Társasházak jogásza!


Fűcsomó # 2019.01.30. 11:14

Mi is úgy gondoljuk, hogy itt valami nagyon csúnya dolog történhetett. Földhivatal 2 nap türelmet kért, mivel ezeket az iratokat külső helyszínen őrzik. Holnapra ígérték, hogy beérkezik hozzájuk az iratanyag, akkor tudjuk megtekinteni, hogy ki és mi alapján kérte az AO módosítását. A jelenlegi tulajdonosok egyike sem emlékezik ilyenre, kivételt képez 1 tulajdonostárs, akit sajnos megkérdezni nem tudunk, mert Budapesten egy intézetben él, mivel agyvérzés elszenvedése miatt és következményeként nincs beszámítható állapotban, memóriája egyenlő szinte a nullával, gyámja a felesége, aki viszont csak néhány éve lépett a képbe.
Azon túl, hogy őt sajnáljuk, valószínűnek tűnik, hogy ő lesz az az ember, aki ezt a cselekedet megtette, számunkra azonban ez nem vigasz. Kíváncsian várjuk a holnapot, amikor szembesülhetünk azzal, ami történt (mármint a Földhivatalnál). A továbbiakról fogalmam sincs.

MajorDomus # 2019.01.29. 18:18

Kizárt dolog közgyűlési határozat nélkül Alapitó Okiratot módositani!
egy személynek lehetséges...
okirathamisitással..

kizárt,hogy nem tudtatok róla,minden egyes tulajt meg kell hozzá keresni! ott valami nagyon nem stimmel!

Fűcsomó # 2019.01.29. 12:19

Kedves drbjozsef!
Köszönöm a gyors választ, megértettem, amit írtál. Ez azonban azt vetíti előre, hogy nagyon-nagy bajban van a társasházunk! Mire az egész procedúrát véghezvisszük - ügyvéd segítsége nélkül úgy gondolom, nem is lehetséges -, legalább fél év is eltelhet, ha nem több. A hitelre ad-hoc jelleggel van, vagy lett volna szükségünk, ugyanis a lapos tető meghibásodása miatt a felső szinti lakások beáznak. Most nagyon elkeseredtem, és egyelőre nem látom a problémánk gyors megoldásának lehetőségét. LTP megtakarításunk van, de annak futamideje csak ez év júniusában jár le. A segítő szándékod köszönettel nyugtázom!

drbjozsef # 2019.01.29. 11:37

Fűcsomó,

Nem lehetséges.

Az alapító okirat módosításához a közösség 100% egyetértése kell főszabály szerint, de a kivételekben is 4/5 vagy 2/3 van.

Én azt javasolnám, hogy másolatban kérjétek ki a földhivataltól azt az okiratot, amely alapján bejegyezték a változást. Akkor látni fogjátok milyen hivatkozással, milyen döntéssel, aláírással módosult az AO.

Az alapján lehet eldönteni, mi a további teendő. Ha szükséges, pert kell indítani.

Fűcsomó # 2019.01.29. 10:21

Üdvözlök Mindenkit!
Következő ügyben kérem szíves segítségeteket:
Adott társasház alapító okiratát módosíttathatja-e egy tulajdonostárs oly módon, hogy erről a többi tulajdonos nem értesül?
Ezzel a társasházunk szembesült tegnapi napon, ráadásul annál a banknál, ahol felújítási hitelt szerettünk volna felvenni. A rengeteg herce-hurca, papírmunka, stb. teljesítését követően a bank lekérte a társasházunk friss tulajdoni lapját, amelyből kitűnik, hogy egy tulajdonostársunk néhány évvel ezelőtt alapító okirat módosítását becsatolta a földhivatalhoz, melyet az be is jegyzett. Így a társasházhoz csatolásra került 12 db albetét (garázs), melyről a lakóközösség mit sem tudott. Emiatt a bank elutasította a hitelkérelmünket, mondván a tulajdoni viszonyok nem rendezettek. A társasházunk egyébként 17 lakásból áll, ebből néhány ember rendelkezik garázzsal, azonban több olyan garázstulajdonos van, aki a társasháznak soha nem volt lakója, tehát "idegen".

MajorDomus # 2019.01.26. 19:32

,,a volt tulajbérelteaz ingatlant,,

mit?
a saját ingatlanát bérelte?

és mi van,ha nem veszed meg a napeelem rendszert?

K.Anikó # 2019.01.26. 15:42

Köszönöm szépen az ötleteket.

MajorDomus # 2019.01.25. 20:02

Jobb ötletem nekem sincs, ha kap valami téritést a tulaj,még érdekelt is lesz abban hogy vigyázzon rá!

drbjozsef # 2019.01.25. 07:08

Egyfelől magatokat kormányoztátok ebbe a helyzetbe, tudtátok, hogy ilyen a rendszer, hogy napelem van, hogy hol van az inverter. Így nem kellett volna megvenni.

Másrészt ez önmagában tévedés : „egy másik fél tulajdonában van egy fő alkatrész

Nincs a tulajdonában az alkatrész. A tulajdonában lévő ingatlanon van, de ebből nem következik, hogy az az alkatrész a tulajdona.

Nem is igen értem mi a kérdés, ha a premissz az, hogy "az inverter nem mozdítható".

Ez esetben legfeljebb annyit tehettek, hogy valamilyen szerződést kötsz a garázs tulajdonosával. Egy olyan szerződést, amiben vállalja, hogy ott lehet az ingatlanán, és biztosítja a szükséges mértékű hozzáférést javítás vagy csere esetén.

Persze, ezért kérhet valamiféle ellenértéket.

K.Anikó # 2019.01.25. 06:50

Sajnos egyik sem opció mert a garázst használják sem eladni, sem kiadni nem akarja a tulaj. Próbáltuk rávenni.

MajorDomus # 2019.01.24. 19:26

Vedd meg a garázst,vagy béreld ki!

K.Anikó # 2019.01.24. 10:42

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémámra keresem a választ:
Vásároltunk egy társasházi lakást amelyhez napelem rendszer tartozik így a villanyóra visszirányúsítára került. Az óra nem került átírásra a vásárlással egyidejűleg, mert egyrészt a korábbi tulaj bérelte az ingatlant, másrészt a pályázati határidő még nem telt el így nem adhatták tovább a rendszert. Most a volt tulajjal a bérleti szerződés megszűnt a pályázati határidő eltelt így rendeznénk (megvásárolnánk) a lakáshoz tartozó napelem rendszert és átíratnánk az órát. A probléma az, hogy a napelem rendszer invertere egy harmadik fél tulajdonában lévő, a társasház udvarán lévő garázsban van, amit nem tudunk onnan elmozdítani. Szeretnénk megvásárolni a rendszert, de nem tartjuk megfelelőnek hogy egy másik fél tulajdonában van egy fő alkatrészt, amelyet néha ellenőrizni, javítani és cserélni kell. Milyen módon lehetne az inverter mozgatása nélkül a helyzetet megnyugtatóan rendezni?

MajorDomus # 2019.01.23. 22:30

drb....
én irtam!

Recsegő # 2019.01.23. 09:28

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat! Egyelőre még mindig csend van, kupac még mindig az utcán... Ha lesz fejlemény megírom mi történt.
Sajnos a szövetkezet egyik vezetője egy vén szipirtyó, nem várok tőle túl sok jót. Vicces story: kb 2 hónapja csöpögött a vízcső a garázsunkban amit tőlük bérlünk. Miután kértem, hogy javítsa meg, kulccsal bejött szó nélkül (!) majd közölte hogy biztosan én öntöttem ki vödörrel a vizet. Kénytelen voltam saját költségen megjavíttatni, mert nem akartam hogy ázzon az autóm. Szóval kiváncsi vagyok most mit talál ki a boszorka.

drbjozsef # 2019.01.22. 07:49

MD

Ja, hogy nálad lakik.

Gondolom, ezért ismered az SZMSZ-ét...

MajorDomus # 2019.01.21. 21:43

Ezt a tulaj is tudta..

ragyasdezso # 2019.01.20. 22:43

MD
Ott a pont!

MajorDomus # 2019.01.20. 19:52

Dehogynem!

Szmsz
,, tulajdonosok a bérbeadott lakások használói által okozott károkért,és előidézett többletköltségekér,egyetemleges helytállási kötelezettséget viselnek,,!

drbjozsef # 2019.01.20. 19:45

Ne keverd az önkéntes teljesítést a végrehajthatósággal.
Előírtad = megkérdted. Ő meg teljesítette.
De ha nem teszi, és vitatja, akkor te csak úgy nem hajtod be rajta.

MajorDomus # 2019.01.20. 19:37

drb...

megteheti!

én is megtettem 2 hete,mikor az egyik lakásból elköltözött a fényes tekintetű albérlő, és igy kilomtalanitott a szemétledobün keresztül,hogy plusz szállitást kellett kérnem a szemetesektől.
az iskolai füzetek,számlák alapján gyorsan kiderűlt.

felhivtam a tulajt, tudjon róla,hogy 9,750 ft közös költség előirást kapott plusszban, elküldtem a fotókat.

Jelezte ,hogy levonja a kaucióból és befizeti.

karácsonykor is káosz volt,szót nem szóltam,rendeltem egy új kürt,és kifizettem, mert akkor mindenki szemetelt

abban igazad van,hogy ha felgyűlik a szemét,akkor a lakszövnek kell intézkedni. Néha én is hivok utánfutós embert,a felgyűlt tv-ket és mosógépeket elszállitani.

A szemtelenséget viszont nem lehet tolerálni.

recsegőnek nem lehet kiszámlázni a dijat!
esetleg arányosan!
a 2 mázsa hulladék 0,5 %-át a papirdoboza miatt!

drbjozsef # 2019.01.20. 08:51

Szerintem a szövetkezet nem hatóság. Nem számlázhatja ki neked. Azért van a közös költség, hogy ezt megoldja, aztán a taggyűlésen bejelentse, hogy ha a kedves tagok nem változtatnak, másfélszeresére emeli a közös költséget. Csak megrendszabályozzák a szabálykövető többség a renitenseket - ha meg a többség szemetel oda, akkor nem történt semmi, csak kicsit többet fizet mindenki.

Recsegő # 2019.01.20. 08:37

Nincs gyerkőc, a Jézuska sem tojt sajnos ennyi Karácsonyi ajándékot :P
Hát ez az, hogy el akarják vitetni és kiszámlázni a "bűnös elkövető" lakóknak. De nyilván ezt nagyon nehéz bizonyítani, a 20 családból ki rakott a 1,5m magas kupacra. A szemetet meg nem a szövetkezet kezeli sajnos hanem a főváros, így nem róhatom fel ezt nekik. (Tényleg nem vitték el, azt mondta az illetékes nincs emberük... lassan már mindennapos probléma ez.)

Jogszerűen kiszámlázhatják ezt adott lakó(k)ra, vagy csak az egész házra arányosan? Egyáltalán kiszámlázhatnak-e bármit, mert a lakók az erre fenntartott kukatárolóban tárolták a szemetüket?

MajorDomus # 2019.01.19. 20:27

Amennyi fáradtsággal kirakták a kupacot a tárolóból annyi erővel el is vihették volna !

MajorDomus # 2019.01.19. 20:26

A józan ész a szövetkezetnél is működik!
ha 3 hétig nem vitték el a szemetet, ami azért valószínűtlen!
akkor nincs miről beszélni!ha pédául nincs gyermeked,akkor elég nehéz rajtad leverni a gyerekjátékok csomagolópapirját!

Recsegő # 2019.01.19. 14:38

Üdvözlök mindenkit!

Tanácsot szeretnék kérni. 20 lakásos panelházban vagyok tulajdonos.

A kukatárolóban felhalmozódott egy nagy halom szemét. Főleg papírhulladék pl. bútor vagy gyermekjáték csomagoló anyag, de van itt vasalódeszka és gurulósszék is. Ezek az utóbbi 2 hónapban kerültek ide. Több lakó is felújított, volt azóta Black Friday, Karácsony, aminek a tartalmát a 2 normál és 1+1 műanyag és papír szelektív kuka nem tudta feldogozni - főleg, hogy Novemberben 3 hétig elfelejtették elvinni a szemetet.

Néhány napja a lakásszövetkezet szervezésében felújítási munkálatok kezdődtek a kukatárolóban, és az itt felhalmozott szemétkupacot kitették az utcára a tároló elé - ami azóta is ott díszeleg. (Felhívás erről nem volt.)

Megtudtuk, hogy a szövetkezet megbízásából lefényképezték a kupacot, illetve neveket kerestek rajta, azzal a céllal hogy a szemét tulajdonosának kiszámlázzák az elszállítási díjat. Na, természetesen nekem 1 db kisebb kézbesítési névvel ellátott kartondobozom volt a kupac legtetején ami már nem fért a kukába ami ehyébként mindig teli van mert nem képes 20 család heti papírhulladékát elnyelni. Gondoltam széttépkedve legközelebb beletuszkolom.
Szóval csak az én nevem látszott, a többin vagy nem volt cimke, vagy a többi lakó volt olyan élelmes és a nevét lekapargatta.

Most attól tartunk, hogy az egész kupac elszállíttatásának a költségét ránk akarja terhelni a szövetkezet. Pedig semmi egyéb dolgot nem dobtunk ide és mindig nagyon ügyelünk a tisztaságra.

Mit tudok tenni ilyen esetben? Nem szeretném más szemétszállítási díját kifizetni.

Köszönöm előre is!