Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!

Szomorú örökös # e-mail 2017.12.08. 08:30

Hapciusz

azok a vezetékek még a 60-as években lettek befalazva, így nincsenek védve a víztől.

A vezeték maga max. a kötéseknél tud károsodni, mert a többi helyen a befalazott ún. "falkábeleket" többszörös szigetelés védi, annak nem tud ártani a víz.

Hapciusz # e-mail 2017.12.08. 07:39

Kijön hozzánk az épitésfelügyelet megnézni a lapostetőt, mivel folyton beázunk!!

A közösképviselő (aki társasházkezelői végzettségű) egyáltalán hallani sem akar tetőfelújításról, szándékosan megosztják ezzel is a lakókat. Legutóbb tagadta a beázást, de szerencsére a biztosító másképp gondolta.

Krdésem, hogy mire számíthatunk az épitésfelügyelet részéről? Életveszély ugyan nincs, de födémkárosodás, vezetékek problémája előfordulhat, mivel azok a vezetékek még a 60-as években lettek befalazva, így nincsenek védve a víztől.

Cali # e-mail 2017.11.19. 16:11

Siórét esete egy másik eset :)
Nekem továbbra is a tetőtéri beázás a legnagyobb problémám. Felvettem a kapcsolatot a lakásbiztosítóval, amelyikkel szerződésem van, a társasháznak tudtommal nincs biztosítása. Remélem az ügyintéző tud majd tanácsokat adni, mert a beázás rendezése után szeretném, ha egy a dolgát értő közös képviselőnk lenne. Az biztos, hogy ez minden téren szabálytalan, az a kérdés hogy tudok változtatni a helyzeten? Kinél lehet panasszal élni? És itt nem bíróságra szeretnék járni, hanem a legegyszerűbb módon elintézni, hogy legyen képviselőnk.

Cali # e-mail 2017.11.19. 15:29

Igen. Társasház. 4 lépcsőház. Lépcsőházanként 6-6 lakással (külön bejárati ajtóval), külön helyrajzi számon, bár a tetőtéri lakások jó része az alsóbb szinteken lakók tulajdona. Szóval 24 lakás, 18 tulajdonos, ha jól tudom, de itt semmi nem átlátható módon történik, 8 év alatt nem volt alkalmam részt venni egyetlen lakógyűlésen sem.

MajorDomus # e-mail 2017.11.17. 21:14

adnék az új zárhoz kulcsot - kivéve a közös képviselőt.

Na,ez nem megy!

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.17. 07:51

F.Laca

Akkor azonban reszelsz egyet magadnak, vagy elviszed egy kulcsoshoz - az eredetit lemásoltatni.

Talán el kellett volna olvasni az eredeti kérdést:

Megteheti-e a közös képviselő, hogy az emelethez tartozó mérőszekrényhez nem ad kulcsot ahol megtalálható a hideg, melegvíz óra és a fűtéshez tartozó óra, illetve még a lakáshoz tartozó fő vízelzáró csap is? Azt mondta nem áll módjában adni kulcsot...

Tehát eredeti kulcs nélkül eléggé macerás a másolás.
Mellesleg én inkább lakatossal kinyittatnám és zárat cserélnék rajta, majd az összes érintettnek - megfelelő tájékoztatással az adott helyzetre - adnék az új zárhoz kulcsot - kivéve a közös képviselőt.

F. Laca # e-mail 2017.11.17. 07:35

én még mindig azt mondom hogy jogom van a kulcshoz

Hát persze!
Akkor azonban reszelsz egyet magadnak, vagy elviszed egy kulcsoshoz - az eredetit lemásoltatni.

zozo1130 # e-mail 2017.11.17. 05:25

Tisztelt Jogifórum!

Megteheti-e a közös képviselő, hogy az emelethez tartozó mérőszekrényhez nem ad kulcsot ahol megtalálható a hideg, melegvíz óra és a fűtéshez tartozó óra, illetve még a lakáshoz tartozó fő vízelzáró csap is? Azt mondta nem áll módjában adni kulcsot mert hogy egy másik társasházban valaki elzárta valakinek a vizet! Szerintem ez nem indok hogy az új társasház lakóinak ne adjon kulcsot! Illetve azt is mondta hogy az ő felelőssege vamelyik plomba, de ha jól tudom a vízóra az már a mi tulajdonunk illetve ott van a fő vízelzáró is amihez én szerintem jogom van akkor hozzáférni amikor akarok! Azt is mondta hogy 3 havonta 2 hétig nyitva lesznek ezek a szekrények hogy tudjuk ellenőrizni a fogyasztást, de én még mindig azt mondom hogy jogom van a kulcshoz! Ha igazam van hol élhetek panasszal ebben az ügyben?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Zoltán

MajorDomus # e-mail 2017.11.16. 23:28

Pedig szmsz-nem lennie kell!

2004. óta kötelező!

Nem attól Társasház,hogy van szmsz vagy nincs!

amióta itt lakom nem volt összehívva lakógyűlés, holott én többször hiányoltam

elkészíti az elszámolásokat amit gyűlésen elfogadtunk minden évben

Na,akkor melyik az igaz?

a számlákon és a bankszámla kivonaton kivül semmi nincs ami a működéssel kapcsolatos, és nyilvántartást is egy kockás füzetbe vezeti. 

Hát az nagy baj!
Pótolni kell!

siórét # e-mail 2017.11.16. 14:15

A 28 lakásos társasházunknak nincs SZMSZ-e, ezért állítólag nem is nevezhetjük magunkat társasháznak, bár az ügyeket húsz éve egy személy intézi a számlákat fizeti a beszedett közös költségből, elkészíti az elszámolásokat amit gyűlésen elfogadtunk minden évben. Most néhány tulajdonos egy társasházkezelőre akarja bizni a házat akik mindenféle iratot kérnek még egyelőre megbízás nélkül az eddigi ügyintézőtöl. Milyen iratok kellenek az átadáshoz, mert a számlákon és a bankszámla kivonaton kivül semmi nincs ami a működéssel kapcsolatos, és nyilvántartást is egy kockás füzetbe vezeti. Mi ebben az esetben a teendő, mert azt mondják elég az utolsó vagyis a tavalyi év elszámolása, mivel nincs SZMSZ amiben ez szabályozva van.

MajorDomus # e-mail 2017.11.15. 22:15

Hány lakásos a Társasház?

Egyáltalán Társasház?

Cali # e-mail 2017.11.14. 22:33

Megoldást keresek több problémára.
8 éve költöztem egy társasház tetőtéri ingatlanjába. A közös képviselő az egyik lakó, aki állítólag ingyen elvállalta a közös képviselői feladatot. A következő problémáim vannak:

 1. amióta itt lakom nem volt összehívva lakógyűlés, holott én többször hiányoltam
 2. a közös költség messze nem tulajdonhányad arányban van megállapítva
 3. semmi visszajelzést nem kaptam eddig a befizetett díj sorsáról, fogalmam sincs fizetnek-e a lakók (állítólag többen egyáltalán nem fizetnek), mire költik a pénzt, van-e bármi tartalék, megtakarítás
 4. a lépcsőház villany díját a postáládába kéri bedobálni a közös képviselő, méltatlankodást váltott ki, amikor legalább egy átvételi elismervényt kértem cserébe
 5. a lépcsőházban egyedül a mi szintünkön nincs búra a villanyégőn, jeleztem a hiányt, a válasz: “minek az?” Tudtommal érintésvédelmi előírás
 6. végül a legsúlyosabb: nyáron jeleztem, hogy beázik a tető, a mai napig nem történt semmi ezzel kapcsolatban. Szerintem mostanra már a gerendázat is érintett, cserére szorul.

Itt lett teljesen elegem, eddig minden észrevételem figyelmen kívül lett hagyva, a tetőzet pedig elég súlyos esetnek tűnik.

A szakértők segítségét kérem, hogy mi a leggyorsabb módja először a tetőzet megjavításának? Majd hogyan lehet a feladatának eleget nem tevő közös képviselőt egy szakemberre leváltatni? Úgy tűnik a lakóknak kényelmes ez a szinte ingyen, de semmilyen megoldás.

A segítséget előre is köszönöm.

F. Laca # e-mail 2017.11.10. 08:29

Hapciusz

Ezt as témát még meddig ragozzátok?

Mivel pont olyan ez, mint az úrvezetői jogsi és mellette a BKV buszos busz-sofőri jogsi.
Mindkettőnek hivatalos jogsija van, de mégis van közte egy árnyalatnyi eltérés!
Az egyik B, a másik meg D.

F. Laca # e-mail 2017.11.10. 08:26

ilyen tevékenységével összefüggően

PONTOSAN! Épp az ingatlanával kapcsolatosan.
És mellette a cégével kapcsolatosan!

Hiszen "mindenki önmaga sorsának Istene!"

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.10. 07:18

F.Laca

A lényeg a részletekben rejlik: „amely ilyen tevékenységével összefüggően keletkezett

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.10. 07:15

Hapciusz

Mi egyértelmű? Az, hogy nálatok közös képviselőnek hívják, de van egy társasházkezelő végzettsége, ezért szerinted akkor már átbillen társasházkezelőbe? A törvény miért is tesz közöttük különbséget? Ennyire nem vagy képes gondolkodni? Ja, hogy nincs mivel? Akkor már értem! :-D

hiába az izzadságszagú okoskodás

Hapciusz # e-mail 2017.11.10. 06:44

egyértelmű :-) száz szónak is egy a vége,hiába az izzadságszagú okoskodás

F. Laca # e-mail 2017.11.10. 06:08

c. az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet, aki, illetőleg amely ilyen tevékenységével összefüggően keletkezett, jogerősen megállapított fizetési kötelezettségének nem tett eleget,”"

Ez alatt vajon érthető-e az a rendelkezés, hogy ingatlana tulajdoni lapjára a Földhivatalnál pl. 2 db. bejegyzés van téve?
Van egy jelzálog-jogi, és van egy végrehajtás-jogi.
Mégis lehet számvizsgáló bizottsági tag
(vagy - egyenesen maga az elnök)?

És ha a cége a Társasháztól fizetést kap, szintén 2 hasonló bejegyzéssel, akkor és attól még mindig minden lehet? Érdekes lehet a törvény ....

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.10. 03:20

Sőt, folytathatjuk, hiszen Hódmezővásárhelyen is nagyon jól ismerik a törvényt:

http://www.delmagyar.hu/…yen/2538714/

A teljes szolgáltatásra kidolgozott tervezet alapján 15 dolgozójukat vonták be a munkába, akiket a kormányhivatalnál regisztráltak, és még ebben a hónapban vizsgáznak a közös képviselőséghez szükséges OKJ-s tanfolyamon.

Ha ők csakis "közös képviselők" lesznek, akkor az a fránya önkormányzat vajon miért is regisztráltatja őket a kormányhivatalnál és miért is mennek tanfolyamra? Én ezt valahogy nem értem, hiszen szerinted - de csakis SZERINTED - erre nekik nem lenne szükségük. :-D

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.10. 03:01

nonolet

Hát ez csúnya öngól volt.... jól benézted.

Vagy inkább te!
Javasoltad, hogy nézzek utána az "üzletszerű" fogalmának és én megtettem:

Az ellenérték fejében nyereség, illetve vagyonszerzés végett rendszeresen folytatott gazdasági tevékenység.

Nos, ha szerinted bárki is pénzért vállal - akár szimplán egy megbízási szerződéssel is - közös képviselőséget, akkor mi is történik? Ellenérték fejében és vagyonszerzés végett csinálja, hiszen hülye lenne ingyé dolgozni másoknak. Rendszeresen folytatja, hiszen folyamatosan végzi, nem pedig csak egyetlen alkalommal. Gazdasági tevékenység? Hogy a fenébe ne lenne az, hiszen egy társasház életét irányítja, a beszedett közös költségből rendezi a különféle számlákat, vállalkozókat foglalkoztat, munkákat rendel meg, stb.

Sőt még ezen az oldalon is mit írnak?

Belsős közös képviselő, intéző bizottság vagy külső megbízott
Általában a társasházakban is, de 6 lakás felett különösen ajánlott hivatalosan is meghatározni, hogy ki kezeli a ház ügyeit. Ennek legegyszerűbb módja, ha a tulajdonosok közül valakit sikerül megbízni a feladattal. Amennyiben a közös képviselő a házban tulajdonos is egyben, és nem üzletszerűen gyakorolja ezt a tevékenységet, azaz nem kap érte ellentételezést, akkor nem kötelező számára közös képviselői képesítést adó tanfolyam elvégzése (de ettől persze nem árt, ha ért is hozzá, főleg ha nagy, zűrös házról van szó).

Szóval ez a tevékenység csakis abban az esetben nem számít gazdasági tevékenységnek, ha ezt ingyen és bérmentve, csakis dicsőségből látja el, és csakis a nem üzletszerű tevékenységre ad felmentést a törvény, próbáld végre beismerni (bár tudom, ez nehéz lesz) :-)

És hát ráadásul ott van az a fránya önkormányzati regisztráció is:

aki ilyen tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll

No látod, az önkormányzat hogyan is tudna bárkit is felvenni a tiltó listára, ha eleve azt se tudja, hogy az illető közös képviselői tevékenységet folytat? Pont ezért vannak a profi házkezelők, közös képviselők regisztrálva és ráadásul mindez nyilvános, bárki megtekintheti.

nonolet # e-mail 2017.11.09. 22:30

Ezt csúnyán benézted!!!!

49. §
(1) Nem lehet

 • közös képviselő vagy
 • az intézőbizottság elnöke, tagja

(a továbbiakban együtt: tisztségviselő),

és

nem láthat el társasház-kezelői, ingatlankezelői tevékenységet:

 1. aki büntetett előéletű,
 2. aki ilyen tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll,
 3. az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet, aki, illetőleg amely ilyen tevékenységével összefüggően keletkezett, jogerősen megállapított fizetési kötelezettségének nem tett eleget,"

Csak EDDIG szól a mindenkiről!!!!

 • közös képviselőről
 • intézőbizottság elnökről
 • társasház kezelőről

Innentől pedig MÁR CSAK!!!!
az ÜZLETSZERŰEN!!!!
társasház kezelőről, ingatlan kezelőről szól.

 1. üzletszerűen végzett !!!!!!
 • társasház-kezelői,
 • ingatlankezelői tevékenység

esetén az, aki
nem rendelkezik az e törvényben meghatározott szakképesítéssel
és nem tesz eleget
az e törvény szerinti nyilvántartásba vételre
vonatkozó bejelentési kötelezettségének.

- -

Hát ez csúnya öngól volt.... jól benézted.

Hisz a d) pont egyértelműen NEM vonatkozik

 • a közös képviselőre

és

 • a NEM ÜZLETSZERŰ társasház kezelőre sem

... ugye?

MajorDomus # e-mail 2017.11.09. 21:52

Mit láttam én be?

Tudtommal azon vitatkozol,hogy a közös képviselőnek kell e OKJ képesítés,ha nem a házban (tulajdonos)lakik.

Egyértelmű hogy kell.

49. § (1) Nem lehet közös képviselő...... aki nem rendelkezik az e törvényben meghatározott szakképesítéssel és nem tesz eleget az e törvény szerinti nyilvántartásba vételre vonatkozó bejelentési kötelezettségének”

Mit nem lehet ezen megérteni?

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.09. 18:01

Hapciusz

ha vállalkozó vagy, akkor végzettséget is igazolni kell hozzá, nemdebár??? szerintem ez olyan logikus!

A hivatásos közös képviselőséghez - azaz több házban is végzed - kutya kötelességed a képzettséget megszerezni - sőt önkormányzati regisztráció is muszáj - kivéve ha vagy a sajátodban vagy csak közös képviselő, vagy mondjuk egyetlen házban, ahol nem vagy tulaj, de a ház 6 lakásnál kisebb, no ott nem kötelező, de ha mégis az illető elvégzi saját költségén a tanfolyamot, attól még nem lesz abban az egy házban társasházkezelő.

Szomorú örökös # e-mail 2017.11.09. 17:58

Hapciusz

Közösképviselőnek lett beírva a jegyzőkönyvbe, amugy vállalkozó és végzett társasházkezelő!

Ha én végzett patikus vagyok, de autószereléssel foglalkozom, mert oda vettek csak fel betanított munkásnak, akkor az azt jelenti, hogy az autószerelő műhelyben gyógyszer árusítással is kutya kötelességem foglalkozni? Gondolkozz, Szása, gondolkozz! :-D

nonolet # e-mail 2017.11.09. 17:11

Hapciusz

"Közösképviselőnek lett beírva a jegyzőkönyvbe, amugy vállalkozó és végzett társasházkezelő!

Ennek ellenére th ezelőként kell dolgoznia!!
Közösképviselőként csakis tulaj bénázhat, mert nem köteles társasházkezelői munkát végeznie, ami elvégre egy szakma!!"

Ez alapján ... 100%, hogy egy:

"Értetlen hülye vagy fiam, leülhetsz egyes!"

Nacsá!