Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!

kata1111 # e-mail 2018.02.17. 09:27

T.Szakértők 4 lakásos társasház,ebből 2-ben laknak 2 ben nem .A közös költséget m2 -re számolták ki.Önálló hitelesitett vizmérót nem engedett felszerelni a közös képviselő.A háznak nincs szmsz-e a közös képviselő dijjazás nélkül válalta a közös képviseletet.Elmentem a dijbeszedőhőz mint tuljdonos és kértem összesitést a ház tartozásairól,mert volt.2017.11.22-én adott fel utoljára számlát.Rákérdeztem mellébeszélt.hogy nem kapott számlát azért nem fizette,de állitólag kapott már fizetési felszólitot is.Azt kérte májusban tartsuk meg a közgyülést éa ddig nem lessz tartozás,nem hiszek neki,elmentem a lakásomhoz,mert nem ott lakom üresen áll, a th postaládája tele volt levéllel ki sem szedi.Mit lehet itt tenni, Kata 111

praline # e-mail 2018.02.11. 17:01

Nagyon köszönöm nonolet! :)
Sokat segítettél!

nonolet # e-mail 2018.02.11. 16:28

Nyilván, HA utólag kiderül,
hogy
az "eredeti" hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú ...

praline # e-mail 2018.02.11. 12:47

Még egy elméleti kérdés: amennyiben mégis ragaszkodna a közjegyzői hitelesítéshez a kk., és kiderülne esetleg, hogy valótlan tartalmú okiratot hitelesíttetett közjegyzővel, akkor azzal megvalósul a Btk. 345. § ?

"Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot felhasznál..."

Köszönöm, ha válaszoltok!

praline # e-mail 2018.02.10. 19:32

Rendben, köszönöm válaszod. Így teszek.
Nem is értettem mit akar a közjegyzővel.

osmi # e-mail 2018.02.10. 19:21

Az iratbetekintési - és másolat kiadási igényt a társasházi tv. tartalmazza. A hitelesítést felejtsd el. A kgy.-i jgyk.-et aláírja két hitelesítő. A SzMSz pedig más ( ügyvédi ellenjegyzés, de ez sem kell).
25 albetét alatti tháznál nem kell, persze lehet- ha a tul. köz.igényli.
Az ellenőrző személy(ek) felelőssége minden esetben áll (aláírás nélkül is),pl. az éves beszámolókat és kv.-t véleményeznie kell.
Írd meg neki, hogy a közjegyzői díjat - ha ragaszkodik hozzá - állja a saját zsebéből. Meglepne, ha közjegyző ilyet csinálna, de hát mindig van lejjebb - még mindig.

praline # e-mail 2018.02.10. 18:23

és a Ptk. szerint:

"3:195. § [A tagok iratbetekintési joga]

(1) A taggyűlési jegyzőkönyvbe, továbbá az elektronikus hírközlő eszköz alkalmazásával megtartott taggyűlésről készült felvételekbe, valamint a határozatok könyvébe bármelyik tag betekinthet és az azokban foglaltakról másolatot kérhet. A társasági szerződés ettől eltérő rendelkezése semmis.

(2) Az írásos formában kiadott másolatot az ügyvezető aláírásával hitelesíti."

praline # e-mail 2018.02.10. 18:04

Nonolet, köszönöm válaszod! :)

Most akkor hogy is van ez?

"Általánosságban: a másolat fogalom az okirat keletkezése alapján történő megközelítéséből ered, hiszen az okirat - keletkezése alapján - lehet eredeti, illetve másolat. Másolatról akkor beszélünk, ha az nem az eredeti okirattal azonos módon jön létre. A másolat lehet egyszerű (pl. fénymásolat), vagy hiteles. Hitelesített másolatot közjegyző, vagy az okiratot kiállító hatóság készíthet, amelyben azt a tényt tanúsítja, hogy a másolat az eredetivel mindenben megegyezik." Forrás:kormany.hu

nonolet # e-mail 2018.02.10. 01:19

parline

Fogd már fel...

HITELES másolatot a közjegyző tud adni!!!

Nicsak.

https://kozjegyzotkeresek.hu/…at-keszitese

- -

Te csak másolatot kérsz, amin rajta van,
hogy
az "eredetivel mindenben egyezik"
és
a közös képviselő eredeti aláírással
igazolja ezt számodra a másolatokon ...

praline # e-mail 2018.02.09. 18:59

Valóban! :) Köszönöm Mindenkinek!

bermuda háromszög # e-mail 2018.02.09. 18:53

osmi megírta

praline # e-mail 2018.02.09. 18:49

Kérdésem eredetileg arra irányult, hogy köteles vagyok-e megindokolni, hogy miért kérem? Jelenleg áll az ügy, arra való hivatkozással, hogy nem indokoltam meg mire kell az nekem...

praline # e-mail 2018.02.09. 17:37

„Az eredetivel mindenben megegyező hiteles másolat” -ot kértem, kértem továbbá a kk. és a gazdasági ellenőrzést végző személy aláírásával hitelesítse a kért dokumentumokat. Mivel nincsenek meg a kért dokumentumok, így nehéz lesz azokat hitelesíteni. Én nem kértem közjegyzői hitelesítést, ezzel nyilván a kk. próbál nyomást gyakorolni.
Már szóban többször kértük, de semmi foganatja nem volt, így talán majd írásban lesz...

nonolet # e-mail 2018.02.09. 15:58

praline

Olvasd el, hogy mit kértél ...

A "hitles" mást jelent,
mint
az "eredeti" vagy az "eredetivel egyező másolat".

Te alighanem az "eredetivel egyező másolat"-ot szeretnél.

osmi # e-mail 2018.02.09. 15:53

praline!
Nyilván a tulajdonosi jogállásod és felelősséged az érdeklődés indoka, valamint, hogy ezen iratok a tulajdonközösségetek tulajdona, így a Tied is.
A közjegyzői hitelesítés pedig egy nagy humbug.
Jó lesz Neked anélkül is :))

praline # e-mail 2018.02.09. 12:51

Kedves Nonolet, köszönöm válaszod.

Én a kk. és a gazdasági ellenőrzésért felelős személy aláírásával kértem hitelesített dokumentumokat. Nyilván Ők nem akarják aláírni, ezért takaróznak közjegyzővel. :) Egyébiránt nincs SzMSz-ünk, a földhivatalba se lett benyújtva, azon mit hitelesít a közjegyző?

nonolet # e-mail 2018.02.09. 12:25

Te kértél "hitelesített" másolatokat te fogod fizetni a sok-sok közjegyzői díjat...

Bizonyára nem ezt akartad kérni.
Csak túlokoskodod a dolgot.

praline # e-mail 2018.02.09. 10:18

Kedves Fórumozók!

Közös képviselőnktől tértivevényes levélben kértem társasházunk működésével kapcsolatban a tv. szerinti éves elszámolások, költségvetési javaslatok, beszámolók és az SzMSz "hitelesített másolatát" a másolati díj megfizetését természetesen vállalva.
Álláspontom szerint egyik dokumentum sem létezik, mivel én minden lakógyűlésen részt vettem, és biztosan állíthatom, hogy 15 év alatt egyetlen alkalommal sem került a közgyűlés elé szavazásra egyik dokumentum sem, de közgyűlésen kívül sem láttam ezeket a dokumentumokat.
A kk. kérésemre írásban adott válaszában azonban arra hivatkozik, hogy a dokumentumok össze vannak készítve, kéri írásos indoklásomat, hogy milyen célból kérem és amennyiben megindoklom, közjegyzővel hitelesítteti a kért dokumentumokat és akkor megkaphatom azokat.

Kérdésem: Köteles vagyok-e indokolni, hogy miért kérem azokat a dokumentumokat, amelyet a tv. szövege szerint kérésre a kk. köteles kiadni, valamint közjegyző milyen alapon hitelesíthetné a társasház közgyűléseiről készült jegyzőkönyveket?

Trom # e-mail 2018.02.07. 11:10

Kedves @nonolet, köszönöm,

Kedves @Ondedin család,
Természetesen minden alkalommal aktívan részt veszek gyűléseken is. Már ha van. :) Igyekszem minden lakóra figyelni, aki jelen van...ha más nem, tiszteletből. Sajnos nem meggyőzhetőek, s tényleg megvezethetőek. Nem négyszemközt érdeklődnöm, a köz érdekében érdeklődöm. ..S volt motiváltsága korábban a többi lakónak is, ami már nyilván a sorozatos sikertelenségek miatt elszunnyadt.
Gondoltam már arra, hogy elvállalnám a közös képviseletet, mert akkor talán ügyintézés is történhetne, de ilyen egyet nem értés esetén az idősebbek szavazatait nyilván nem nyerném el. S mivel Ők teszik ki a ház 80 %-át, esélytelen. :) Azért köszönöm.
(Kérdésemmel nem azért fordultam a fórumozókhoz, mert panaszkodni van kedvem. Nyilván száz oldalról körbejártam a kérdést, s ha nem lennék agilis a ház ügyeinek intézésében, akkor kanapéharcoskén nem erőltetném a témát. :) )

onedin csanád # e-mail 2018.02.07. 10:29

Kedves Trom
A tapasztalatom szerint a hasonló társasházakban valójában csak az idősebbek érdeklődnek a társasház aktuális ügyeiről. A fiatalok jószerével még a közgyűlésre sem járnak el, mindig pont arra a napra esik a jóga óra, angol óra, kondi edzés, stb. Utólag viszont négyszemközt reklamálnak. A vélemények kifejtésének a helyszine a közgyűlés lenne, itt kell az érveket ütköztetni, jó érvekkel meggyőzhetőek lennének az idősebb lakók is. Vagy ha nem, legalább Ön is megismerkedhetne az ő indokaikkal, nem intézné el azzal, hogy szegények megvezethetők. Esetleg kérjen Ön is egy kivitelezőtől árajánlatot a szóban forgó munkára, és terjessze a közgyűlés elé. Ez nem törvénybe ütköző...De van még egy megoldás, vállalja el Ön a közös képviseletet, mondjuk egy évre ingyen ( saját házban ez nem elképzelhetetlen ), mutassa meg a többieknek, hogyan kell ezt jól, mindenki teljes megelégedésére csinálni.

nonolet # e-mail 2018.02.06. 14:48

Ami a BTK-ba ütközik...

  • adócsalás
  • sikkasztás
  • csalás
  • lopás

Esetleg számviteli rend komolyabb megsértése.

Trom # e-mail 2018.02.06. 14:34

Önkéntesen nem fog lemondani...:(

Mi számít törvénybe ütközőnek?

Tűzvédelmi szabályzat nem jó. Nincs benne megjelölve az sem, hogy a menekülési útvonalat szabadon kell(ene) hagyni. Nincs aktuális szervezeti és műk szabályzatunk.
Nincsenek összehasonlítható árajánlatok semmire. Három pecsétes, árral ellátott lapot dugott az orrom alá, amikor kértem, hogy 1,5 milliós beruházásnál nézzük meg ki adott megfelelő ajánlatot. Nem enged betekinteni abba sem, hogy cége kiküldte-e egyáltalán az ajánlatkéréseket, vagy megbízta a baráti cégét?
..csak néhány ami eszembe jutott hirtelen...
Ha csak szimplán nem végzi el a feladatait, az átlagosnak számít? :(

nonolet # e-mail 2018.02.05. 11:43

Meg kell szerezni a többséget...és akkor ti diktáltok.

MÁS ÚT NINCS!

- -

Illetve elvben van, ha
törvénybe ütköző dolgot tudtok rá bizonyítani.

- -

Vagy vegyétek rá az "önkéntes" lemondásra...

Trom # e-mail 2018.02.05. 10:13

Kedvesek, tanácsotokra van szükségem.
3 éve költöztünk egy 19 lakásos tházba. Szinte azonnal külsős kk-t választottak a lakók a beérkezett 2 db (!!)ajánlat alapján, mert egy bácsi volt a lakók közül a kk, aki kicsit részlehajló volt, nem a köz érdekeit, csak néhány "eredei" lakó érdekeit képviselte.
Az őt követő kk elvileg végzett közgazdász, de cseppet agilis, sőt. Gyakorlatilag ugyanaz, csak külsős cégnek fizetünk.
A régi idős lakók igényeihez igazít, őket tájékoztatja mindenről, velük egyeztet, másokat nem. Az idős lakók igényei nyilván nem ugyanazok, mint a néhány újabb és fiatalabb lakóké. (nem kell nagy dolgokra gondolni, pl arra, hogy ha a fal láthatóan dől ki, egy szakemberrel megnézetni...) Persze számára gondolom egyszerűbb a nyugdíjasokhoz igazodni, mert azzal nincs munka és feladat, ráadásul a nyugdíjasok szegénykéim megvezethetőek. Mi természetesen követeljük az ajánlatkéréseket szolgáltatások(1 millió Ft feletti) esetén stb..de mivel mi vagyunk kevesebben...sőt akik még nem fáradtak bele a állandó küzdelembe valójában csak 2-3 család...Szóval szinte reménytelen.
Nemrégiben kérte tájékoztatását az évben történt dolgokról, mert igazából semmi nem lett elintézve,amit kértünk, vagy megbeszéltünk, de válaszra sem méltat.
Kérdésem az, hogy milyen lehetőségeink vannak vele szemben? Mivel az idősek vannak többségben, így esélytelen megszavazni a leváltását szavazással. Egyéb opció nem is jöhet szóba? Szeretnék egy agilis kk-t, aki el is intézi amit szükséges...segítség :(

Szomorú örökös # e-mail 2018.01.14. 07:25

Hapciusz, F.Laca

Zsák a foltját mindig megtalálja, ez már lassan történelmi tény! :-D