nyaraló ingatlan vétele simán vagy lakottan


SaireyVMK # 2018.02.17. 18:28

Más kérdés a haszonélvezet. Mivel édesapja fennmarad az ingatlanon mint haszonélvező, így lényegében haláláig több joga lesz az ingatlan felett mint magának. Egy esetleges összeveszést követően pedig akár ki is tilthatja magát onnan. Kárt okozhat, tartozást halmozhat fel. (Bár ezeket be lehet hajtani bírósági úton) Ettől függetlenül a tartozásokért a tulajdonos egyetemlegesen fog felelni,magyarul magán is behajthatják.

Aztán kitudja ,hogy mi lesz még addig amíg a kedves édesapa el nem távozik az élők sorából. Az ingatlan értéke csökkenhet mire ténylegesen hozzájut. Haszonélvezettel nem igazán szoktak ingatlant vásárolni,mert kiszámíthatatlan a végeredmény.
De mint írtam a vételi ár megegyezés kérdése. Legfeljebb majd a vételár és az érték közötti különbözetet valamilyen eltartási költségként számolja fel,ha egy esetleges perre kerülne sor. (Bár szerintem arra nem kell számítani,de én személy szerint nem vagyok se ügyvéd, se jós, úgyhogy nem tudhatom)

Fauv # 2018.02.17. 18:23

Nagyon köszönöm, nagyon korrekt válasz volt !

SaireyVMK # 2018.02.17. 18:19

A vételár megegyezés kérdése. A ingatlan egyenesági rokontól való megvétele illetékmentes.

Illetve mivel nem ajándékozásról van szó, ezért nem képezi a köteles részt utólag sem. Bár ha jóval érték alatt vásárolja meg simán el tudnám képzelni,hogy a fennmaradó részt "ajándékozásra utalva" bírósági úton megtámadják. (Az "ajándékozást" követő 10éven belül erre lehetőség van. Azt követően már nincs.) Tehát javasolt a tényleges értékhez közelítő ár kifizetése(legalább papíron).

De a vételi ár után SZJA kötelezettsége lesz az édesapának az ingatlan eladásából származó bevétel után.
SZJA mentes,ha:

  1. Több mint 5 éve képezi a tulajdonát az ingatlan(tulajdoni lap)
  2. Kevesebb mint 5éve van a tulajdonában, viszont az eladási ár nem haladja meg a vételi árat(vagy öröklésnél annak értékét).

Amennyiben a 2. eset áll fent, viszont ajándékozás során szerezte az ingatlant, úgy a bevétel 25%-a képezi az SZJA alapját. A tulajdon szerzését követő 2. évben ennek 90%-át, 3.évben 60%-át, 4.évben pedig 30%-át kell venni. 5.év és a felett meg szja-mentes, mint azt már írtam. Az SZJA mértéke 15%.

Példa:
Ajándékozással szerezte az édesapa 2015.-ben. Eladja magának 2018.-ban névleges 10millióért. Édesapját így szja kötelezettség terheli.
Az ajándékozással való szerzés miatt az adó alapja a bevétel 25%-a ,tehát 2,5millió forint.
Az tulajdon szerzésétől eltelt év 3,tehát az alap 0,6(60%)-os szorzót kap. 2'500'000*0,6=1'500'000 Ft
Az SZJA mértéke 15%,tehát 1,5millió * 0,15= 225'000 Ft SZJA kötelezettség. Az adott példa alapján legalábbis.

Fauv # 2018.02.17. 12:03

Tiszteletem !

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben édesapámtól vásárolnám meg a nyaralóját úgy, hogy rajta maradna az ő haszonélvezeti joga, így mennyiben csökkenthető az ingatlan vételára / teljes ár kb 10 millió / ?

Továbbá ebben az esetben nekem mint vagyonszerzőnek, milyen járulék fizetési kötelezettségem lenne?

Esetleg ha tudna még arra válaszolni, hogy ebben az esetben a féltestvérem, igényt tarthat e apám halála esetén az ingatlanon az örökség köteles részre ?

Előre is köszönöm a válaszát