Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


ragyasdezso # 2010.01.27. 17:08

Ida7

A házmestert és a k.k. egy kalap alá venni, azért nem semmi. Nem tudom, hogy Te mit szólnál hozzá, ha a munkádat ennyire leértékelnék. A tulajdonosnak a tulajdonnal kapcsolatban kötelességei is vannak, nem is csekély. Ne várd már el a k.k.-től, hogy helyetted majd megold mindent. Ráadásul úgy hogy becsmérled a munkáját!Az a kis telefon egyébként havi szinten úgy 20-30 ezer körül van. És az még csak a telefon...

A fűtésszabályzóra visszatérve:
az önmagában, csak arra alkalmas, hogy a pazarlást akadályozza. (ház szinten így is több milliós megtakarítást eredményez!)De az csak az első lépés, nyílászáró csere és külső hőszigetelés nélkül nem túl sokat ér. De gondolom a k.k. azért indította el, hogy majd a ház indul a panelprogramon, és akkor elérhető a 40-60-os hőmennyiség megtakarítás. De ha a tulajdonosok leszavazzák, akkor csak egy lehetőség volt...

Osmi
Írta, hogy SZMSZ tervezetet kapott, akkor milyen szavazásról beszélsz? A házak többségében még a mai napig nincs SZMSZ. Itt van, (vagy lesz) akkor legalább örülnének neki. De amint látom, Ida7 csak fogást keres rajta. Olyanokat vár el a k.k.-től ami még a mesében sincs.
A k.k. és az SZVB díjazásának metódusát igenis az SZMSZ-ben kell szabályozni, mégpedig azért, mert a társasházak 80%-nál nem kötnek megbízási szerződést!
Fogadni mernék, hogy itt sincs! Szóval, csak olyanhoz amihez értek is!
Nandy
A kompenzáció lényege, hogy míg nincs külső szigetelés és ablakcsere, addig kiküszöbölje az extrém eseteket. Mert pld. aki északi falon és a sarokban van, az azonos körülmények mellett legalább 30%-al többet is fogyaszt, amellett hogy a hideg fal miatt soha nem tudja felfűteni normális hőmérsékletre a lakást. Ha kész a hőszigetelés, akkor már nem kell alkalmazni, csak a 20%-80-ot, de ehhez közgyűlési többség kell.

nandy # 2010.01.27. 15:45

Nálunk most az a probléma, hogy volt leolvasás 2008. decemberében, aztán 2009. áprilisában is. Ez utóbbi alapján fizetem azóta a fűtésszámlát.
A tavaszi leolvasásnál viszont nem nullázták le a kütyüket, tehát a mostaninál beleszámolták azt is, így hiába vettem vissza jelentősen a fűtést (sokszor fázunk), mégis nagy lesz a szorzóm...

Ez vajon mennyire jó?

nandy # 2010.01.27. 15:42

A kompenzációt pedig ki kell fizetni a többi tulajnak, tehát máris nem annyit fizetünk, mint amennyit fűtünk.
Tovább rontja a helyzetet az, ha egyes lakók bírják a hideget, vagy csalnak, mert akkor kevesebb tulaj között ösztják szét a számlát, tehát ezzel is többet fizetnek.
Sajna nálunk is hasonló a helyzet :((

nandy # 2010.01.27. 15:39

Ida:

Tapasztalatból mondom (mint th. lakó), hogy ha nincs szakmailag felkészült ember - kk. -, aki kézbe venné az elszámolást, akkor nagyon el lehet csúszni a költségmegosztáson (tényleg nem mérés!!).
Az átlagember nem is érti, mi a felosztás lényege, miért nem lehet mérőről beszélni. Egy jó kk. szerintem ezt el tudja magyarázni érthetően a lakóknak. A rossz meg nem...

Itt a fórumon is volt már szó arról, hogy mennyire jogos, vagy nem jogos a kompenzáció megszavazása. Nálunk pl. le van szigetelve a ház, mégis 30% kompenzációt kapnak, ami szerintem sok! Plusz a fszt-i és a legfelső emeletek is kapnak még 20-20%-ot.
A kompenzációval az a baj, hogy azt 30 éven át kapták a kedvezőlten fekvésű lakások tulajdonosai, mert légm3-ben volt az elszámolás. Ha piaci helyzetet szeretne teremteni a lakóközösség (mindenki annyit fizessen, amennyit fogyaszt), akkor abba nagyon nem fér bele az ilyen kompenzáció.
Arról ne is beszéljünk, hogy ezekhez a lakásokhoz olcsóbban lehet hozzájutni... többek közt a magasabb rezsi miatt...

osmi # 2010.01.27. 15:22

Az SZMSZ módosítást el kellett fogadnia 50%+ 1 tul.hányad képviseletében, ez megtörtént? A kérdéseidre - jó esetben - a k.k. tud válaszolni. Hogy ez téged hogy fog érinteni a jövőben, azt meg ember meg nem tudja mondani, hiszen a saját hőszükségleted csak egy része a dolognak.

osmi # 2010.01.27. 14:42

Ida7!
A k.k. díjának min. inflációkövetését nem lehet az SZMSZ-ben szerepeltetni, legfeljebb a vele kötött megbízási szerződésben. Az SZMSZ a tulajdonközösség belső viszonyait hivatott szabályozni a többségi akarat szerint.
A hőmennyiség elosztásra ugyanez áll. A tulajdonosoknak kell meghatározni, hogy akarnak-e korrekciót a lakások házon belüli elhelyezkedése miatt / É-i , oldalsó, szint,stb/.Egyebekben a tház által felhasznált hőenergiának általában a 60-70 % -a osztódik fel a "hőmennyiségmérők" által mutatott értékek szerint , a többi 40-30 % szintén a tulajdonosok döntése szerint nm2, azaz lm3 szerint vagy egyformán a lakások között.
A k.k. vállalkozási ks.-vel kapcsolatosan maximálisan egyetértek veled.

ragyasdezso # 2010.01.27. 13:23

mamika49

Jól tudod: egyénileg is lehet az ügyészséghez fordulni.

Ida7
Rendes közös képviselőtök van,(becsüljétek meg!) ha az SZMSZ mellékletébe betette. A házak többségében ugyanis még szabályozva sincs! A svájci módszer a házak tájolása, elhelyezkedése, a lakások elhelyezkedése alapján ad korrekciót. A korrekciós tényezők lényege a következő. Feltételezzük, hogy az épület különböző fekvésű lakásaiban a fűtési periódus folyamán végig azonos volt a hőmérsékletet. A lakó nem az általa ténylegesen fogyasztott energia, hanem a lakásban uralkodó hőmérséklet alapján viseli a költségeket. A korrekciós tényezőkre a tapasztalati értékek alapján egy táblázatot dolgoztak ki, és minden épületben egyöntetűen ezt alkalmazzák.

A listás szavazás lényege, hogy egy bizottság körbemegy a házon és aláíratja a szavazóívet.

A közös képviselő általában vállalkozóként vállalja el a képviseletet, és ez a vállalkozási szférában megszokott dolog. A k.k. irodája az egy dolog, az ügyintézés meg egy másik dolog. Az irodában max. a fogadó óra idején tartózkodik, és gondolom rögtön "parasztlázadás" lenne, ha csak akkor intézné a közösség ügyeit. Ma pedig egy mobil telefon több tízezer Ft.-os költséget is eredményezhet. Az adózás változásairól meg nem is beszélve....

nandy # 2010.01.27. 12:04

MD:
Oké, valóban, a 6-os bekezdés nem illik a képbe...:)

mamika49 # 2010.01.27. 11:30

MajorDomus!
Nálunk is hasonlóan működik, illetve nem működik a kk. Lent azt írod, hogy ügyészséghez min. 10% tulajdoni hányad fordulhat? Én mintha úgy olvastam volna, hogy az új tht. azt mondja, hogy egy tulajdonos is kérhet vizsgálatot 2010. január 1-től. Tévedek?

tzatziki # 2010.01.26. 22:52

Nagyon koszonom Neked is, MajorDomus!

MajorDomus # 2010.01.26. 22:42

Volt-olyan dugulásunk hogy- még -a csempét is vissza kellett raknia a társasháznak.

tzatziki # 2010.01.26. 22:16

Ragyasdezso, halasan koszonom! Ez minden kerdesemre tokeletesen kielegito valaszt ad. :)

ragyasdezso # 2010.01.26. 21:16

tzatziki

20. § (1) A tulajdonostárs köteles:

  1. fenntartani a külön tulajdonában álló lakást,
  2. lehetővé tenni és tűrni, hogy a külön tulajdonú lakásába a közösség megbízottja a közös tulajdonban álló épületrészekkel, berendezésekkel összefüggésben a szükséges ellenőrzés, a rendkívüli káresemény vagy veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás, valamint a fenntartási munkák elvégzése céljából arra alkalmas időben bejuthasson a tulajdonostárs, illetőleg a bentlakó szükségtelen háborítása nélkül,
  3. a szükséges intézkedést megtenni ahhoz, hogy a vele együtt lakó személy, valamint az, akinek lakása használatát átengedte, betartsa a b) pont és a 16. § rendelkezéseit,
  4. a lakásában tervezett építkezésről értesíteni a közös képviselőt vagy az intézőbizottság elnökét.

(2) A közösség köteles megtéríteni az (1) bekezdés c) pontja szerinti beavatkozással okozott kárt.

tzatziki # 2010.01.26. 21:07

Kedves Mazsola!

Koszonom a kedves valaszod! Igazabol a wc-t a dugulaselharitok visszaragasztottak a helyere, de mar akkor megmondtak, hogy a tomitest es az elvezeto csoveket nem tudtak helyreallitani, es azonnal nyilvanvalova valt, hogy a wc folyik, az elvezeto muanyag csoveket cserelni kell. Ennek koltseget (plusz a helyreallitaset) igenyeltuk mi a kozos koltsegbol, de a gondnok/kozos kepviselo (ugyanaz a szemely nalunk) szerint ez "maganugyunk", es o nem fizet ezert.
Tovabbra is kerdem tehat Toletek, hogy vajon jogos-e a mi keresunk.

tzatziki # 2010.01.26. 17:21

Kedves Forumozok!

Uj felhasznalo vagyok a forumon, mert sajnos felmerult egy aprobb nezetelteres tarsashazunkban, es ennek kapcsan olyan kerdesek merultek fel bennem, amiket legjobban egy jogi csatornan tudok feltenni.
A tortenet diohejban: sorhazi lakasunk elott eldugult a szennyvizelvezeto gerinccso, tehat az a szakasz, amin a 10 sorhazi lakas (mely a tarsashazat alkotja) szennyvize keresztulfolyik. A dugulaselharito munkalatok soran a mi lakasunk wc-jebol hatoltak be a csogorennyel a csoszakaszba, mert tolunk lehetett a problema feltetelezett helyet legjobban elerni. Kerdesem az, hogy kerhetjuk-e a felszedett wc-nk helyreallitasi koltsegenek kozos koltsegbol valo fedezeset. Ugyan van egy olyan szabaly, hogy minden sorhazi lakas garazsanak vonalatol kifele szamitott 70 cm-en beluli terulet az sajat tulajdon, de ennyi erovel akkor az ugy kapcsan kesobbiekben elvegzett utburkolat felbontas (ami kozvetlenul a szomszedunk garazsajtaja elott tortent, azon a bizonyos 70 cm-en belul), valamint a szomszedunk diszburkolatanak felszedese is "sajat tulajdonu teruleten" van, holott annak javitasi koltsegeit megis allta a tarsashaz.
Remelem, nem voltam tul zavaros. A kerdesem tehat, hogy joggal nyujtjuk-e be a wc-nk helyreallitasanak koltsegeit (ki kellett a teljes tomitest es a falba futo csovet cserelni) a kozos kepviselohoz.
Elore is koszonom kedves valaszotokat!

MajorDomus # 2010.01.25. 23:29

Azért-az- 51A-$-(6)-bekezdést-is-olvasd-el.

Mielőtt-belemerültök-a- vitába, az-ÖTMinisztérium- kezdeményezi a törvény módositását- a félreértelmezések miatt.
Egyértelmüen könyvvizsgáló lesz.

nandy # 2010.01.25. 21:40

nekem igen.

51/A. § (1) Ha a közösség éves pénzügyi forgalma eléri vagy meghaladja a tízmillió Ft-ot, vagy az alapító okirat szerint külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma eléri vagy meghaladja az ötvenet, a számvizsgáló bizottság, illetőleg az ellenőrzési jogkör gyakorlója (a továbbiakban együtt: számvizsgáló bizottság) feladat-ellátásának segítésére - különösen az éves elszámolás és a költségvetési javaslat előzetes véleményezésére - legalább regisztrált mérlegképes könyvelőt, vagy annál magasabb számviteli képesítéssel bíró és ebbéli minőségében regisztált személyt, vagy gazdasági társaságot (a továbbiakban: gazdasági ellenőrzést segítő személy) kell igénybe venni.52

ragyasdezso # 2010.01.25. 21:38

nandy
Annyira azért nem egyértelmű a törvény!

nandy # 2010.01.25. 21:36

De legalábbis gazdasági segítő, aki regisztrált mérlegképes könyvelő is lehet.

MajorDomus # 2010.01.25. 21:19

Azért kérdeztem mert 50- lakás-felett-kőtelező-a-könyvvizsgálat a társasházaknál.

kisperec # 2010.01.25. 15:06

Kedves MajorDomus, köszönöm szépen a tanácsod, megfogadom, élünk a lehetőséggel. A korábbi képviselő jó tudású és tapasztalt volt, kigolyózták, rá sem hederít mostmár a házra, pedig kértünk tőle tanácsot, érthető az ellenállása. 26 lakásról van szó.

MajorDomus # 2010.01.23. 22:41

Mazsola ! Biztos lehetsz benne ! Lakszöv.- megszűnt, átalakutak társasházzá, lényeg az hogy Alapitó Okirat, tul. Hányad szerint összekapartam 83,2 % -ot aláirásban.
f.hivatal visszadob, mert 1 ember hiányzik !
23 aláirás volt a 83 %,de ez kevés mert a fh, ugy- számol, hogy a tulajok 4/5-e kell vagyis a 30 lakásból 24 aláirás !!! A kórházba ment az ügyvédnő aláiratni a 24.emberrel.
Kisperec ! Amit leirtál az nem szabálytalanság hanem vicc !

A passziv ellenállás-és a nyilt támadás között választhattok. Utóbbi esetben minimum 10 % tul.hányaddal forduljatok az ügyészséghez leirva amit -itt elm ondtál, s kérjétek az ügyészség törvényességi felülvizsgálatát, valamint felügyelőbiztos kinevezését !- ez hatni fog.

Az első esetben a 49 % a közös költséget egy dobozba ,,fizesse,, otthon, ha normalizálódnak a dolgok egyszerre be lehet-fizetni.
A ház 49 %-át-nem lehet beperelni, egyet tehet hogy lemond.

Mekkora a házatok ? Lakásszám ?

MajorDomus # 2010.01.23. 22:41

Mazsola ! Biztos lehetsz benne ! Lakszöv.- megszűnt, átalakutak társasházzá, lényeg az hogy Alapitó Okirat, tul. Hányad szerint összekapartam 83,2 % -ot aláirásban.
f.hivatal visszadob, mert 1 ember hiányzik !
23 aláirás volt a 83 %,de ez kevés mert a fh, ugy- számol, hogy a tulajok 4/5-e kell vagyis a 30 lakásból 24 aláirás !!! A kórházba ment az ügyvédnő aláiratni a 24.emberrel.
Kisperec ! Amit leirtál az nem szabálytalanság hanem vicc !

A passziv ellenállás-és a nyilt támadás között választhattok. Utóbbi esetben minimum 10 % tul.hányaddal forduljatok az ügyészséghez leirva amit -itt elm ondtál, s kérjétek az ügyészség törvényességi felülvizsgálatát, valamint felügyelőbiztos kinevezését !- ez hatni fog.

Az első esetben a 49 % a közös költséget egy dobozba ,,fizesse,, otthon, ha normalizálódnak a dolgok egyszerre be lehet-fizetni.
A ház 49 %-át-nem lehet beperelni, egyet tehet hogy lemond.

Mekkora a házatok ? Lakásszám ?

kisperec # 2010.01.23. 14:06

MajorDomus!
Erről van szó! Egyik ügyvéd vágja a másikat, mi, a kisebbség nem tudjuk meggyőzni a többségi tulajdonosokat. - Uralkodik a rossz indulat - Ott tartunk,hogy hagyjuk a fenébe, de az AO ilymódon történő módosítási szándékuk rettentően csípi a szemünket. Semmi nem változik benne, de újfent pénzbe fog kerülni. Abban sem vagyok biztos, hogy elérnénk valamit a hivatalos szervekkel, ha beleavatkoznak a társasházak autonomiájába, célt érnek- e el, a szabálytalanságok megoldódnak -e? Az a legnagyobb gond, hogy sok kontár van a szakképzettek között, igen egyszer el kell kezdeni, de kellő alapokat mindenképpen szerezni kellene, sokaknak nagy bátorsága van, nem is gondolják, ez is egy szakma, nem mindegy hogyan gyakorolják. Szereinted mit lehet tenni ilyen erőfölénnyel szemben, amikor több éves sérelmeken agonizálnak még mindig, "azért is megmutatjuk" jelszóval nem számolnak be semmiről, írásos kérésre is nehezen, ott is szabálytalanul. Ugye szerinted is szabálytalan volt az utóbbi gyűlés? Köszi.

MajorDomus # 2010.01.22. 22:34

Kisperec- !

Olvasd-el-Zoénak irt hsz-t.
Ha 51 % támogatja,akkor nem sokat tehetsz.- az ügyészséghez fordulhatsz törvényességi felügyeletet, és- felügyelőbiztos kinevezését kérve.
Mi ez- a -marhaság- hogy- az Alapitóban szerepelnek a személyi adatok -s ez személyiségi jogokat sért. Hát- hol szerepeljenek ha nem ott. Mi szerepeljen helyette? A tulajok fényképe ?
Alapitó -Okiratot az összes tulajdoni hányad 4/5-e módosithat.