kazáncsere


fancyname1 # 2011.03.21. 08:32

Na, kiderült, a gázszerelőm a DÉGÁZ-nál dolgozott, úgyhogy valószínűleg tudja a szabályokat. Imerősnél is ő csinált mindent, még a DÉGÁZ-zal is ő beszélt, mert ott komolyabb problémák voltak, gázcsőtörés miatt, ha már kint voltak, átnézték az egész házat, hogy megfelel-e a szabványoknak.

Zoltanuss # 2011.03.24. 15:54

Nadír05 !!
A cég név ?? Hátha mi is tanulunk belőle !
A szolgáltatók ?
Hát szeretnek mellébeszélni !!

ispes # 2011.04.01. 09:37

Üdvözletem a Fórumozóknak!

A kérdésem a következő: adva van egy családi ház, amelyet nagyapámtól örököltem. A külön bejáratú (külön levegőjű) kazán helyiségben felszerelt kondenzációs gázcirkóhoz nincs gázterv (kicsit odébb lett felszerelve az új készülék), és kéményseprőknek sem lett bejelentve (tudok róla, hogy így készült). Amúgy jól működik, és amióta megörököltem még nem látta kéményseprő.
Mi a helyes ebben az esetben? 1.) Hogyan igazolhatnám, hogy nem én csináltam a kazáncserét (ha ez biztosít egyáltalán valami elévülést)? Egyáltalán megoldás lehet, ha úgy csinálok, mintha semmiről nem tudnék, hátha a kéményseprő sem vesz észre semmit a következő ellenőrzéskor (utoljára több éve volt) és nincs más külső kényszer? 2.) Az amúgy jól működő és megfelelően bekötött készülékre (bélelt kémény) utólag kell engedélyt kérni a kéményseprőkről (ha műszakilag amúgy minden OK)?
Előre is köszönöm!

fancyname1 # 2011.04.06. 15:32

Ennek az a menete, a kéményesek kijönnek, engedélyt adnak, hogy mire cserélheted le a kazánt. Ha zárt lángterű van és arrébb is helyezted, akkor kell külön tervet is készíteni, ha a régi kazán nyílt lángterű volt. Én úgy tudom, még a gázszolgáltatóhoz is be kell menni. Na, ezután itt Szegeden, ha ez megvan, akkor a kéményesek újra jönnek és leellenőrzik az egészet. Amúgy ha nincs engedélyed, terved és kiderül, meg is büntethetnek, plusz kikapcsolják a gázt. Én is nagyon izgultam, mert a kéményesektől volt engedély, a gázszerelő nem mondta, hogy szóljak a gázszolgáltatónak, illetve mikor felhívtam, akkor azt mondta, amit lentebb is írtam. Szóval nem tudom, én még így is izgulok, mert el akarom adni a lakást és nehogy gond legyen, de másik kazánra, nem volt pénzem, mert a terv is vagy 35 rugó. Szerintem névtelenül érdeklődj utána a gázosoknál, illetve hívd fel a szerelőt is.
Amúgy a szerelőnek elvileg mindent el kellett volna monadnia. Az enyém azt mondta, ha kellett volna gázterv, vagy bári más, szólt volna, mivel régen a gázzolgáltatóknál dolgozott és pont ezzel foglalkozott. Remélem, tudtam segíteni.