Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2010.01.22. 22:26

Mégpedig január 31-ig.
De azt- Zoé nem látja.
Kérdd meg a bérlőt,hogy a forrásadó igazolás másodpéldányát mutassa meg Neked.
Ha 50 lakásnál nagyobb a házatok(??) akkor ugyis kell külső könyvvizsgáló aki ellenőrzi a könyvelést s a költségvetést. Ha ennél -kisebb, akkor keressetek a házban egy -könyvelőt, s válasszátok meg Számvizsgálónak.
Egyébként mit- vittetek el ,,egy- jogi személynek,, ?

ragyasdezso # 2010.01.22. 20:11

Zoé

Onnan, hogy a bérlő igazolást ad róla.

Zoé # 2010.01.22. 19:17

MajorDomus!

Nem vádaskodom, de sajnos ezt a k. képviselőt már hasonló dolgaiért több helyen leváltották. Hogy a bérlő fizeti az adónkat, honnal lehet megtudni, hogy befizette-e?
A számvizsgáló bizottság egyik tagja kért meg különben, hogy nézzem át a dolgokat, mert neki sem volt tiszta az elszámolás (hiányosságokat ő is látta). Ja és elvittük egy jogi személyhez, ott is azt mondták, hogy nem tiszta az ügy. Különösebben nem érdekelne a dolog, ha az én pénzemmel nem játszadozna.

kisperec # 2010.01.22. 15:03

Üdvözöllek Benneteket, a kérdésem a következő:
adott a tház, amely a korábbi képviselőjét láváltotta - a sokadikat - másfél éve szabálytalanul működik a jelenlegi vezetés. Az elmult évre ktgvetés sem készült, nem tudjuk, hogy alakulnak a befizetéseink. A képviselő családtag, nem lakik a házunkban, ingyen látja el a "munkát" ez a jelszava, elérhetőségét nem adja meg, édesanyjától tudunk üzenni neki. Az elmult évi gyűlés határozatait az ő tábora alkotta, semmilyen dokumentációt még kérésre sem ad ki. A kisebbség rk. kgyűlést kért az elszámoltatására, amelyet ismét szabálytalanulhirdetett és tartott meg. Az AO. módosításáról most szereztünk tudomást, - két éve készült új- hivatkozva arra,hogy a tulajdonosok adatai benne szerepeltek, ezzel korábban személyiségi jogokat sértett az ügyvéd, aki összeállította. A gyűlést összehívta, de nem szerepelt a meghívóban a tisztségviselőkre tett javaslat, nem minden napirendi pont lett kiirva, amit kért a kisebbség. Az elmult évről néhány szót ejtett, az idei ktgvetési javaslat szóban felolvasásra került, el is fogadták, de hogyan? A táboruk alig több, mint 51 %, nem engednek hitelesítőt a kisebbségből, hogyan módosíthatnak AO-t ennyien és főképpen írásban? A kért napirendi pontok nem mindegyike szrepelt a meghívóban. Szerintünk az egész ismét szabálytalan, meg sem lehetett volna tartani a gyűlést, ami ugyan veszekedésbe torkollott, a kevesebb jóérzésú ott is hagyta. Szóval bíróság, ügyészség, hogyan járjunk el?Mi a következménye ezek után, ha közel 40 % tulajdonos nem fizeti be a közös költséget, hogy szabályosságra kényszerítsük őket és tv. szerint számoljanak el, aszerint dolgozzanak. Köszönöm válaszaitokat, Mari.

MajorDomus # 2010.01.21. 21:19

Na, kétszer ment el ?
Mint látod ugyanazt a választ kaptad 2 forrásból is. Javaslom hogy ne tekintsd fizetett bünözőnek a közös képviselőt.

MajorDomus # 2010.01.21. 21:14

Szervusz Zoé !
Nem,nem jól tudod !
A tudatlanság nem hiba, de az már igen, ha ebből eredően másokat rágalmazol. Az Szja törvény szerint a kifizetőnek (a bérlő) a bérleti dij ősszegéből le kell vonni a 25 %-os forrásadót, s át -kell utalnia az Apeh Szja számlájára. Ez nem mese hanem törvény. Esetünkben a bérlő a 20.000 ft-ból az Apehnek befizet 5.000 ft-ot a társasháznak pedig 15.000 ft-ot.

A társasházban van Számvizsgáló Bizottság aki jogosult ellenőrizni a könyvelést.-Te nem vagy jogosult az adóbevallások ellenőrzésére.
Ha nem bizol a képviselőben, válasszatok Számvizsgáló Bizottságot aki -elszámoltatja, de addig ne vádaskodj.
Ha 50 albetétnél nagyobb a házatok, akkor ugyis kötelező a könyvvizsgálat s azt irásban megkapjátok

MajorDomus # 2010.01.21. 21:13

Szervusz Zoé !
Nem,nem jól tudod !
A tudatlanság nem hiba, de az már igen, ha ebből eredően másokat rágalmazol. Az Szja törvény szerint a kifizetőnek (a bérlő) a bérleti dij ősszegéből le kell vonni a 25 %-os forrásadót, s át -kell utalnia az Apeh Szja számlájára. Ez nem mese hanem törvény. Esetünkben a bérlő a 20.000 ft-ból az Apehnek befizet 5.000 ft-ot a társasháznak pedig 15.000 ft-ot.

A társasházban van Számvizsgáló Bizottság aki jogosult ellenőrizni a könyvelést.-Te nem vagy jogosult az adóbevallások ellenőrzésére.
Ha nem bizol a képviselőben, válasszatok Számvizsgáló Bizottságot aki -elszámoltatja, de addig ne vádaskodj.
Ha 50 albetétnél nagyobb a házatok, akkor ugyis kötelező a könyvvizsgálat s azt irásban megkapjátok

ragyasdezso # 2010.01.21. 21:01

Zoé

Szóval..... nem jól tudod!
A forrásadót ettől az évtől az fizeti, aki a szerződésben meg van nevezve befizetőként. Eddig a céges bérlő vallotta be fizette be és adott igazolást a háznak a befizetésről. A k.k. nem mesélt, hanem az igazat mondta, minden jel szerint!
A jogaid:
A tulajdonosok nem adhatnak utasítást, feladatot, megbízást a közös képviselőnek, jogaikat a közgyűlésen és az SZVB-én keresztül gyakorolhatják. A hiányosságokra fel kell hívni a közös képviselő figyelmét, és ha a jogosnak vélt intézkedést a közös képviselő elmulasztja, akkor az SZVB-hez lehet fordulni. A közös képviselő jogkörében tett intézkedését csak a közgyűlés változtathatja meg. Ha a közös képviselő jogkörét meghaladó módon intézkedett, és a számvizsgáló bizottság észrevételezése alapján nem korrigál, akkor a számvizsgáló bizottság rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezheti a közös képviselőnél, s ha ő ennek nem tesz eleget, akkor a számvizsgáló bizottság hívhatja össze a közgyűlést

MajorDomus # 2010.01.21. 20:56

Horcsong !
Kitartás-!
Belejössz !
1989.október 1-én én is igy-kezdtem egy uj épitésü saját- házban(ma is itt lakom) de mindenki segitett nekem.

Ha van kérdésed irjál ide nyugodtan,segitünk ! A kollégák nem ilyen morózusak,de most nagyon sok a munka az év-végi zárásokkal.
Mi lett a mai közgyülésen ???

Zoé # 2010.01.21. 19:51

Lenne pár kérdésem:
Egy 4 emeletes társasházban lakom, van egy alagsori helyiség, amit mint üzlethelyiséget kiadja a ház. Valamikor az egyik lakó üzletté nyilvánítatta, de nem tudom, hogy, hiszen többen vannak egy ilyen tárolóba, na mindegy, most egy idegen bérli, aki tudomásom szerint havi 20.000 Ft-ot fizet, hozzáteszem évekig jóval kevesebbet fizetett, páran felszólaltunk, hogy talán már lehetne emelni a díjon.A k. képviselőtől amikor kérdezem, hogy mi van az adóval, fizet-e a ház, akkor olyan mesével állt elő, hogy a bérlő kifizeti helyettünk a forrásadót. Nem tudom ez, hogy lehet. Én úgy tudom, hogy a háznak kellene minden évben bevallást tenni az APEH felé és befizetni az adót vagy nem jól tudom? Mint tulajdonos van-e jogom megkérni a k. képviselőt, hogy mutassa meg nekem az adóbevallást? Olyan információt kaptam, ha nem fizet a ház adót és kiderül akkor minket tulajdonosokat fognak megbüntetni és az adó 3-szorosát kell büntibe kifizetni és ez lakónként visszamenőleg 5 évre, nem kis pénz lenne. Ha nem adja oda az adóbevallást, akkor én honnan tudok utána nézni?
Sajnos más nem világos dolog is van a k. képviselő füle mögött, nem tud mindenről számlát mutatni, évente egyszer hoz egy A/4-es papírt amibe le van írva, hogy mikor milyen kiadása volt a háznak.Többen átnéztük a múlt évben a dossziét is, amiben a pénzmozgásaink és a számlák vannak. Hát elégé meglepődtünk, jó pár helyen nem volt a kiadáshoz semmilyen számla rakva vagy éppen bevétel összegét azonnal kiadásolta pl. tisztítószerre, de arról se volt számla. Mit lehet tenni, milyen jogaim vannak, mint tulajdonos? Várom valakitől a válaszokat.

horcsong # 2010.01.21. 17:29

Köszönöm mindenkinek a jó tanácsot attol, hogy valaki még kezdő nem kell lehurogni :)

De sebaj így tanulunk a hibáinkbol.
köszönöm mindenkinek a tanácsot és biztatást jó, hogy van ez a forum.

ragyasdezso # 2010.01.21. 10:18

horcsong

Valóban nem árt, ha áttanulmányozod a Th. tv.-t!. Már csak amiatt is, hogy az ügyészségi óvást megtehesd! Az építtető nem élhet vissza az erőfölényével, úgy hogy közben semmibe veszi a törvényt. A közös költség fizetés egyértelműen a tulajdonosi mivoltából következik, ettől érvényesen eltérni nem lehet.

ragyasdezso # 2010.01.21. 08:50

Mazsola66

Nagyon kimért ma kollegina. Valahol el kell kezdeni! Igaz, hogy nem jól kezdte, de a vak ló merészsége magyar vírtus... :lol:

MajorDomus # 2010.01.20. 23:46

Ja és az Szmsz módositásnak természetesen szerepelnie kell a napirenden.

MajorDomus # 2010.01.20. 23:45

De nem -holnap azaz ma !
Ehhez 15 nappal korábban a módositás szövegét minden tujlajdonosnak el kell juttatni, a közgyülésen az összes tulajdoni hányad több -mint 50 %-nak igennel kell szavaznia.

Csak akkor tudjátok leverni -az épittetőt ha ti vagytok tőbbségben.
Én másképpen csinálnám. Nézd meg be van-e jegyezve már a házatok. Ha nem akkor a PTK szerint működtök(még). Ahol minden tulajdonos a tul hányada szerint fizet. Azt szavazzátok meg !
Ha nem fizet azonnal biróság.

laeyer # 2010.01.20. 20:22

A közgyúlés megváltoztathatja az szmsz-t.

horcsong # 2010.01.20. 18:32

Sziasztok!

Kérdésem a következö lenne:
Új építésü társasházban válaltam el a közösképviselettet.
Az építetö visszont beleírata az szmsz be hogy még elnem adja a garázsokat és lakásokat nem fizet semijen közököltséget!

Ezt megteheti vagy sem ez itt a kérdés, lehetöleg valaki aki tudrá jogi paragrafus írjon nekem minnél elöbb elöre is megköszöném.

Mi megváltoztatnánk ezt a részét a többi lakóval.

emailomra is irhatok bátran :)

horcsong@t-online.hu

ha holnap 16:30 ig megkapnám rá a választ az jo lenne.
17:00 kor van lakó gyülésünk és ezt mindenki szeretné megváltoztatni!

üdvözletel: Csongor

Laccasz # 2010.01.17. 09:33

MajorDomus!

Köszömön válaszod! :)

Laccasz

MajorDomus # 2010.01.16. 20:56

Laccasz-!

Igen ! Indoklás nélkűl !

osmi # 2010.01.16. 09:48

Dezso,MD.!
Még csak nem is jóvágású...., tudom már, hogy melyik!Azért ilyen nincsen minden utcában...., iszonytató összegek fölött rendelkezik....

MajorDomus # 2010.01.15. 21:02

Minden utcában találsz- ilyent sajnos.

Laccasz # 2010.01.15. 20:12

Tisztelt Fórumozók!

A társasházi törvény 28. par./3. pontja alapján
"A közgyülés a közös képviselőt, intéző-, illetőleg a számvizsgáló bizottságot bármikor felmentheti."

Kérdésem az lenne, hogy ez így igaz abban az esetben ha a Közgyűlés napirendi ponján a felmentés kezdeményezése nem szerepel?

Köszi válaszotokat, Laccasz

osmi # 2010.01.15. 09:23

De jó lenne tudni, hogy melyik tház ez!

ragyasdezso # 2010.01.15. 08:53

Egyjogász

Mert lehet hogy egy jóvágású ember. Akit szeretni kell, még ha lop is! :lol:

(Egyébként az emberi butaság határtalan!)

ragyasdezso # 2010.01.15. 08:49

Immaculata

Már hogy ne lehetne fellépni ellene! Ha valóban nincs kgy. határozat, akkor akár kártérítési per is indítható. Egyénileg a +10% támogatásával, testületileg pedig az SZVB léphet fel. A könyvvizsgálónak, pedig feladata, hogy a kgy. határozat nélküli kifizetéseket vizsgálja, és akár büntető feljelentést tegyen. Nem beszélve a 01.01.-től belépett ügyészi felügyeletről. Szóval nem annyira védtelenek a tulajdonosok.

A véleményed meg továbbra is mondd el, én csak arra utaltam, hogy nem teljes információ birtokában még nem kell kirúgni a k.k.-t.