Nem fizető bérlő


pappcs # 2015.03.08. 16:59

Óriási tévedés, hogy a tulajdonosnak kell fizetni a közműszámlákat! Azt mindig a fogyasztón hajtják be. Igen, cirmicicák arra vannak idomítva, hogy azt mondják az ügyfélnek, hogy csak akkor van áram, ha fizeti a kiköltöző tartozását, ami nem igaz. Egyetemes szolgáltató köteles szerződést kötni az adott lakás tulajdonosával, jogszerű használójával attól függetlenűl, hogy az előző felhasználó mennyi tartozást hagyott maga után. Áram esetén a bekötés 32 amperig díjmentes! Afelett 3600 Ft+ áfa (eon) hálózatfejlesztési hozzájárulást kell fizetni amperenként. (átlag lakásban max 25 amper szokott lenni)

Dati61 # 2015.03.08. 12:34

Köszönöm, a hozzászólásokat és egyben elnézést kérek, hogy nem jelentkeztem hamarabb. Sajnos nem kaptam értesítést. A helyzet a bejegyzésem óta annyit változott, hogy szerencsémre - ugyan előzetes értesítés vagy tájékoztatás nélkül, december elején - a bérlőim tovább álltak. Átköltöztek egy másik házba, (összességében lakhatatlanná téve az enyémet és 140.000 Ft adósságot hátrahagyva) mivel nálam - bár eltüzeltek minden éghetőt, azt is, ami az enyém volt (fa kerítést, kivágott fát, kis szekrényt, polcot, vízóra akna fedelet)- nem tudtak tovább fűteni. A bérleti szerződés "szakszerű" felmondása megtörtént,(a csel bevált) az átvétel aláírással igazolva. Kedves Egyjogász! A fogyasztásmérők bérlő nevére átírásával "csupán" egyetlen probléma van. Semmilyen módon nem kényszeríthető ez által a bérlő arra, hogy ki is fizesse. Ha tartozás keletkezik, akkor is a tulajdonos házában, lakásában kapcsolják ki az áramot, zárják el a vizet. Amikor a bérlők már rég továbbálltak, ismeretlen helyre költöztek, vagy nincs miből levonni a tartozást...azaz így is, úgy is a tulajdonosnak, a bérbeadónak kell kifizetnie a tartozást illetve a visszakapcsolásért vagy a vízóra vissza-tételéért a plusz költségeket, ha áramot és vizet akar ismét.

Zöldövezeti11 # 2015.01.03. 18:37

Dati Dati ! !!

fel kellett költöznöm Budapestre 3 éve lakatlanul állt.
Alföldi kisváros a 4-e még nem útdíjas sztráda mellett, 14 e lakos, jelenleg 600 meghirdetett eladó lakás van. Nyilván akad még pár üres, amit nem is hirdetnek, mivel reménytelen.

A kiadási szándék azért ötlött fel, mert attól tartottam, ha továbbra is lakatlan marad, kezdik az ablakokat, a tetőt elbontani”.
Pont a 4-es mellet 2 év alatt elhordtak egy komplett házat.

Volt egy vízóra leolvasás, amely közel 24.000 Ft számlatartozást mutat 4 hónapra (ezt a szolgáltató,

Hat főre nem soknak tűnik pláne most a rezsicsökkentés utáni világban, 1 főre 3m3/ hó a kiegyensúlyozott norma, 6 ra így 18 m3. 4 hóra az 72 m3 ami kb. 43 eft, tehát még takarékosak is.
.
.
.

Mit tudok/lehet ilyen helyzetben tenni???....

Sokat nem ! Majd mikor x -szel, a megfelelő helyre húzod azt !!
Vagy harcolsz az igazadért, de nem panaszkodással.

Zöldövezeti11 # 2015.01.03. 18:15

Ennek ugyanakkor jelentős kockázata, hogy a tartozás is a bérbeadó nyakán maradhat.
na ja de azért pár tízezres kár nem azonos egy ingatlan hosszú ideig való ingen birtoklásával !!
Amit mellesleg jó le lehet lakni.

Amikor nyavalyognak a bérlakás hiány, miatt ide kell jönni erre a fórumra a valóság megismerésére.

Zöldövezeti11 # 2015.01.03. 18:13

ObudaFan !

Tehát ha szegény az ember akkor élete végéig potyázhat !! ??

Egyjogász # 2015.01.03. 17:33

Lemaradt:

Persze az is igaz, hogy egyes bérbeadók éppen azért nem íratják át a mérőket, mert úgy gondolják, ha az ő nevükön van a mérő, ezzel sakkban tudják tartani a bérlőt. (Pl. ha a bérlő nem fizet, kikapcsoltatják az áramot meg a gázt, ezt sokan elég hatékony eszköznek gondolják a bérlő ingatlanból való gyors kiseprűzésére.)

Ennek ugyanakkor jelentős kockázata, hogy a tartozás is a bérbeadó nyakán maradhat.

Egyjogász # 2015.01.03. 17:29

"ügyvédi segítség igénybe vétele ajánlott"

Ha nem értesz az ilyen dolgokhoz, az lett volna már a bérbeadáskor, de persze ez már eső után köpönyeg.

Pl. a közműszolgáltatóknál ajánlott-tértivevényes levélben fel kellett volna mondanod a szerződéseidet, aztán ha a bérlő köt új szerződést, köt, ha nem köt, akkor nem köt, az ő dolga.

Így meg ha pl. az áramszolgáltató a tartozás miatt kikapcsolja az áramot, majd még fizetheted meg ennek a költségeit is, és - ha újra akarsz áramot - a visszakapcsolásét is, ami szerintem több tízezer forint lenne.

ObudaFan # 2015.01.02. 17:59

Szabályszerűen fel kell mondani a szerződést (ami önmagában sem egyszerű dolog, ügyvédi segítség igénybe vétele ajánlott), aztán pert kell indítan az ingatlan kiürítése iránt. Itt lehet kérni ideiglenes intézkedést esetleg. (A határozott idő lejárta esetén ezek nélkül, nemperes eljárásban lehet kiürítést kérni.) És a perben lehet követelni a helyettük megfizetett közmű díjakat. Persze, ha nem lehet rajtuk behajtani, akkor arra nem nagyon lesz megoldás.

Dati61 # 2014.12.21. 15:05

Tisztelt Ügyvéd úr! 2014. július 1-vel kiadtam a házamat, mely egy fejér megyei pici faluban található, és mivel munkalehetőség hiányában fel kellett költöznöm Budapestre 3 éve lakatlanul állt. A ház a falu szélén található, (szomszédok sincsenek) és - bár szinte mindent elhoztunk - azt a néhány dolgot, ami ott maradt, a bejárati ajtó feltörésével ismeretlenek elvitték. A kiadási szándék azért ötlött fel, mert attól tartottam, ha továbbra is lakatlan marad, kezdik az ablakokat, a tetőt elbontani. Több jelentkező közül azért választottam a 4 gyermekes házaspárt, mivel a férj - munkája mellett - kertészkedni akart, és nagy terület alkalmas erre. A szerződést határozott időre, 1 évre kötöttük. Megállapodásunk szerint a villanyórák és a vízóra átíródik a nevükre. Megírtuk a papírokat is az EON felé, de valahogy ezek "elkallódtak" a postán. A Fejérvíztől pedig azért nem írták át, mivel én kihúztam a készfizető kezességvállalásra vonatkozó mondatot, abból kiindulva, hogy ha nem fizetnek, akkor így is úgy is nekem kell fizetnem, vagyis akkor értelmetlen az átírás. Természetesen tartózkodási helyként a bejelentő nyilatkozathoz hozzájárultam. Jelenleg a helyzet a következő: Beköltözésük óta sem vízdíjat, sem áramszámlát nem fizettek, az EON felé adatok nem szolgáltattak, - ahogy megkeresésemre nekem sem - decemberben pedig már a 20.000 Ft bérleti díjat sem. Volt egy vízóra leolvasás, amely közel 24.000 Ft számlatartozást mutat 4 hónapra (ezt a szolgáltató, ahogy kértem, címemre postázta) Már ment 2 felszólító levél, ezt viszont a bérlő címére. Mindkét szolgáltatóval folyamatos kapcsolatban vagyok, az EON-t kértem, menjenek ki, hogy lássuk az eddigi áramfogyasztást. Közölték, hogy ők 1 évben egyszer, jövő februárban fognak órát olvasni, előbb nem kötelesek. A villanyóra (régi ház lévén) a házban van, vagyis ha nem engedik be őket, ismét nem tudunk semmit tenni. Az áramszolgáltatást csak úgy tudnám megszüntetni, ha bizonyíthatóan lakatlan lenne az ingatlan, de ebben az esetben elvinnék az órát, és az új szabályok szerint a házon kívülre kellene óraszekrényt kialakíttatnom (új szerződőként) egy velük szerződésben álló vállalkozóval, aminek a díját nem tudták megmondani, mert az szabadáras. A vízre szűkítőt én nem kérhetek, legfeljebb azt, hogy elviszik (letétbe helyezik) a vízórát (díja 6.500 Ft) majd, amikor kérem visszateszik ugyanennyiért. De, ennek is az a feltétele, hogy büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a ház lakatlan! A bérleti szerződés felmondását elküldtem, de még nem vették át (gyanítom, hogy nem is fogják) a kiskorú gyerekek miatt még inkább kiszolgáltatott helyzetben vagyok, mint tulajdonos! Kényszerkijelentéssel akkor élhetek/nék, ha VALÓBAN kiköltöztek az ingatlanból, és két szomszéd bizonyítja (akik nincsenek), hogy még a környéken sem látták őket. 80.000 Ft netto fizetésem van, és én sem ingyen lakom itt, ahol lakom. Mit tudok/lehet ilyen helyzetben tenni??? Köszönöm a választ.

Zöldövezeti11 # 2014.12.17. 08:18

Ha már perelsz ne csak a kiűrítésért hanem kártérítésért is. !!

tothviki72 # 2014.12.16. 11:10

Nagyon köszönöm a választ!
Teljesen kétségbe vagyunk esve. Peres út eléggé hosszadalmas, addig csak halmozza a tartozást. Aztán, ha majd már látja, hogy itt a vég, hipp-hopp eltűnik.
A villany számlát átirányítottuk.
Ha gázszivárgás miatt bejelentés érkezik, kimennek és nem találnak semmit, akkor nem fogják elzárni a gázt, vagy igen? Ilyen esetben csak a tulajdonos kapcsoltathatja vissza? Tudsz erről pontosabban írni?

Zöldövezeti11 # 2014.12.16. 10:34

, hogy átirányítom a saját lakásomba a villanyszámlát
eredetileg is így kellett volna tenned !

Gáz villany és egyéb közüzemi számlák a közüzemekkel szerzödő félnél. Aztán ha nem fizet neked nincs mit továbbítani előbb utóbb a szolgáltatás megszűnik. Ha kérdezik elkeveredett a postám.

Más keserítés ? pl. a házban valaki gázszagot vél érezni, sőt a forrását is megjelőli és közli az illetékesekkel.

Ne félj egy robbanást nem kockáztatnak meg egy nemfizető bérlő kedvéért.
És ezeket 'Jóbarát' stílusban kell kezelni.
Sok sikert !!

tothviki72 # 2014.12.15. 19:45

Sziasztok! Az alábbi problémával kapcsolatban kérnék segítséget:
Adott egy saját tulajdonú ingatlan, mely határozatlan időre bérbeadásra került. A bérlő nem fizeti a bérleti díjat és a közmű/közösktg, stb. díjakat sem. Kaució 100 ezer forint, jelenlegi tartozása egy havi bérleti díj és kb. 90 ezer forint közmű.
A mai napon felkerestük, miután szóban már kétszer jeleztük, hogy tartozik, mire eléggé lekezelő stílusban közölte, hogy nem fizet, szóval ma át szerettük volna adni a fizetési felszólítást, melyet nem vett át, ezt holnap postára adjuk. 8 nap fizetési határidő, majd megkapja a bérleti szerződés felbontását, egyben közjegyzőnél fizetési meghagyást bocsáttatunk ki, valószínűleg arra sem fog reagálni. Ezt követően pontosan mi történhet? Ha letelik a felmondási idő, azt követően már jogtalanul tartózkodik a lakásban?
A másik kérdésem, addig is, amíg ki nem megy a lakásból, meg lehet keseríteni valahogy az életét, természetesen nem ütés-verésre gondolok, hanem olyasmire pl., hogy átirányítom a saját lakásomba a villanyszámlát és nem fizetem, kikapcsolják a villanyt, stb. Bármilyen ötletet, tanácsot nagyon szívesen fogadok.