Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasház és közös tulajdon

MajorDomus # e-mail 2017.11.17. 21:08

Mondom,az ügyeletes társasházi hülye!

Néha,azért olvasd el a társasházi törvényt!

A közgyűlés határoz!

  1. a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke, tagja), illetőleg a számvizsgáló bizottság elnöke, tagja (az ellenőrzési feladatot ellátó tulajdonostárs) ellen kártérítési per indításáról, illetőleg büntetőfeljelentés megtételéről;
  2. polgári jogi vita esetén permegelőző közvetítői eljárás kezdeményezéséről;
Gabcsy #   2017.11.17. 13:26

Szomorú Örökös !
Sajnos a lakógyűlésen nem tudok vele beszélni, mert egyetlen egy gyűlésre sem jön el. Ő mindig mindent utólagosan feljelent a bíróságon. Állítólag régebben még járt közgyűlésekre, de gondolom nem nézték őt ott jó szemmel, ezért inkább "hátulról" támad.
Azt nagyon tudja, hogy mihez van joga. Nyugdíjas lévén naphosszat a könyvtárban ül, és a Kúria döntéseit tanulmányozza, amiket aztán próbál - jogi ismeretei nem lévén tévesen - áttranszformálni a házra.

Gabcsy #   2017.11.17. 13:20

Kedves MajorDomus és nonolet!

Köszönöm a tippeket, így lesz. Összehívok egy rendkívüli közgyűlést, ahol elmondom a tulajdonosoknak a lehetséges variációkat. Még annyi lenne a kérdésem, hogy szerintetek az eddigi vesztes perek költségét ( amiket kifizettem a ház részéről a perelő tulajnak ), azt is vissza lehet kérni az előző közös képviselőtől ? Ez 3 perben kb 25 ezer ft.
Ennek a háznak ez is pénz lenne.
Köszönöm a segítségeteket !

nonolet # e-mail 2017.11.17. 11:09

jogkommandó

"4 lakásos társasház vagyunk. Kérelmezhetjük, hogy alakuljunk osztatlan közös tulajdonná? "

Minek?!
Csak rosszabbul járnátok vele.

Nehézkessebbé válna a döntés hozatal!!!

Hisz mindenki mindenbe belepofázhatna még a saját részek ügyében is.

A társasház a rugalmasabb forma...

nonolet # e-mail 2017.11.17. 11:04

A használat joga NEEEEEEM az építés(átalakítás) joga!!!

Mi nem érthető ezen...?

A közös tulajdon
bármilyen átalakításhoz
KELL
a közösség jóváhagyása.
Ennyi.

- -

Az, hogy kell-e építési engedély nem számít semmit.
Az csak technikai kérdés lesz, a jóváhagyás után.

jogkommandó # e-mail 2017.11.17. 10:56

Kedves nonolet!

.. ha nem építési engedély köteles, teljesen "mobil", akkor sem működhet?

MajorDomus # e-mail 2017.11.16. 23:16

Gabcsy

Javasold a közgyűlésnek,hogy dobják össze az ujrakönyvelés diját!

Majd ők, ,lerendezik,, a társasházi hülyét!

nonolet # e-mail 2017.11.16. 22:29

jogkommandó

"Kérdés az, hogy a használati jog kiterjed-e arra, hogy pl egy OBIban megvásárolható 4 lábon álló tetőt húzzak oda?"

Nem, hisz az már nem használat, hanem építés.

Ami a közösség hatásköre.
Szavaztasd meg... akkor csinálhatod.

Lizz77 # e-mail 2017.11.16. 20:58

Kedves Mind,
A tarsashazunkban az egyik tulajdonos elozetes bejelentes nelkul, egyik nap felvonultatott egy kivitelezot, es a kozos tulajdonban levo udvarbol kivagta a fakat, elszallittatta ismeretlen helyre, plusz tobb m3 foldet is elhordott. Az lenne a kerdesem, hogy ez a cselekmeny buntetojogi ertelemben hova tartozik - ha egyaltalan -, mert gondolom a resztulajdona miatt lopasnak nem minosulhet. Mi a velemenyetek?

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.16. 18:00

Gabcsy

Akkor szerintem a lakógyűlésen próbáld meg elmagyarázni a lakóknak - főleg a feljelentgetőnek - hogy ne veled háborúzzon - egészen konkrétan ne téged szívasson - ha a korábbi évek könyvelésével van baja, mert az nem a te sarad, hanem vonják az előző képviselőt felelősségre, jelentsék őt fel. Te január óta vagy közös képviselő, te csak az azóta történtekért felelsz szerintem (laikusként gondolva). Szavaztasd meg velük, hogy egy külső könyvelő csinálja meg, mert ha te csinálod meg, akkor félek azért egy fillért nem fogsz látni. :-O

Gabcsy #   2017.11.16. 17:43

Azt még elfelejtettem az előbb írni, hogy a 2015-ös beszámolót is elfogadtattam újból 2017.januárjában a házzal, de a feljelentgető tulajdonos ismét töröltette, hivatkozva arra, hogy nem felel meg a számviteli törvényi eljárásoknak.
Tehát ez az újbóli elfogadtatás nem járható út, csakis a helyre hozatal.

Gabcsy #   2017.11.16. 17:26

Kedves lajcsó, nonolet, MajorDomus és Szomorú örökös !
Először is köszönöm szépen a hozzászólásaitokat.
Először azt szeretném tisztázni, hogy ha mérlegképes könyvelőként veszem át a társasház nyilvántartásait, könyvelését, akkor nem lenne egyetlen házam sem. Valószínűleg el sem tudjátok képzelni, hogy milyen számviteli és egyéb tudással rendelkezik néhány ember, aki magát közös képviselőnek vallja.( Csak az elképzelés végett írom, hogy volt olyan átvett házam, ahol az előző év végén 200e Ft-ot felvett a bankból a közös képv.,a pénzt nem költötte el semmire,és csodálkozott, hogy én miért keresem ezt az összeget a pénztárban... Természetesen közgyűlési határozat alapján részletfizetéssel visszafizettettem a háznak. ) Nem akarok bántani senkit sem, de gyakorlatilag nem találkoztam még olyan házzal, ahol bármi úgy lett volna nyilvántartva, vezetve, mint ahogyan azt a törvény előírja.
Másrészt nem is az átvételre szeretném a hangsúlyt helyezni, hanem inkább a rendbe hozatalra. Nyilván a régi közös képv.is azért mondott le, mert tudását meghaladta az állandóan feljelentgető tulaj.
Én elvállaltam,a számviteli és társasházi részét idén már rendbe tettem, de mivel sem jogászi, sem ügyvédi végzettséggel nem rendelkezem, szükségem van segítségre. A ház anyagilag teljesen le volt nullázva, így nem tehettem meg, hogy pénzért ügyvédhez menjek.
Szóval, a lényeg : A bírónő nem azt mondta a tárgyaláson,hogy nekem kell helyrehozni a hibát, hanem azt, hogy a háznak. Vagyis mégis nekem kell intézkedni. És ha nem lesz helyretéve ez a bizonyos elmúlt 3 év év végi beszámolója, akkor a kedves tulajdonos újból fel fogja jelenteni a házat. Ismétlem : a HÁZAT és nem a volt közös képviselőt! Már többször beszéltem vele ( amúgy nem egészen beszámítható ), és közölte, hogy régebbi sérelmei miatt neki a házzal van baja. Még egyszer köszönöm a válaszaitokat, így már talán eligazodom valahogy.

jogkommandó # e-mail 2017.11.16. 15:23

... vannak további kérdésiem is, túl hamar nyomtam rá küldésre :)

1. ha a társasház alapító okiratában szerepel, hogy 1 db gépkocsibeálló örökös és kizárólagos HASZNÁLATI JOGa tartozik minden lakáshoz, akkor arra a gépkocsibeállóra én húzhatok egy tetőt?

Ezt a valóságban úgy kell elképzelni, hogy ki van rakva egy terület térkővel, az fel van festve 4 egyenlő részre - ezek közül rendelkezem én az egyiken használati joggal. Kérdés az, hogy a használati jog kiterjed-e arra, hogy pl egy OBIban megvásárolható 4 lábon álló tetőt húzzak oda?
Az még nem építési engedély köteles.

4 lakásos társasház vagyunk. Kérelmezhetjük, hogy alakuljunk osztatlan közös tulajdonná? Mindent egyénileg fizetünk. Egyesével szerződtünk minden közművel.

jogkommandó # e-mail 2017.11.16. 14:55

Kedves fórumozók!

A kérdésem az volna, hogy
a közös képviselőnél meg kell lennie az alapító okirat egyik példányának, ok. De az alapító okirat hivatkozik egy "kizárólagos használati megállapodásról" is, amit mellékletként nevez meg. Ennek is meg kell lennie a közös képviselőnél, igaz? Mert azt mondja, az "elveszett"!
Továbbá
  • a földhivatalban én megnézhetem az ott leadott alapító okiratot iratbetekintés címszó alatt? 24/100-ad tulajdoni hányaddal rendelkezem az érintett társasházban.

Ennek milyen költségei vannak, vagy előzetesen esetleg meg kell őket keresni emiatt?

MajorDomus # e-mail 2017.11.15. 22:13

Én is!

Az előző közös képviselő által készített " beszámoló" adatai megfelelnek a valóságnak, csak éppen nem olyan formában, nem olyan részletességgel készült el, mint ahogyan az a törvényben előírt.

Ez a lényeg.

Az elszámolása adatai valósak,formai hibák miatt miatt törölte a biróság!

Nem a beszámolót!!
Hanem a beszámolót elfogadó határozatot!
Nem ugyanaz!

Már miért ne lenne hiteles a nyitóadatod?
Annyi van a banszámlán és a bankszámlakivonaton,mint a beszámolóban?
Igen? Akkor mi a gond?

Nyugodtan zárd le a 2017-et,a törvényi előirás szerint,és fogadtasd el a közgyűléssel.

A biróság itélet nem kötelezett ujrakönyvelésre,és a beszámoló kijavitására sem!

Ha valaki kifogásolja,azért emlitsd meg,hogy a Társasház nem jogi személy,ahol a mérleget le kell adni a Cégbiróságon!

Ha a közgyűlés jóváhagyta a beszámolót,a tulajdonosok jóváhagyták,akkor további teendő nincs!

Januárban ha lezársz,fogadtasd el a 2016-oS beszámolót ismét. De úgy,hogy a közgyűlés határozzon-vedd napirendre- ha valaki megtámadja,akkor a Társasház ujrakönyvelteti hivatásos könyvelővel,s a költségeket arra terheli rá,aki a házat többletköltségbe verte! Ennyi.

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.15. 16:39

Gabcsy

Hogy vetted egyáltalán át a társasház könyvelését, ha az nem felel meg a szabályoknak? Ráadásul mérlegképes könyvelő vagy ugyebár, ahogy írod. Nem lehetne esetleg a korábbi képviselőn ezt követelni, hogy csinálja vagy csináltassa meg a törvényi előírások alapján? Valahogy én laikusként kétlem, hogy ez a te feladatod lenne.

nonolet # e-mail 2017.11.15. 16:31

Gabcsy

Sok lehetőség nincs...

1.
Megcsinálod ingyen

2.
Megcsinálod pénzért

3.
Megcsinálja más pénzért
(de ő is sokat fog zaklatni...)

Ergo: a 2. esetet érdemes vállalni-javasolni.

- -

Aztán jön majd az a döntés,
hogy ezt a plusz költséget behajtjátok-e?!
A régi közösön, kártérítés jogcímén.

Persze csak, ha: nincs a papírok között ezt kizáró megállapodás a házzal.

A hivatkozási alap a bírói ítélet lesz.
Plusz a szerződésed a plusz melóról.

Elsőre küldesz neki tértivevényes felszólítást, határidővel a kárról.

Aztán "Fizetési meghagyást", ha önként nem fizet.

lajcsó # e-mail 2017.11.15. 14:25

"Viszont arról fogalmam sincs, hogy jogilag ilyenkor mit lehet tenni,mivel én nem szeretném 3 évre visszamenőleg tételesen lekönyvelni a ház anyagát."
Lehet, hogy nem is kell.
Ha csupán a beszámolókkal van a probléma, akkor csak azokat kell rendbe tenni! Ha a könyveléssel is probléma van, akkor azt is rendbe kell tenni!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Gabcsy #   2017.11.15. 13:15

Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben :
Egy társasháznak 2017.január 1.-től vagyok a közös képviselője. Ebben a házban az egyik tulajdonos folyamatosan ellehetetleníti a társasház működését azzal, hogy a közgyűlési határozatok törlését kéri a bíróságtól. Ebben az évben kb ötször voltam már az előző évek határozatainak perelésével kapcsolatosan a bíróságon. Egészen pontosan azt a határozatot kifogásolja a tulajdonos, amelyben a közgyűlés elfogadja a közös képviselő előző évi beszámolóját . ( Csak zárójelben jegyzem meg, hogy jogosan, mivel a beszámoló nem felel meg a társasházi és számviteli törvényeknek, erről azonban nagyon sokan nem tudnak. ) Az előző közös képviselő által készített " beszámoló" adatai megfelelnek a valóságnak, csak éppen nem olyan formában, nem olyan részletességgel készült el, mint ahogyan az a törvényben előírt. Lényeg az, hogy a bíróság törölte az elmúlt 3 évnek a beszámoló elfogadásáról szóló határozatát.Az utolsó tárgyaláson a bírónő felhívta a figyelmemet, hogy amíg ezek az évek nem készülnek el hitelesen és minden törvénynek megfelelően, addig nem tudom elkészíteni a 2017. év beszámolóját sem, mert már a nyitó adataim nem hitelesek. Mivel a társasház kezelői végzettségem mellett mérlegképes könyvelő is vagyok, ezért természetesen ezt értem és tisztában vagyok a feladattal. Viszont arról fogalmam sincs, hogy jogilag ilyenkor mit lehet tenni,mivel én nem szeretném 3 évre visszamenőleg tételesen lekönyvelni a ház anyagát. Véleményem szerint az előző közös képviselő felvette az őt megillető díjat, amivel együtt felelősséggel is tartozik az általa vezetett nyilvántartásokért, beszámolókért. Tudom, hogy közgyűlést kell összehívnom, ahol a tulajdonosoknak kell dönteniük arról, hogyan pótoljuk a törölt beszámolókat, viszont nem tudom, hogy milyen alternatívákat vethetnék fel nekik lehetőségként. Ha külső könyvelőt bízunk meg a feladattal , az rengeteg pénzbe kerülne, és ez a ház nem áll valami fényesen anyagilag. Van valami ötletetek, hogyan oldhatnánk meg ezt a problémát ? Köszönöm a válaszokat !

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.15. 08:26

F.Laca

A közös képviselőnek többször lett ezekért szólva, ám ő nagy ívben sz@arik az egészre. Kerüli a problémákat és az intézkedést magát. Végülis - nem épp az ő dolga lenne a társasház vezetése. Neki csupán egy fizetést adó intézmény.

Ott van fehéren-feketén leírva a linken. Megnyugodhatsz, ahogy jön az ellenőrzés, jön a bírság is. Az egy dolog, hogy a közös képviselő nem intézkedik, de nem is biztos, hogy ez az ő dolga legyen. Ti laktok ott, nem ő. Nektek van útban az, ami a folyosón van. Miért örökké mástól várjátok a megoldást? Nem egyszerűbb lenne kinyomtatni egy ezzel kapcsolatos jogszabályi tájékoztatót és bedobni az illetékes lakónak általad?

Mellesleg csak halkan megsúgom, ha bírságot kap a ház - nem egy személyben a közös képviselő ugyebár - azt a folyosót elakadályozó személyre fogja a közös képviselő áthárítani, mivel nem a közös képviselő az elkövető, ő csak a végrehajtásért felel kizárólagosan. Szóval ezt a felelősséget talán nem kéne hárítani, hiszen ti magatok vagytok a felelősek ilyesmiért a házban.

F. Laca # e-mail 2017.11.15. 08:11

előbb-utóbb a katasztrófavédelem bírságával kell szembenézni, ami nem kevés.

Ugyanmáá - hatóság?
Nálunk például a házban az emeleteken néhány helyen mindenféle "dohányzó kiülők" vannak lakók által kitéve - véle csaknem teljes mértékében eltorlaszolva a gangot - de arra mégsem jön ki ilyesmi-féle hatóság, hogy aztán gyorsan kiossza a csekket.
Volt az emeleten olyan hely, ahová a nyáron (kisgyerekes család) pl. felfújható úszómedence volt vízzel tele kitéve. Az arra közlekedő lakók meg csak kerülgették, mert ugyan mi közük hozzá?
A közös képviselőnek többször lett ezekért szólva, ám ő nagy ívben sz@arik az egészre.
Kerüli a problémákat és az intézkedést magát.
Végülis -
nem épp az ő dolga lenne a társasház vezetése. Neki csupán egy fizetést adó intézmény.

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.15. 06:04

regeszter

nyilván nem fogja a szolgáltató végig vésni a lépcsőházat, majd utána kifesteni.

Azt nem, de a már falban vezetett kábelezésre sem vigyáznak sok esetben, bár ez inkább panelokban fordult elő. Nagyon sok esetben kellett mennem nekem is javítani, mert a csatornához vagy a padlóban, vagy a falban vezetett földkábelt elfúrták - többnyire ezek gyengeáramú kábelek voltak, így észre se vették nagyon, csak utólag derült ki. :-O

Egy új ház esetében annyira ez nem játszik, bár még mindig előfordul, hogy egy társasházban a villanyszerelők falkábelt használnak sajnos. Én alapból betiltanám, mert nem nyomon követhető az útja, így bárki ebbe a csapdába eshet.

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.15. 06:00

regeszter

Egy lakó bojkottálja

Lehet ő másik kábelszolgáltatótól kap jutalékot, ha ők kerülnek a társasházba és most így lobbizik. :-)

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.15. 05:59

vargadm

vettünk egy panel lakást aminek van egy elzárt előtere ami közös a szomszéddal! Viszont ő kiközöszitette magának az előtér 80 % át mivel a lakás amit vettünk üresen ált. Mi a teendő ilyen esetben?

Én nagyon sem a szomszéd, se a saját nevemben nem élném bele nagyon magam, hogy abból az "elzárt" előtérből saját lomtároló lesz, mert előbb-utóbb a katasztrófavédelem bírságával kell szembenézni, ami nem kevés. Mostanában főleg panelben nagyon ráutaztak, hogy pl. a lépcsőház ne virágoskert legyen. Sok társasházban pl. a villamos elosztó helyiség is tele van kacattal, azért is tudnak büntetni rendesen. Talán erre kellene felhívni a tisztelt szomszéd figyelmét is, hátha elgondolkodik rajta és a rossz indulatát is esetleg egy ilyen jogszabályi fenyegetettség elmúlasztja. Itt eléggé konkrétan le van mindez írva:

http://bekes.katasztrofavedelem.hu/…ment_323.pdf

regeszter # e-mail 2017.11.14. 21:47

Jól értem, hogy a társasház hiánya nem indokolja a 100%-os egyetértést? Költsége nem lesz, de nyilván nem fogja a szolgáltató végig vésni a lépcsőházat, majd utána kifesteni.