Albérleti szerződés


Sammrita # 2017.04.21. 09:27

Nem kiotatásnak szántam, hanem arra, hogy mi köze, hogy az albérlőnek, hogy pénzéből valaki befizeti-e az adót vagy sem. Sokan nem szeretik a sunyiságot, és ezt most nem arra értem, ha valamilyen jogi lehetőség miatt az adó összege, mértéke csökken,elenyészik, hanem ha valaki elcsalja azt.

Zoltanuss # 2017.04.21. 14:06

nekky10 nekky10 ! !


viszont a bérlőket minden lehetséges kormonfont módon megpróbálják lehuzni,pl kaució.Elkernek több százezer Ft-ot és ha mindent rendben fizetett a bérlő akkor is úgy kell tőlük visszabalhezni.Tisztelet a kivételnek de borzalmas

Mondjad ezen magvas ismereteidet honnan szerezted ? Csak nem a meztelen seggűek táborában beszélitek meg a sérelmeiteket ?
Csak hogy tudjad, fizet a bérlő 1 - néha kettő hó kauciót, de minimum 25- 30 x -os érték birtokába jut.
Csinálom a bérbeadást több mint 20 éve, általában jól kijövök a bérlőimmel. Sajnos néha belefutok olyanba aki a kaución próbál alkudozni a bérletidíj helyett. Eleve vesztes nálam.
Olyannak akinek senki sem, se barát se rokon nem kölcsönöz miért pont én ?

Zoltanuss # 2017.04.21. 14:16

Az sem tudod mi a fiktív számla.
Speciel azt én semtudom. Adtam már számlát azon rajta van az adószámon, az átvételcélja, indoka, a szokásos dátum meg az hogy kitől.
Ja és az összeg. Van a nyugta /vagy átvételi elismervény. Ezen az összeg és hogy mire vonatkozik. Nincs rajta, hogy kitől.
Valamikor régen volt az un. számlatömb, ma már nem kötelező ... bérletnél... csak egy un. bevételi könyv számozott lapokkal és a leglényegesebb a bevallás és a befizetés és 15 % az adó , ha jóltudom.

MajorDomus # 2017.04.21. 22:49

Na,én is Zoltanuss hajójában utazom mint bérbeadó. Ugy vélem,ha 12 millios felujitott lakásba beteszi a seggét,amiben félmilliós berendezés van,akkor ne a kaución alkudozzon,mert nekem 2,4 millióba került a felujitás,neki meg csak válogatnia kell.

Ahhoz hogy én hogy adózok,a bérlő az utolsó akinek köze van. Még két évig csak a költségeimet irom le!

matthiasi # 2017.04.23. 16:10

A vevői és bérbe-vevői szerep teljesen más.

A vevő általában bírálhatja, cikizheti a megveendő ingatlant. Nyilván az acélja, hogy elbizonytalanítsa az eladót... némi árengedmény reményében.
Ha egy leendő bérlő teszi ezt,vesztes ügye van.

Nagyjából olyan a szitu mint a munkavállalói és munkaadói szerep.

MajorDomus # 2017.04.24. 21:08

De a választás joga az övé!

Sammrita # 2017.04.25. 11:23

Hogy főnök a bérbeadó??? Nem szivességet tesz, hanem kifizetek egy szolgáltatást, amit ő hirdetett meg. Kifizetem, amiben megállapodtunk, betartom a szerződést, vigyázok a lakásra, mert nem nepper vagyok, de ha elromlik valami akkor ugrik a bérbeadó és kiszolgál, mint egy pincér az étteremben. (átvéve a durva stílust). Ha nem, akkor lelépek és keressen, ha tud másik bérlőt, aki kifizeti neki a cehhet. Ha nem akarja visszaadni a kaukció jogos részét, arra is van ötletem. Nem nekem kell az ingatlan miatt idegeskednem, hanem neki :) Az ilyen házi úr bérbeadókat messziről kerülöm.
Azt azért tudjátok, hogy a munkaviszonyban is az a főnök, aki fizet ....

drbjozsef # 2017.04.25. 14:02

Sammarita,

ez szép, és ilyesmi az elmélet, mindkét félnek jogai és kötelezettségei vannak, csakhogy a gyakorlat az más.

A gyakorlat az az, hogy az diktál, aki felé a piac éppen billen.

Amikor magas a kereslet, és kúsznak felfele az albérletárak, akkor bizony sajnos a tulaj az úr, és válogathat a bérlők között. Megpróbálhatsz ilyenkor ugrálni, legfeljebb felmond a tulaj, és húszezerrel többért adja ki valakinek, aki nem ugrál.

Amikor pangás van, és alig lehet lakást kiadni, akkor meg a bérlő az úr, és egymás alá ígérnek a bérbeadók, csak hogy kivegye valaki a lakásukat.

De így van ez minden (részben)szabad piacon, az autószerelőknél, a fodrászoknál, minden szolgáltatásnál. Sokkal inkább az diktál, akit a piac éppen nyom felfele, tetszik vagy sem. Nyilván határok között, persze.

MajorDomus # 2017.04.25. 19:49

Ha elromlik valami,akkor megjavittatod,mert te használtad,és ez benne van a szerződésedben.

Ha nem,akkor valoban ugrok,de nem azért hogy kuszolgáljalak,handm azért hogy kitegyelek a lakásból!

A tönkrement eszköz/berendezés javitását/cseréjét pedig levonom a kaució
(és nem kaukció) összegéből!

Az én lakásomban én vagyok a főnök,és éppen azért,mert nekem kell idegeskedni a lakás miatt,amit az ilyen ,,kaukciósok,, 6 hónapig bérelnek azugán odébbállnak.

elfmage999 # 2017.04.25. 21:16

ugy van vele hogy ő levonja, ha tetszik ha nem.

Akinek nem tetszik az majd perel ha akar.

Maximum vissza kell adnia... :)

drbjozsef # 2017.04.26. 05:00

Ja, a lakó meg úgy van vele, hogy akkor nem fizet lakbért, két-három évet simán ki lehet húzni egy perrel, ha ügyes az ember, és tudja a dörgést, és a tulaj nem meri ráhívni az ukrán cimborákat per helyett.

És akármit gondol a tulaj, nem fog tudni mindent behajtani a lakón, tuti hogy milliós buktával jön ő is ki a dologból, ha a per idejét, költségét, lakás lelakását, etc,nézzük. Ha a lakó meg vagyontalanítja magát, akkor meg semmit.

Szóval kétélű fegyver ez.

rugyecske # 2017.04.26. 07:11

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni. A párom ajándékozás utján kapott egy vidéki lakást, bérlővel együtt. Vagyis lakóval együtt, mert a szülők szívességi lakáshasználati szerződést kötöttek. Mi ezt nem akarjuk átvenni, egy teljesen új bérleti szerződést szeretnénk kötni.
Mit tegyünk most? Valahonnan le tudnék tölteni egy használható albérleti szerződést?
A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!

matthiasi # 2017.04.26. 07:43

akármit gondol a tulaj, nem fog tudni mindent behajtani a lakón, tuti hogy milliós buktával jön ő is ki a dologból, ha a per idejét, költségét, lakás lelakását, etc,nézzük. Ha a lakó meg vagyontalanítja magát, akkor meg semmit.

írja drb... . így van , jó a meglátás és tovább gondolva ezért nincs igazi bérlakás piac Mo. -on. Rosszak a törvények, gyalázatosan gyengék. Csak néhány naiv jótét lélek ábrándozik az igaz bérlakás piacon. A vállalkozók messze elkerülik.

Sammrita # 2017.04.26. 10:38

drbjozsef

A hozzám írtakkal egyetértek, ezért is alakítom úgy az életem, hogy pitiáner, kicsinyes, rosszindulatú, lusta, értetlen emberekkel nem üzletelek, nem fizetek nekik és nem fogadok el tőlük pénzt. Némi tanulópénz árán szert tettem némi emberismeretre, így már azt az 1-2 sunyiságot sem kell sűrűn megélnem. A lehúzók pedig majd megtalálják egymást.

drbjozsef # 2017.04.26. 10:43

rugyecske,

az első teendő, hogy a párod szülei a szerződésnek megfelelően felmondják azt (remélem van benne rendelkezés erre, de ha nincs, akkor Ptk szerint mondjuk 30 nap határidővel felmondják, ha határozatlan időre kötött a szívessségi szerződés).

Ezután, ha Ti, mint új tulajdonosok akarjátok, és a lakó is maradni akar, akkor köttök egy rendes bérleti szerződést. Ha nem, akkor elköltzik.
(Ha nem akar elmenni, de szerződni se, na ott kezdődnek majd az igazi gondok, mert birtokosként nem biztos, hogy nagyon egyszerű lesz kirakni, ez leginkább az ő rosszhiszeműségén és döezsöltségén múlik majd).

Van a neten ezer minta, keresgélhetsz, és összeollózhatsz egyet, de ha gondolod, küldök neked, nekem van olyan, amelyet közjegyző szeresztett és ellenjegyzett, írj emailt, elküldöm anonimizálva. De van a neten rogyásig, csak guglizni kell.

drbjozsef # 2017.04.26. 10:44

Sammrita,

ha ilyen egyszerű lenne, már meg is szűnt volna a csalás és hasonló tényállások elkövetése. De ha bízol magadban, az jó.

Beryl21 # 2017.04.26. 18:31

MajorDomus-tol szeretnem kerdezni: Mikor jogosult a Berbeado a Berloktol kerni a lakas festesenek az arat? A Berlok 3 evig laktak a lakasban, egyetemistak. Mikor bekoltoztek, a lakas frissen volt kifestve, mazolva. A berleti szerzodes errol nem rendelkezik. Van erre valamilyen jogszabaly, vagy szokas, amire a Berbeado hivatkozhat? A festesre szukseg van, a lakas piszkos. Koszonom valaszodat es gyakolati tanacsaidat, Major Domus!


Beryl 21

MajorDomus # 2017.04.26. 22:32

Tisztázzunk valamit!
Én nem vagyok egy vérszivó háziúr,de szigoruan odafigyelek a vagyonom védelmére!

Sok pénzem van a kiadott lakásokban! Szerencsére normális bérlők is akadnak! De ikyen felfogással hogy én ugrok és kiszolgálom a bérlőt, Afrikában kell albérletet keresni!

Beryl
A festést csak akkor követelheted meg a bérlőtől,ha a szerződésben kikötötted!

A lakás természetes elhasználódása átlagis kopottsága nem róható fel a bérlőnek,ez a lakhatással jár!

Ha a rendszeres házibulik ,takaritás hiánya miatt,vagy deviáns életmód- egyetemista életvitel !- miatt koszolódik el a lakás,akkor a festés költségét levonhatod a kaucióból!

Beryl21 # 2017.04.27. 05:31

MajorDomus, koszonom a valaszodat!


Beryl 21

rugyecske # 2017.04.27. 07:45

Drbjozseb köszönöm a választ! Találtam szerződést amit asaját szánk íze szerint alakítottunk át. A szívességi szerződést azonnali hatállyal is fel lehet mondani?

sahozea # 2017.04.27. 13:30

Tisztelt Hölgyek / Urak!

Idén Január 23-i birtokbaadással kibéreltem egy lakást. A gyerekeim miatt közjegyzői szerződés is van, azonban abban erre vonatkozóan nincs semmi. Határozott időre, egy évre szól a bérleti szerződés.

A héten közgyűlés volt, ahol teljes tetőszerkezet csere, egy várhatóan egy évig húzódó felújítás lett megszavazva.
Mi a legfelső emeleten lakunk, itthon vagyok kislányommal, emiatt kerestünk nyugodt, csendes, kertes udvarú házban lakást.

Kérdések:
Felmondható-e ilyen vis major (Ez vajon az? Ki hinné, hogy egy ilyen volumenű munkát egy hét alatt dönt el egy házközösség?) esetén a szerződés kaució vesztése nélkül?

Ha bizonyíthatóan kiderül, hogy a tulajdonosnak tudomása volt a várható felújításról, de elhallgatta azt, milyen eszközeim vannak jogorvoslatra?

Nagyon szépen köszönöm a választ előre is!

drbjozsef # 2017.04.27. 14:56

rugyecske,

nem vagyok jogász, de szerintem nem. Ha nincs kikötve a felmondás módja, akkor a Ptk vonatkozó szabályai az irányadóak.

Keresde meg, határozatlan idejűre úgy emlékszem 30 nap volt, de nem vagyok biztos benne.

rugyecske # 2017.04.27. 18:41

Köszönöm a segítséget Drbjozsef!

MajorDomus # 2017.04.27. 21:31

Sahozea

Ez nem vis maior,mert nem gyógyüdülőnek bérelted ki a lakást,hanem lakni!

Nem csaö a kauciót veszited de,de az 1 év hátralévő idejére a bérleti dij is követelhető tőled.

A tetőszerkezet cseréje rossz idő,esetén is 3 hónap!
Milyen jogorvoslatra gondolsz?
A tulaj fizessen neked,mert felujitjék a házat?

Azt kell tudnid,hogy most vannak a társasházakban az elszámoló/tervező közgyűlések!
Ha a háznak az idén lrjér a lakéstakarékpénztára,van egy kis tartalékalapja,akkor a közös költség emelése nélkül fel tudják ujitani a tetőt.

A költségvetési terveket a gondok ismeretében a közös képvuselő állitja össze,
Néha több változatban,az valósul meg amit a közgyűlés elfogad!

Ezt a tulajdonosok is csak 8 nappal a közgyűlés előtt kapják meg!

Sajnos nincs miért reklamálnod!

Okod van rá,de jogalapod nincs!

Cilinke # 2017.07.25. 12:20

Sziasztok Fórumozók!
Szeretnék írni egy tuti lakásbérleti szerződést, egy olyan igazi támadhatatlant.
Van valakinek ötlete esetleg, hol találok egyet alapot ehhez?