Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!

MajorDomus # e-mail 2018.10.16. 22:08

Egy új lakóparknál a közös képviselő a lábát lejárja,mire beinditja a működést,te meg itt hisztizel.
Fizesd be az előírást.

drbjozsef # e-mail 2018.10.16. 16:31

Ha pedig nem tetszik valami a közös képviselő munkájában, döntéseiben, költéseiben, a szokásos utat lehet bejárni : rendkívüli közgyűlés összehívása, feljelentés, bíróság - attól függ éppen mit sérelmezel.
Számoltassátok el a költségekkel, akár le is válthatjátok, aztán eldönthetitek merre tovább.

Egy társasházban az, hogy neked nem tetszik valami, édeskevés.

A közös költséget meg fizetni kell, pont.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2018.10.16. 15:29

Adam30

A közös költség fizetési kötelezettség független attól, hogy a Társasház mikortól kötötte a közüzemi szerződéseket. A közgyűlési határozat szerint március 1.-től vagy köteles fizetni, akkor március 1.-től kell fizetned.

Adam30 # e-mail 2018.10.16. 15:27

Üdv!

Szerződtünk egy közös képviselővel, jónak tűnt! Megbízási szerződése nincsen, nem írta le sehol mit vállal. Egy jegyzőkönyvünk van, ahol a tulajdonosok megbízzák őt mint közös képviselőt, Március 1. dátummal. Az is benne van a jegyzőkönyvben hogy az általa meghatározott közös költséget onnantól fizetik a lakók.
A közös költségben van: víz, villany, biztosítás, szemétszállítás, ltp, takarítás és az ő díja. Ez tételesen fel van sorolva a jegyzőkönyvben.
Viszont! A feladatait hónapokig nem látta el! Júniusi dátumokkal kötötte meg a szerződéseket, mindenhol látszik a dátum és nem érvényesek visszamenőleg, megkérdeztem. Eddig nem is volt szemétszállításunk, mivel új építésű lakópark, ezért a vizet, villanyt is az építtető cég fizette (mert az ő nevükről nem vette át a közös képviselő eddig) akik kijöttek a lakóktól elkérni a pénzt egyesével!
Mivel semmilyen szerződés nem volt megkötve, nem kaptunk semmilyen szolgáltatást, ezért én nem fizettem ki neki a semmire a március-április-május közösköltséget. Miért fizettem volna ki, ha olyanok vannak benne amikre még szerződés sem volt? Most viszont fenyegetőzik hogy szankciókat fog alkalmazni azok ellen akik nem fizették ki ezt a 3 hónapot! Merthogy a jegyzőkönyvvel aláírtuk azt hogy Március 1-től fizetünk.

Ilyenkor mi van? Kinek van igaza? Érdemes ügyvédhez fordulnom? Lehet ebben igazam?

solvit # e-mail 2018.10.16. 14:59

Tisztelt Fórum!

Ez alatt a cím alatt már szerepel hasonló kérdés, de mintha nem lenne rá válasz, vagy elkerülte a figyelmemet. Én ezért viszont azt kérdezném, hogy polgári peres eljárásban mi szabályozza azon túl, ha a bíró ezt tételesen úgy kéri, hogy a tulajdoni lap 30 napnál nem lehet régebbi? (Ha esetleg nincs rá jogszabály, vagy belső szabályzat (pl. bankok), akkor is a benyújtó felelősséggel tartozik az okirat tartalmáért).

drbjozsef # e-mail 2018.09.29. 22:52

Örülök neki. Ezek szerint, ha jól értem, ha én feljelentést akarok tenni, akkor nem indítják el az eljárást akkor se, ha ragaszkodok hozzá, míg elindítanak egy olyat ahol (szerinted) se ok, se vád, se sértett, se bűncselekmény. Teljességgel logikusan hangzik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

K_Andi # e-mail 2018.09.29. 22:06

Örülj neki, hogy nem tudod. :) Én sajnos élőben élvezem :)
Az egyiknek van kimenetele, és ok nélkül el sem indítják. A másikat ok nélkül is elindítják és többnyire nincs kimenetele, mert se vád nem fogalmazódik meg, se sértett, se bűncselekmény nincs. Egy semmire való ostoba eljárás, amivel csak időt rabolnak, és papírt gyártanak halomra. Azok a notórius jelentgetők használják, akiket már többször lepattintott a rendőrség, mert nem tudtak ügyet csinálni a rögeszméjéből, dilijéből stb.

drbjozsef # e-mail 2018.09.29. 21:23

Továbbra sem értem.
Nem tudom elképzelni, hogy van különbség a rendőrség eljárásában, ha közvetlenül valaki feljelentést tesz a rendőrségen, vagy a jegyző teszi át az ügyet. Miért lenne?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

K_Andi # e-mail 2018.09.29. 19:57

Nem, nem hiszem ezt. Tudom hogy ismeretlen tettes ellen is lehet. Azt viszont meg kell határozni, hogy mi ügyben akarok feljelentést tenni. Jelen esetben ha azzal megy a rendőrségre, hogy szerinte a társasháznak sikkasztja a pénzét ismeretlen személy, a következő kérdés, hogy ki kezeli a pénzt, így kizárásos alapon, a kk lesz akit megvádolnak.Felteszik azt a kérdfést is, hogy ezt miből gondolja. Az hogy "szerinte", nem elég az ügy elindításához. Ha utóbb kiderül, hogy ja nem, akkor az a hamis vád.
Ha a jegyzőhöz megy azzal, hogy szerinte sikasztják a ház pénzét, akkor a jegyző, mivel a sikkasztás és annak kiderítése a rendőrség feladata, automatikusan átteszi.
Így a kk-t veszik elő, és bekérik az összes iratot, de nincs vád...burkoltan mégis ő van megvádolva, csak ez nem hangzik el sehol.
De még ezzelk sem lenne gondom. A gondom az, hogy meddig lehet ezt büntetlenül tenni?

drbjozsef # e-mail 2018.09.29. 17:36

Andi,

Te azt hiszed, hogy csak akkor lehet feljelentést tenni a rendőrségen, ha megnevezel konkrétan egy személyt?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

K_Andi # e-mail 2018.09.29. 14:22

Az a bjom ezzel, hogy konkrétan nincs vád. A jegyzőnek leirta egy tulajdonos, hogy szerinte...erre a jegyző áttette a rendőrségre, hogy vizsgálják ki, a tulajnak igaza van-e vagy sem, mert ez az ő hatáskörük.
ÉS ezt ebben az évben már 2. alkalommal teszi. Az előzőt sem indították el sem, bűncselekmény hiányában lezárták, ezzel is ezt teszik. Ezért sánta nekem ez a jegyzői intézkedés kicsit, mert így burkoltan vádolnak, és nem tudok védekezni. A jegyző az aki megfoszt a védekezés jogától, mert ügy sincs, vád sincs. HA ezt a rendőrségen tenné, akkor konkrétan meg kellene nevesíteni kit vádol és mivel, és hamis vád miatt akkor tehetnék viszont feljelentést, vagy hivatalból megtenné a rendőrség.
Ez nekem kicsit visszaélés a joggal, vagy annak megkerülése...nem tudom, és azt sem, ezt meddig teheti valaki büntetlenül. Ez egy társasház közösség ellen, a tulajdonosok és a kk ellen indul már évek óta, rendeszeresen. Van egy közgyűlés, aztán megyünk a bíróságra, jegyzőhöz és a rendőrságre. Ez már szó szerint menetrend.

oligaliga # e-mail 2018.09.28. 20:13

Nem teheted meg. A hamis vád akkor is bűncselekmény, ha nem a rendőrségen tedzel feljelentést.

K_Andi # e-mail 2018.09.28. 19:33

Köszönöm. Ezt a tv pont nem néztem még meg.
Tehát akkor ha leírom a jegyzőnek, hogy szerintem a szomszéd lopja a fát, akkor ezt átteszi a rendőrségre. Ha utóbb kiderül, nem így van, én mosom kezeim. De ezt megtehetem hetente akár...Jól értem?

oligaliga # e-mail 2018.09.28. 19:15

K_Andi

2016. évi CL. törvény
az általános közigazgatási rendtartásról

17. § [A hatáskör és az illetékesség vizsgálata]

A hatóság a hatáskörét és illetékességét az eljárás minden szakaszában hivatalból vizsgálja. Ha valamelyik hiányát észleli, és kétséget kizáróan megállapítható az ügyben illetékességgel rendelkező hatóság, az ügyet átteszi, ennek hiányában a kérelmet visszautasítja vagy az eljárást megszünteti.

alfateam # e-mail 2018.09.28. 18:33

Megnéztem a jegyző hatáskört leíró tv-t nincs benne.
"hatósági ügyekben eljár"
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

K_Andi # e-mail 2018.09.28. 18:26

oké, melyik jogszabály és milyen szabályozás alapján? Megnéztem a jegyző hatáskört leíró tv-t nincs benne. Lehet van ilyen jogköre, ezt szeretném megtudni. Nem vitatkozni -"maszatolni" akarok, kérdeztem. :) Oké.

alfateam # e-mail 2018.09.28. 18:19

Ne maszatolj, nem ezt mondtam , hogy ő vizsgálódok hanem joga és kötelessége áttenni az ügyet más hatósághoz.

K_Andi # e-mail 2018.09.28. 18:04

Köszönöm én ezt is elfogadom, csak valami jogszabályi hivatkozást szúrj már mellé kérlek.
Akkor az összes pedofilt mondjuk ott kell bejelenteni, és majd a jegyző jár el?? Én kételkedem ebben, de ha idézel jogszabályt, elhiszem.

alfateam # e-mail 2018.09.28. 18:01

Köszönöm, ennyit akartam :) Nem én fordulok, engem citálnak rendőrségre, mert a jegyző hivatalból "áttette" hozzájuk az ügyet.
Joga van, sőt kötelessége!

K_Andi # e-mail 2018.09.28. 17:52

Köszönöm, ennyit akartam :) Nem én fordulok, engem citálnak rendőrségre, mert a jegyző hivatalból "áttette" hozzájuk az ügyet.
Már a vizsgálónak is mondtam, hogy szerintem balfaszok, mert simán vissza kellene utasítani az eljárás megindítását, ha bűncselekmény gyanúja áll fenn, akkor a t. tulajdonos forduljon saját név alatt a rendőrséghez.
Úgy vélem, így megfosztanak attól a jogomtól, hogy a végén hamis vád maitt feljelentsem a panaszost.

MajorDomus # e-mail 2018.09.28. 17:46

Nincs.
ha bűncselekmény,miért nem a rendőrséghez fordulsz?
Nem következik

nincs szabályozva

K_Andi # e-mail 2018.09.28. 17:43

Kis segítségre lenne szükségem, joghoz értőktől.
A jegyzőnek, társasházak törvényességi felügyeleti eljárása közben, a tulajdonos által beadott "panasz" alapján, van e jogköre átteni ügyet a rendőrségre, hogy azt ott vizsgálják ki.

A Th tv 27/A szerint, azokban az ügyekben nem járhat el, amiben más hatóságnak van jögköre, ebből nekem értelemszerűen az következik, hogy amennyiben a tulaj bűncselekményre panaszkodik, akkor elküldni a rendőrségre.

De az hol van szabályozva, hogy ő maga teszi át hivatalból az ügyet? Milyen jogcímen, mi alapján? Gyámja vagy szája lett a panaszosnak az eljárás során? Vagy mi a jogcím?

MajorDomus # e-mail 2018.09.11. 22:23

miért nem a szolgáltatóra ,,kérdeztünk rá,,?

drbjozsef # e-mail 2018.09.09. 16:46

"Többször rákérdeztünk..."

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.09.09. 07:57

Andacsku

Egy 23 lakásos Társasházban lakom, ahol a közös képviselő mindig csak ígérgeti hogy orvosoltatja a ház fűtésproblémáját.(borzasztó hangos a fűtésrendszer, gyakorlatilag csak elzárt radiátor mellett lehet aludni télen, annyira zavaró) Többször rákérdeztünk már hogy mi lesz a megoldás,de mindig csak halogatja, és ugye lassan itt a fűtésszezon.

Azon kívül, hogy "mondtátok neki", vajon milyen megmaradó formában hívtátok fel a figyelmét rá? Tudod, „a szó elszáll, az írás megmarad”!

eddig az tűnik a legegyszerűbbbek hogy feljelentük amiért nem látja el a feladatát, amivel kárt okoz

És ezt hogy fogod bizonyítani, ha nem írásban történt minden?