Ingatlanügyek


zoltec # 2018.03.01. 23:04

Sürgetett a vevő a foglaló átadásával,én jeleztem neki ,hogy nincs még meg az energetikai tanúsítvány,így az adásvételi szerződés írásakor sem volt meg.Ezért írta rá ,hogy két héten belül átadom a vevőnek,az ügyvéd nem is látta a mai napig az energetikai tanúsítványt.Látnia kellene az ügyvédnek?

nonolet # 2018.03.01. 21:42

"energetikai tanúsítványt"

Ezt KELL adni, anélkül (pár apró kivétellel) nincs ellenjegyzés lakás adásvételnél.

zoltec # 2018.03.01. 20:59

Természetesen szóltam az ügyvédemnek de sajnos csak egy hét múlva ér rá,hátha talál valamit az adás-vételi szerződésben ami miatt esetleg semmissé lehetne tenni a szerződést,mert inkább másnak adnám el a lakást.Persze a vevőjelölt ragaszkodik a lakáshoz mert a piaci árnál 30%-al kedvezőbb az ára,és egyedi kialakítása van.Egyébként a villanyóra és gázóra felrakása kb.50-55 ezer lenne,ami miatt mindenféle sértegetést kell elviselnem.Próbáltam vinni egy írásbeli egyezséget hogy,értéknövelő változtatást végzek az ingatlanon ha az alku összegét megfizetik előre,amire csak sértegető bizalmatlan,paranoiásnak nevez,amit minden kulcskérésnél hangoztat,és nem írja alá,ragaszkodna a szóbeli egyezséghez.Az energetikai tanúsítványt is azért adtam mert az ügyvéd egyeztetés nélkül ráírta a szerződésre hogy 2 héten belül át kell adnom.

nonolet # 2018.03.01. 20:20

Mire föl jelentenéd fel?
Nomeg minek?!

1.
Felszólítás!
Azaz ÍRÁSBAN kérd vissza kauciót, mondjuk 3 nap határidővel.
Vetesd át vele a felszólítást és/vagy add fel TÉRTIVEVÉNNYEL postán.

HA fizet OKÉ! ügy lezárva.

HA NEM fizet... jön a 2. lépésed.

2.
Elmész a közjegyzőhöz és kéred egy "Fizetési meghagyás " kibocsátását, aminek az összege

  • a kaució
  • a közjegyző díja (a kaució 3%-a)
  • az eddig költségeid (pl. posta költség)

A közjegyző kiküldi...

Amikor megkapja 15 napja lesz dönteni, hogy

FIZET
Ekkor OKÉ! ügy lezárva.

NEM FIZET és csak LAPÍT tovább
Ekkor ráküldheted a végrehajtót!

NEM FIZET és nem lapít. hanem ELLENTMOND a közjegyzőnél.
Ekkor te

  • vagy beletörődsz a dologba
  • vagy perré alakítod

A pert megnyered és vagy fizet vagy ráküldöd a végrehajtót.

EZ!!! a tartozások behajtásának útja.

Nem a rendőrség... hisz nem történt bűncselekmény.
Hanem csak egy polgárok közti elszámolási vita van a szerződés szegés miatt!

- -

Fontos, hogy a levél és a "Fizetési meghagyás"
a JÓ címére menjen!!! ahol át tudja venni.

Halcsi89 # 2018.03.01. 18:51

Olyan problémám van, hogy február közepén kellett volna beköltöznöm az előre kifizetett kauciós lakásba,de sajnos nem kaptam el a kulcsokat a lakáshoz-a mái napig sem. A tulajdonos csak ígérgeti, hogy vissza adja a kauciót, de azóta elmult egy bizonyos idő. Mit tudok tenni, feljelenthetem a rendőrségen?
Választ köszönöm


Mi a teendo abban az esetben amikor a lakatulajdonos nem adja kézbe a lakás kulcsait a beköltözés idopontjában es eltunik a foldrol?

nonolet # 2018.03.01. 12:51

Azért utólag is van pár fegyvere a vevőnek.

Mivel létezik a (kellék)SZAVATOSSÁG intézménye :-)

Azaz azt kell kapnia az átadás-átvételkor,
amit
az eladó ígért!!!! mondott, amiben megegyeztek.

Ha nem azt kapja, akkor jogosan reklamál és nyerni is fog.

Ez különösen fájó tud lenni, adott esetben az eladónak

  • az elhallgatott

ÉS

  • a rejtett

hibák esetén...

Amikért több évig is felelhet még az eladó.

matthiasi # 2018.03.01. 10:49

Egy vevő jelőlt nagyon sok mindent kérdezhet az eladótól. Többször is tehet fel neki keresztkérdéseket, meggyőződhet a közölt adatok igazságtartalmáról és ha úgy véli nem valósak, azt szóvá is teheti.

De mind ezt csak a foglaló átadásáig.

Ezért van az, főleg az ingatlanosoknál, hogy mindig forszírozzák a vételi ajánlat tételét... ami egy un. előfoglaló... lényegesen kevesebb összeg mint amit a naív vevők leszúrkolnak foglaló gyanánt. De a lényeg, hogy a zsé a zsebükben van. Ezután teljesen megváltozik a tárgyalási modoruk.

Tehát vételnél bátran lehet kérdezni, néha akár agresszíven is.

Ugyan ez egy bérleti érdeklődésnél kevésbé ajánlott, rövid úton kiteszik a szűrét annak a leendő bérlőnek, aki rámenősködne vagy akár agreszív lenne.

matthiasi # 2018.03.01. 10:38

Zoltec írod :

már az energetikai tanúsítványba is belekötött mivel szerepel egy mondat hogy"Az épület fajlagos hőveszteségtényezője NEM FELEL MEG", ami egy átlagosnál jobb DD besorolású B30 tégla falazatú 20cm!! hőszigeteléssel ellátott lakás.

Kár volt ezt odaadni egy hozzá nem értőnek. Eleve hülyeség ez a fajlagos hőveszteség tényező, ilyen nincs. Az épület szerkezeteinek van un. hőátbocsátási tényezője.... sokféle, az anyagoktól függően és van un.

fajlagos hőenergia igénye na ez sokat elmondhat egy lakásról, de csak hozzáértők számára. Egy laikust csak alaposan összezavar.
Javaslom az ilyen hülyének nem kell eladni az ingatlant, keres másik vevőt !!
Tény, hogy átvetted a foglalót, de még nincs minden veszve. Az ürgének nyilván nincs pénze így ki kell várni a végét. Mint javasoltam, ne te visszakozzál.
Mint 3 napja írtad :
Kérhetem mint eladó a szerződés semmissé tételét,vagy a foglaló kétszeresét kell visszaadnom,esetleg a vevő bukja el a foglalóját ha határidőig nem történik megegyezés”?
A foglaló átadása -átvétele után nincs szerződés módosítás... legalább is egyoldalúan. nem felel meg neki a felajánlott ingatlan , mondja fel ő és ezzel bukja/bukhatja a foglalót.
Remélem a kulcsátadás nem történt meg !!

nonolet # 2018.02.28. 07:41

"Az épület fajlagos hőveszteségtényezője NEM FELEL MEG", ami egy átlagosnál jobb DD besorolású B30 tégla falazatú 20cm!! hőszigeteléssel ellátott lakás.Vevő szerint ezt is nekem kell megcsináltatni."

Lókulit kell...
Ez CSAK egy ÁLLAPOT leírás, amit mellékelned kellett.

- -

Mondtam már?

Ideje volna egy saját ügyvédnek!
(sőt már ez elejétől kellett volna... hogy ne szülessen egy részedről szar szerződés)

Mert ezek ellened játszanak.

matthiasi # 2018.02.28. 07:15

Zoltec !

.Jelenleg ott tart az ügy hogy felajánlottam hogy a kialkudott alku összegéből a víz,gáz órákat felrakatom.Csak mi a garancia hogy ki is fizeti az alku összegét a teljes vételár megfizetésekor??Vevő ezen felül ragaszkodik a lakáskulcs átadásához,a felújítás mielöbbi megkezdése miatt,

Nehogy belemenj ! csapdába kerülhetsz mindenféle bonyodalommal.

zoltec # 2018.02.27. 23:26

Természetesen ezek után mindent írásba foglalok,persze a vevő maradna a szóbeli egyezkedésnél,de most már kezd a viszonyunk elmérgesedni,mert már az energetikai tanúsítványba is belekötött mivel szerepel egy mondat hogy"Az épület fajlagos hőveszteségtényezője NEM FELEL MEG", ami egy átlagosnál jobb DD besorolású B30 tégla falazatú 20cm!! hőszigeteléssel ellátott lakás.Vevő szerint ezt is nekem kell megcsináltatni.Újabb alku kifizetésére nincs pénze mert mindent a külföldön élő gyereke fog fizetni ,aki csak akkor hozza a pénzt ha a kifogásolt dolgokat helyreállítom.
Egyébként mint árverési vevő hogy tudom utólag visszakérni a vízműtől a jogtalanul befizetett összeget,mivel többszöri próbálkozásra és árverési törvényre hivatkozva sem hajlandók visszafizetni a pénzt.

nonolet # 2018.02.27. 22:03

"Csak mi a garancia hogy ki is fizeti az alku összegét?"

Lehetőleg elkéred előre... az alku aláírásakor.

HA ez nem megy, és nem fizet időben,
akkor
utólag az aláírt egyezség alapján majd behajtod.
De ehhez kell az aláírt egyezség, nyilván.

Ugye nem arra készülsz,
hogy ezt az egyezséget is
csak egy a szóbeli ígéretre alapozod?!

nonolet # 2018.02.27. 21:59

"Egyedül a vízóra tartozást kellett kifizetnem átíráskor."

Azt se kellett volna... kérd vissza tőlük.
(árverési vevő mindentől mentesen szerez)

- -

"az adásételi szerződésben ezekről nem rendelkeztünk"

Hiba, nagy hiba... palira vettek.

Az újabb alkut ÍRASD LE és sírjátok alá!!!

- -

Addig NEEEEEE engedd birtokba lépni, amíg nem fizetett.
Pláne ne kezdjen el ott fúrni-fargani.... és semmi mást se.

HA nem szól MÁSKÉNT a szerződésetek, akkor...

Előbb FIZESSEN, vegye birtoka RÉSZLETES átadás-átvétellel.
Aztán csinálhat ott csak majd bármit is.

- -

Szóval a szerződést ÁTNÉZNI!!!! és aszerint eljárni.
Mert, abból indulj ki, hogy

1.
A szerződést be KELL tartani.

2.
Aki nem tartja be az helytáll-kártérít.

+1
Aki jóindulatú-naiv, hisz... nem ír le dolgokat.
Az meg egy életképtelen balek, akit palira vesznek.

zoltec # 2018.02.27. 16:29

Köszönöm a hozzászólásokat.Előzményről annyit,hogy az ingatlant árverésen vásároltam egy éve(nem nyerészkedés célzattal,de sajnos máshogy alakultak a dolgaim) és a kikapcsolások az árverezés előtt történtek.Egyedül a vízóra tartozást kellett kifizetnem átíráskor.Szóban tájékoztattam a vevőt milyen szolgáltatás van kikapcsolva,meg is tekintették,amivel kapcsolatban a vevő részéről semmi reakció nem érkezett,az adásételi szerződésben ezekről nem rendelkeztünk,és szóban sem tettem ígéretet az órák visszakötésére.Vevőt semmi más nem érdekelte csak a vételár pénzbeli alkuja,ami sikerült is neki.Mivel eleve az árat nagyon kedvezően szabtam meg a hiányzó közműórák hiánya miatt,azért volt sürgős részéről a foglaló mielöbbi megfizetése,adásvételi szerződés megkötése.Jelenleg nincs semmi közüzemi tartozás.Ma beszéltem az adásvételt író ügyvéddel aki a közös megegyezést javasolta.Jelenleg ott tart az ügy hogy felajánlottam hogy a kialkudott alku összegéből a víz,gáz órákat felrakatom.Csak mi a garancia hogy ki is fizeti az alku összegét a teljes vételár megfizetésekor??Vevő ezen felül ragaszkodik a lakáskulcs átadásához,a felújítás mielöbbi megkezdése miatt,amit megtagadtam,de nem akarja ezt sem megérteni.

SaireyVMK # 2018.02.27. 12:25

Az eladót (jobb esetben ezt szerződésben foglalják) per- illeték és tehermentesség kötelezi. Ez legalább azt jelenti,hogy ki kell fizetnie a közmű tartozásokat. Viszont ez még önmagában arra nem kötelezi,hogy köttessen be új közművet a saját költségén! Ha csak a szerződés nem tartalmazza ezt is külön.
Illetve ha a tartozás ismert volt, akkor a per-illeték és tehermentesség kihagyása mellett /vagy a vevő azon tudomását a szerződésben feltüntetve,hogy a tartozásról tud és átvállalja/ a felek dönthetnek úgy is,hogy a vételárból a tartozást levonják és így kedvezményes áron vásárolja meg az ingatlan.(Bár összességében ugyanazon az áron kapja, hacsak nem számolt mellé). Pereskedni persze ha indokolt akkor simán lehet. (Például ha sokkal nagyobb a tartozás,mint azt közölték. De ezt bizonyítani csak úgy lehet,ha konkrét számokkal beleírják a szerződésbe.)

matthiasi # 2018.02.27. 10:01

Természetesen sok mindent nem tudhatunk itt a zoltec ügyben.
pl. azt ,hogy a villanyóra és a gázóra levétele miért történt... pl. van egy tetemes tartozás a mögött. Erről csak mély hallgatás van. Nyilván a vevő ügyvédje azért javasolta, hogy azok kerüljenek vissza az eladó szervezésében. A szolgáltatók csak akkor teszik vissza ha azok kiegyenlítésre kerülnek.
Na meg azt is jó tudni, hogy a gázóra csak bizonyos procedura után feltételek teljesülése esetén kerülhet vissza.

Így biztonsági előírásoknak megfelelő fogyasztók ( tűzhely és kazán ). Szerintem itt mind a kétfél hibádzott, pl. az eladó nem adott kimerítő tájékoztatást - ha rákérdeztek, a leendő vevő pedig mohóságában, tudatlanságában nyomban perkált, amit később javítani próbált.
Most azon lehet elmélkedni, hogy elhangzottak e bizonyíthatóan kérdések az adóságról, ill. arról ,hogy egyáltalán miért történtek a levételek.

wers # 2018.02.27. 09:47

Egyenlőre csak a vevőnek kell ,hogy legyen ügyvédje !!


ÖÖööö ??? Na nem az egyenlőre miatt nézek kerek szemekkel. Az más, hogy szokás szerint a vevő szokott ügyvédet választani, na de kell???

matthiasi # 2018.02.27. 09:43

A szerződésből eredő vitát hogy lehet rendezni? csak bírósági úton vagy van más megoldás is?

kérdezi zo..
Elsőre józan paraszti ésszel indulatmentesen megegyezéssel.
A per maradjon a végére. de hát nálad a foglaló és az ingatlan is.... hacsak valami nagy hibát nem követtél el.
A leendő vevő aki meggondolatlanul foglalót adott most azon rugózik , hogy jobb lenne a mérőkkel együtt az az ingatlan... az ő szempontjából igaza is van ... csak az a kérdés mit igértél ? Már mint tanúsíthatóan ?

matthiasi # 2018.02.27. 09:29

Ha nincs neked is külön ügyvéded, akkor az nem a vevő ügyvédje, hanem a kettőtöké. Annyira így van, hogy a szerződésből eredő vitákban nem is képviselheti az egyik felet.

írja K.B. Sándor.
És az honnan tudható, hogy az eladónak van é ügyvédje vagy sem , nem kell az ország világ előtt feltárni... legalább is az elején.
Egyenlőre csak a vevőnek kell ,hogy legyen ügyvédje !!

matthiasi # 2018.02.27. 09:23

Kérhetem mint eladó a szerződés semmissé tételét,vagy a foglaló kétszeresét kell visszaadnom,esetleg a vevő bukja el a foglalóját ha határidőig nem történik megegyezés?
Kérdezi zoltec.
Egyenlőre ne kérd ! az idő ketyeg lehet még a javadra.... ha csak meg nem ígérted az órák visszahelyezését.

A vevő ügyvédje,a a vevő állítása szerint azt állítja hogy a vételár kifizetéséig vissza kell állítanom a villany és a gázórát vagy különben a foglaló kétszeresét kell visszafizetnem.
Tehát még nem is találkoztál vele... akkor ezután se fogadd !
Ragaszkodj a szerződésben lévőkhöz !

matthiasi # 2018.02.27. 09:16

zoltec

! A foglakó átvételekor már végleges adásvételi szerződésnek kell lenni.

Az a mérvadó, ami abban van. Elvileg semmit sem írhattok bele. Természetesen a vevő próbálkozik, de egy villanyóra és gázóra hiány nem olyan ami elkerülné a figyelmet. tehát inkább mond ha nem fizet ő fogja bukni a foglalót is. hacsak nem tudja tanúkkal bizonyítani, hogy bármi igéretet tettél.
Tehát egyenlőre ne add vissza foglaló, az meg hogy a dupláját fel se merülhet. Természetesen azt neked kell mérlegelni, hogy miként érdemes értékesíteni az ingatlant. Órák hiányában vagy azok pótlásával.
ja a legfontosabb : átadtad é az ingatlant? ha nem meg ne forduljon ez a fejedben. tehát nálad a foglaló és aingatlan... eljöhet még az az idő is hogy a vevőjelőt fog pitizni a pénze vissza kapásáért.

nonolet # 2018.02.27. 07:20

Dobszi00

Egyfeleől fiygelmuetztsd, hogy 28.-a az utolsó "biztonságos" nap aszánmára.

Másfeelől...

HA te nem tudsz menni 28.-án az a TE BAJOD!!!
A határidő téged is köt!

Ne kend a másikra a balhét, amikor ÉPPEN saját magad tolod későbbre a dolgot.
A te oldaladon felmerült okból.

Hisz SZÁMÍTANOD KELL rá, hogy 28.-án dolgod lehet vele.
Akkor is, ha korábban más dátum volt a tervezett.

Mivel bármi KÖZBEJÖHET!!!
Neki is... ahogy neked is, vazze!

Szóval: ne akarjál a saját gondod miatt baszakodni vele.
Mert az a genyóság csúcsa lenne.

... és ezért el is buknád egy perben az ügyet.

nonolet # 2018.02.27. 07:12

zoltec

A lényeg!

Belekerült-e a foglalót átadó szerződésbe, hogy

  • az órák hiányoznak

és

  • azokat ki-mikor szereli fel

Mert a szó elszáll az írás megmarad!!!!

- -

Egyébként miért nincs saját ügyvéded is?!
Aki téged véd-képvisel...

Dobszi00 # 2018.02.27. 07:04

Igen ezt sajnos idegességemben elfelejtettem tisztázni. Tehát én mint vevő döntőm el hogy betartotta-e a határidőt? Ebben az esetben az én véleményem szerint nem, hiszen az egyeztett időpontot ő halasztotta el, én pedig nem vagyok köteles folyamatosan rendelkezésre állni. Viszont ez csak az én véleményem, én viszont a jogra lennék kiváncsi, mivel az dönti el, hogy megkapom-e a szerződésben foglalt kötbért ebben az esetben is, vagy sem.

gerbera317 # 2018.02.27. 06:26

Miért csak az utolsó mondatodból, és ott is csak a szöveg környezetből derül ki, hogy ő az eladó, te a vevő?
Egyébként a te dolgod eldönteni, hogy megtartotta-e a határidőt.