Birtokvita


Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.11. 14:34

Ilyen tényállás mellett az elbirtoklás kizárt.

Gaby69 # 2016.01.11. 14:18

Tisztelt Ügyvéd Úr ! Segítségét szeretném kérni egy kérdésben : 2003-n édesanyám elhunyt . Hárman örököltük meg kb 70 négyzetméter alapterületű félházat . Az öcsém bitorolja az egész ingatlant , ki is zárt minket. Engedély nélkül falakat helyez át ,közművesít , jelenleg hozzá épít a mellék épülethez . Lakbért nem fizet , kifizetni nem hajlandó bennünket . A szomszédai elmondása szerint "várja hogy leteljen a 15 év és kérni fogja az 1/6 , 1/6 tulajdon rész el idegenítését . Szeretném kérdezni , hogy meg teheti ezt ? Válaszát előre is köszönöm ! További szép napot kívánok ! Gabriella

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.10. 08:32

Két évig csak akkor tart, ha az alperes ügyesen húzza az időt, a felperes (és a bíró) pedig hagyja. Normális menetben az első fok fél év alatt, a másodfok további három hónap alatt befejeződik. 2+1 tárgyalás, három hónapos közökkel.

Garfield28 # 2015.12.07. 08:24

Igen, szívességi lakáshasználó.
Viszont itt olvasok olyat, hogy én, mint tulajdonos, nem is cseréltethetek zárat, mert ő birtokolja a lakást fizikailag, ott vannak a cuccai, tehát még én követnék el ezzel birtokháborítást.
Tehát jól értem, hogy csak annyit tehetek, hogy felszólítom a távozásra szóban, írásban, és ha nem távozik, akkor esetleg közművek kikötése, majd per indítás lakáskiürítésre?
Tényleg nem szeretnék semmi olyat tenni, amivel ártanék magamnak, de nem szeretnék fizetni utána, csak mert ő minden pénzét elissza, a rezsit pedig nem telik neki fizetni.

MajorDomus # 2015.12.04. 18:12

Gondolom akkor szivességi lakás használó. Felszólítod a távozásra, ha nem megy, kidobod. Komolyabb ellenállás esetén lakaskiűritesi per!

Garfield28 # 2015.12.04. 14:04

Kedves Fórumozók!
Abban a kérdésben szeretnék válaszra lelni, hogy mi lenne a teendőm a következő esetben: szüleim még életükben nekem ajándékozták a tulajdonukban lévő lakást, ami teljes mértékben így az én tulajdonom lett. Az ő haláluk után a testvéremnek engedélyeztem, hogy amíg fizeti a lakás költségeit, ott lakhat, a lakcímét még édesanyám engedélyével (haszonélvezeti jog) ide jelentette be.
Sajnos testvérem életvitele megváltozott, alkoholista, így félő, hogy a költségeket nem fogja fizetni. Mit tehetek, hogy jogszerűen kitehessem őt onnan, és eladhassam a saját tulajdonomat. Az eladásra egyébként csak azért gondoltam, mert attól tartok, hogy másképp nem tudok megszabadulni tőle. Nekem családom van, és nem tudunk két lakásnyi rezsit kifizetni, főleg nem más után!
Mit tudok tenni, hogy a saját tulajdonomat megvédhessem, illetve magamat megvédhessem a nyakamba varrt költségektől?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

TCsabi # 2015.12.03. 08:47

az épület árverésen lett vásárolva. Előzetesen alaposan átnéztük ügyvéddel a körülményeket. Az épülethez földhasználati jog van bejegyezve, ami jogilag garantálja az épületbe történő bejutást és az épület rendeltetésszerű használatát. Ügyvédemmel legrosszabb esetben arra számítottunk, hogy 3-4 hónap elteltével 2-3 birtokvédelmi bírság és végrehajtás után zavartalan lesz a bejutásom és ingatlan használatom, azonban egy végrehajtás és bírságot több mint fél év alatt hoz meg a jegyző, valamint a kerttulajdonos hamis tényállásokkal és hamis tanúkkal hátráltatja, késlelteti a végrehajtást (fellebbezés, felülvizsgálati kérelem, jegyző elfogultsága hivatkozással másodfokú eljárás stb.), holott teljesen nyilvánvaló a kerttulajdonos folyamatos birtoksértése.

groszfater@gmail.com # 2015.12.02. 22:21

Menj vissza egy kicsit időben, hogy jött létre az a konstrukció, ha szerződéssel akkor meg kellene nézni mi van abban.

Ez a "képződmény" a lehető legrosszabb, kettőtöknek van egy biciklije, tiéd a két kerék az övé a váz. A biciklizés sehogy-sem akar összejönni.

A telekhasználati jog lehetővé teszi az épületed használatát, csak az a kérdés ezt mi módon éred el.

TCsabi # 2015.12.01. 23:03

ügyvédem is van, de egyszerűen nincs ötletünk hogyan lehetne felgyorsítani az eseményeket, jogi úton sajnos nemigen lehet. Ezért azt beszéltük hogy nézelődjünk fórumokon hátha van valakinek valami ötlete, vagy tud ajánalni valami praktikát, amivel jobb belátásra lehetne bírni a birtoksértőt, vagy tudnám használni az ingatlanomat de még nem követek el szabálysértést/bűncselekményt (mert ha kifúrom pl. a telekkapu zárát az aggályos lehet, hiába van jogom bejutni a telekre stb.)

TCsabi # 2015.12.01. 22:55

Tisztelt MajorDomus,

Sajnos ezt teszem 1 éve, 26 esetet jelentettem be 13. db. végrehajtáskéréssel amiből eddig a Jegyző egy nevetséges összegű bírságot szabott mindössze ki (első alkalom). Valamint a birtoksértő folyamatosan valótlan nyilatkozatok tesz és hamis tanúkkal áll elő, fellebbez, így egy birtokvédelmi eljárás több mint fél évig tart. Még csak a második eljárás felénél tartunk... Bírósági per is van folyamatban 1 éve, de annak a vége 3-4 év lesz előreláthatólag (szintén félévente ír ki tárgyalást a bírónő a bíróságon is az időhúzó technikát alkalmazza a birtoksértő). Szóval 3-4 évet a bíróságra és a jegyzőre is éveket amíg valami normális bírságot hoz nem tudok várni :(, nem tudom addig használni az ingatlanom. Ezért kellene valami olyan megoldás ami még nem szabálysértés/bűncselekmény de legalább használni tudjam valamennyire addig is az ingatlanom.

MajorDomus # 2015.12.01. 22:45

Ismételd meg havonta a birtokvédelmi ügyet. A harmadik bírság után megunja.

TCsabi # 2015.12.01. 12:44

Tisztelt Szakértők!
Tanácsukat kérném az alábbi problémában. Van egy telek, melyen van egy raktár épület, mely az én tulajdonom. Az épülethez földhasználati jog tartozik. Az épületbe csak a telken keresztül tudok bejutni. A telektulajdonos nem hajlandó kapukulcsot adni, így amikor ő nem tartozódik ott nem tudok bejutni az ingatlanomba. A földhasználati jog alapján jogom van bármikor felkeresni az épületem, és használni azt. Az volna a kérdésem, hogy ha nincs otthon a kerttulajdonos és emiatt nem tud beengedni, megtehetem-e azt hogy bemászok a kerítésen? Ez jogilag kifogásolható-e? (Hiszen jogom van bejutni, ha normálisan a kapunk keresztül nem akkor a kerítésen keresztül?)
Egyébként birtokvédelmet már kértem 1 éve, meg is kaptam, büntették is pénzösszeggel a kerttulajdonost, de továbbra sem hajlandó együttműködni.
Köszönettel: Csaba

MajorDomus # 2015.11.24. 22:08

Igen, szóval igyekezz!

sajtisajt # 2015.11.24. 18:17

Tisztelt MajorDomus!

A jegyző valóban csak 1 éven belüli birtokvédelmi kérdésben járhat el? Nem közös telekről van szó. Két külön tulajdonú telek.
Válaszát előre is köszönöm!

MajorDomus # 2015.11.21. 18:14

Ha a két ház közös telken épült.

Ha külön tulajdon mindkét telek, akkor megáll - szerintem - a birtokhaboritás! Jegyző!

sajtisajt # 2015.11.21. 17:36

Hogy lenne osztatlan közös tulajdon? Mire kellene használati szerződés?

MajorDomus # 2015.11.19. 23:14

Használati szerződés?

Immaculata # 2015.11.19. 05:20

osztatlan közös tulajdon

sajtisajt # 2015.11.19. 04:54

Ha nem szomszédjogi, akkor mi? Amikor bedöntötték a falat, kihívtuk a rendőrséget, akik közölték, hogy nem járnak el, mivel nem tisztázottak a birtokviszonyok.

Immaculata # 2015.11.18. 22:41

lehet, nem is szomszédjogi vita.

sajtisajt # 2015.11.18. 18:57

Tisztelt ObudaFan!

Nem hivatkoztak semmire. Egyszerűen bedöntötték az emelt kb. 50-60 centi széles téglafalunkat. Arra hivatkoznak, hogy ami emelve volt kerítés az állítólag közös megegyezéssel került oda. De velünk nem egyeztek meg.

ObudaFan # 2015.11.18. 17:07

Es mire hivatkoznak, miert zavarja oket a kerites, ami a ti telketeken van?

sajtisajt # 2015.11.17. 19:16

Tisztelt Hozzáértők!

A történetem és kérdésem a következő: 1996-ban vásároltunk egy családi házat. A szomszéd házánál még nem volt sem betonjárda, sem kerítés. 2006-2007 körül színezték a házukat és kerítést emeltek a mi telkünkre, de nem végig, hanem a kert és a ház között úgy hagyták, hogy át is lehet járni. Idén lebontottuk a kerítést és emeltünk egy téglafalat, hogy a kutyáink ne tudjanak átmenni a szomszédba és ott kárt okozni. Ezt a falat ledöntötték és az önkormányzathoz fordultak birtokvédelemért, az eredeti állapot helyreállításáért. Csakhogy az eredeti állapot szerint nem volt semmi a telkünkön. Mit tehetünk? Hogyan lehetne ezt a vitás kérdést megoldani?