Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!

MajorDomus # e-mail 2018.05.26. 00:56

osmi

a közgyűlésen a törvényesség betartásáért és betartatásáért a levezető elnök(általában a k.k) a felelős. amiben nem határozhat a közgyűlés,vagy nem megvalósitható arról javaslatot sem teszek fel szavazásra.
te még mindig egy szolgai végrehajtónak tekinted a közös képviselőt,aki úgy ugrál,ahogy te fütyülsz.

én pedig a társasház vezetőjének,aki pénzügyi és felújitási terveket készit,koordinál és irányitja a társasház működését. ez nagy különbség.

Szomorú örökös #   2018.05.24. 05:55

F.Laca

Nem azt mondtam, hogy PONTOSAN ezt a kissé túlterhelt szerkezetet kell megjavítani, hanem azt, hogy meglehet! A témában - itt a legelején még szó sem volt az össze nem illő problémákról, csupán az lett megemlítve, hogy bizony eléggé csapódik ... és nincs benne olaj.

Akkor még egyszer: ha elment belőle az olaj, akkor nyilván túlterhelt volt és csakis azért tudott belőle elfolyni az olaj, mert szétmentek a túlterhelés miatt a tömítések. Más esetben gyakorlatilag egy zárt szerkezetről beszélünk, tehát az olaj elfolyása gyakorlatilag lehetetlen. Ha te rá akarsz beszélni egy laikus lakót - aki többnyire még életében nem szerelt, max. csak tekergetett egy ilyet - hogy ezek után csupán az olaj utántöltésével megjavítsa az olajféket, na ez az, ami nem szakértelemről tanúskodik, holott te is elismered, hogy nagy valószínűséggel alul méretezett olajfékről beszélünk.

F. Laca # e-mail 2018.05.24. 05:31

Szedtem én már szét néhány olajfékes ajtóbehúzó szerkezetet, tehát nem a levegőbe beszélek.
A régi és legegyszerűbb a valamikori csehszlovák BRANO, de azóta léteznek már mindenféle olasz tipusok (pl. Dorma) a piacon.
Való igaz, az adattáblájukon vagy használati útmutatójukon táblázatban feltüntetik az általa fékezett ajtó (avagy kapu) önsúlyát és más paraméreteit. Ámde mindez nem jelenti azt, hogy akkor nem javítható!
Az más tészta, hogy javítás után - ha az valóban alulméretezett - ismét hamarabb fogja ejteni az olajat.

Nem azt mondtam, hogy PONTOSAN ezt a kissé túlterhelt szerkezetet kell megjavítani, hanem azt, hogy meglehet!
A témában - itt a legelején még szó sem volt az össze nem illő problémákról, csupán az lett megemlítve, hogy bizony eléggé csapódik ... és nincs benne olaj.

Itt van pl. egy BRANO utalás:

A felhasználó tájékoztatása:

A zárószerkezet nagyságának választása az ajtó súlyától függ.

A zárószerkezet nagyságát válasszuk a következő táblázat segítségével az ajtósúly és szélesség összefüggésében:

Zárószerkezet nagysága Ajtószárny súlya (kg) Ajtószárny szélessége (m)

11 max.25 max. 0,7
12 20-tól 38-ig max. 0,8
13 30-tól 60-ig max. 0,9
14 42-től 70-ig max. 1,05

Szomorú örökös #   2018.05.23. 19:27

F. Laca

HONNAN TUDOD Józsikám?

Gizi, én nem ugatom a szakmát, mint ahogy te teszed. :-D

Aki azért valamit ért hozzá, az miért lenne Mekk Mester?

A valóban hozzáértők számára bőven elég volt a „hozzáértés” megítélésére, amikor ezt írtad:

Nem lenne kissé egyszerű tenni bele? Valami sima hidraulika-olaj /közepes viszkozítású, szintetikus olaj/ alapjaiban megteszi. A 2-3 deci bőven sok. Ha nem kopottak nagyon az "O" gyűrűk /vagy szimeringek/, azért még néhány évet elmegy. És ráadásul házilag is elég könnyen megoldható. Csak újra be kell állítani a fékezőerőt.

Tudod, ha egy olajfékből távozik az olaj, az általában sosem azért történik, mert minden rendben van az olajfék tömítéseivel. Az ilyen Mekk-mesterek miatt járt pont így a ház, hogy megpróbált egy „kici-ócó” olajfékes ajtóbehúzót felszerelni, amit aztán kinyírt a jóval nagyobb olajféket igénylő ajtó, de sebaj! Adj csak ilyen ötleteket bárkinek, legfeljebb téged is szidni fognak utána. :-D

Szomorú örökös #   2018.05.23. 19:20

Hapciusz

ez egy provokátor, ugorjátok át

Kérdés, hogy ki a provokátor? Szerintem épp az, aki megpróbálja minden lehetséges eszközzel az összes külsős házkezelőt gazembernek beállítani - akár még azt az eszközt is igénybe véve, hogy „levénhülyézi” a lakótársait. Bocsi, de nálam az ilyen pondrók nem rúgnak labdába értelem szempontjából. Aki erre képes, az nálam sohasem lesz tisztességes ember. Sőt nem áll messze attól a szinttől, amit a társasház-kezelőkről alaptalanul feltételez.

Addig csinálja míg ki nem tíltat.

Vicces vagy, innen általam még senkit nem tiltottak ki. Aki távozott, az mind önként, saját akaratából távozott. ;-)

F. Laca # e-mail 2018.05.23. 18:24

őt már mindenki inkább elmeorvoshoz küldené

SOROLD MÁR FEL NÉV SZERINT, KIK AZOk, AKIK ENGEM ELMEORVOSHOZ KÜLDENÉNEK?
Vagy ők csak simán meghívót küldtek - bentről - az annyira védett világból?

F. Laca # e-mail 2018.05.23. 18:20

- „szerelőnek köszönhető a jelen helyzete a kérdező társasházának.

HONNAN TUDOD Józsikám?

Aki azért valamit ért hozzá, az miért lenne Mekk Mester?
Irigykedsz mi, hogy Te meg általában csupán laikus vagy? Netán valami általános kutyaütő szakhapsi?
Inkább ne röhögtess!

osmi # e-mail 2018.05.23. 16:18

Kösz. Pedig már tényleg aggódtam...

Hapciusz # e-mail 2018.05.23. 14:20

osmi, ez egy provokátor, ugorjátok át.
Addig csinálja míg ki nem tíltat.

Szomorú örökös #   2018.05.23. 07:43

osmi

F.Laca pont azt bizonyította, hogy olajfék témában (is) igazi Mekk-mester. Pont egy ilyen szerelőnek köszönhető a jelen helyzete a kérdező társasházának.

osmi # e-mail 2018.05.23. 07:31

F.Lacának igaza van;2018.05.23. 05:58, és hogy a témánál maradjunk; lehet csökkenteni a k.k. megbízási díját ill.meneszteni.
Röhejes, de szólítsátok fel írásban határidővel a munka elvégeztetésére, azzal, hogy elmaradás esetén Ti csináljátok meg.A társasház nevére kérjetek számlát.

Sz.ö!
Te a társasházkezelők egy részének fizetett szócsöve is vagy? Nem tudnál a tisztes szakmádon belül ténykedni és az ahhoz kapcsolódó topikokban csevegni? Én megköszönném.

Szomorú örökös #   2018.05.23. 06:57

sasa02

felhívtunk egy szakit, aki a küldött képek alapján cserét javasol (olaj sincs benne már) és kb 30-40 e Ft kerül a cseréje

Az olajfékek ajtósúlyra és behúzó erőre vannak méretezve. Valószínűleg aki az előző olajféket rakta fel, annak erről lövése sem volt. Én nagyon sokszor találkozom olyan szituval, hogy nagy ajtókra felszerelnek egy olcsónak számító kis Dorma olajféket - „jó lesz az úgy” - aztán nem elég, hogy a szerelő nem tudja rendesen beállítani, még utána egy-két lakó is elkezdi tekergetni, nos ilyenkor van az a szitu, amiről írsz, az olajfék tönkremegy és úgy vágja be az ajtót fékezés helyett, hogy az egész ház beleremeg. El kell fogadni a szaki javaslatát, ő tudja, hogy mekkora olajfék kell arra az ajtóra és ami jó, az bizony drága is. És az sem mindegy, hogy hova, miként szereled fel. Az igazán jó olajfék ráadásul thermoszeleppel van ellátva, hozzá se kell nyúlni, mert egy-két nap reakció idővel érzékeli, hogy hűlt vagy melegedett a levegő és utána állítja automatikusan a behúzást.

Én egyszer ajánlottam egy nagy vasajtóra ki olajféket, amikor még foglalkoztam vele, mert japán technikát szereltem kizárólag, amelyre szállítóm volt. Akkor drágállották, majd két olajféket is kinyírt másfél év alatt az ajtó, mikor végre úgy döntöttek, hogy mégis csak megrendelik tőlem. Érdekes, azóta nincs vele gond. :-)

F.Laca fórumozóra meg ne hallgass, őt már mindenki inkább elmeorvoshoz küldené legszívesebben. :-D

Szomorú örökös #   2018.05.23. 06:50

F.Laca

Már régen lejárt a többnyire este (avagy éjjel) érkező nagy fekete lefüggönyzött autók mítoszának ideje!

Szó nincs fekete autókról, itt nyíltan, a postás fogja neked hozni hamarosan az idézést! ;-)

De valójában lehet megvenni az újat is (egy huszasból simán kijön), s utána az egyik "barkács-lakó" szépen felszereli. Sokkal olcsóbbra jön ki, mint annak az iparos embernek az ár-megajánlott 30-40 ezre!

Amíg nem tudod, hogy milyen és mekkora ajtóról van szó, addig inkább ne pofázz bele olyanba, amiről lövésed sincs. Mondjuk eddig se volt sok értelmed ahhoz, amit összehablatyoltál, de ez itt végképp szakmai kérdés. ;-)

F. Laca # e-mail 2018.05.23. 06:07

... az ilyen megnyilvánulásaidért egyszer jól meghurcoljanak.

Ó-óóó-ó!
Már régen lejárt a többnyire este (avagy éjjel) érkező nagy fekete lefüggönyzött autók mítoszának ideje!

Ma már nyiltan - névvel és lakcímmel lehet szidni + "K" anyázni korrupt, vagy nem túlzottan szimpatikus politikusokat, vagy kissé zakkant közéleti személyiségeket - különösebb hatósági háborgatások nélkül.
Mivel itt már /állítólag/ totális demokrácia - és teljes szólás-szabadság van! ("Valahol Európában").

F. Laca # e-mail 2018.05.23. 05:58

(olaj sincs benne már)”-
Nem lenne kissé egyszerű tenni bele?
Valami sima hidraulika-olaj /közepes viszkozítású, szintetikus olaj/ alapjaiban megteszi. A 2-3 deci bőven sok. Ha nem kopottak nagyon az "O" gyűrűk /vagy szimeringek/, azért még néhány évet elmegy.
És ráadásul házilag is elég könnyen megoldható. Csak újra be kell állítani a fékezőerőt.

De valójában lehet megvenni az újat is (egy huszasból simán kijön), s utána az egyik "barkács-lakó" szépen felszereli. Sokkal olcsóbbra jön ki, mint annak az iparos embernek az ár-megajánlott 30-40 ezre!

sasa02 # e-mail 2018.05.22. 17:46

Kedves Tagok

Tanácsotokat kérném, röviden vázolnám a helyzetemet egy társasházban lakunk, ahol a bejárati ajtó fékezője már évek óta vacakol, eljutottunk addig a pontig, hogy semmit se tompít (becsapódik és döbben az egész első emelet), többször jeleztük a közös képviselőnek, de nem javítatja meg. Megelégeltük a dolgot és felhívtunk egy szakit, aki a küldött képek alapján cserét javasol (olaj sincs benne már) és kb 30-40 e Ft kerül a cseréje. Nekem az lenne a kérdésem ezt a számlával alátámasztott javítást, valamilyen formában belehet hajtani a társasháztól, hogy a felhalmozódott eredményből kifizesse ezt a tételt? Segítségeteket előre is köszönöm!

osmi # e-mail 2018.05.22. 06:48

MD.!
A javaslat nem neked, hanem a tul.társaknak szól, te csak közvetítő vagy, az viszont kötelezően. Akár egyetértesz vele, akár nem. Ha igénylik, véleményezheted. A döntést pedig végre kell hajtanod. Ha nem óhajtod; lemondasz (pont)

MajorDomus # e-mail 2018.05.21. 22:22

Osmi

A bekezdés utáni rész nem neked szól.

Tudod 30 éve készítek társasházi költségvetéseket, hidd el,tudom hogy mit lehet és mit nem. Ami nem megy arra javaslatot sem fogadok el,mert nincs értelme.

osmi # e-mail 2018.05.21. 15:34

MD.!
Ha már fórumozol, oda kellene figyelni az embertársaid által írottakra (pont)
Kv. tervezetben a végzendő munkáknak és ezek tervezett költségének, valamint a tervezett közös ks.összegének minden esetben szerepelni kell.
Készíhető alternatív tervezet is.
Minden esetben hajlandó vagyok kgy.-re menni.
Általában nem a tulajdonosok között találom az általad
említett v.h.-t.

MajorDomus # e-mail 2018.05.21. 13:56

Osmi
Sz.örökösnek - a 40.§ hivatkozás kivételével mert az az irásbeli szavazásra vonatkozik - ,igaza van !

A közgyűlés időpontját,ha csak nem a tulajdonosok kezdeményezik konkrét időpont megjelölésével, a közös képviselő határozza meg. Más kérdés,hogy lehetőleg olyan időpontban, hogy azon minél többen részt tudjanak venni, s megfelelő idő legyen a felkészülésre. Tehát ha 8 nappal korábban kitűzte szerdán este 18 órára,akkor nincs miről beszélni.

A közös költség emelése döntés kérdése!
Ha szerepelt a napirenden az: a t
Társsház 2018.évi költségvetése,és a javasolt tervezet,akkor megint nincs miről beszélni.
Nekem 3 ilyen perem is volt évtizedek alatt,azért mert változatlan közös költség szerepelt a tervezetben, de a közgyűlés 10 ft/m2 emelésről döntött! Mellesleg a fűtéskorszerűsités miatt szorgalmazták.
A biró megkérdezte a felperest, ha a közös költség csökkentéséről döntött volna a közgyűlés,akkor is perelt volna? Akkor nem.
A kereset elutasitva.
A költségvetésen belül arról döntenek amiről akarnak,ide nem értve egy felújitást vagy egy hitelfelvételt,mert az önálló napirendi pont.
Egy fakivágás,vagy egy salétromos fal kezelése,a költségvetés karbantartási tételének része, ezen még vitatkozni is felesleges.
A döntéseket nem 3 vén hülye,vagy az éretlen tacskók hozzák,hanem azok a tulajdonosok, akik veled ellentétben hajlandók elmenni a közgyűlésre. Pont.

Szomorú örökös #   2018.05.21. 12:59

osmi

Persze lehet bármit törvénytelennek gondolni, de attól az még törvényes marad.

osmi # e-mail 2018.05.21. 12:07

"A közgyűlés időpontjának kijelölése soha nem demokrácia alapján működik."
Normál helyeken igyekeznek olyan helyre, időpontra tenni, hogy a megbízók részt tudjanak venni rajta.
Persze lehet éjjel kettőre 200 km -re odébb is tartani és
levinni két számvizsgálót.( és pl. megszavazni 100 millás
hitelfelvételt - szerinted akkor is, ha nem szerepelt a meghívóban)
A tv. egyértelmű a napirendeket és határozati
javaslatokat illetően.
Úgy tudjuk, hogy szóbeli szavazás volt.

Szomorú örökös #   2018.05.21. 11:47

Hapciusz

A megismételt kgyűlés 15 perc múlva kezdődött, ugyanazokkal a napirendi pontokkal

Teljesen törvényes volt!

37.§ (2) A megismételt közgyűlést a határozatképtelen közgyűlést követő 15 napon belüli időpontban az eredetivel azonos - a határozatképtelenné vált közgyűlés esetén a közgyűlés berekesztését követően fennmaradó - napirenddel kell összehívni. A megismételt közgyűlés az eredeti közgyűlés meghívójában az eredeti közgyűlés határozatképességétől függő feltétellel a határozatképtelen közgyűlés napjára is kitűzhető, ha a szervezeti-működési szabályzat ettől eltérően nem rendelkezik.

Sőt, határozatképes is volt!

(3) A megismételt közgyűlés a jelenlevők tulajdoni hányadára tekintet nélkül határozatképes;

És az eltérő határozat is törvényes volt!

40. § (1) Az e törvényben meghatározott eseteken kívül más közgyűlési határozat is meghozható írásban.

Mellesleg ha te úgy nevezed a hátuk mögött a lakótársaidat, hogy „vén hülye”, akkor a tisztelet szemernyi szikrája sem található meg benned. Úgy gondolom, hogy a békés egymás mellett élésre tökéletesen alkalmatlan vagy, megérdemelnéd, hogy a vádaskodásaidért meg az ilyen megnyilvánulásaidért egyszer jól meghurcoljanak. :-O

Hapciusz # e-mail 2018.05.21. 11:11

nonolet, Majordomus

A megismételt kgyűlés 15 perc múlva kezdődött, ugyanazokkal a napirendi pontokkal, de a határozatban :

A közös ktg emelése lényegesen több összegről szól, mint amennyi a napirendi pontban szerepelt,

A 2018-as ktgvetési tervezetben felsorolt munkák közt nem szerepeltek azok a munkák, amiket a határozatban feltüntettek.

Osmi, én is úgy gondolom hogy nemcsak etikátlan, hanem kijátszották a távollevő többséget azzal, hogy 3 vén hülyén lenyomtak mindent

Szomorú örökös #   2018.05.21. 09:14

Hapciusz

A közgyűlés időpontjának kijelölése soha nem demokrácia alapján működik. A házkezelő kijelöli és te eldöntöd, hogy ott tudsz lenni vagy nem. Ha nem, akkor részedről lemondasz demokratikus jogodról, hogy beleszólj a döntésekbe, ez ilyen egyszerű. A társasházi demokrácia ugyanis a közgyűlésen működik.

Mellesleg ha döntenek arról, hogy a salétromos falat rendbe hozzák, te meg ezt támadod, akkor eléggé egyértelmű, hogy nem célod a ház rendbetétele, inkább az látszik, hogy te a házkezelőtök ellen lépsz fel, bármilyen döntés is születik. Ezek után arra hivatkozni, hogy törvénytelenség történt? Szerintem alapból az törvénytelen, amit te művelsz.