Telekhatár - rendezés


MajorDomus # 2015.08.04. 20:35

Nem.

Ha a te telkeden,, térkövezett,, akkor
kérj a Jegyzőtől birtokvédelmet.
Részemről a bírósági eljárásnak van buktatója?

Van az hogy elveszitheted.

,, a pert nem az nyeri meg akinek igaza van, hanem aki a pert megnyeri, annak van igaza,,
(Nehéz - Posony István)

barkácsoló111 # 2015.08.04. 18:59

kedves Kovács Béla Sándor!

Időközben befejezte a térkövezést- részben a mi területünkön- annak ellenére, hogy tisztában van a tulajdoni viszonyokkal
A lentebb leírtak alapján – eredeti kitűzési vázlat - amennyiben nem veszi figyelembe a tényleges tulajdoni viszonyokat, csak a bírósággal kötelezhetem ennek betartására?
Részemről a bírósági eljárásnak van buktatója?
Nem lehet kerítésépítésre „kényszeríteni”?

köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.04. 18:48

Sose volt ilyen szabály, legfeljebb helyi szokás.

barkácsoló111 # 2015.08.04. 18:37

Az már egy megszűnt szabály, hogy az utcafront felöl a jobb oldali kerítést kell mindenkinek megcsinálni- a sajátjaként ?

groszfater@gmail.com # 2015.08.04. 13:15

ne duzzogj, kaptál válasz, legfeljebb nem neked tetszőt.
Kerítést építeni nem kötelező, sem neked sem másnak.
Az utcafronton akkor ha helyi rendelet szabályozza.

Előbb a telek-határ vitát kellene tisztázni és csak utána
lehet szó a kerítés építéséről.
A telekhatárt egy földmérő kiméri, kijelöli és vagy elfogadjátok mindketten vagy nem.
Aki nem fogadja el az majd továbblép.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.04. 13:15

A kerítés megépítése az Ő kötelezettsége!
"Ez hova van kiírva?"

barkácsoló111 # 2015.08.04. 12:09

kedves MajorDomus!

Ha finoman akarok fogalmazni, akkor: Te is megépítheted!

A kerítés megépítése az Ő kötelezettsége!

Én rendesen kérdeztem, és azt gondoltam kapok egy rendes választ!!!!!

MajorDomus # 2015.08.01. 21:07

Ha nem vitatják, építsd meg te!

Nem egy ökör ára egy derót kerítés.

Olcsóbb mint évekig perelni és idegeskedni.

barkácsoló111 # 2015.08.01. 14:45

1998-ban vettük egy teleket az Önkormányzattól. Ez csak részben volt bekerítve (az utcafront, valamint a baloldalon egy hevenyészet kerítés). Az Önkormányzat, hogy a későbbi jogviták megelőzendőek legyenek, hogy rendezetten adja el, kimérette a területet. A hevenyészet kerítés nem volt jó helyen. A két telek közötti kerítés az ott lévő fákra szögelt dróthálóból állt. Kértük az akkori tulajdonost, hogy csinálják meg a kerítést a tényleges telekhatáron. Anyagi okok miatt ez nem állt módjukban, mely az elmúlt években ismereteink szerint nem változott. 2014-ben eladták az ingatlant. Egy felújításra szoruló ingatlant vettek az új tulajdonosok, melyet elkezdték felújítani, átépíteni. Kértük, hogy a kerítést a tényleges tulajdoni viszonyok alapján építsék meg. Először azt mondták, hogy ez őket nem érdekli, így vették ahogy van. Miután a kitűzési vázlatot megkapták már nem vitatják, de nem is veszik figyelembe. Többszöri próbálkozásunk volt, hogy egyezzünk meg. Erre nem hajlandók. 2015. június végén megkezdték az érintett terület térkövezését, mely részben a mi tulajdonunkon történik…
Az Önkormányzatnál közölték, hogy ők nem tudnak semmit tenni, ez nem birtokvédelmi kérdés, bíróságra kell mennem, hogy kikényszerítsem a kerítés megépítését a tényleges tulajdoni viszonyok alapján.

Sajnos az új tulajjal megegyezni nem tudok…..

Kérem, segítsenek, mi a csudát kell tennem, hogy a kitűzési vázlat szerint megépítsék a kerítést.

köszönöm

MajorDomus # 2015.07.27. 21:19

Nem lenne célszerűbb előbb beszélni a szomszéddal?

Immaculata # 2015.07.27. 06:06

De, megszakadt.

Ki kell méretni a jogos területet és kerítést felhúzni. Ha majd a szomszéd vitatja a telekhatárokat, bírósághoz fordul.

Mellőzni kellene azokat a kifejezéseket, hogy a szomszéd fái, gazai vannak a területemen. A tulajdonos kötelessége a területet gondozni. Korábban az eladóé volt, most meg a vevőé.

Péter__ # 2015.07.25. 11:30

Szia!

Én úgy értelmeztem a jogszabályt, hogy az előző tulajdonosnál nem éltek az elbirtoklással, s most mivel új tulajdonosa lett a területnek, az elbirtoklási idő újraindul (velünk szemben)

Mi a "telekkönyv" alapján vásároltuk, nem tudtunk róla, hogy hogy kisebb területet vettünk, mint a földhivatali bejegyzésben szerepel. A hatályos rendezési terven is az eredeti méret szerepel, csak a valóságban nőtt át a gaz. (nem épület, nem fa, hanem mogyoróbokrok és gazok, benne néhány régi kerítésoszloppal)

MajorDomus # 2015.07.24. 19:38

Szerintem nem.
Az előtted lévő tulajdonosok nem szakítottak meg a szomszéd birtoklásãt
a területen.

Péter__ # 2015.07.24. 04:13

Tisztelt MajorDomus!

Az Ön által írtal már több fórumon találkoztam, azonban az új PTK is leírja, hogy:

Megszakad az elbirtoklás:

  • A tulajdonos a dologgal rendelkezik (tehát jogosult a dolog birtokát, használatát, vagy hasznai szedésének jogát másnak átengedni, a dolgot biztosítékul adni vagy megterhelni, a tulajdonjogát másra átruházni)

Mivel eddig nem élt a szomszéd az elbirtoklással az előző tulajjal szemben, úgy gondoltam, hogy mivel mi új tulajdonosok vagyunk a 15 év (új ptk-ban kevesebb már) újra indul. Mi jogiszeműen a jelenlegi földhivatali bejegyzések alapján vásároltuk a telket.

Kérdés, hogy akkor velünk szemben érvényesítheti-e az elbirtoklást, ha bizonyítja hogy megelőzően ő használta 15 évig... Véleményem szerint eddig kellett volna hogy éljen ezzel a követelésével, de nem tette, a tulajdonos meg közben átruházta a telket, így megszakadt az elbirtoklás.

Várom szíves válaszát!

Üdv.: Péter

MajorDomus # 2015.07.23. 19:34

Ha 15 évnél régebben áll fent ez a helyzet,
akkor még elbirtoklásra is hivatkozhat.

Péter__ # 2015.07.23. 07:11

Tisztelt Fórum!

Párommal vásároltunk egy telket. A szomszéd telke fákkal, bokrokkal van beültetve. Vásárlás után földmérővel rámérettünk a telekhatárra, s közölte, hogy 1,5-1,7 méter szélesen rajta vannak a szomszéd fái, bokrai, gazai a telkünkön. Ebben a gazos részben áll egy régi kerítés nyomvonala is.
Természetesen ki szeretnénk méretni a telket hivatalos földmérővel a szomszédok meghívásával. Azonban ha ők nem fogadják el és ragaszkodnak a régi kerítés vonalához, milyen módunk van az eredeti határt visszaállítani? Földmérő utánanézett,régi térképen sem volt itt határ. A házat egyébként erre az oldalra kell építeni.

Mire számíthatunk, mit célszerű ilyenkor tenni?

Köszönettel: Péter

MajorDomus # 2015.07.22. 20:33

A földmérőt nem fogja megúszni, ha annak idején nem készült felmérés.

lajcsó # 2015.07.22. 17:57

"A napokban egy értékbecslés során az értékbecslést végző hölgy hívta fel a figyelmünket arra, hogy a térképmásolaton lévő ház és ingatlan aránya nem felel meg a valóságnak."
Ennek több oka lehet. Az is lehet, hogy még egy korábbi lakás van a térképen feltüntetve. Az új lakás építése után nem kérték a módosítást. De ez csak találgatás. A Földhivatalban kell orvosolni a problémát!

nanemaaa # 2015.07.22. 13:09

__Zsolt
Az egységes és közhiteles ingatlan-nyilvántartás két fő összetevője a tulajdoni lap és a térképmásolat. Ha ezek között valamely adatában ellentmondás tapasztalható, akkor ott a földhivatal valahol valamiben hibázott. A legolcsóbb megoldás, ha a földhivataltól írásban (postán feladva) kéred a hibajavítást. A személyes megjelenést, kérelem benyújtást nem javasolom, mert akkor egyrészt le fognak beszélni, másrészt rád tukmálnak egy telekalakítási engedélyezési eljárás kérését, ami neked akár százezerbe is fájhat. A hibajavítás pedig ingyenes, amit épp ezért nem szeretnek.

Immaculata # 2015.07.22. 12:19

Az összevonás megtörtént, mert akkor csak egy helyesbítést kell kérni a földhivataltól.

__Zsolt # 2015.07.20. 12:58

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném a segítségüket kérni az alábbi ügyben, ki hibázott, hogyan kell orvosolni a hibát, ez milyen költséggel jár?

Vásároltunk egy ingatlant közel 6 éve, melynek a mérete a tulajdoni lap szerint 600 nm. Az ingatlan megvásárlását megelőző években az ingatlan 400 nm volt, de a korábbi tulajdonos a szomszédtól megvásárolt 200 nm-t, mi már a megnövelt ingatlant vásároltuk meg. Ezt a változást a tulajdoni lapon átvezették ugyan, de a térképmásolaton az értékbecslést végző hölgy szerint nem. Ki követte el mulasztást?

A napokban egy értékbecslés során az értékbecslést végző hölgy hívta fel a figyelmünket arra, hogy a térképmásolaton lévő ház és ingatlan aránya nem felel meg a valóságnak. Mennyire lehet hinni ezekben a térképmásolatokban, ami az arányokat illeti? Vagy ezt figyelmen kívül kell hagynom és a valódi mérteteket a földhivatalban kell megérdeklődjem?

Köszönöm a segítségüket!

MajorDomus # 2015.05.26. 20:17

És birtokháboritással lehet?

groszfater@gmail.com # 2015.05.25. 13:00

mosta, mostani

groszfater@gmail.com # 2015.05.25. 10:57

István 1973 !

Építsd meg a kerítést a mosta kimérés szerint,
ha nem tetszik neki majd lép.
Nem kell sem ügyvéddel sem zsarolással bonyolíta az
egyszerű helyzetet

MajorDomus # 2015.05.25. 10:31

1.fordulj ügyvédhez
2.zsarold meg hogy pert indítasz, s per alatt az életben nem adja el az ingatlant, mivel lakatlan, úgyis te találkozol a leendő vevővel
3 . ezért bólintson rá, hogy az eladás előtt a kerítés a kimért arányoknak megfelelően legyenek elhelyezve. Bele fog egyezni.