben kivitelező - cég egy új szerződést akar alá íratni velem amelyben neki kell utalnom a maradék vételárrészt. Ebben az új szerződésben van egy kitétel amely szerint vállaljék, hogy a társasház alapítását követően 30 napon belül elintézik az akkor már albetétesített lakásról a jelzálog törlését.
A kérdésem az lenne, hogy ez így mennyire állja meg a helyét ingatlanjogász szemmel? Ebben az esetben a jelzálogjog hogy kerül felosztásra albetétesítés esetén? Az így az én lakásomra jutó jelzálog miatt a hitelező elveheti a lakásom attól függetlenül, hogy azt a hitelt a kivitelező vette fel és én neki megfizettem a vételár maradékát?

gizi39 # e-mail 2018.05.23. 12:26

MajorDomus!

Pincehaszánlat csak a társasház tulajdonosainak jár.
Tehát kívülállónak, akinek nincs saját tulajdona a házban, nem jár pince.

gizi39 # e-mail 2018.05.23. 11:06

Tisztelt Jogászok!

A társasházunkban az egyik tulajdonostárs betegesen papírszemetet és egyéb lomokat gyűjtöget. A lakásába már nem lehet bemenni, már a folyosón, az ajtaja előtt halmozza fel. Valamint már két pincehelyiségben, és a pincefolyosón is. A többi tulajdonos nem fér hozzá a saját pincéjéhez.
Volt, mikor a közös képviselő szóban és írásban felkérte, hogy lomtalanításkor tegye ki az utcára. Nem tette. A közös képviselő más tulajdonosok segítségével ki akarta pakolni. Erre rendőrt hívott, s megakadályozta. Nem látja be, hogy az ajtón kívül már osztatlan közterület van.
Előfordult, hogy az alatta lakó beázott, de az említett, gyűjtögető lakásában nem fértek hozzá, hogy elzárják a vezetékeket, megvizsgálják, hogy mi a beázás oka, mert a több mint 100 nm-es lakása a mennyezetig tele van az összegyűjtött könyvekkel, papírokkal, egyéb lomokkal.
Súlyosan tűzveszélyes és már a csótányok, egerek is megjelentek.
Milyen jogi lehetőség van ennek a helyzetnek felszámolására?
Köszönettel várom válaszukat.

MajorDomus # e-mail 2018.05.16. 19:50

Ez lenne a logikus,de ehhez két partner kellene,s nem az egymásramutogatás!

nonolet # e-mail 2018.05.16. 10:39

...és miért ne lehetne végre megoldani-lezárni?!

Az eredeti szerződések mentén.

MajorDomus # e-mail 2018.05.15. 22:22

Én ezt értem,de ha a vállalkozó szívózik a házzal,mert tudja,hogy nem tudják fizetésre kényszeriteni jogalap hiján, akkor miért baj,ha ez kölcsönös?

nonolet # e-mail 2018.05.15. 11:43

"De miért kellene lépniük?"

Hát másik állapot elérésére.
Ami az eredeti cél volt...

hog

Ne az övék legyen pince.
Ne kelljen elhajtani a vállalkozót

A vállalkozóé legyen végre a tulajdonjog.
Hiszen TELJESÍTETT!!! csak a társasház genyózik vele.

...és lehessen szedni a közös költséget a pince után is.